כפר רות 

הישוב הכפרי הקטן כפר רות שתחילתו במאה ה-6 לספירה, מציע במאה ה-21 משתלה שמתמחה ברקפות, מכוורת דבש מעוצבת, דגי נוי ומסעדות.   

 

כיאה לסיפור מתח בלשי נחשפה בשנת 1884 רצפת פסיפס נדירה וכמעט מושלמת בעת שיחזור של כנסייה ביזנטית בעיר מידבא בעבר הירדן המזרחי. החוקרים ניצבו מעל פיסות קטנות וצבעוניות שהרכיבו את מפת ארץ ישראל וסביבותיה במאה ה-6 לספירה. המפה משלבת את הגיאוגרפיה עם מבני הקודש החשובים באותה תקופה. ירושלים מהווה את מרכז המפה, הקארדו וכנסיית הקבר. במפה מוזכרים שמות של ערים, ישובים קטנים וכפרים וביניהם כאלה שהמידע ההיסטורי לגביהם מועט. כזה הוא כפר רותה שזכה לתחייה בשנת 1977 ככפר רות על פי מיקומו במפת מידבא בסמוך לעיר מודיעין. היום כפר רות כבר אינו אנונימי הוא מצליח למשוך מבקרים שמחפשים יקב בוטיק, דבש טבעי, פרחי בית ומסעדות כפריות.

 

משתלת הצומחים

"משתלת הצומחים" נראית כמו שדה של רקפות. לפני ארבע שנים פתחו עמיר ולאה דרורי את המשתלה כשהחזון ליצר על פני 40 דונם בכפר רות צמחי בית פורחים. הרקפות הן הגידול העיקרי והם בין המגדלים הגדולים ביותר בארץ. ישנם גם פרימולה שפורחת לקראת האביב, שקדיות, אמנון ותמר, לוע הארי ונץ החלב. הרעיון הוא לגדל מעט סוגים בכמויות גדולות מאוד כך נראית המשתלה כמו חממה ענקית כשהגוון השולט הוא הורוד הרקפתי.

 

רקפות במשתלת הצומחים (צילום: רונית סבירסקי)

רקפות במשתלת הצומחים (צילום: רונית סבירסקי)

 

הם משלבים במשתלה אביזרים וכלי נוי שמתאימים לגנים ומיובאים מכל העולם. מוביילים, דחלילים, שבשבות, גמדים, צפרדעים, מריצות בגדלים שונים. דובונים ננסיים מחוברים אל העציץ, סלסילות קש לתליית צמחים באוויר, מראות להגדלת מראה הגינה, פעמוני זכוכית, כדי חרס מקטנים עד ענקיים. בין השתילים המיוחדים הם מציגים פיקוסים בעלי גזעים מעוצבים שנעשים בידי מגדל מומחה. הזוג דרורי צמחו על קרקע חקלאית פורייה והמשתלה הייתה המשך הטבעי. לאה היא בת למשפחת הנקין מגדרה, שהיו בילויים וכורמים. היא גדלה מוקפת בפרדסים וכרמים ואילו עמיר גדל במושב שדמה, כשאביו חקלאי שהתמחה בגידול רקפות לנוי.

 

פתוח ראשון-חמישי 17:00-08:00, שישי עד 15:00. טל. 08-9749744

 

מכוורת שי ספקטור

לפני שנתיים החליט הדבוראי שי ספקטור שצריך לבנות בית לדבש שלו שנקרא "הכוורת". הוא בחר במבנה שעמד בשטח האדמה שלו בכפר רות ועיצב אותו במו ידיו בצבעים בהירים וחומרים טבעיים. הוא ניגר שולחנות וכסאות עץ וצבע אותם בשטיפת צבע לבנה עדכנית, יצק רצפת אריחים במראה של שיש טבעי, הקירות בצבע קרם בהיר, חלונות עם פרופילים בלגיים ועבודות ויטראז'.

 

שי ספקטור הוא אחד המגדלים הגדולים ביותר בארץ של דבורים לייצור דבש. המכוורות שלו פרוסות על 2600 בכל רחבי הארץ מקרית שמונה, בית שאן, בית גוברין, צאלים והנגב המערבי. הדבורים ניזונות מסוגים שונים של אבקנים ואלה משפיעים על טעם הדבש. בחבל הבשור ושדרות מקבל הדבש טעם של הדרים, בבית שאן טעם של דרדרים, מצאלים דבש עצי אשל, מירושלים זעתר ושלמון, ישנם גם דבש אקליפטוסים, מרווה וקורנית, זעתר ושלמון. סוגי הדבש השונים הם עונתיים וכשמסתיימת העונה לא ניתן להשיגם עד שרודים את היבול החדש.

 

מכוורת הדבש של שי ספקטור (צילום: רונית סבירסקי)

 

האהבה של שי ספקטור לגידול דבורים התחילה בגיל צעיר ובגיל 19 כבר הייתה לו כוורת. היום יש לו 2000 כוורות והוא רודה מעל 100 טון דבש בשנה. בכל יום עבודה הוא זוכה לעשר עקיצות לפחות כעניין של שגרה במקרה קיצוני הוא סיים עם 150. באולם התצוגה שלו מסודרות צנצנות הדבש לאורך השולחנות בטורים ארוכים ומתפתלים. מצנצנות קטנות של 250 גרם עד 1.4 קילוגרם. הוא מכין גם גרגרי פולן ארוזים בצנצנות זכוכית לחיזוק המערכת החיסונית, תוספת חלבונים וויטמין 12 B. מחירי הדבש נעים בין 59-32 שקל בגדלים של 1.4 קילוגרם עד 650 גרם.

פתוח בימי שישי 14:00-09:00. טל. 052-3211360

 

יקב רות

שפע הגתות העתיקות הפזורות בשטחי כפר רות וסביבותיה מחזק את ההשערה שבארץ ישראל אהבו יין והצליחו לגדל ענבי יין משובחים בתקופות קדומות. טל מאור שלמד את תהליך גידול הכרמים ועשיית היין מסבו ואביו החליט להפריח את השטחים הקדומים ולהחיות את התעשייה העתיקה. בשנת 2002 הוא פתח את יקב רות באזור מוקף חממות המשקיף אל נופים של גבעות מיוערות, צמחייה ירוקה וישובים כפריים. תחילת הדרך הייתה בניסוי וטעייה.

 

מאור בחר סוגי ענבים שגודלו בכרמים בהרי ירושלים והכין יינות אדומים. כשמספר השותים גבר על כמות הבקבוקים שייצר הוא עבר לפסים מקצועיים. קיבל ייעוץ וסיוע מבעלי מקצוע, העמיק את ידיעותיו בקורסים והתנסה בעשייה ביקב תוך כדי הלימודים. מכאן הייתה הדרך קצרה אל הקמת יקב משלו. הוא התמקד בענבי קברנה סובניון, מרלו ושירז והכין גם יין פורט. השנה החל לייצר גם שרדונה ויין קינוח מענבי גוורצטרמינר. היינות של טל מאור זוכים בכל שנה למדליות בתחרויות בארץ ובחו"ל והם כשרים.

ניתן לערוך סיורים, לקבל הסברים וטעימות. טל. 08-9761800

 

אקווה גן

בצלאל (צלי) בירנבאום היה בין הראשונים בארץ שהתעסק עם נחשים. הוא מכר אותם בחנות שלו בדיזנגוף סנטר בתל אביב, נתן הרצאות ועסק בלכידת נחשים שהחליטו לבקר בבתים פרטים. הרומן שלו עם הזוחלים המסוכנים ועם העיר תל-אביב הסתיים כשאחד הקונים רכש נחש ארסי וניסה להתאבד בהכשה. על צלי נגזרה גלות והוא נדד לכפר רות והתחיל לגדל דגים. המשבר שלו עם הנחשים גרם לו לחפש בעלי חיים שכשהם פותחים את הפה נכנסים מים.

 

דגי הקוי של צלי (צילום: רונית סבירסקי)

דגי הקוי של צלי (צילום: רונית סבירסקי)

 

הוא מתמחה באקווריומים, מזרקות ובריכות נוי שמתנקים בשיטות ביולוגיות ללא צורך בהחלפת מים. כשהחליט לגדל דגים חיפש את הסוג המעניין ביותר לנוי ובחר בדגי הקוי היפאנים. דג הקוי הוא למעשה קרפיון רגיל שבעזרת הכלאות יצרו ממנו דג צבעוני שנראה כאילו צוייר במכחול של אמן. הדג היקר ביותר בעולם נמכר בסכום של 866.000 דולר. הוא היה לבן כולו ועל ראשו היה עיגול אדום מושלם, רמז לדגל היפאני. מרבית הדגים הבוגרים נמכרים במחירים שבין 300 ל-7500 דולר, כשהגודל המירבי הוא 1.40 מטר.

 

ב"אקווה גן" מוכרים אותם מגודל של סנטימטרים בודדים עד כמה עשרות במחירים שבין 8 שקל ועד 600 שקל לדג. הגודל, איכות הצבע ושלמות המראה הם שקובעים את המחיר. בסופי שבוע נמכרים במקום דגי מאכל חיים ביניהם קרפיון, מושט, דניס, אדמונית, באס, מוסר, לוקוס, לברק, פורל ואמור. כולם דגי בריכות חלקם ממים מתוקים ואחרים ממלוחים.

פתוח שני-שבת בשעות 18:00-09:00. טל. 08-9763785

 

כיד הדמיון

סיגל קירש מתמטיקאית בהשכלתה וקרמיקאית חובבת חזרה מארצות הברית והחליטה קרמיקה היא העתיד. בשנים בהם שהתה בארצות הברית נחשפה למרכזי קונספט של צביעת כלים וחפצים על ידי הקונים. הרעיון הוא לאפשר לקונה לקנות כלי או פריט נוי לביתו שיהיה צבוע ומעוטר לפי טעמו האישי.

 

כיד הדמיון של סיגל (צילום: רונית סבירסקי)

כיד הדמיון של סיגל (צילום: רונית סבירסקי)

 

בלב המרכז המסחרי של כפר רות שנקרא דנ-גל היא פתח חנות קטנה. הציבה כמה שולחנות וכסאות כמו בסדנת יצירה בבית ספר, צבעה את הקירות בצבעים עליזים של טורקיז וירקרק לימוני והציגה בחלון הראווה דוגמאות של כלים שצוירו ביד. על המדפים ניצבים כלי חרס לבנים בצורות וגדלים שונים, בצד ישנה כורסת התרגעות ולידה חוברות עם שפע של רעיונות לצביעה. על הקירות תלויות שבלונות, חותמות ודוגמאות לעיטור הכלי. במרכז השולחן ניצב כלי עם מכחולים, ספוגים ו- 50 צבעים נטולי עופרת. משפחה שמחליטה להכין מערכת כלי אוכל כמתנה לחתן והכלה יכולה להזמין את המקום לכמה שעות ולצייר בצוותא את הצלחות. אפשר לכתוב בתחתית הצלחת ברכה לבני הזוג ולחתום. צלחת גדולה עולה 50 שקל, מנה ראשונה 38 שקל ושאר הפריטים בין 140-20 שקל.

שני-רביעי 20:00-10:00, ראשון מ-16:00 וחמישי עד 23:00. טל. 08-9298740

 

באנאפה

במרכז המסחרי דנ-גל פתחה לפני עשר שנים נורית רן בית קפה קטן עם גינה המשקיפה אל הרי יהודה. רן היא שף קונדיטור שעשתה את תקופת לימודיה בליון שבצרפת. היא צרפה אליה את אמה שגם היא בעלת ניסיון עשיר באפייה וקראה לבית הקפה "באנאפה". התפריט חלבי כשר והמאפים הם ה"ספסיאליטה דה למזו". קישים מבצק פריך במילויים שונים של חצילים, ברוקולי , פטריות, גבינות צאן ועשבי תיבול. אליהם מצטרפים קרואסונים, עוגות קונדיטוריה מקצועיות ופאי במילוי של פקאן-אגוזים, אגסים, תפוחים וקרם שקדים. ארוחות צהרים קלות כוללות כריכים, טוסטים, טארט, מרקים שמשתנים מדי יום, פסטות ומאפים.

ראשון-חמישי 23:00-08:00, שישי עד 14:00. טל. 08-9766992

 

קינוחים באנאפה (צילום: רונית סבירסקי)

קינוחים באנאפה (צילום: רונית סבירסקי)

  

מסעדת שף "מסיק"

בין החממות והשטחים החקלאים של כפר רות צמחה מסעדת השף "מסיק" שנפתחה השנה. השף אלי מזרחי סגר מעגל וחזר הביתה לאחר שהחל את הרומן עם כפר רות בגלגול הקודם כשף שותף במסעדת "כתית" שזה היה ביתה הראשון. הטרנד של מסעדות מעוצבות ששתולות בלב שדות, כרמים ומטעים הפך לעניין של שגרה והסועדים מקפצים על סלעים ואבנים כדי להגיע לצלחת מבטיחה. השם " מסיק" נגזר מתוך האווירה הכפרית והחיבור לאדמה שמודגש גם בבישולים של מזרחי. הוא משלב בתפריט את מרכיבי אמא אדמה עם המנות שלמד במטבח של אמא ויצר מטבח צרפתי עם טעמים ים תיכוניים וצפון אפריקנים. קבאב דג ים על מצע עדשים, יוגורט וטחינה, ספריבס עגל עם חבושים, טונה בעטיפת תבלינים על מצע חצילים ופלפלים, פילה בורי בציפוי עשבי תיבול או פילה דניס על מצע ריזוטו פטריות. לא כשר.

ראשון-שישי 23:00-18:30. טל. 08-9286671

 

חוות גן השדה

רחוק מעשן המכוניות וזיהום האוויר מצא רעי פויכטונגר את המקום המתאים להקמת חווה אורגנית. שורות סדורות של צמחי תבלין וירקות העונה פרושים על פני עשרה דונמים, חלקם גלויים לשמש וחלקם נחבאים בחממות סגורות. מלפפונים, עגבניות קטנטנות ומתוקות, חסות, פלפלים, בזיליקום, פטרוזיליה, בצל ירוק ונענע. המיוחדים של חוות גן השדה הם חציל יפאני, קלחי תירס מזן מתוק, זוקיני צהוב. טל. 6939320 - 054