השתהות והשתאות

 

מוזאון העיצוב בחולון שהפך למותג בינלאומי במהלך השנים בחר להציג תערוכת רטרוספקטיבה מעבודותיו של הסטודיו היפני המצליח ננדו Nendo המדורג בין חמשת המובילים בעולם ובראשו עומד מעצב העל אוקי סאטו.

 

  צילום: רונית סבירסקי

שימו לב לרווח

שמה של התערוכה The Space in Between הוא המוטו. לעצור, להביט, לחוש, לראות את הדקויות ולהבחין בדברים שנחבאים בין השורות. הקוביות הלבנות בכניסה, הגוונים הבהירים, העיצוב הנקי משרה תחושה של שלווה שנמסכת בגוף ומכינה את המוח לקליטת הפרטים הקטנים. הגישה הכל כך יפנית מגיעה ממקום שטמון עמוק בחינוך של סאטו. למרות שגדל והתחנך בקנדה הוא חושב ויוצר כמו יפני עם הומור. בחירת חומרי הגלם, הגימורים המושלמים, תשומת הלב לפרטים הקטנים ביותר, הטכנולוגיות המתקדמות, המינימליזם והדייקנות.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

היכולת להבחין בין מר למריר בין סינטטי לטבעי, לזהות דקויות של מרקם, להפעיל את הדמיון, להקשיב למוצגים והם יתחילו לדבר אליכם. העונג שבהבנה החדשה, בלמידה ובשימוש בכל החושים הם החוויה שמלווה את התערוכה. 76 העבודות של סאטו שמוצגות בתערוכה מציגות את יכולתו להפתיע עם רעיונות מבריקים, יצירתיים ומתוחכמים. ילד הפלא שפתח את סטודיו ננדו בגיל 25 ותוך 14 שנים עם 400 פרויקטים הוכתר "כמעצב השנה" על ידי מגזיני העיצוב החשובים בעולם. הוא משתף פעולה עם מותגים ידועים כמו לואי ויטון, הרמס, פומה, קוקה קולה ואחרים.

 

 צילום: רונית סבירסקי

זכוכית איטלקית ואבן ישראלית

ברחבת הכניסה למוזאון הוצב פרויקט שמוצג לראשונה בעולם ובוצע בשיתוף עם חברות אבן קיסר וגלאס איטליה. הפרויקט שנקרא "בצל" משלב בין משטחי אבן קיסר וזכוכית דקה מתוצרת גלאס שיוצרה ונצבעה במיוחד עבור העבודה. אור השמש שמשחק תפקיד פעיל ביצירה יוצר אשליה של אבן הנחצית על ידי הזכוכית.

במבט ראשון כשמסתכלים על כסא שחור לבן של סאטו הוא נראה כמו כסא מלכותי מעניין אבל הסיפור שלו מבהיר את צורת החשיבה של המעצב. ב-1995 רעדה האדמה ביפן והיה חשש לקריסת הבתים. היפנים השתמשו ברצועות של סיבי פחמן כדי לחזק את המבנים. סאטו לוקח את הקלקר, חומר נחות וחלש שמשמש לאריזות, מחזק אותו ברצועות סיבי פחמן, משנה את אופיו והופך אותו לרהיט מעוצב, חזק ונחשק. מחווה קטנה לחומר.

 

 

 צילום: רונית סבירסקי

רב הנסתר על הגלוי

כסא אחר עומד על רגלי סיכה דקיקות ונראה מפחיד כשמדובר בניסיון לשבת עליו. כשבודקים את הפרטים הקטנים מגלים שבתוך רגלי העץ הדקיקות נמצאים מוטות פלדה ורק 3 מילימטר של עץ עוטפים אותם. לצדו עומדת כורסא שנראית כמו שמלת פליסה לבנה. סאטו איגד את עודפי הנייר שמשמש ביפן לקיפולי נייר וכשפרש אותם קיבל את הכורסא המיוחדת.

 

גשם יפני בבקבוק     צילום: רונית סבירסקי

 

רהיטי מתכת שנראים כאילו נעשו מבמבוק מצביעים על הדרך של סאטו לעסוק  בשימור העבר עם טכנולוגיה עתידנית. משקפי שמש עם מסגרת שקופה נטולת צבע שעליהן הודבקו עדשות בגוונים שונים רמז לדור הבא של משקפים עם הלבשת קליפונים לפי החשק. עבודה מרתקת היא סדרה של 20 בקבוקי זכוכית המכילים את סוגי הגשם השונים של יפן. נוזל אקרילי שקוף משמש בסיס להצגת טיפות מסוגים שונים, בגוונים ובגדלים שמייצגים את סוגי הגשם השונים. כל המוצגים מונחים על חלוקי נחל עם אפקט של קוורצים מנצנצים באופן טבעי. 

 

שוקולד והשרדות

רשתות פלסטיק הפכו לגופי תאורה בסגנון הפנסים האדומים היפנים. צלליות הפנסים משחקות על חלוקי הנחל ומוסיפים ממד אחר לעבודה. שעון עומד על רגל דקיקה ומדמה טורבינת כוח שפועלת בעזרת הרוח. מנורות דמויות פרחים נפתחות ונסגרות בהשפעת הנורות שמחממות את הסטנט על הן מורכבות. "ערכת הישרדות" שהיא פקאל בכל בית יפני קיבלה התייחסות עיצובית נפלאה. גליל מתכת מורכב ממספר תאים ובכל אחד מהם מוצר לשעת חירום: רדיו עם מטען מכני, מיכל מים, מנורה, מעיל גשם.

 

סקס, סיליקון ומאוורר    צילום: רונית סבירסקי

 

מטריה עומדת שמתאימה כשמשיה ויש בה מסנן קרינה.  כוסות סאקה שעורמים הופכות לבקבוק עצמו.  מיצג של קערות דקיקות מסיליקון מבטא את הגישה היפנית העיצובית שמייצגת עבורם סקס. שורת כסאות עטופים בחוט דיג דקיק.  פתרונות תלייה שונים של מטריות. פתרון לנעלי הבית שעומדות בכניסה לבית. הצבתן זו בתוך זו בעמידה. מקלוני העץ בבקבוקי הבישום הביתי הוחלפו אצל סאטו בפסי בד סאטן אלגנטי שמשמר את הריח ומפיץ אותו בעדינות. שרשרות צוואר דקיקות שהסתברו הפכו לפריט עיצובי חדש. סימניות לספר עוצבו בדומה לעצי יער והדפים נראים כמו שדה חרוש עם תלמים.

 

בטוב טעם של שוקולד     צילום: שי בן אפרים 

 

לוח שחמט מזכוכית הרקורט וכליו כוסות שתיה שהן החיילים. סאטו השתמש בקריסטל של חברת באקרה הצרפתית שפיתחה אותו בשנת 1841. ידית של מטריה שהפכה לרגל שניתן להעמיד עליה את המטריה או לתלות אותה על שולחן. סאטו בחר לשבור את המיתוס שטעמו של השוקולד נובע מסוג הקקאו ואחוזיו. הוא יצר טעמים שמבוססים על צורה ומרקם ומעניקים את הטעם המשובח. ספריית כוורת פשוטה הופכת תחת ידיו למתקן מודולרי שניתן להגדיל כמו שולחן אוכל.

 

התערוכה תהיה פתוחה עד סוף אוקטובר 2016 ובמהלך חודשי הקיץ והחופש הגדול יתקיימו סדנאות ופעילות לכל המשפחה בהשראת התערוכה והתרבות היפנית. סדנת מניפות, קיפולי נייר ומקלות אכילה מבמבוק. סדנת עיצוב משחקים מבמבוק, הרצאה והסברים על האיקבנה, אומנות הפרח, עיצוב פרחים מינימליסטי.