יער אודם בצפון הגולן - מסלול טיול ביער אלונים ותופעת טבע נדירה

 

השלג הכבד שיורד בשבועות האחרונים בגולן מכסה לא רק את מורדות החרמון אלא גם את האתרים הסובבים אותו. אפשר לטייל בשבילי יער אודם, לצפות על הנוף המושלג, לראות את תופעת הטבע הנדירה שנקראת ג'ובות ולבקר ביער האיילים

 

 

יער אלונים ששרד

הכביש מוביל צפונה לכיוון קיבוץ אל-רום. כקילומטר מהצומת פונים שמאלה אל תוך היער בשביל המיועד גם לרוכבי אופניים. נוסעים על המורדות המערביים של הגולן באזורי מרעה בהם מטיילות פרות דשנות בשר. הדרך עוברת בתוך חורש ים-תיכוני שרובו אלונים מסוגים שונים: אלון מצוי, אלון תולע ואלון התבור, ביניהם משתלבים לבנה רפואי ועוזרר. עד סוף המאה ה-19 כעשרים אחוז משטחי הגולן היו מכוסים ביער. כיום נותרו כחמישה אחוז שהם 11 אלף דונמים וכוללים את יער אודם ויער יהודיה. הכריתה הגדולה של האלונים התרחשה בסוף המאה ה-19 בעת בניית הרכבת החיג'אזית על ידי הטורקים. הם השתמשו בעץ לבניית המסילות ולהנעת הקטרים.

 

נופי יער אודם               צילום: רונית סבירסקי

 

תצפיות אל החרמון המושלג    צילום: רונית סבירסקי

 

חרמון בלי עין הרע

הדרך עוברת בשטח בעל דרגת קושי בינונית ומטפסת אל אנדרטת פלסר 7. רכסי החרמון הישראלי והסורי נשקפים ברקע. מגיעים אל בונקר צבאי  שממנו תצפית מרשימה של 360 מעלות. צופים על מבצר הבופור, על מחצבת כפר גלעדי, קריית שמונה, עמק החולה, קיבוץ דן, הגושרים, כפר יובל, בית הלל, מרגליות, מנרה וצפת. תילי הגולן הגעשיים, החרמון והחרמונית. הערבים קוראים להם ג'בל אל שיח' וג'בל אל שיח'ה כלומר הר השיח' והר אשת השיח'. על פי המסורת הערבית ראשו של החרמון בעננים ומתוך חשש שיתפרפר ויבגוד בחרמונית נוצרה בריכת רם שהיא העין הכחולה ששומרת עליהם מפני עין הרע.

 

ברכת רם - העין הכחולה                   צילום: רונית סבירסקי

 

קברי משפחת האמיר פאע'ור

ממשיכים בנסיעה בשבילי היער, ומגיעים אל אלון תבור, הגדול ביותר בגולן, שקוטרו כ-4 מטרים. לצדו קבורים בני משפחת האמיר מחמוד פאע'ור. קברים פשוטים שנראים כגלי אבנים מבזלת מקומית שקשה למצוא קשר ביניהם ובין הארמונות המרשימים שבנה לעצמו האמיר בצומת וואסט ובמתחם שבו שוכן מלון הגושרים. חי כמו מלך וקבור כמו אביון.

 

קברי משפחת האמיר פאע'ור     צילום: רונית סבירסקי

 

עידן הקרח בגולן

המסלול ממשיך אל תופעה הטבע הייחודית של יער אודם שהן הג'ובות. 23 בורות עמוקים ועגולים בקטרים שונים וסביבן תיאוריות שונות ומשונות על דרך היווצרותן. הג'ובה הגדולה היא זו שמושכת אליה את רוב המטיילים בגולן והגישה אליה נוחה בכל סוגי הרכב. התיאוריות של החוקרים נעות בין תופעות אסטרונומיות לגיאולוגיות. בתחילה חשבו שהבורות הם תוצאה של נפילת מטאורים לפני מיליוני שנים. במצב כזה היה צריך לצפות שהרכב הקרקע יהיה שונה וזה אינו המצב.

 

הג'ובה הגדולה עטופה בירק ועצים     צילום: רונית סבירסקי

 

חשבו שאולי מדובר בהתפרצות געשית שיצרה בועות לבה שהתפוצצו אבל לא נמצא באזור חומר שהותז לכל הכיוונים. הדעה הרווחת כיום שייכת לעידן הקרח. לפני 2.5 מיליון שנים האזור היה מכוסה בקרח, כתוצאה מהתפרצות געשית כוסתה שכבת הקרח בלבה לוהטת שהתקשתה. כשהקרחונים נמסו נוצר ואקום והקרקע קרסה. סוג הקרקע הבזלתי הזהה שמכסה את תחתית הג'ובה ואת שוליה מאשר בשלב זה את התיאוריה אלא אם כן יתגלו ממצאים חדשים.

 

 אייל נקוד ביער אודם    צילום: רונית סבירסקי

 

יער האיילים

את הטיול ביער אודם אפשר לסיים ביער האיילים שנמצא בגובה 1150 מטרים מעל פני הים. בין עצי האלון חיים צבאים, יעלים ואיילים שהגיעו לגולן ממקומות שונים בעולם. האתר מתאים לפעילות משפחתית ויש בו גם סוסי פוני, פינות ליטוף, מכוניות קרטינג ופדלים, מתנפחים וטרמפולינות.