פולקלור וארוחות דרוזיות במרומי הכרמל

 

 

הזדמנות יוצאת דופן להיחשף למטעמי המטבח הדרוזי ולסיפורי העדה המרתקים. אירוח בבתים פרטיים עם ארוחות אותנטיות כשרות, נופים קסומים וסיורים מודרכים בכפר עוספיא

 

אזור הכרמל המתנשא מעל הים התיכון עטור יערות סבוכים ודרכי נוף פנורמיות. בלבו של היער בנקודה טופוגרפית מרשימה ניצב הכפר הדרוזי עוספיא. הדרך הנופית המטפסת אל הכפר צופה אל הרי הכרמל ובאופק מנצנץ הים התיכון וחוף עתלית. הצבעוניות של עוספיא, הריחות והמראות נחשפים ככל שנכנסים למרכזו של הכפר.

 

 מנות מסורתיות מהמטבח הדרוזי     צילום: רונית סבירסקי

 

 

ארוחות דרוזיות כשרות

החלק העתיק על סמטאותיו הצרות בנוי מחומות אבן גבוהות וחלונות הצצה בין הבתים שמהם צופים אל נוף מרהיב של עמק זבולון, מפרץ עכו ועד רגלי הפיל של ראש הנקרה. הסיור בנבכי הכפר העתיק מתנהל בעזרתו של אבי שלמה, שיצר יוזמה מקורית בעוספיא בשם "עמים וטעמים". הוא קיבץ שמונה משפחות דרוזיות ובשלניות מקצועיות תושבות הרובע העתיק שנרתמו לארח קבוצות בביתן הפרטי והסכימו להכשיר בביתן מטבח נוסף כשר בפיקוח משגיח. הפרויקט משלב תרבות ופולקלור בדרך חוויתית החושפת בפני המבקרים את בני העדה הדרוזית, על מנהגיהם ומסורותיהם. סיפורים יוצאי דופן, צלילים ממחוזות רחוקים והמאכלים הטעימים והצבעוניים של המטבח המקורי והכל במרחק שעת נסיעה מהמרכז.

 

 מוזאון לתרבות ומסורת      צילום: רונית סבירסקי

 

בית תפילה ובית בד עתיק

הסיור בכפר מתקיים בליווי מדריך דרוזי ועובר בסמטאות הצרות והשלוות. מציצים אל חצרות הבתים המטופחות עם עציצי גרניום פורחים ומגיעים לבית התפילה "החילווה" שמהווה את המקום הקדוש לתושבי הכפר הדתיים. בצמוד לבית התפילה התגלה פסיפס עתיק וכדים של מטבעות זהב מהתקופה הרומית. נכנסים לחצר ביתם של משפחת מנסור. חצר דרוזית טיפוסית כשעל הגג מטפסת גפן עמוסת אשכולות, קנקני חרס גדולים ניצבים בכניסה ומדרגות מובילות אל מתחת לבנין למערה חשוכה. העיניים מתרגלות לאפלולית ולחפצים החבויים בתוכה. אבן רחיים עצומה ששמשה כבית בד עתיק שוחזרה ושומרה. בובות לבושות בבגדים דרוזים מסורתיים מראות כיצד הכינו את הזיתים לכתישה וכיצד ייצרו את שמן הזית.

 

 בית בד עתיק     צילום: רונית סבירסקי

 

ראש עיר בלבוש אישה

יוצאים מבית הבד וחולפים על פני ביתו של השיח' לביב שהיה מוכתר הכפר. כאן שומעים את סיפורו של אבא חושי שנמלט מהבריטים בתקופת המנדט והוסתר על ידי הדרוזים בביתו של השיח'. הוא שהה בעוספיא כשלושה חודשים והוברח כשהוא לבוש בגדי אישה דרך "שביל המעפילים" לקיבוץ יגור. הדרך ממשיכה אל רחבת "מנזול" שפירושו כיכר. זו הייתה הכיכר המרכזית של הכפר העתיק שבה ישבו חכמי הכפר, ניהלו את ענייני התושבים, פסקו לגבי דינים ומדנים ואישרו אירוסין.

 

 

שפע של מעדנים דרוזים

בתום הסיור מגיעים לביתם של מונירה וסולימן מנסור, אחת המשפחות שמשתתפות בפרויקט. סולימן מקבל את הבאים בחיוך גדול מתחת שפם המפואר, מקדם בדברי ברכה ומוביל אל חדר רחב ידיים המעוטר בשטיחים וברהיטי עץ מלא. מחלון ענק בחדר צופים אל נוף פנוראמי לעבר עמק זבולון, הים התיכון, מפרץ עכו ועד רגל הפיל של ראש הנקרה.

 

השולחן מתמלא בצלחות עמוסות מעדנים דרוזים: כופתה (קציצות בשר) ברוטב עגבניות, מג'דרה, חיטה עם פול, חומוס תוצרת בית, פיתות דרוזיות ומאפים של פיתות עם תוספות. ה"ספיחה" היא פיתה עם בשר טחון ובצל, "מחמר" עשוי עם פלפל אדום מיובש ו"מנקיש" עם זעתר ושמן זית. יש גם "מנזלה" של חצילים ברוטב עגבניות וחומוס, עלי גפן ממולאים, קישואים ממולאים ו"מנסף" שהוא מנת אורז עם אטריות ושקדים ומעל נתחי עוף או בשר בקר. סולימן חוזר וממלא את הצלחות שמתרוקנות ובסוף הארוחה מגיש תה צמחים עם בקלאוות נוטפות דבש לסיום מתוק של אירוח לבבי.

 

 הכנת הפיתה על הסאג'      צילום: רונית סבירסקי

 

סטנד אפ ודרבוקות

ניתן לשלב את הארוחות עם פעילויות תרבות מגוונות. מופע של אום ג'אמיל שהוא סטנד אפ דרוזי מרגש ומצחיק עד דמעות. דרך הכנת פיתה דרוזית היא מלמדת את האורחים מה חשוב בחיים ומה משני בחשיבותו. סדנת דרבוקות מקפיצה עם הד"ר למוסיקה, סלאח היבי, מדביקה את הנוכחים בקצב מסחרר. קוראות בקפה שמספרות על צפונות העתיד, אמן על חושי מפתיע, פעילויות סביב הפולקלור הדרוזי וסיורים מודרכים בטבע הירוק של אזור הכרמל ורמות מנשה. הביקור בעוספיא מאפשר הצצה נדירה ומפגש מרתק ובלתי אמצעי עם התרבות והמסורת הדרוזית האותנטית, עם טעמים, נופים ואנשים מיוחדים.

 

 

המיזם של אבי שלמה קיבל הכרה גם בקרב הגופים הממשלתיים וזכה לביקורם של שר החוץ אביגדור ליברמן, שר התיירות והרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. גם חברות ההיי-טק וחברות גדולות גילו את הפרויקט והם מארגנים ימי פעילות לעובדים שמשלבים ארוחות, הפעלות, סיורים וסדנאות.

 

הפעילויות והארוחות מתקיימות בימים ראשון-חמישי בכל שעות היום, בשישי עד שעתיים לפני כניסת השבת. (שבת סגור) האירוח מותאם לקבוצות מ-10 אנשים ומעלה. "עמים וטעמים"  טל. 052-4535100, 04-8390125