צלם: רונית סבירסקי
מסעדת "מנטרה" חדשה בירושלים - אקשן לילי גם בסופי שבוע
צלם: יח"צ
טורטליני ארבע גבינות וכמהין
צלם: יח"צ
שאנסונים צרפתיים ויין איכותי
צלם: רונית סבירסקי
לשבת בחצר העתיקה לאור הכוכבים
צלם: רונית סבירסקי
השף יעקב אלישע מוזג יין

המנטרה החדשה של ירושלים

מאת: עינת לוי

 

מסעדת שף חדשה "מנטרה" נפתחה בחצר היסטורית בירושלים מסוף המאה ה-19 במקום שבו היה בית דפוס וריאנוע ראשון מגישים היום מנות מושקעות ויינות משובחים

 

פיוז'ן איטלקי וטאפסים ספרדים

מסעדת "מנטרה" החדשה נפתחה במאי 2013 במתחם חצר פיינגולד בנחלת שבעה, שבו הייתה בעבר מסעדת "אדום". המבנה, שמתאפיין בתקרה מקומרת ואבן ירושלמית עתיקה, נותר כמעט כפי שנבנה במאה ה-19 וגם היום שומר על צביונו המקורי. השף והבעלים יעקב אלישע ובת זוגו נעם שאול שימרו את המבנה היפיפה והסתפקו בנגיעות קוסמטיות קלות לשדרוג חווית השהייה במקום. יעקב אלישע, עבד בעברו במסעדת קבלייר הצרפתית בעיר במשך 4 שנים ולפני כן במטבח של רמה ובמסעדת גיליז ויצר תפריט שמתבסס על מנות פיוז'ן איטלקיות, בשרים איכותיים, טאפסים ספרדיים, פירות ים, דגי ים טריים, פסטות בעבודת יד וקינוחים מהמטבח הצרפתי. לאחרונה הצטרף עידן דורון כשותף ומנהל פעיל במסעדה ויזם את אירועי אוקטוברפאסט ותערוכה אמנים שתפתח ב-12 באוקטובר 2013

 

השף יעקב אלישע, נעם שאול ועידן דורון בבר של מסעדת מנטרה         צילום: רונית סבירסקי

 

בית מלכותי וגן ורדים

בית פיינגולד והחצר הסובבת אותו הם חלק בלתי נפרד ממורשת העיר ירושלים ומהווים פיסת היסטוריה קטנה בעיר. בשנת 1898 הוקם בית פיינגולד על ידי שלמה פיינגולד שהיה עיתונאי, מו"ל ועורך. פיינגולד ניהל את עסקיה של אנגליה עשירה בשם מרגרט אליס פלמר. ובעזרת כספיה הקים את המבנה שהיה בעל שלוש קומות כשבכל אחת שנים עשר חדרים. בחצר הפנימית היה גן וורדים פורח ועל השער הראשי נחרט סמל מגן דוד לצד הפסוקים "שמע ישראל" ו"על חומותיך ירושלים הפקדתי שומרים".

 

חצר ירושלמית מהמאה ה-19 עם צמחייה פורחת          צילום: רונית סבירסקי

 

הראינוע הראשון בארץ

חדרי המבנה הפכו במהרה למרכז מסחרי וכלכלי תוסס בירושלים, פיינגולד השתמש בחלק מן החדרים לצרכיו ואת החנויות האחרות השכיר לבעלי מלאכה שונים. הייתה בחצר חנות בגדים שבה פעל חייט אומן שתפר חליפות בהזמנה אישית, בתי מלאכה שונים, חנויות עם ריהוט אנגלי ובית חרושת לייצור מכונות דפוס ועבודות מתכת שונות. באגף שנוסף מאוחר יותר בקומה השנייה פעל הראינוע הראשון בארץ ושימש גם לנשפים, הצגות תיאטרון ולכינוסים שונים.

 

חללים אינטימיים, קירות אבן עבים ופתחים קמורים                צילום: רונית סבירסקי

 

החל משנת 1908 פעל במקום בית הדפוס "המצפה" בו הודפסו בין השאר עיתוניו של אליעזר בן יהודה ואיתמר בן אבי. בתקופת השלטון הבריטי המקום שימש כמועדון בילוי לחיילים ומאוחר יותר הפך לבית ועד של החוגים הציוניים, שאירח דמויות ציבוריות ידועות כחיים ויצמן ואלכסנדר אהרונסון. בהמשך פעלו במקום משרדי קופת חולים ומשרדי המים של רוטנברג. בקומות עליונות השתכנו אישים ידועים כברל כצנלסון וזאב ז'בוטינסקי.

 

הגברת שהרסה את הקומה העליונה

הבית והחצר נמכרו בשנת 1921 לנוצרייה עשירה, ויניפרד ווטרס גטלינג. הפעילות העסקית המשיכה אבל הניסיון להוציא עיתון מקומי חדש לא זכה להצלחה. גרסאות היסטוריות שונות מייחסות לה את הרס הקומה השלישית כניסיון לקבל הקלה בתשלומי הארנונה. למעשה הריסת הקומה השלישית בוצעה על ידי אליס פלמר בראשית תקופת המנדט כיוון שבית גבוה כל כך לא נראה לה הולם לסגנון הבנייה בירושלים. גטלינג מכרה את המתחם ועזבה את הארץ בשנת 1937. חצר פיינגולד עברה גלגולים ובעלים שונים עד שהפכה בשנות התשעים לאזור בילוי, מסעדות ובתי קפה. צמיחתה המחודשת של ירושלים ופריחתו של אזור נחלת שבעה החזירו את ימי הזוהר לחצר פיינגולד.

 

מרתף יין בקומת הקרקע של המבנה העתיק                  צילום: רונית סבירסקי

 

טאפסים ואלכוהול

מסעדת "מנטרה" מציעה שינוי מרענן בנוף הירושלמי עם פעילות לילית בכל ימות השבוע כולל שישי ושבת. החל משעה 23:00 מוצע תפריט טאפאס לילי עם מנות מ-29 שקלים ועד 62 שקלים בניהם פילה עגל, מולים, צ'יפס ארטישוק, ו"מעורב לא ירושלמי". חלק מהפעילות הלילית תכלול בעתיד גם ערבי פלמנקו וערבי סול וג'אז. התפריט הראשי של המסעדה משלב בין המטבח הצרפתי לספרדי וההיצע בו כולל רביולי תרד ואפונה ירוקה ביין לבן חמאה ואספרגוס (72 שקלים), צלעות טלה עם סלט בורגול, חמוציות וירקות בגריל (136 שקלים) ביף סטרוגנוף עם פירה ושעועית ירוקה (92 שקלים) ומעורב לא ירושלמי ובו שרימפס, קלאמרי ודניס מטוגנים על מצע חסה ברוטב חרדל (113 שקלים). 

 

מרקיז שוקולד ממטבחו של יעקב אלישע        צילום: יח"צ

 

בילוי לילי גם בסוף שבוע

לקראת חצות הבר מתמלא בבליינים מכל הגילים, תיירים וישראלים. מתחם הבר מופרד משאר חללי המסעדה בדלתות זכוכית גדולות שמאפשרות להשמיע מוסיקה קצבית של רוק ואינדי, לשבת קרוב לברזי הבירה ולבקבוקי האלכוהול, לנשנש טאפסים על הדלפק ולעשן אם רוצים. כשהאווירה מתלהטת שומעים מוסיקה יוונית ואפילו שוברים צלחת או שתיים. אלה שרוצים לתפוס פינה רומנטית ושקטה יכולים להתנתק ולשבת באחד החדרים האינטימיים ולהאזין לאולדיס ולשנסונים צרפתיים. בחצר העטופה בעציצים פורחים אפשר לנשום אוויר ירושלמי צלול ולהביט בכוכבים. בשבתות של חודש אוקטובר 2013 יתקיימו ב"מנטרה" אירועי אוקטוברפאסט החל מהשעה 12:00 בצהרים ועד השעות הקטנות עם מגוון גדול של בירות מהעולם וממבשלות בוטיק בארץ.

 

תערוכות אמנים צעירים

בעלי מסעדת "מנטרה" פועלים לעידוד אמנים צעירים והחל מ-12 באוקטובר יוצגו במסעדה עבודות אמנות מתחומי הצילום, הציור והאיור של יוצרים בתחילת דרכם. כל חודשיים תוצג תערוכה חדשה והאמנים יוכלו למכור את עבודותיהם ישירות למתעניינים ללא תיווך של המסעדה. התערוכה הראשונה תיפתח בשבת, 12 באוקטובר בשעה 13:00 בנוכחות האמנים ואורחים. בפתיחה יוצע אלכוהול במחירים מוזלים וטאפסים שבדרך כלל מוגשים בשעות הערב המאוחרות. ניתן יהיה לראות את עבודות האמנות בשעות בהן המסעדה פתוחה או בתיאום מראש.

 

מנטרה: חצר פיינגולד, יפו 31, ירושלים, 02-6244994 ימים ראשון עד שישי 18:30 עד אחרון הלקוחות, שבת מ- 13:00 עד אחרון הלקוחות. לא כשר. http://www.mantrajerusalem.com/ המסעדה תהיה פתוחה בקרוב גם בצהריים באמצע השבוע.