מג'דל שמס -  לינה על הגובה חמש דקות מהחרמון

 

מג'דל שמס - מלון נרקיס בחורף ובקיץ, כנאפה, סחלב, בית קפה, מסעדה דרוזית וטיולים בברכת רם ונחל סער

 

החורף משמיע את האקורדים האחרונים, הטמפרטורות מתחילות לעלות והאדמה פחות בוצית. זה הרגע לתפוס עוד כמה ימים של מזג אוויר קריר ובהיר בנקודה הצפונית ביותר בארץ, חמש דקות מהחרמון. הכפר הדרוזי מג'דל שמס מכיר את העננים מקרוב. כמה חודשים בשנה הם רובצים עליו כמו שמיכת צמר גפן רכה ולפחות חודש ימים הוא מכוסה מעטה לבן של שלג. גם כשהאביב כבר מצלצל בדלת, בצפון רמת הגולן קר עד קר מאוד. המקומיים אומרים שתחזית מזג האוויר לא כוללת אותם ומזג האוויר שלהם עצמאי בהתנהלות שלו. יש באזור הזה תחושה של ארץ אחרת מעין מפגש בין אירופה למזרח התיכון. הבתים בהשראה אלפינית, הנופים, מטעי התפוחים והדובדבנים, בריכות המים הגדושות, היערות הסבוכים ותצפיות הנוף המושלגות. קפיצה קטנה לחו"ל.

 

ברכת רם ונופי הגולן    צילום: רונית סבירסקי

 

 

גבעת הצעקות

הדרוזים של מג'דל שמס נמצאים עם רגל אחת בישראל והרגל האחרת בסוריה. אחרי מלחמת ששת הימים הם מצאו את עצמם בתוך השטח הישראלי כשחלק ממשפחותיהם נותרו בסוריה. השטחים החקלאיים שנהגו לעבד הפכו לשטח מפורז והסמל היחידי שנותר מהקשר שלהם לסוריה היא גבעת הצעקות. בשנים שלא היו טלפונים והסלולארי עוד לא נולד הסטארט אפ החם של מג'דל שמס היה תקשורת ווקלית. על גבעה נישאה מן העבר השני של הגבול נהגו לעמוד בני משפחותיהם עם רמקול ולצעוק שיקראו לאחד מבני המשפחה. כך הם עמדו משני צדי הגבול וצעקו זה לזה. היום מגדלים במג'דל שמס תפוחים שמייצאים אותם לסוריה, הם מדברים עם המשפחה בסלולארי ושולחים את הילדים ללמוד באוניברסיטאות בסוריה.

 

מגדלים תפוחים ליצוא לסוריה     צילום: רונית סבירסקי 

 

כנאפה וסחלב חם

לא כל תושבי הכפר שולטים בשפה העברית אבל הם מעודכנים בכל הנוגע לתיירות ישראלית. הם ממוקמים על הדרך העולה לחרמון ומוצפים במבקרים בחודשי החורף הקרים ובעיקר כשהשלג מכסה במעטה לבן את מורדות ההרים סביבם. הרחוב הראשי ערוך לקלוט תיירים ומציע חנויות של מאפים, בקלאוות וכנאפה, פיתה דרוזית עם לבנה ותה מתוק, בתי קפה ומסעדות שמגישות אוכל דרוזי מסורתי. בתחום האירוח שלטה לאורך השנים נווה אטי"ב עם יחידות אירוח פשוטות ובית מלון אחד. אלא שההגמוניה הזו קבלה תפנית ובמג'דל שמס מתפתח תחום הלינה עם אירוח כפרי ומלון "נרקיס" שמתאים את עצמו לעונת הגלישה אבל הוא בהחלט הפתעה מרעננת גם למטיילים באזור בכל ימות השנה.

 

כנאפה חם ביום קריר    צילום: רונית סבירסקי

 

מלון ליד החרמון

מלון "נרקיס" הוקם ב-2010 על ידי הדרוזי ג'אסן רבאח (הוגים את שמו ראסן). רבאח בחר בבעלי מקצוע בכל התחומים כדי לעצב את המלון באווירה המתאימה. יש בו צבעוניות שובבית שמצליחה לשמור על עידון מבלי לגלוש לקיטש. בלובי האינטימי עומדים שולחנות ולצדם כסאות בצבעי הגלידה. מסביב כורסאות ישיבה רכות מעור בגוונים של אדום, שמנת ושחור. הקירות צבועים בווש של תפוז וצהבהב ובפינה המרוחקת בר מצויד היטב שמגיש קפה איכותי וארוחות קלות גם לאורחים שעוברים על הדרך. החדרים מרווחים וכל קומה מאופיינת בצבע אחר: ירוק, צהוב ואדום. הצבע מוביל בפרטים הקטנים של החדר, במסגרות הארונות, המראה וכפס צבע על הקיר. מסכי LCD, ערכת קפה ואמבט ג'אקוזי נמצאים בכל חדר. לצד המסדרון בכל קומה ישנה פינת ישיבה שקטה לאורחים שמחפשים פרטיות. בבוקר הם מגישים ארוחה דרוזית שכוללת פיתה, לבנה, גבינה מלוחה, דגים מעושנים, סלט קצוץ, דיסה מסורתית, חביתות ושתיה חמה. טל. 04-6665666

 

צבעוניות שובבית במלון נרקיס    צילום: רונית סבירסקי  

 

בין מטעי התפוחים והדובדבנים

ג'אסן שופע פטריוטיות לכפר ושמח לקחת את האורחים לטיולים באזור. הוא מארגן סיורים מודרכים שיוצאים מן המלון בכל שבת ב-10:30.  מספר על ההיסטוריה, העדה הדרוזית, מנהגי המקום, החגים ועיסוקי התושבים. במהלך הסיור מבקרים בחנות ממתקים דרוזיים ממתקי אבו ג'בל. טועמים כנאפה חמה, בקלאווה וסחלב חם ( 04-6871515 ). מעבר לכביש בתוך אוהל מחומם בתנור עצים מכינה סאניה פיתות דרוזיות על הסאג' מורחת בגבינת לבנה חמצמצה וזורה הרבה זעתר. יושבים על כורסאות נוחות בסמוך לאח, מקבלים זיתים ולוגמים תה מתוק על חשבון הבית. רבאח מטייל עם האורחים ברחובות הכפר בין חנות תנורי עצים לכיכרות הפסלים שקשורים בהיסטוריה של מג'דל שמס, ממשיך אל תצפית מול גבעת הצעקות וגאה להראות את מטעי הפרי, התפוחים והדובדבנים שמסמלים את תנובת האזור. מסיימים בשוק נבי יעפורי שמציע את התוצרת המקומית דבש, תפוחי עץ, שמן זית, לבנה וזיתים כבושים. זה אינו שוק למקומיים הוא מיועד לתיירים והמחירים יקרים בהתאם. אל תקנו בדוכן הראשון, התמקחו ובדקו לפחות שלושה דוכנים. הטיול אורך כשעתיים בהרשמה מראש כולל טעימות.

 

בקלאווה של ממתקי אבו ג'בל    צילום: רונית סבירסקי   

 

נחל סער, ברכת רם ומאגרי מים

אוהבי טבע ובעלי רכבי שטח ימצאו סביב למג'דל שמס מסלולי טיול יפיפיים. נסיעה לאורך ערוץ נחל סער, דרך מטעי הפרי, מאגרי מים מלאכותיים שמשמשים להשקיה עדיין מלאים, הדובדבנים מתקשטים בניצני פריחה ראשונים, פסגות נישאות, מורדות ירוקים, אוויר קריר וצלול ושקט שאופף מכל עבר. מסלול הנסיעה חוצה את נחל סער, עובר ליד עין קסאר, עמק יעפורי וממשיך על גדות ברכת רם, שמתמלאת במים בחודשי החורף. מטיילים שיגיעו בחודשים מרץ ומחצית אפריל יוכלו לחזות בפריחת הדובדבן המרהיבה.  

 

מפל סער     צילום: רונית סבירסקי 

 

סודות של המקומיים - מסעדה ובית קפה

היתרון של היכרות עם רבאח תביא אתכם למקומות שלא תגיעו אליהם כתיירים. בסמוך למלון נמצא בית קפה קאן זמאן עם מזרקה בחלל המרכזי. הוא מציע מגוון משקאות, אוכל דרוזי ומזרחי ועישון נרגילות (050-7194982).  מסעדת עין אלתינה ממוקמת מול גבעת הצעקות. הם מגדירים את עצמם מסעדה מזרחית ומוכנים להכין גם אוכל דרוזי מסורתי בהזמנה מראש. בתפריט תמצאו מבחר של סלטים. הם מגישים 7 סוגים שכוללים כרובית מטוגנת, פטריות עם ירקות, מטבוחה, טחינה, בצק בסומק, חציל קלוי, וטחינה. במנות העיקריות קבאב, שיפודי כבש, חומוס עם בשר. אם תבקשו ממולאים תקבלו צלחת עם מטעמים ביתים של חציל, קישוא, תפוחי אדמה ופלפלים ממולאים באורז ובשר כבש שמספיקה לשני אנשים.  המסעדה פתוחה כל השבוע בין השעות 12:00-24:00. טלפונים: 052-6369439  04-6983292

 

הממולאים של מסעדת עין אלתינה    צילום: רונית סבירסקי