מוזיאון טיקוטין  - בגיל 60 הוא נולד מחדש

 

 

מוזיאון טיקוטין בחיפה נערך לקראת פתיחת המוזיאונים עם שתי תערוכות חדשות שיציינו את יום ההולדת ה-60 להיווסדו. החגיגות נפתחו באירוע שנערך בבית הנשיא וימשיכו עם הפתיחה המחודשת.

 

 פרגוד ענק עם ציור של הר פוג'י    צילום: רונית סבירסקי

 

יום הולדת עם הנשיא

זו הייתה אמורה להיות השנה החשובה והשמחה ביותר בתולדות המוזיאון היפני טיקוטין בחיפה. יום הולדת 60 בתרבות היפנית נוהגים לציין באופן מיוחד כיוון שזו התחלה חדשה ובריאה מחודשת כשהאדם חוזר לנקודת לידתו. המוזיאון, שנוסד ב-1960 תכנן את החגיגות שלוש שנים מראש אבל מגפת הקורונה שיבשה אותן.

 

 

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, נענה לפנייתו של מנכ"ל מוזאוני חיפה, יותם יקיר, וקיים בבית הנשיא מפגש מיוחד לציון שנת ה-60 למוזיאון טיקוטין. לנשיא הוענקו שתי תשורות בעלות משמעות. האחת מגילת קלף שעליה כתוב ביפנית ובעברית "קאנרקי" שפירושו התחלה חדשה אחרי 60 שנה. השי השני הוא בובת הקמע של המוזיאון שהן צמד בשם "טיקו" ו"טיני". אוצרת המוזיאון, אילנה זינגר-בליין הציגה במעמד האירוע מספר פריטים נדירים ביניהם: הדפס יפני מהמאה ה-18 ששימש השראה לצייר ואן גוך, קופסת דיו לכתיבה מעוטרת עלים ופרחים ומניפה יפנית מוזהבת מהמאה ה-19.

 

קופסת דיו מצופה בלכה ומעוטרת בפרחים    צילום: רונית סבירסקי

 

יפן, ברלין, קופנהגן, אמסטרדם וישראל

מוזיאון טיקוטין נוסד על ידי פליקס טיקוטין יהודי יליד גרמניה. הוא נולד ב-1896 בברלין שימש כאדריכל אבל החליט להקדיש את זמנו לאמנות יפנית והפך לסוחר ואספן כבר בתחילת המאה ה-20. ב-1929 הציג את אוספיו בתערוכה בברלין ולאחריה בקופנהגן. בעקבות עליית הנאצים לשלטון הוברח האוסף להולנד, חלקים ממנו נגנבו אבל רובו נשמר והוצג במוזיאון ואן גוך באמסטרדם. בתו של טיקוטין, אילנה טיקוטין-דרוקר, עלתה לישראל ויחד עם אביה החליטו לפתוח מוזיאון בחיפה. המבנה שבו שוכן המוזיאון "בית קיש" נושא בין אבניו סיפור היסטורי. זוהי וילה עירונית, שבנה בריגדיר פ.ה. קיש, יו"ר הוועד הפועל הציוני בארץ ישראל וראש המחלקה המדינית בשנים 1931-1923. כיום משמש בית קיש את משרדי המוזיאון וכמרכז חינוך בו מתקיימות סדנאות, חדר יפני וספרייה הגדולה מסוגה בישראל. הספרייה המכילה ארבעת אלפים כותרים ופרסומים מדעיים בנושא אמנות יפן ותרבותה.

 

פסלון נטסקה כלב-אריה מסוף המאה ה-18    צילום: רונית סבירסקי

 

פסלוני, חרבות, פרגודים וציורים

טיקוטין הוא אחד המוזיאונים הבודדים בעולם שמוקדש כולו לתרבות יפן ומשמש מרכז לידידות בין ישראל ליפן. בשנת 2000 זכה בפרס מיוחד המוענק על ידי קיסר יפן ובשנת 2003 דורג על ידי משרד החינוך והתרבות במקום השני אחרי מוזיאון ישראל. אוסף המוזיאון כולל חפצי אמנות יפניים ביניהם פסלוני נטסקה, חרבות, קרמיקה, הדפסי עץ, כלי לכה, פורצלן, מגילות מצוירות, פרגודים מתקפלים מן המאות ה-19-17, טקסטיל מסורתי, קליגרפיה, ציורי דיו וספרים עתיקים. הם מציגים תערוכות מתחלפות המבוססות על האוסף בשילוב תרומות או תערוכות נודדות שמגיעות מהעולם. התערוכות משלבות אמנות מסורתית ועכשווית. המוזיאון נוהג לקיים פעילויות חינוך והעשרה לילדים ולנוער ללימוד השפה היפנית, קליגרפיה, איקבאנה (סידורי פרחים) אורגמי (קיפולי נייר) ובישול יפני. באודיטוריום על שם רפאל אנג'ל מתקיימים מפגשים והרצאות של "מועדון תרבות". באירועים מיוחדים מקיימים את טקס התה המסורתי בהנחיית אמנית יפנית שמלווה את הטקס בהסברים.

 

טקס תה מסורתי באירועים מיוחדים     צילום: רונית סבירסקי

 

התערוכות שמחכות לפתיחה

המוזיאון נחלק לשני חללים גדולים באחד מוצגת בימים אלה תערוכת אמנות מסורתית שכוללת פסלוני נטסקה, מניפות, פרגודי ענק, חרבות, תיבות עץ מצופות לכה, הדפסים שמתארים סצנות מעולם התרבות היפני וכלי קרמיקה. בחלל השני מוצגים 60 הדפסים יפנים עכשוויים שהם פרי עבודתם של אמנים יפנים חשובים. האמנים תרמו את עבודותיהם למוזיאון טיקוטין לרגל חגיגות ה-60 והם יישארו כחלק מהאוסף שלו.

 

גלויות מתנה למבקרים

במהלך חגיגות ה-60 יקבלו המבקרים במוזיאון גלויות של עבודות אמנות שהוצגו בתערוכות השונות. כך למשל, ניתן יהיה למצוא גלויה של עבודתה של האמנית החשובה יאיוי קוסאמה, שתרמה את עבודתה "דלעת צהובה" למוזיאון בשנת 1994. קוסאמה נחשבת לאחת מגדולי אמני הפופ ארט היפניים. סימן ההיכר שלה הוא נקודות פולקה אותן היא מציירת באובססיביות על בדים גדולים או בונה מהם מיצבי ענק. גלויה נוספת שייכת לאמן קאטסושיקה הוקוסאי, זהו הדפס עץ צבעוני המתאר את אחד מסיפורי הרוחות היפניים הידועים. ההדפס של הוקוסאי הוצג בתערוכה "כל השדים ורוחות" בשנת 1999.

 

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית , שדרות הנשיא 89, חיפה,  www.hms.org.il