מתגלגלים בגליל

מאת: רונית סבירסקי

 

הגליל העליון מתחדש באתרים שמציעים בילוי משפחתי ואפשרויות לינה מקמפינג חופשי על גדת הירדן ועד מתחם נופש כפרי מול רכסי הגליל. פארק פעילות חדש של שיט וסדנאות, התנסות בבציר והכנת תירוש, טעימות דבש ומסעדת שף חדשה שמתאימה גם לצעירים

 

אינדיאני על המים

"אינדי פארק" הוא אתר שיט חדש שנפתח על גדות הירדן בסמוך ליסוד המעלה, על ידי זוג יזמים צעירים, לירז וירון מרק. האתר מתפרש על פני שטח גדול שכולל מרחבי שהייה עם פעילויות לכל המשפחה לצד אפיק של תעלת מי הירדן שבה מתקיימות פעילויות שיט בקאנו, קיאקים והטרנד החדש "סאפ". במתחם הפעילות לכל המשפחה ישנם מתקני חבלים, אומגה, זחילה אינדיאנית, טרזן, קליעה למטרה וקיר טיפוס. פעילות מתוקה של סדנאות מיחזור ויצירה בחומרים מהטבע, פינת איפור לצ'יף אינדיאני ובימבות לקטנטנים. הכניסה לאתר כוללת את כל הפעילויות במחיר הכרטיס. 75 שקל לילד, 65 שקל למבוגר. טל. 

057-6777717

 

 שיט קיאקים ב"אינדי פארק"   צילום: ריקי אדרי

 

קמפינג חופשי על גדת הירדן

מתחם חדש נוסף, שהוא רעיון נפלא לחופשה משפחתית נוחה לכיס, הוא פארק הקמפינג "להבות הבשן". הפארק ממוקם סמוך לקיבוץ להבות הבשן על גדת הירדן בצל עצי האיקליפטוס ובסמוך לקו המים. על הגדה היורדת למים נפרשו משטחי דשא וניתן להקים בשטח אוהלים בבנייה עצמית. אין במקום מים זורמים, שירותים ומקלחות אבל עם הציוד הנכון אפשר לבלות באתר לילה נעים ושקט. פיתוח הפארק כלל שיקום אפיק המים, יצירת מפרצונים ומפלונים שמוסיפים לחוויית השהייה במקום.

 

 פארק קמפינג להבות הבשן על גדת הירדן     צילום: ארכיון רשות ניקוז ונחלים כנרת

 

המוזיאון הפתוח לצילום בגן התעשייה תל-חי

המוזיאון הפתוח לצילום בגן התעשייה תל-חי הוא היחיד בארץ המוקדש כולו לצילום ומוצגות בו תערוכות מתחלפות של טובי הצלמים בארץ ובעולם. אחת לשנה מארח המוזיאון את בוגרי בתי הספר הגבוהים לצילום. המוזאון מתאים לבילוי לכל המשפחה וכשהבוגרים מסתובבים בתערוכות הילדים נהנים מאגף אינטראקטיבי שמסביר להם את קסמי הצילום וטכניקת המצלמה בדרך שובבית ומקסימה. באגף "צילומדע" הם מבינים את טכניקת הצילום בעזרת מתקני הפעלה ומשחקים טכנולוגיים, טאבלטים ותצוגות מרהיבות, לומדים וחווים את עולם הצילום על מכלול היבטיו. 

 

 "צילומדע" במוזאון לצילום תל חי - אגף אינטראקטיבי    צילום: עופר בלנק

באגף-חדר קמרה אובסקורה, הפעלות של אור ושפת הצילום וחדר צפייה בסרטים, המשמש גם גלריה לאמנות. שילוב של פעילות חוקרת וחווייתית לכל המשפחה. סדנת צילום נקב מאפשרת לילדים ולהורים לחוות את תהליך הצילום בשחור לבן, נגטיב ופוזטיב ואיך פיתחו בעבר צילומים. עד סוף אוקטובר מוצגת במוזאון תערוכה מרשימה ורחבת היקף של הצלמת פסי גירש. בנוסף, תערוכת "גבול" שקיבלה משנה תוקף במבצע "צוק איתן". כניסה למבוגר 20 שקל, לילד 16 שקל. טל. 04-6816702

 

יין ונופים

לקראת ראש השנה אפשר לשלב ביקור במכוורות דבש וביקבים באזור הגליל התחתון והעליון. ביקב הרי גליל הסמוך לקיבוץ יראון מקיימים סיורים מודרכים בנושא תהליך ייצור היין. בעונת הבציר ניתן לראות את המשאיות מגיעות עמוסות באשכולות ופורקות אותם ביקב. מרפסת רחבת ידיים מציעה למבקרים נוף כרמים פסטורלי ואפשרות לשבת מול הנוף ולטעום את היינות השונים. הילדים מקבלים דפי צביעה מעולם ייצור היין.

סיור מודרך וטעימות למבוגר 20 שקל, לילד 17 שקל. טל. 04-6868748

 

 מרפסת נוף ביקב הרי גליל   צילום: ארכיון היקב

 

על הדבש ועל היין

במשק אופיר באלון הגליל של הדס וצביקה אופיר באלון הגליל, אפשר לשלב ליקוק דבש עם חוויית הפקת יין וטעימות מיינות היקב. הזוג אופיר החלו ב-1984 עם מכוורת דבש שמתבססת על פרחים ועצים הגדלים באזור הגליל התחתון. הם מציעים טעימות מסוגים שונים של חרוב, הדרים, שיזף, פרחי בר ותלתן. במסגרת פסטיבל הדבש מתקיימת הפעלה של הסברים והדגמות כיצד מייצרים דבש. במשך השנים החלו לגדל גם ענבים ליין ובשנת 1999 הקימו יקב. בעונת הבציר ובסוכות הם מציעים פעילות לכל המשפחה שכוללת חווית בציר, הפרדת הענבים, מעיכה, סחיטה והכנת תירוש. מסיימים במילוי בקבוק ויצירת תווית אישית. פעילות בציר 35 שקל למשתתף, 25 שקל למלווה. טל. 052-2824644

 

 פעילות במכוורת אופיר לקראת ראש השנה  צילום: אדוה אופיר

 

בקתות נופש והמקדש האבוד של הורדוס

כפר הנופש "נופי גונן" מתמחה בשילוב לינה בייעוץ והכנת תשתית לטיולים באזור. אחד המסלולים יוצאי הדופן שניתן להגיע אליהם בטיול מודרך הוא המקדש האבוד של הורדוס בחורבת עומרית, שעדיין לא נפתח רשמית לציבור. האתר נמצא בתהליך שימור ותשתית לפתיחה לקהל הרחב. הוא ממוקם בסמוך לקבר נבי יהודה, למרגלות רמת הגולן ובין הישובים כפר סאלד ושאר ישוב. החפירות במקום החלו בשנת 1999 והתגלו בו מתחם של מקדשים שהקדום הוא מאמצע המאה הראשונה לפנה"ס. המקדש השני מתוארך לסופה של המאה הראשונה לפני הספירה, זהו המקדש שבנה הורדוס באזור הבניאס לכבודו של הקיסר הרומי אוגוסטוס.

 

 עתיקות ארמון הורדוס באתר חורבת עומרית   צילום: תקשורות

האתר נהרס ברעידת אדמה שפקדה את האזור בשנת 363 לספירה. מרבית חלקי המקדש קבורים באדמה, בהם פריטים גדולי ממדים מהמבנה המעוטרים בהידור רב. יתר חלקי המקדש פזורים במדרון כתוצאה מרעידת האדמה. במרכזו של המתחם, המוקף קיר אבן, נמצאו שרידי המקדש וגרם המדרגות העולה אליו ממזרח. מכל עבריו נמצאו נפולים חלקים אדריכליים גדולי ממדים שהשתייכו למבנה והם מעוטרים בעושר רב. אלה כללו בסיסים, חוליות עמודים, כותרות חופשיות וכותרות אומנות אחוזות מן הסדר הקורינתי, ארכיטרבים, אפריזים וכרכובים מעוטרים בדגמים צמחיים (ביניהם הקוציץ הסורי).

 

אף כי רק חלק מן האתר נחפר עד כה, נראה כי מכל עבריו ישנה מפולת אדירת ממדים המכילה את מירב חלקיו האדריכליים, כמו גם אבני קירותיו. מלבד חלקיו האדריכליים של המקדש, המהווים לפי שעה את עיקר הממצא, נמצאו בחפירה גם שברי פיסול וכתובות וכיום באתר ניתן לראות בין השאר עמודים, קירות וכן כותרות קורינתיות.

 

 בקתות עץ בכפר הנופש "נופי גונן"  צילום: עומר שביט

בכפר הנופש "נופי גונן" מציעים 56 חדרים ו-38 בקתות עץ, שצופות אל נופי עמק החולה והרי נפתלי. הבקתות רחבות ידיים ומתאימות מאוד לנופש משפחתי עם ג'קוזי גדול, טלוויזיה בכבלים,DVD , מקלחון, פינת ישיבה, פינת שינה לילדים, שולחן אוכל, מטבחון, פינת שתייה חמה ומרפסת עם פינת ישיבה.לובי חדש שמשקיף על נוף גלילי עם פינות ישיבה נוחות, בר משקאות וארוחת בוקר גלילית שממטבחו של השף יפתח צפריר. טל. 04-6955220

 

'טיביס'- מסעדת שף חדשה

מסעדת שף חדשה שצוברת תאוצה בימים אלה היא "טיביס" שנפתחה בלב חוות הנופש "ורד הגליל". חיים טיבי, לשעבר השף של מסעדת מוסקט במצפה הימים, החליט לעשות למטבחו האישי ופתח ביסטרו כפרי. הוא יצר תפריט עשיר שמתאים לכל המשפחה עם מבחר בשרים מיושנים במקום מעדרי הגליל והגולן. לצד המסעדה הוקמו מבני מאפיה וקונדיטוריה וחדר קירור ליישון בשרים וכן חדר יינות.

 סטייק פריים ריב בביסטרו "טיביס" חוות ורד הגליל   צילום: בועז לביא

 

בין המנות: Tibi's Steak House-בשר המיושן במקום, כשבועיים-שלושה בטמפרטורה ותנאים אופטימאליים, Tibi's Hamburgers-המבורגר מבשר בקר טרי, עשוי מתערובת 100% בשר בגדלים שונים, פורטהאוס-חוויה של שני עולמות, בשר פילה רך וסינטה בשרנית ועסיסית, סטייק אנטריקוט, סטייק פילה, צלעות טלה בגריל, פילה דג סנט פטר על הגריל, פטה כבד ברווז, פטריות צלויות בגריל עם ברווז מעושן, נקניקיות כפריות בגריל תוצרת בית, ניוקי ערמונים ופטריות יער, ספגטי ארטישוק צלוי בגריל ועוד. לקינוח: וופל אמריקאי חם, עוגת גבינה אפויה עם סבלה פיסטוק, פאדג' שוקולד וברנדי, פנקייק וניל ועוד. בנוסף, מנות שילדים אוהבים כגון: מיני המבורגר בלחמניה שנאפית במקום, ספגטי עגבניות, שניצלונים, צ'פס ועוד.

 

מסעדת 'טיביס' משתרעת על שטח של 250 מטרים, במבנה כפרי, אלגנטי מעוצב, בו משלובות אבני בזלת מקומיות ועץ מלא. המסעדה שומרת על האווירה הכפרית של חוות הסוסים ונותנת כבוד לבעלים יהודה ז"ל ויונה אבני, זוג יהודים אמריקאים שהקימו את חוות הסוסים באווירת ווסטרן לפני 52 שנה. במרכז המסעדה, אח עצים ענק לימי החורף, חדר פרטי לעשרים איש וכן בר יין ומשקאות מרשים. מלבד אזור המסעדה, יוכלו הסועדים להסב לארוחה גם על דק העץ החדש והרחב, מעץ מלא, במרפסת המסעדה, אל מול נוף חוות הסוסים והגליל. במבנה צמוד, הקים השף חיים טיבי קונדיטוריה שתספק את כלל הלחמים, המאפים והעוגות למסעדה החדשה. פתוח על ימות השבוע טל. 04-6330885

 

לישון, לאכול וליצור

עוד מקום נעים לאכול וללון הוא מלון הבוטיק בית שלום במושבה מטולה. חצר בית שלום במטולה נבנתה לפני 120 שנה, על ידי מייסדי המושבה ברחוב הראשונים, הרחוב הראשי הישן במטולה. ניתן לשמוע סיפורים הסטורים מחיימק'ה הוד, הבעלים, על משפחת הוד-פיין, התלאות בהקמת המושבה מטולה, אירוח אורחים מדמשק, ירדן ואירופה ועוד. בבית המגורים הישן של סבתו של חיימק'ה ששופץ, הוקמה המסעדה ובחקורה- החצר, שיועדה לחקלאות וחיות הבית- הסוויטות וחדרי האירוח. ביניהם גינה רחבת ידיים, מלאה בפרחים ריחניים, מטופחת ושלווה, שבמרכזה מזרקת מים. בגלריית האמנות החדשה מוצגות עבודותיה של מרים הוד שמשלבת עבודות רקמה אמנותית עם אבנים טובות.

 

 סלט הכפר של השף אוטולנגי ב"בית שלום" במטולה   צילום: אסף רונן

 

במסעדת בית שלום מגיש שף אסף אוטולנגי תפריט עם מנות חדשות ומרעננות המבוססות על חומרי הגלם הגדלים בגינת התבלינים והירק של המסעדה.

בין המנות הראשונות: עלי גפן ממולאים באורז ברוטב יוגורט ונענע, סלט פטוש עם ירקות ועשבים טריים מגינת התבלינים, פיתה מטוגנת ופטה כבשים, פטריות ממולאות בגבינת צאן. בין המנות העיקריות: טורטליני במילוי פטריות פורצ'יני ברוטב שמנת כמהין, חונקי כמרים ברוטב שמנת פטריות, פילה סלמון טרי ומבחר בשרם מנתחי עדרי הגליל והגולן. לקינוח עוגת תפוחים שנאפת על פי מתכון של סבתא יוכבד בן מאה שנים. יש גם עוגת שוקולד חמה ועוגת גבינה. בבית שלום מוגשות גם ארוחות בוקר עשירות מעשה ידי בעלי הבית והשף. הגלריה פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום. טל. 04-6940767