יין ואוכל בזכרון יעקב - יקבים, מסעדות, גבינות ואטרקציות

לזיכרון יעקב יש ארומה של פעם מעורבת בניחוחות יין. כשנקלעתי ל"קפה-ביסטרו תשבי" במדרחוב המייסדים והזמנתי ארוחת בוקר היא הוגשה לי יחד עם כוס יין אדום שמולאה עד תום על חשבון הבית. בדיקה קלה בתפריט הבהירה לי שגם בארוחת צהרים אפשר להזמין קראפ גדוש בליטר של קברנה סובניון או פטיט סירה במחיר 19 שקל. אלה שמורגלים לשלם עשרות שקלים על בקבוק יין מנסים לבדוק מה יש בקנקן במחיר הזה? התשובה היא שבעל הבית לא השתגע הוא פשוט רוצה שכל אחד יוכל לשתות. הדור החמישי לבית תשבי עושה מהפכות ומשלב חידושים ביקב שסיפורו מתחיל ב-1882 בכרם ענבים.   

 

משפחת הכורמים לבית תשבי שנקראו במקור חמלצקי קיבלו את שמם העברי החדש מחיים נחמן ביאליק. כיוון שהיו במקור משפיה אמר ביאליק לסבא רבא: "אתם תושבי שפיה בארץ ישראל" ובראשי תיבות התקבל השם תשב"י. למעלה ממאה שנים חלפו עד שיונתן תשבי החליט לפתוח יקב משפחתי. שלושת ילדיו גולן, אושרה ומיכאל נרתמו למשימה כל אחד בתחום התעניינותו. גולן הפך ליינן, אושרה בחרה לפתח את נושא ה"אוכל האיכותי" ומיכאל אחראי על הכרמים.  

 

קפה-ביסטרו תשבי   צילום: רונית סבירסקי

 

ב-1999 פתחה אושרה במדרחוב מול בית אהרונסון קפה-ביסטרו כשר שיש בו חנות יין ובחזית מוכרים פרחים רעננים. אושרה, שטיילה בעולם כמנהלת היצוא של היקב, בחרה לשלב בביסטרו את תרבות האוכל עם היין וכך נולד הרעיון לתת לסועדים לטעום את היינות השונים ללא תשלום. בין המנות המוגשות בביסטרו: קרפצ'יו של טונה, דניס או סלמון, בויניגרט סויה, ג'ינג'ר, שומשום שחור ובצל ירוק; קנלוני במילוי גבינות ופטריות יער; קציצות מפטריות עם רוטב בלסמי וסלט חם; סטייק טונה על בסיס חציל וטחינה גולמית.

 

ריבות יין ביקב תשבי

אושרת פיתחה לאחרונה סדרת ריבות שמבוססות על יין ויש בהן שני אחוז אלכוהול. הרעיון נבט בעת ביקור בעמק הלואר כשבאחד הצימרים המקומיים הגישו לה בארוחת בוקר ריבות מענבי הבית. היא נכנסה מיד למטבח וחזרה כשבידה מתכון. בארץ הרחיבה ושדרגה את המגוון והיום היא רוקחת בעצמה ריבות מיינות קברנה ופטיט סירה, מוסקט, שרדונה ופורט. את הריבות אפשר להוסיף לבשר, פרגיות ודגים כמרינדה או לאכול אותן בשילוב גבינות קשות. הביסטרו פתוח בימי ראשון-חמישי בשעות 24:00-07:00 ובשישי מ-16:00-08:00, טל. 04-6290280.  

 

גולן, שאוהב לבחוש גם הוא בקלחת פיתח במתחם היקב סוכת גפנים שבצילה אפשר לאכול ארוחות בוקר או ארוחות חלביות קלות. כשהחליט שפיצות יתאימו ליין, תיכנן טאבון לבנים מיוחד וחיפש אחרי המתכון האולטימטיבי שמספק בצק דקיק ופריך. במסעדת היקב מגישים חצילים על האש, טחינה ביתית, לחמים, פוקצ'ות , סלט חסה עם ירקות ופיצוחים ובצהרים דגים, פסטות ופיצות. המתחם פתוח בימי ראשון עד חמישי 16:00-08:00 ובשישי בבוקר. גולן עורך סיורים ביקב בתאום מראש. הוא שיפץ טנדר פתוח שאיתו הוא מסייר בכרמים ומסביר על סוגי היין השונים שהם מייצרים.

 

גולן חולץ בקבוק    צילום: רונית סבירסקי

 

אחד האולמות המעניינים במתחם היקב היא מזקקה של קוניאק שנבנתה ב-1912 עבור חברת רמי מרטן. מיכלי ענק בגוון בורדו עמוק שנושאים את סמל היצרן המקורי רוברט פרולו. בחנות היקב אפשר למלא בקבוקי יין שמביאים מהבית במחיר של 19 שקל לליטר. אפשר לרכוש גם שמן זית כתית תוצרת בית, עוגות, עוגיות, ריבות יין, גבינות משק יעקבס וכלי קרמיקה שמייצרת קרן אשתו של גולן.

 

משטח החלקה מקצועי

מטיילים שיצטיידו בגבינות ויין ויחפשו מקום לפיקניק ושעשועים לילדים יוכלו למצוא את מבוקשם בשכונה החדשה "חלומות". משטח החלקה של רולר בליידס וסקייט בורד מקצועי מעוצב כמשטח בטון גלי נבנה לתושבי המושבה ולמבקרים. המשטח פתוח ללא תשלום גם בשעות הערב ומואר בזרקורים. מול משטח ההחלקה הוקם גן שעשועים אפוף ריחות של צמחי תבלין, צבעוני ומעורר חיוך. מתקני השעשועים בדמות חיות, פיל, היפופוטם, ג'ירפות ותוכי צבעוני, ספסלים בצורת אריות ומרחבי דשא גדולים להשתרעות.

 

טיול בתוך מערה 

מערת המייש היא חוויה שילדים ימצאו בה אבקת קסם מהאגדות. עץ המייש צומח מתוך מערה נסתרת שאורכה כ-40 מטרים ואפשר ללכת בה לאור פנסים. הדרך אליה מגיעה מהכביש הראשי ליד בית ספר החורש. מחנים את הרכב ויורדים בשביל עפר לפי שלטי הסימון. את המקום תזהו לפי גדר העץ שמקיפה את העץ וממנה ממשיך שביל צדדי אל פתחה של המערה. המקומיים קוראים לה "מערת הנטיפים" ואכן קול טפטוף המים מתקרת המערה מלווה את הצעידה בתוכה. מטיבי לכת יכולים להגיע אל המערה מכביש 70 לרדת לכביש הפנימי לכיוון זיכרון יעקב ולטפס בשביל כחצי קילומטר.

 

גן בן מאה 

בלב המושבה צמוד למוזיאון העלייה הראשונה שוקם ושופץ הגן ההיסטורי שניטע על ידי פקיד הברון פרנסיס דיגור ב-1886. המתחם קיבל את השם "גן טיול" ונחשב לתופעה יוצאת דופן באותם ימים. גינות נוי ציבוריות היו נדירות בארץ והגן היווה גאווה גדולה לתושבי זיכרון יעקב. בשנותיו הראשונות היו בו צמחים ועצי נוי. כאשר הונחה צנרת מים להשקיה נוספו פרחים צבעוניים, משטחי דשא וגדרות של צמחי דורנטה שיצרו פינות רומנטיות למתבודדים.

 

סוכת הגפנים לארוחות חלביות   צילום: רונית סבירסקי 

 

שערי הכניסה עוצבו מברזל מפורזל ומתחת לעצים הוצבו ספסלי ישיבה. האטרקציה הגדולה הייתה כשנוספה בריכת הנופרים עם מזרקות מים, דגי זהב ותאורת לילה. התחזוקה הייתה כמובן על חשבון הברון. הגן, שנראה היום כמו בשנותיו הראשונות, עבר תהליך שימור שמשלב את העבר עם ההיי-טק. בריכת הנופרים מלאה בדגי קוי צבעוניים, מתיזה מים ומוארת בלילות. לצדה ניצבים מתקני שעשועים עשויים חומרים מתכתיים בוהקים ושולחנות שיש שעליהם הוטבעו משחקי דמקה ושח-מט. מדי יום שישי מתקיים בו יריד אמנים בשעות 15:00-10:00.

 

מתקן שעונים ואופה לחם 

טיול לאורך מדרחוב המייסדים מגלה כמה חידושים קולינריים ובעלי מלאכה שבחרו ליצור בזיכרון. בעלי מסעדת פיצ'וטו הוותיקה פתחו את קפה עלמה ובסמוך לה "סושיה" במבנה שאפשר לשבת על הגג. בחצר מלון הרשקוביץ נמצאת "שירת העשבים" שמציעה חליטות תה ותבלינים. "הלחם מקסים" מכין מאפים באפייה עצמית וכשרה וב"ענתיקה תיק" מתקן משה לוי שעוני אורלוגין עתיקים ושעוני יד מכל הסוגים. עוד בילדותו נהג לפרק ולהרכיב שעונים והפך את התחביב למקצוע. בכל רבע שעה מצלצל בחנות שעון אחר שתלוי על הקיר ולכל אחד צלצול אחר.

 

מסעדת גריל חדשה בשם "לימה" הוקמה ברחוב המייסדים על ידי אלעד כהן, בעלי פאב הוביט הוותיק. השף לואיג'י שלמד ועבד באיטליה יצר תפריט בשרים עם מנות ראשונות של סיניה טלה, סירת חציל אפוי ואנטי פסטי. בעיקריות: אנטריקוט, המבורגר טחון במקום, כבדי עוף ביין לבן, קבבוני טלה וחזה עוף "אשמדאי" חריף. הקינוחים שנכתבים בגיר על הלוח כוללים פאי תפוחים, מוס פיסטוק ופאדג' שוקולד.

 

ריבות יין וגבינות יעקבס   צילום: רונית סבירסקי

 

פאב אירי בבית עתיק 

הפאב האירי "האורווה" נפתח באתר שהוגדר כבר כחורבה. בעל הנכס, ניסן סוקולר, החליט לנקות ולשפץ מעט וכשגילה מה מסתתר מתחת לחורבות הבין שזו פנינה. הוא רתם בהתלהבותו את הרשויות, שיפץ ושימר את המבנה המקורי. רכילות קטנה קושרת את המקום לאושיה מפורסמת. מוטל סוקולר, אביו של ניסן שהיה איש אצ"ל, רכש את המבנה בשנות החמישים ממשה אריזון שהוא סבא-רבא של שרי אריסון.

 

תוצאות השיפוץ הניבו פאב שמתפרש על שני מפלסים. מעל השוקת הישנה נבנתה במה מוגבהת שמאפשרת לזוגות להתבודד. במפלס התחתון הוקם בר והגג עוצב ושופץ על ידי גנן מומחה שטיפל באלפי רעפים מקוריים שפורקו מבתים ישנים ושיחזר אותם. עיצוב הפאב הוטל על ניר פורטל שהפך כבר כמה פאבים תל-אביבים לאירים. ה"אורווה" עוצבה עם רהיטי עץ, ויטראז'ים, גופי תאורה מיוחדים, בר משקאות גדול עמוס סוגי בירות מכל רחבי העולם ומגוון אלכוהול רחב. ברקע מתנגנת מוסיקת עולם שאינה משתלטת על השיחה, מוגשות ארוחות קלות, כריכים, נקניקים וסלטים. בימי רביעי מופיעה להקה אירית.

 

שימור בתים 

פרויקט נוסף שמתהווה ביוזמתו של ראש המועצה אלי אבוטבול הוא נושא שימור אתרים. כ-270 בתים שהם כמעט כל בתיה הראשונים של המושבה, ביניהם בית המוכתר ואפילו עץ בן 300 שנה יעברו תהליכי שיפוץ ושימור. מבנים הרוסים ישוחזרו על פי צילומי עבר. דוגמה לבית שכבר נמצא בתהליך שימור היא אחוזת לנגה ("חצר כרמל") ברחוב הברושים. היא הוקמה בשנת 1912 על ידי ניטה ומיכאל לנגה, בן למשפחת סוחרים עשירה מגרמניה. בני הזוג קראו לביתם "חצר כרמל", כפי שנקרא ביתם בבירצ'ינגטון שבאנגליה.

 

מרתף היישון בחביות    צילום: רונית סבירסקי 

 

ניטה נפטרה בגיל צעיר ואחותה הצעירה לילאן עברה לגור באחוזה עם ששה ילדיה, ביניהם דניאל, מוסיקאי מחונן שנפטר אף הוא בגיל צעיר. לזכרו, הקימה אמו בצמוד לאחוזה את "בית דניאל" כאכסניה למוסיקאים ואמנים. לאורך השנים נוספו לאתר בית מרגוע צמחוני ובית סופרים. במלחמת העצמאות הועבר בית החולים הדסה לחולי שחפת מצפת לבית האחוזה. בשנת 1969 נסגר הפנסיון ורוב המבנים נותרו בשיממונם. בינואר 1983 אושרה תכנית מפורטת, המגדירה את האחוזה כאתר מרכזי לשימור.

 

בעקבות הסכם שהושג עם היורשים, החלו המועצה לשימור אתרים והאוניברסיטה הפתוחה בעבודות הצלה ושימור במטרה להופכו למרכז פעילות מוסיקלית, סדנאות, כיתות אמן וחדרי הרצאות. "בית דניאל" משמש כיום כמרכז אירוח וכנסים לחברות וארגונים. סיורים בתאום. טל. 04-6398892