יום בקיבוץ עין חרוד איחוד –  תערוכה, ארוחה ואירוח

 

בילוי של יום בקיבוץ עין חרוד איחוד סביב התערוכה החדשה "אוצרות במשכן לאמנות", סוויטות יפיפיות מול נופי העמק, ארוחת צהרים בחדר האוכל הקיבוצי, סיור בבית הקברות ההיסטורי וחנות רהיטים "יד אחרת".

 

אירוח בקיבוץ עין חרוד איחוד    צילום: רונית סבירסקי

 

אוסף נדיר שחלקו נחשף לראשונה

במקום הכי פחות צפוי הוקם אחד המוזאונים הראשונים בארץ ישראל. "המשכן לאמנות" בקיבוץ עין חרוד נעץ את היתד התרבותית הראשונה באדמות העמק ב-1937. במלאות לו 80 נחשף לראשונה האוסף הנדיר שחלקו לא הוצג מעולם. התערוכה "אוצרות המשכן לאמנות" מציגה 250 יצירות מסוף המאה ה-19 עד ימינו.

 

תחילתו בסטודיו של חיים אתר, צייר וחבר הקיבוץ, לאחר מכן עבר לצריף קטן ונקרא "פינת האמנות" וב-1940 עבר המוזאון לצריף גדול יותר ששימש קודם לכן ככיתות לימוד. בשנות ה-30, כשחברי הקיבוץ עוד התגוררו בצריפים ואוהלים ונלחמו על פרנסתם, בערה בעצמותיהם הזיקה למורשת האמנות היהודית. חיים אתר נשלח ללמוד אמנות בפריז ושליחי הקיבוץ יצאו לתפוצות לחפש אחרי חפצי אמנות ויודאיקה יהודית. באירופה פורצת מלחמת העולם ה-2, מאות אמנים יהודים נשלחים למחנות ויצירות אמנות נבזזות על ידי הנאצים. למרות זאת הם מצליחים לאסוף אלפי יצירות.

 

חיים אתר צייר את ילדי הקיבוץ    צילום: רונית סבירסקי

 

השלב הבא היה בניית משכן קבע לאוסף שנרכש ולתרומות שהגיעו מרחבי העולם. האדריכל, שמואל ביקלס חבר קיבוץ בית השיטה, תכנן את המבנה בגישה חדשנית שבה האור הטבעי מוקרן אל תוך החלל ואין צורך להשתמש בתאורה מלאכותית. הבניין מוגדר עד היום כאייקון אדריכלי חשוב בעל גגות מעוצבים כגלים שיוצרים חלונות נסתרים וקמרונות שמזרימים את האור כמו מפל על הקירות. האפקטים שנוצרים במהלך היום על הקירות הלבנים הם יצירת אמנות בפני עצמה. במרכז המבנה נמצאת חצר פנימית עם בריכת נוי ורצפת פסיפס. שער הכניסה עוצב בעבודת פרזול על ידי האמן דוד פלומבו. ב-1948 נחנך האגף הראשון וקיבל את השם "משכן לאמנות".

 

יצירתו של לזר קרסטין "הגנה עצמית" 1920    צילום: רונית סבירסקי

 

 

2000 ציורים ואלפי פריטי יודאיקה

אוסף האמנות כולל ציורים של אמנים יהודים מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 ביניהם: מאוריצי גוטליב, שמואל הירשנברג, ליאופולד הורוביץ, איזידור קאופמן ואחרים. הציירים האימפרסיוניסטים מיוצגים על ידי מכס ליברמן, לסר אורי ויצחק לויתן. אוסף מיוחד של הזרם הקוביסטי מרוסיה מיוצג על ידי עבודות של יענקל אדלר, מאנה כץ וג'יל פאסקין.

 

מאות אמנים יהודים נרצחו בשואה ועשרות אלפי יצירות נבזזו על ידי מנהיגי הנאצים שחשקו בהן. חלק מהיצירות נמכרו אחרי המלחמה לגלריות ולמוזאונים וגם בידי המשכן לאמנות בעין חרוד מצויים ציורים שגורל בעליהם לא נודע. אחד מהם הוא "הקבצן העיוור" של הצייר יוג'ין זאק שהוא וכל משפחתו ניספו. בנוסף ל-2000 ציורים ופסלים, נאספו ונרכשו אלפי חפצי קודש ויודאיקה, כתובות נישואין מהמאה ה-18 מתפוצות שונות, ספרי תורה, מנורות, חנוכיות ופמוטים.

 

חנוכייה מפולין, מאה ה-18    צילום: רונית סבירסקי

 

התערוכה החדשה חושפת 250 יצירות וחפצי יודאיקה שחלקם מוצגים לראשונה ומייצרת את אחד האוספים הגדולים והמרשימים של אמנות יהודית וישראלית בארץ.  בין האמנים שיצירותיהם מוצגות נמצאים מארק שאגאל, לוסיאן פיסארו, מקס ליברמן, יוזף ישראליס, מרדכי ארדון, יוסף זריצקי, לאה ניקל ואחרים. הסיור באולמות התערוכה מאפשר להתחקות אחר הנרטיב המקומי הייחודי לחברי הקיבוץ אשר הקמתו של מוזאון בחצר ביתם הייתה עבורם ערך עליון. היא משמשת מראָה לעולמם של חלוציו ומקימיו שביקשו לברוא עולם חדש אך לא שכחו מאין באו, ומשקפת בדרכה את תולדות העם היהודי במאה ה-20.

 

סוויטות מעוצבות וארוחה קיבוצית

קיבוץ עין חרוד איחוד פיתח במהלך השנים את תחום הארחה ומציע אפשרויות לינה מגוונות. סוויטות מעוצבות ממוקמות בשיפולי הגבעה, כשמשבצות העמק הצבעוניות, בריכות המים ורכס הגלבוע נשקפים מנגד כמו תמונת ענק.  מבנים כפריים בעלי גגות משופעים מוקפים בגינות מעוצבות, דשאים, ברושים, עצי דקל, גדר חיה מסופרת למשעי, מטפסים, שיחי ורדים בשלל צבעים וצמחי תבלין. הסוויטות מאובזרות בכל פלאי הטכנולוגיה, וילונות חשמליים, תאורת רצפה, מערכת שמע והרבה מאוד פינוקים. גינה רחבת ידיים מוצלת בפרגולה ותחתיה ריהוט גן וערסל גדול. בנוסף לסוויטות ישנן יחידות משפחתיות בבתי עץ. הבקתות מעוצבות בפשטות אבל הן ניצבות מול נוף עוצר נשימה. ישנם גם חדרי אירוח קיבוציים במבני אבן. הלינה בבתי העץ ובחדרי האירוח כוללת ארוחת בוקר של מזנון חופשי במבנה חדש שמשקיף אל נופי העמק. 04-6486083

 

סוויטות מעוצבות מוקפות צמחייה     צילום: רונית סבירסקי

 

אטרקציה נוספת שמתאימה למשפחות היא "בית שטורמן" שחלקו מיועד לתערוכות מתחלפות ובחלקו האחר תצוגת קבע של עופות ובעלי חיים שמייצגים את הטבע בעמק יזרעאל. בעלי החיים עברו תהליך של שימור מקצועי והם מהווים ארכיון זיאולוגי מרתק. ברחבי הקיבוץ ישנו גן של פסלי בזלת שניתן לנגן עליהם, בריכת שחייה בעונת הקיץ, רפת גדולה ודיר של עגלים צעירים. מסלול טיול רגלי קצר שאורכו כ-200 מטרים מטפס במעלה הגבעה ומאפשר תצפית נוף פנורמית לעבר הגלבוע, רכס הרי גלעד, רכס הכרמל והר מירון. ביום יפה אפשר לראות את כיפת החרמון המושלגת.

 

חדר האוכל של הקיבוץ פתוח למבקרים בארוחות בוקר, צהרים וערב (לא בשבת). מזנון חופשי מגוון עם בר סלטים, מרקים, פינת קוסקוס ותבשילי קובה לצד דים סאם, אגרול ונודלס מוקפצים. מנות דג, שניצלים, תבשילי בקר ושלל תוספות. בשבתות חורפיות יש גם חמין. מחירי הארוחות החמות 45 שקל לאדם, ארוחות בוקר 25 שקל. טל. 04-6486981

 

 פינת המרקים בקיבוץ עין חרוד איחוד    צילום: רונית סבירסקי

 

בין השומר לפלמ"ח ו"יד אחרת"

חנה לויטה, חברת קיבוץ עין חרוד מאוחד מקיימת סיורים בבית העלמין ההיסטורי שהוקם ב-1938 וראשוני החברים נקברו בו עד לפיצול בין שני הקיבוצים. הוא ממוקם בקצה המערבי של עין חרוד מאוחד בצל ברושים ופיקוסי ענק. בין וותיקי היישוב הידועים שטמונים בו: מנהיג תנועת "אחדות העבודה" יצחק טבנקין , איש "השומר" וההתיישבות חיים שטורמן, אהרון ציזלינג שהיה חבר כנסת ושר בממשלת ישראל , מח"ט הפלמ"ח יוסף טבנקין, אשת הפלמ"ח עזה רונן, הסופר וההוגה נחום בנארי, הצייר ומייסד המשכן לאמנויות חיים אתר. חלקת הקברים של משפחת שטורמן בולטת במצבות הבזלת הטבעית שמסמלת את קשר האדם לאדמה. חנה לויטה שוזרת בסיפוריה אנקדוטות מחיי היישוב ומספרת על הדמויות שסייעו ותרמו להקמת "המשכן לאמנות". 

 

חלקת קברי הבזלת של משפחת שטורמן    צילום: רונית סבירסקי

 

פינת חמד נוסטלגית בכניסה לעין חרוד מאוחד היא "יד אחרת". חברת הקיבוץ, רבקה'לה רובל פתחה במתחם, ששימש ככיתות לימוד לפיסיקה וכימיה ותוכנן על ידי האדריכל ביקליס, גלריה וחנות לחפצים יד שנייה. היא למדה עיצוב פנים והקשר שלה לחפצים של פעם הלך והתחזק עם השנים. הגלריה שלה גדושה בחפצים שאספה וקבלה מאנשים. ישנם פריטים שקשורים בהיסטוריה האישית שלה ואינם עומדים למכירה. היא תמיד שמחה לספר את קורותיהם וגלגולם יוצא הדופן. טל. 04-6485373

 

 החנות של רבקה'לה "יד אחרת"   צילום: רונית סבירסקי

 

 

גברת עם סלים

סטודיו "סלימה" שנמצא בקיבוץ חפציבה הסמוך גם הוא אטרקציה שמתאימה לכל המשפחה. אווירה קיבוצית של ניחוח הרפת והטבע מקיפים את המקום ובפנים כמו אי של שלווה בין ערימות של קש ונצרים. סימה הגיעה למלאכת הקליעה בגיל 40 והחליטה לקרוא למקום "סלימה" חיבור של המילים סלים וסימה. קל מאוד להתחבר לאישיות התוססת שלה שסוחפת כל אחד לשבת  וליצור. אפשר להתחיל מקליעת סלסילה לבקבוק יין שאורכת כשעה, או לקלוע סלסילת פירות, ליצור מגש ללחם או תחתית לסיר, כל פריט לפי הזמן שנדרש להכנתו. היא מסבירה על סוגי הנצרים, מדגימה ומאפשרת לבחור בין הצבעים השונים. הקליעה הופכת לסדנה רוחנית כשהיא מתקשרת עם הנוכחים ו"קוראת" בסלים. לא חייבים להגיע אליה לחפציבה ומי שרוצה יכול להזמין אותה אליו הביתה לסדנת קליעה. טל.  050-6464205