על ראש הג'ינג'י בוער הצבע - תערוכה "מדליקה"

 

מבילבי עד הנסיך הארי, דונלד טראמפ והארי פוטר, הג'ינג'ים תמיד מושכים אש וחיוכים. הראש האדמוני בולט לעין וקשה להתעלם מנוכחותו. הצלמת שרון חלבי נלכדה בלהבות וצלמה במשך שנה 300 ג'ינג'ים

 

צילום: שרון חלבי 

 

עופרי משה בת 13 מכפר שמואל בנתה את קהילת הג'ינג'ים הגדולה בישראל לאחר שנחשפה לכינוס העולמי של האדמונים שמתקיים מדי שנה בהולנד. במקביל בשנת 2018 הגיעה משפחה של ג'ינג'ים לסטודיו של שרון חלבי לצילום משפחתי. כשעברה שרון על הצילומים התגלה לה קסם שנתפס בעדשת המצלמה: משהו בעיניה של האדמונית המצולמת, משהו שעד אותו רגע לא ראתה. המפגש המכונן עם הכתום, הנמשים והעור הלבנבן היוו את יריית הפתיחה למסע של כ-300 צילומים של שרון חלבי בנבכי עולמם של האדמונים.

 

כ-300 ישראלים, איש ואשה, ילד וילדה במגוון גילים הגיעו לצילומים באמצעות קריאה שפרסמה הצלמת בדף הפייסבוק שלה. שרון לא הכירה את המצולמים שנענו לקריאתה וכולם צולמו באותו סטודיו במשך כשנה על אותו רקע שחור. במהלך המפגשים והצילומים של הג'ינג'ים בסטודיו התגלה לשרון עולם שופע של גוונים שהזכיר לה את גווני האש וזאת בהקבלה לג'ינג'ים שלהם עולם עשיר בגוונים ייחודיים: צבעי שיער, עיניים וכמובן האופי הג'ינג'י שהיה שונה בין מצולם אחד למשנהו.

 

צילום: שרון חלבי 

 

תוך כדי עבודה נחשפה שרון גם לצדדים חברתיים הקשורים בעולמם של אדומי השיער. "הסיפורים מתחלקים לשניים" היא אומרת "חלקם על התנכלויות ברמות שונות לילדים ג'ינג'ים וחלקם על ילדים שהגוון האדום-כתום שלהם מעצים אותם, מייחד אותם והם מאוד אוהבים אותו. חלק מהמצולמים סיפרו לי כי הם גאים מאוד במראה המיוחד שלהם, בצבע המופלא בשיער, העור הלבנבן והנמשים. חלקם נוסעים מידי שנה לכנס הג'ינג'ים בהולנד, שם הם פוגשים אלפי ג'ינג'ים מכל העולם. חלק מהאימהות (לבנות בעיקר), סיפרו כי פעמים רבות עוצרים אותן ברחוב ומתפעלים מהשיער והצבע המיוחד בו ניחנו בנותיהן".

 

הרבה מהמצולמים המבוגרים סיפרו על כינויי גנאי להם "זכו" בילדותם כגון : ג'ינג'י קלאבסה, מסננת (בגלל הנמשים), ראש גזר וחלודה. בין היתר סיפרה אם לילד ג'ינג'י על כך שבנה הוכה באכזריות בבית ספרו בגלל היותו שונה (ג'ינג'י) עד שנאלצה להעבירו לבית ספר אחר. וכך כתב אב ג'ינג'י לילד ג'ינג'י שהצטלם אצל שרון: "כשהייתי ילד בן גילו של בני, היו שרים לי ג'ינג'י קלאבאסה ועוד אמירות כאלה ואחרות.. הרוב צחקו..אותי זה העציב.. אין גזענות בעולם הזה כשאתה איש כתום שיער? אז יש.. מתברר שלא כולם מתחברים לצבע הזה.. .. בעיקר בגלל חינוך מהבית. אז את הבן שלי אני מרים הכי גבוה שיש כי הוא מהמם הוא יפה מבחוץ ומבפנים. לא אתן לו להיפגע מילדים שלא חונכו נכון בבית ... והכי חשוב לי לטפח בו את הביטחון של להיות הוא וזה הכי מושלם שיש.."

 

רפי וזאנה מנהל העונה הישראלית לעיצוב מוסיף: "הג'ינג'ים ללא ספק יצרו שפה חזותית מרתקת אשר לצד הצבע העז והבולט מתווסף האופי הייחודי חסר הפשרות. בתערוכה אנחנו נחשפים לסיפורים האישיים מאחורי הקלעים אשר מביאים לא רק את היופי והסגנון אלא גם את ההשפעה החברתית המשמעותית אשר יש לג'ינג'ים בסביבתם".

 

גם אוצרת התערוכה אילנה כרמלי לנר מצהירה על עצמה "אני ג'ינג'ית גאה. לא תמיד הייתי כזו היו שנים של בושה, בכי, הסתתרות מהסביבה הלא מפרגנת ולעיתים אף לועגת .היום כשאני אוצרת בגאווה ג'ינג'ית תערוכה לצלמת שרון חלבי שבאה להעצים את יופיים של אדומי השיער אני מבינה שזוהי סגירת מעגל עבורי שדרך אוצרות תערוכה זו אני קוראת לכל הג'ינג'ים במיוחד לצעירים שבהם להיות גאים לא לתת לסביבה ללעוג לשונות שבצבע שערם, עורם ואופיים, ולאלו הלא ג'ינג'ים שבחברה : קבלו את השונה אל תפגעו בו בשל היותו לא דומה לכם. תלמדו ותחנכו את הדור הצעיר שלעיתים הוא אכזרי לקבלה והערכה של האדם השונה מהם".

 

הצלמת שרון חלבי: היא בוגרת לימודי צילום בקמרה אובסקורה וב- School of Visual Arts בניו יורק לתואר ראשון. לאחר הפסקה קצרה, חזרה לעסוק בצילום פורטרטים ומשפחות ויצרה את פרויקט הדגל סביב נושא הג'ינג'ים. בזמנה החופשי עוסקת שרון בהצלת כלבים ושידוכם יוזמת ומקיימת "המלאכים של רקסי" מיזם אינטרנטי לשידוכי כלבים למשפחות מאמצות ומארגנת ומפיקה ימי אימוץ. שרון היא נכדתה של לאה גוטליב ובתה של יהודית גוטפריד בעלות גוטקס.