צלם: רונית סבירסקי
חוויה של טעמים בסיור אוכל מודרך בלב האנוי בווייטנאם
צלם: רונית סבירסקי
שעועית מונבטת עם מחית סטיקי רייס
צלם: רונית סבירסקי
דפי אורז מאודים ממולאים בעוף ופטריות
צלם: רונית סבירסקי
פרי החלב
צלם: רונית סבירסקי
טפיוקה תוצרת בית במילוי קוקוס מיובש
צלם: רונית סבירסקי
מטיילים עם טראנג בין המסעדות

אטרקציה מומלצת לסיור אוכל מודרך בהאנוי בירת וייטנאם

מאת: רונית סבירסקי

 

סיור אוכל מודרך במסעדות המקומיות של האנוי משולב בטעימות היא האטרקציה החדשה בעיר. חגיגה לחיך

 

החלטנו להכיר את האנוי בדרך האוכל. קבלנו המלצה על מדריכה מקצועית שמקיימת סיורים במסעדות המקומיות ויצרנו אתה קשר באימייל  לפני הנסיעה. חשבנו שנהיה חלק מקבוצה כפי שנהוג במחוזותינו אבל להפתעתנו טראנג, צעירה וייטנאמית חייכנית ודוברת אנגלית רהוטה לקחה אותנו לסיור פרטי. היא אספה אותנו ב-19:00 מבית המלון וצעדה לכיוון מרכז הקולינריה והבילויים.

 

טרנאג מדגימה איך אוכלים את חביתת הירק     צילום: רונית סבירסקי

 

בדרך הספיקה לספר לנו שהיא מדריכת טיולים בחברת  נסיעות גדולה ובשנת 2012 הגתה את הרעיון של סיורי אוכל שתפס תאוצה והפך למבוקש על ידי תיירים זרים וגם מקומיים שמגיעים לחופש להאנוי. היא מסיירת אתם בין המסעדות ובכל אחת מהן טועמים את מנת הדגל של אותה מסעדה. ארוחה כזו נמשכת מספר שעות והיא כוללת בין 8-6 מנות. זו חוויה קולינרית וחברתית שחושפת מקומות שכף רגלנו לא הייתה דורכת בהם אלמלא הסיור. הולכים בסמטאות צרות וחשוכות בלב העיר העתיקה שרק המקומיים מכירים ויודעים. כמעט שלא תפגשו בהם זרים. דרך נהדרת לראות את חיי הלילה של הצעירים הוויטנאמים. יושבים לצדם על שרפרפי עץ ושותים בירה, טועמים מנות וייטנאמיות טיפוסיות, מתבוננים בתהליך הכנת המנות שרובן נעשות לעיני הסועדים ולא מפסיקים להתפעל מהמטבח הנהדר שלהם.

 

המנה הראשונה שטעמנו נקראת Banh Xeo והיא נראית כמו חביתת ירק ענקית צהבהבה שמכינים אותה עם טופו ונבטים ומוסיפים לה מרכיבים שמונחים על השולחן בצלוחיות קטנות. המטבח הוויטנאמי מבוסס על מנות משותפות שמוגשות לכל הסועדים  ומהן יוצרים את המנות האישיות. פורסים מהפנקיק פיסה מניחים על דף אורז דקיק, מוסיפים עלה מנטה-לימוני, חסה, בוק צ'וי, טופו ונבטים. מגלגלים, טובלים ברוטב דגים פיקנטי ואוכלים.

 

מסיימים לגלגל וטובלים ברוטב דגים    צילום: רונית סבירסקי

 

המנה העיקרית היא אחד הלהיטים שאימצתי והמשכתי להכין גם בארץ. הבעיה היחידה היא שאין בארץ את דפי האורז הנהדרים שלא צריך להרטיב אותם לפני השימוש. המנה שמכונה Cha Ca היא מנה מסורתית וייטנאמית של דג שמקבלת בכל מחוז את הגרסה שלה. בהאנוי מכינים את הדג על גריל פחמים לאחר ששהה בתחמיץ של כורכום ג'ינג'ר וגלנגו. התוצאה היא דג מעודן וקריספי שמקבל טיגון נוסף לפני ההגשה. הם מניחים אותו במחבת על מצע של בצל חתוך, שמיר ונבטים שטוגנו קלות מראש, מבשלים  יחד 5 דקות מבלי לגעת במרכיבים ומגישים לוהט לשולחן בליווי צלוחיות של מרכיבים שמהן בונים את המנה. דפי האורז משמשים כבסיס שעליו מניחים פיסות מהדג ומוסיפים רצועות דקות של גזר, מלפפון, חסה, עלי מנטה, אטריות אורז דקיקות ובוטנים קלויים קצוצים. מגלגלים את כל הטוב הזה, טובלים ברוטב דגים פיקנטי ומתעלפים מעונג.

 

הלהיט המקומי Cha Ca בנוסח האנוי     צילום: רונית סבירסקי

 

המנה הבאה היא מנת רחוב שמכינים אותה על המדרכה בשיטת שירות עצמי. דפי אורז טריים שמתבשלים על אדים ולאחר מכן ממלאים בעוף טחון ופטריות, מפזרים מעל בצלצלי שאלוט מטוגנים קצוצים דק מאוד וכוסברה טרייה. אוהבי החריף יכולים להעלות את טמפרטורת הגוף עם פיסות צ'ילי אש. הסועדים לוקחים את המנה ומתיישבים במסעדה הקטנה אוכלים והולכים. 

 

דפי אורז טריים עם עוף ופטריות   צילום: רונית סבירסקי

 

מנה קלילה נוספת טעימה להפליא היא סלט של פפאיה ירוקה מגוררת כמו איטריות דקיקות ומוסיפים לה עלי מנטה, בוטנים, רוטב דגים ורוטב צ'ילי. המנה הזו מכינה אותנו למשהו מורכב יותר שאותו כבר לא כל כך הצלחנו לסיים. זוהי מנת סטייקי ריס שמורכבת מ"ממבין", שעועית ירוקה מונבטת וסטיקי רייס שיוצרים ממנו מחית מוסיפים כורכום שמעניק לו את הצבע הצהוב והופכים אותה לכדור דביק.  זוהי ארוחה שעומדת פני עצמה, מכינים אותה בחזית המסעדה והסועדים צופים בכל התהליך. טייק אווי מתבצע בכלי חד פעמי או צלחת לאלה שמעדיפים לשבת במסעדה. מניחים את השעועית המונבטת ועליה שכבות דקות שחותכים מכדור הסטיקי רייס ומעל זורים בצלצלי שאלוט מטוגנים, פרוסות עוף, פטה כבד או אומלט.

 

סלט פפאיה ירוקה    צילום: רונית סבירסקי

 

הקינוחים היו הורסים במבחר גדול. זה התחיל בפלוטינג פרוטס (פירות צפים) שהם למעשה כדורי סטיקי רייס ממולאים ברצועות קוקוס ושומשום שחור כשהם שוחים ברוטב ג'ינג'ר ומעליהם פזורים בוטנים קלויים וקרם קוקוס. טעמנו את פרי החלב שקנינו בחנות ירקות בתחילת הסיור ואז הגענו למסעדה שמתמחה בטפיוקה תוצרת בית. הם מכינים את הטפיוקה בצורת כדורים קטנים כמו סוכריות ממולאות בפיסות של קוקוס מיובש או חתיכות קטנות של ערמונים. הטפיוקה מוגשת בתוך רוטב של חלב קוקוס עם ריבועי מלון, אבטיח, ג'ק פרוט, תפוח או כל פרי עונתי אחר. סיימנו מפוצצים ונותרנו עם חוויה שעושה חשק לחזור לסיבוב נוסף של טעמים. Quynh Trang Tran 0084977336196  ,trang196.oc@gmail.com

 

פירות טרופיים עם טפיוקה וקרם קוקוס   צילום: רונית סבירסקי

 

הפרק הראשון - אחד מ-7 פלאי עולם בקמבודיה - מקדשי אנגקור ואט והמתחם המלכותי אנגקור ת'ום

הפרק השני - ארץ הקמר רוז', יערות גשם, מפל אדיר ומקדש הנשים הוורוד

הפרק השלישי - סייגון והדלתא של המקונג

הפרק הרביעי - הויאן ודה נאנג 

הפרק החמישי - העיר האסורה הואה ומערות הנטיפים במרכז וייטנאם