מנפלאות הקרחונים והמפלים האדירים

 

הפרק הרביעי במסע לדרום אמריקה מתחיל בארגנטינה בשיט קרחונים שצבעם נע בין לבן צח לכחול עמוק ומסתיים במפלי האיגווסו שהם חלומם הרטוב של הרבה מדינות ומוגדרים כאחד מפלאי העולם החדשים

 

קרחוני העד בארגנטינה נמצאים בדרומה של פטגוניה בחלק הקרוב ביותר לאנטארקטיקה ומותירים את המטיילים נפעמים. שטחים עצומים מכוסים בשכבת קרח שאינה נמסה ורק תנאי האקלים הקיצוניים במאה ה-21 גרמו לתהליכים של נסיגת הקרחונים, שבירה והמסה. שברי ענק המכונים אייס ברגס Icebergs צפים על אגמים קרחוניים ונראים כמו פיסול יצירתי של הטבע. היציאה אל שיט הקרחונים מתחילה בעיר אל קלפטה הסמוכה לפארק הלאומי לוס גלסיירס Los Glaciares.

 

גשרים תלויים לצד הקרחון פריטו מורנו בארגנטינה    צילום: רונית סבירסקי

 

 

לוס גלסיירס

העיר אל קַלַפַטֶה  El Calafate שוכנת על שפת אגם ארחנטינו Lago Argentino בפרובינציית סנטה קרוז במרחק נסיעה של 50 קילומטרים מפארק לוס גלסיירס שכולל את הקרחונים פריטו מורנו Perito Moreno, אופסלה Upsala  וספגציני Spegazzini. קלפטה הוא למעשה פרי ממשפחת הברבריס שנפוץ באזור. זהו פרי קטן ועגלגל בעל צבע סגלגל שמשמש לקינוחים ולגלידות. הספרדים שהגיעו בספינותיהם לאזור השתמשו בו כדי לסתום את הסדקים נוצרו באניות והם אלה שהעניקו לו את השם שפירושו בספרדית "סותם סדקים".

 

גוונים של כחול בתוך גושי הקרח כמו חלונות ויטראז'    צילום: רונית סבירסקי

 

המפגש עם קרחון בפעם הראשונה הוא מרגש ביותר ובוודאי כשמדובר ב"פריטו מורנו".  הקרחון העצום גולש ממרומי רכסי האנדים אל תוך האגם התכול וחוצה אותו במרכזו לשני אגמים. המטיילים יכולים להגיע בסמוך לקרחון ללא ציוד מיוחד. זהו מראה נדיר שמתאפשר כתוצאה מגשרים תלויים שהוצבו בסמוך לקרחון שנראה במלוא עוצמתו. צבעו הכללי לבן צח אבל נראים בו חלקים כהים של סדימנטים (משקעים מינרליים) והקסם מתגלה כשקרני השמש נופלות על הקרח והשברים מקבלים גוונים כחולים כמו חלונות ויטראז' בכנסייה.  

 

עומדים מטרים ספורים מהקרחון      צילום: רונית סבירסקי

 

הנשיאה לשעבר, כריסטינה קירשנר, היא זו שהפכה את המקום לנגיש יותר כשהקימה את הגשרים התלויים שמאפשרים גישה עד מטרים ספורים מהקרחון מכל עבריו. מכל זווית המראות והצבעים מהפנטים והמטיילים עומדים בשקט כדי להספיק בשבריר שנייה לעקוב אחרי מראות שבירת הקרח וצליל הרעם המתגלגל שמתלווים אליו. התופעה הזו זיכתה את פריטו מורנו בכינוי "הקרחון המתנפץ". משפחת קירשנר עובדת בימים אלה על פרויקט חדש של מלון בוטיק יוקרתי שחלונות חדריו ישקיפו אל נופי הקרחון.

 

שברי קרחונים צבעוניים

היום השני בקלפטה הוקדש לשיט קרחונים שנמשך כחצי יום. יוצאים מן המלון בשעת בוקר מוקדמת ונוסעים לאורך גדת אגם ארחנטינו. צבעו בבוקר אפרפר ירקרק והוא הופך בשעות הצהרים לטורקיז בהשפעת קרני השמש. שילוב נדיר של נוף מדברי ואגם טורקיז במרכזו. אלפי מטיילים גודשים את מעגן ספינות השיט מדי יום ובעיקר כשמזג האוויר בהיר, ללא סופות וגשמים.

 

שטים בין שברי הקרחון באגם ארחנטינו     צילום: רונית סבירסקי

 

הישיבה בספינה היא כמו במטוס וניתן לצפות בקרחונים הצפים דרך החלונות הגדולים. רוב הנוסעים מעדיפים לצפות בנוף כשהם עומדים על הסיפון או הירכתיים. הספינה, בדרכה אל קרחון אופסלה, עוברת בסמוך לשברים העצומים שחלקם גבוהים ממנה. קשה להפסיק להתפעל ולצלם, הצורות, הצבעים והשקט השורר סביב הם חוויה יוצאת דופן. כשמגיעים לקרחון עצמו החוויה מתעצמת לנוכח גובהו העצום וקירותיו התלולים שגולשים לתוך האגם. ממשיכים לשוט לעבר קרחון ספגציני שמוגדר כבעל קיר הקרח הגבוה בעולם.

 

50 גוונים של כחול קרחוני     צילום: רונית סבירסקי

 

275 מפלי האיגווסו

טיסת פנים מובילה אותנו ליעד הבא שעוצמתו אינה פחותה מתופעת הקרחונים. אלה הם מפלי האיגווסו Iguazu Falls בצד הארגנטינאי. המפלים הם תופעת טבע גלובלית שזיכתה אותם בתואר אחד משבעת פלאי העולם החדשים. שני נהרות עצומים הפרנה Parana והאיגווסו נפגשים בנקודה שבה לוחות טקטוניים שקעו ויצרו את המפלים האדירים. המפלים נמצאים על גבול ארגנטינה וברזיל ושתי המדינות נהנות מעוצמתם. 275 מפלים שוצפים נופלים באזור הזה משני עברי הגבול וסביבם 670 אלף דונמים של יערות גשם סוב טרופיים ומגוון של חיות בר. נהר האיגווסו מספק למפלים 2000 קוב מים לשנייה ונהר הפרנה 5000 קוב בשנייה.

 

"גרון השטן" של מפלי האיגווסו    צילום: רונית סבירסקי

 

אנחנו מגיעים לאיגווסו אחרי שבוע של גשם כבד שהפך את הנהרות לשוצפים וחומים יותר מהרגיל. שיט טורנדו מתחת למפלים בוטל עקב סחיפת המים האדירה שנוצרה ואנחנו הסתפקנו בביקור על יבש. הגישה למפלים עוברת דרך פארק מסודר ששבילים קטנים חוצים אותו בתוך מעבה יער סוב טרופי. אפשר לטייל שעות בין הצמחייה ולצפות בבעלי החיים המיוחדים ואפשר לעלות על רכבת תיירותית פתוחה שמובילה את המבקרים אל היעדים המרכזיים בפארק. האטרקציה המרכזית והמרוחקת ביותר במסלול נסיעת הרכבת נקראת "גרון השטן" שבה נפגשים שני הנהרות והמפלים ואדי המים שעולים מן המפלים מזנקים עשרות מטרים לגובה. התחנה השנייה בפארק הם המפלים המרכזיים שניתן לראות אותם גם בצד הברזילאי.

 

ארמדילו מטייל בסבך היער בפארק איגווסו    צילום: רונית סבירסקי

 

לאחר שיורדים מן הרכבת צועדים על פני גשרים תלויים מעל הנהר הזורם עד שנחשפים למראה המפלים השוצפים ושומעים את רעש נפילת המים. הנהר עשיר בדגה ובשפמנונים גדולים, בין סבך העצים נתקלים בארמדילו שיוצר התקהלות והתלהבות, עופות מים, ציפורים צבעוניות, פרפרים בשלל צבעים ובגדלים שאינם מוכרים במחוזותינו, ביניהם אחד הנושא על כנפיו את הספרה 88.  קוואטי מונדי שדומה לראקון ומתרוצץ בין האנשים ללא פחד.

 

ציפור Urraca Comun בפארק             צילום: רונית סבירסקי

 

למטיילים בעלי ממון יש אפשרות ללון בתוך הפארק במלון שרתון וכך לטייל בו מ-6:00 בבוקר. ישנם טיולי טרקטורונים בפארק ואפשרות לטוס בהליקופטר מעל המפלים. אין ספק שסיום הטיול בארגנטינה בפארק האיגווסו מעלה את דרגת הריגוש לשיאים חדשים גם לגבי מטיילים שכבר ראות וחוו מדינות רבות בעולם. 

פרק ראשון במסע לדרום אמריקה - בואנוס איירס בירת ארגנטינה וטיפים כללים למטייל העצמאי בדרום אמריקה

פרק שני במסע לדרום אמריקה - חצי האי ואלדז, פינגווינים, לוויתנים, פילי ים ובית תה וולשי מתוק

פרק שלישי במסע לדרום אמריקה - עיר הקיט ברילוצ'ה ודרך שבעת האגמים

פרק רביעי במסע לדרום אמריקה - שיט קרחונים ומפלי האיגווסו