לבלות, לאכול ולישון בעמק המעיינות

 

עמק בית שאן, בקעת הירדן ואזור המעיינות לא רק מקדמים את התיירות אלא דואגים לקדם את פני התיירים. מיזמים חדשים, דרכי נוף, טיפול בערוצי הנחלים, מסלולי הליכה חדשים והקמת אתרי תיירות מתרחשים בקצב מואץ באזור וההפתעה המרכזית היא שישנן הרבה מאוד פעילויות ללא תשלום והיתר מתומחר בשפיות.

 

אמפיתאטרון של קרבות הגלדיאטורים    צילום: רונית סבירסקי

 

יריד יין ואמנות

אחד המיזמים שנוסד במסגרת פסטיבל "בשביל היין" ממשיך לפעול מדי שנה במתחם הסראייה בבית שאן. מדובר ב"סקיתומרקט" שכולל דוכני מזון מסורתיים, משקאות ואמנות מקורית מבית שאן, עמק המעיינות והגלבוע. המבנה שבו מתקיים היריד הוא בניין הסראייה ששוחזר ושופץ. משמעות השם סראייה הוא ארמון בטורקית. הוא בנוי מאבני בזלת שחורות ומתנשא לגובה שתי קומות כשבחזיתו עמודים משיש וכותרות מעוטרות שהועתקו בתקופה העות'מאנית מבית שאן העתיקה. הסראייה נבנתה בסוף המאה ה-19 על ידי הסולטאן הטורקי עבד אל חמיד ה-2 שדאג לרכוש אדמות בבקעת בית שאן ובנה עליהם בתי אבן מרשימים. בתחילת שנות ה-20 נבנתה מסילת רכבת העמק בין חיפה לדמשק, תחנת הרכבת שהוקמה בבית שאן הפכה את העיר למרכז מסחרי חשוב.

 

רכבת תיירות ללא תשלום

כיום ניתן לטייל בתוך המבנה, דרך מעברים עם קשתות קמורות, חללים מרשימים שבהם נמצאים מרכז מידע, חנויות ובית קפה. ברחבה המרכזית ניצבים בריכת מים ועצי דקל שנישאים לגובה רב. בחזית הסראייה עומדת רכבת תיירות שמסיעה את המבקרים ללא תשלום לגן לאומי בית שאן ובחזרה. הנסיעה אורכת כעשר דקות וחולפת על פני עתיקות העיר והאמפיתיאטרון הרומי, שבו התנהלו מלחמות הגלדיאטורים. הרכבת עוצרת בכניסה לגן הלאומי, מורידה את הנוסעים לרכישת כרטיסי כניסה וממשיכה איתם לטיול בתוך הגן.

 

רכבת התיירות בבית שאן    צילום: רונית סבירסקי

 

מסלול הרכבת מקיף את עתיקות בית שאן בנקודות תצפית מרשימות, לאורך  נחל חרוד המשוקם ונופי בקעת בית שאן. בדרך עוצרים בתחנות שבהן ניתן לרדת ולטייל באתרים החשובים, לחזור ולהמשיך בנסיעה עד היציאה והחזרה אל הסראייה. ניתן גם לשכור רכבי קלאב קאר ל-4 אנשים במחיר של 100 שקל. בחודשי הקיץ מתקיים מופע אור קולי "לילות שאן" שכולל מייצגים הפזורים על פני 11 דונמים בתוך העיר העתיקה. המופע הוא "מסע בזמן" שמחייה לעיני המבקרים את ההתרחשויות ההיסטוריות שעברו על העיר לאורך השנים.

 

סדנאות לחם ופוקצ'ות

סיפורה של "גשר הישנה" נטוע עמוק בתולדות המדינה. האתר משחזר את תולדותיו של מפעל החשמל הראשון שהוקם בארץ "חווית נהריים", מספר את סיפורו של קיבוץ גשר והחלוצים שלחמו במקום במלחמת העצמאות, רכבת העמק המיתולוגית וקטר הקיטור המקורי, הגשרים ההיסטוריים וח'אן ממלוכי מהמאה ה-14. "גשר הישנה" ממוקמת למרגלות הרי גלעד לצד תוואי נחל בעל צמחייה ייחודית ושפע של עופות מים. המבנה הנוסטלגי שבו אפו חברי קיבוץ גשר את הלחם נותר כפי שהיה וריחות המאפים של פעם הביאו את מנהלי המקום ליצור פעילות בנושא הלחם.

 

 

"אגדת לחם" סובבת סביב תנור לבני שמוט בן 80 שנים שממשיך להעלות ניחוחות נפלאים עד היום. בסדנת הפוקצ'ות לומדים להכין את הבצק הבסיסי, לשים, מניחים לתפוח ואופים באותה שיטה שבה הכינו החלוצים את לחמם. על השולחן המרכזי עומדות צלוחיות עם תוספות של שמן זית, פלפלים קלויים, פטריות, עשבי תיבול או זיתים וכל אחד מכין לו את הפוקצ'ה לפי טעמו האישי. מינימום 12 משתתפים לפעילות של 30 דקות במחיר של 35 שקל לאדם. ישנה גם סדנת אפיית לחם שושנים שנמשכת שלוש שעות עם פינת קפה פתוחה, שתייה קלה ומאפים מתוקים. בעוד הלחם תופח יוצאים לסיור מודרך באתר ובמפעל החשמל. מינימום 10 משתתפים במחיר 110 שקל כולל הסיור. טל. 04-6752685

 

גברת עם סלים

סימה אורן יסדה את סטודיו "סלימה" בתוך מבנה שהיה לול בכניסה לקיבוץ חפציבה. "סלימה" הוא מקום שמח ושורשי כמו בעליו. אווירה קיבוצית של ניחוח הרפת והטבע מקיפים את המקום ובפנים כמו אי של שלווה בין ערימות של קש ונצרים. סימה הגיעה למלאכת הקליעה בגיל 40 והחליטה לקרוא למקום "סלימה" חיבור של המילים סלים וסימה. בתוך המילה חבויות גם משמעויות של המילים שלום ובריאות בערבית. קל מאוד להתחבר לאישיות התוססת שלה שסוחפת כל אחד לשבת  וליצור. אפשר להתחיל מקליעת סלסילה לבקבוק יין שאורכת כשעה, או לקלוע סלסילת פירות, ליצור מגש ללחם או תחתית לסיר, כל פריט לפי הזמן שנדרש להכנתו.

 

היא מסבירה על סוגי הנצרים, מדגימה ומאפשרת לבחור בין הצבעים השונים. הקליעה הופכת לסדנה רוחנית כשהיא מתקשרת עם הנוכחים ו"קוראת" בסלים. לא חייבים להגיע אליה לחפציבה ומי שרוצה יכול להזמין אותה אליו הביתה לסדנת קליעה. מחירי הסדנאות בחפציבה נעים בין 250-50 שקל לפי פריט. כשמזמינים אותה לסדנה חיצונית המחיר הוא 40 שקל לאדם בקבוצה של 50 משתתפים. טל.  050-6464205

 

טיולתטרון

שילוב של טיול ותיאטרון הוא רעיון שיזמה מתוקה חברת קיבוץ בית השיטה. היא עורכת סיור בין אתרים היסטוריים מראשית ההתיישבות ביניהם החצר הגדולה במרחביה, בית הקברות הישן של עין חרוד, רכבת העמק בבית השיטה והדוידקה בבית אלפא. הסיור משלב קטעי תיאטרון עם שחקנים בתלבושות חלוציות הממחישים את חיי ההתיישבות והחלוציות בשנים שקדמו לקום המדינה. ההצגות חושפות את הפכים הקטנים והאנקדוטות מאותן שנים. בתום הסיור מבקרים במוזיאון הדוידקה שבו מוצגים חפצים נוסטלגיים מחיי החלוצים. הסיור מיועד לקבוצות גדולות ונמשך כ-3 שעות. 2200 שקל עד 35 משתתפים ו-2600 שקל עד 55 משתתפים. טל. 077-3536645

 

עתיקות בית שאן    צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחה כורדית עם טעם של עוד (המקום נסגר)

אחרי יום עמוס חוויות מחפשים מקום לאוכל וללון. שני אתרים שהם תגלית שווים נסיעה מיוחדת לאזור עמק בית שאן והמעיינות. "החצר של אלה" היא מסעדה ביתית במושב שדה תרומות שהוקמה על ידי מירי ודוד קירמה. דוד, ממוצא כורדי, התחתן עם מירי ממוצא אשכנזי, שלמדה להכיר ולבשל את מטעמי המטבח הכורדי המסורתי. בבית קטן שעמד בלב הנחלה הם סגרו מרפסת והקימו חלל נעים, בוהק מניקיון, הציבו מספר שולחנות והחלו להגיש ארוחות בניחוח ביתי. הם נעזרים בבשלניות המקומיות ופותחים שולחן שכולל מבחר סלטים טריים: גזר מתובל, מטבוחה, כרוב אדום, סלק מבושל, חצילים מטוגנים, סלט ירקות, פלפלים חריפים קלויים והעיקר הן הקובות המטוגנות עם רוטב טחינה סמיך.

 

דוד ממשיך לעסוק בגידול ירקות וצמחי תבלין אורגניים שמשמשים אותם גם לתבשילים. עלי הגפן מחצר הבית הופכים למעדן כשהם ממולאים באורז פיקנטי ונקראים "יפרח". במנות העיקריות מגישים מרק קובה עם חומוס, דלעת, או סלק. ישנו גם תבשיל עוף עם שעועית ירוקה, קציצות בשר עם תפוחי אדמה, דג ברוטב או בשר במרק במיה. תוספות של אורז, בורגול או צ'יפס. ארוחה עסקית שכוללת את מבחר הסלטים, קובה מטוגנת, מנה עיקרית לפי בחירה, מיץ תפוזים או לימונדה ולקינוח עוגיות תמרים, פירות טריים ותה או חליטות עלים מהגינה עולה 65 שקל לאדם. ארוחה נפלאה במחיר שווה לכל כיס. אפשר גם להפתיע אותם בכל שעה אבל רצוי לתאם מראש 0526-732939

 

לחם כורדי דקיק       צילום: רונית סבירסקי

 

ח'אן משודרג ואוהל אפריקני

אחרי ארוחה דשנה כשמחפשים היכן ללון מספקת חוות "הילה" בכפר יחזקאל מספר אופציות. רעיון מקורי שהגה יונתן פלקוביץ, צעיר נמרץ שעבר מהמרכז לעמק. הוא הקים מתחם אירוח לקבוצות ברמה גבוהה. סטודיו גדול שניתן להלין בו עד 50 אנשים מעוצב בגוונים בהירים, קירות לבנים ורצפת פרקט. המתחם כולל מזרונים עם מצעים לבנים, שטיחונים מקנה קש, מזגנים, פופים מבד ומחיצות מודולריות שניתן להגדיל ולהקטין את החלל במידת הצורך או ליצור הפרדה בין מתחם ההורים לילדים לקראת שעת השינה. המקום מוקף באווירה כפרית, עם סוסים, ברווזים, לול תרנגולות, עיזים, בריכה קטנה, מתקן מנגל, מטבחון לבישול עצמי ומקלחות מעוצבות מעץ פיני עם מים חמים.

 

                         אוהל אפריקני בחוות הילה             צילום: רונית סבירסקי

 

יש במקום מסעדה לאלה שמעוניינים בארוחות מוזמנות. בחצר הם מגדלים בוסתן עצי פרי, תפוזים, לימונים, ליצ'י, נקטרינות  ותותי עץ. לאחרונה הם בנו אוהל אפריקני משודרג שמתאים לזוג.  הוא ממוקם מול נופי הגלבוע, תל יזרעאל וגבעת המורה. האוהל גדול מאוד ומעוצב כסוויטה יוקרתית. כנפות האוהל פתוחות אל הטבע והנוף. צבעי הריהוט עדינים ובהירים, אמבטיה אובלית, כיור צף, רצפת פרקט ופינת ישיבה קטנה. על דק חיצוני מוצל הוצב ריהוט גן ולצדו ג'אקוזי ענק בין הצמחייה הענפה. טל. 050-7818940

 

משחק אקולוגי לכל המשפחה

יוזמה מקסימה לפעילות עם הילדים היא ערכה מודולארית שיצרו ב"רשות ניקוז דרומי" שמשמשת כמשחק חברתי עם ערך מוסף אקולוגי. הערכה היא מחצלת שפורשים על הרצפה ומורכבת מ-9  ערכות נפרדות עם דפי שאלות. "השחקנים" הם חיות מים ביניהם: צפרדע, תנין, דג וצבי מים. הערכה היא מפה שעליה מקימים את היישובים השונים, מחליטים היכן יהיו מוסדות תרבות, טבע או מגורים. המשחק מיועד לכל המשפחה ויכול להמשך מספר שעות. ניתן יהיה לקבל אותו בקבלה של בתי המלון או אצל בעלי הצימרים באזור להשאלה ולהחזרה. זהו סיום שמשלים את הביקור בארץ המעיינות ובקעת בית שאן ומקנה לילדים הבנה לגבי המקום שבו הם טיילו.