כשדינוזאורים ומדע נפגשים

 

מוזיאון המדעטק בחיפה מצליח לקרב את הדור הצעיר אל המדע, הטכנולוגיה והחלל בעזרת תערוכות אינטראקטיביות. לקראת חופשת הקיץ 2021 נפתחה תערוכת "סודות הדינוזאורים" שמבהירה באופן חד משמעי את ממדי הענק של היצורים המופלאים האלה. התערוכה תהיה פתוחה החל מ-10 ביולי במהלך חודשי הקיץ

 

דינוזאורים בגודל טבעי בחצר המדעטק     צילום: רונית סבירסקי

 

הם נעלמו לפני 66 מיליון שנים וחוזרים בגדול 

מבנה מוזיאון המדעטק קטן מלהכיל 47 דינוזאורים בגודל טבעי וכך הוצבו הענקים הקדמוניים בחצר הפתוחה ובמתחם מיוחד בעל תקרה גבוהה. התערוכה היא מסע שחוצה שלוש תקופות שונות בתולדות כדור הארץ תקופת טריאס, יורה וקרטיקון. בכניסה לתערוכה מוצבים שלטים שמתארים את התפתחות המינים השונים של הדינוזאורים ומגלים פרטים ומידע שמקרב אותנו אל הסודות שקשורים בחייהם ובהיעלמותם המסתורית מעל פני האדמה לפני 66 מיליון שנים.

 

 דינוזאור מעופף     צילום: רונית סבירסקי

 

הכל התחיל בעצם ירך ארוכה מאוד שהתגלתה ב-1676 ונמסרה לחוקר הטבע האנגלי רוברט פלוט. הוא קבע שזו עצם של אדם ענקי קדום. רק בשנת 1824 קבע החוקר ויליאם באקלנד כי מדובר בזוחל ענק ונתן לו את השם מגלוזאורוס שפירושו לטאה ענקית. עשרים שנה מאוחר יותר העניק לו הפלאונטולוג ריצ'רד אוון את השם דינוזאור.

 

 מלנורוזאורוס      צילום: רונית סבירסקי

 

מאז התגלו שרידי מאובנים של דינוזאורים במקומות שונים בעולם. במקרים בודדים נמצאו שלדים שלמים אבל בדרך כלל החוקרים משלימים את המידע דרך השוואת ממצאים מאתרים שונים ומשלימים את החלקים החסרים. מדי פעם מכריזים על זן חדש שהתגלה או אזור חדש שלא היה ידוע שהיו בו דינוזאורים. גילם של הדינוזאורים נקבע על פי מיקומם בשכבות הקרקע או על ידי המינרלים המצויים בסלע. עד היום נחשפו מאובנים של עצמות, שיניים, ביצים, עור, נוצות ואפילו כלי דם. ממצאים אחרים שקשורים בהם כמו קינים, גללים וטביעות רגליים. בדינוזאורים מסוימים נמצאו שאריות מזון בקיבתם וכך למדו החוקרים מה הם אכלו.

 

תאורה מיוחדת בחלל סגור    צילום: רונית סבירסקי

 

לכל דינוזאור יש שם ארוך 

יש להם שמות ארוכים וצורות מוזרות שאינן מוכרות לנו בעידן שבו אנחנו חיים ולכן הסקרנות לדעת פרטים על חייהם גדולה עוד יותר. הם מוצגים בתערוכה בגודלם הטבעי מהקטנים בגובה 7 מטרים עד לאלה שמתנשאים ל-15 מטרים. הילדים מקבלים בכניסה דף עם שאלות שעליהם לענות במהלך הסיור. הם פוגשים את קצאלקואטלוס, שנקרא על שם האל האצטקי קצאלקואטל, את קולורדיזאורוס שהיא לטאה מלוס קולורדוס, מלנורוזאורוס שפירושו לטאת הרים שחורה וכך השמות הופכים להיות מובנים יותר וקל יותר לזכור אותם.

 

טירנוזאורוס רקס     צילום: רונית סבירסקי

 

כשמגיעים לדיפלודוקס  מגלים שהוא חי בעידן המזוזואיקון ועל הלוח הצמוד אליו רואים מתי הייתה התקופה הזו בתור היורה. זנבו וצווארו כל כך ארוכים שהם מאזנים אחד את השני  מפני נפילה.  הדילופוזאורוס זכה לשמו כי הייתה לו כרבולת כפולה. הצוואר הארוך נועד לאפשר להם להשיג מזון בטווחים גדולים יותר או להגיע לצמרות העצים. הספינוזאורוס מככב במרכז החצר החיצונית וגובהו כמו בניין רב קומות. המושג אבולוציה מקבל משמעות כשרואים את השינויים שחלים בצורתם של הדינוזאורים בין התקופות השונות. לוח גדול עם טבלה מיוחדת מאפשר לילדים להבין את השינויים שחלו בגופם של הדינוזאורים ואלו בעלי חיים שקיימים בימינו הם שרידים אבולוציוניים של הדינוזאורים.

 

 הדמיית גודל ביצת דינוזאור     צילום: רונית סבירסקי

 

טיול מדומה בפארק היורה

התערוכה יוצרת תחושה של סיור בפארק היורה כשהדינוזאורים משמיעים קולות ומזיזים את גפיהם או זנבם. באולם הסגור מופעלת תאורה מיוחדת שיוצרת אפקטים מעולם אחר. בין שאר הפעילויות בתערוכה ישנם דוכנים של הטבעת אברים שונים מגוף הדינוזאור ובסוף התערוכה מתקבל על הדף דינוזאור שלם. פעילות מיוחדת משלבת צביעת ציור של דינוזאור, סריקה של הציור כשהוא מוקרן בענק על קיר כחלק מיצירה קולקטיבית של המשתתפים. במסגרת התערוכה תתקיים הקרנה היקפית וירטואלית של 360 מעלות בשילוב אורות וצבעים שיוצרת סימולציה של צלילה יחד עם חיות פרהיסטוריות תת ימיות. ילדים מגיל 7 ומעלה יכולים להתנסות במציאות מדומה של טיול בפארק היורה באמצעות משקפי VR.

 

רוכבים על דינוזאור    צילום: רונית סבירסקי

 

כל אגפי המוזיאון האחרים פתוחים למבקרים והילדים נמשכים למתקנים האינטראקטיביים גם אחרי שהם ממצים את הפעילות בתערוכת הדינוזאורים. בחצר המוזיאון מוצבים עשרות מתקנים שמציגים בדרך פשוטה כיצד פועלים מכשירים, איך יוצרים אנרגיה ירוקה, תעתועי ראיה, משחקי אור וחושך, אסטרונומיה, תעופה ומים. החצר הגדולה מחולקת לחצרות שמציגות את פועלם של גדולי המדענים בהיסטוריה ביניהם: ארכימדס, לאונרדו דה וינצ'י, סר אייזיק ניוטון ודניאל ברנולי. המוזיאון על אגפיו השונים כולל עשרים תערוכות מדע עם מאות מוצגים אינטראקטיביים להפעלה עצמית. המתחם לגיל הרך משלב פעילות משחקית עם הבנה מדעית טכנולוגית.

 

בחדר של לאונרדו דה וינצ'י     צילום: רונית סבירסקי

 

מומלץ לשריין מקומות ולרכוש כרטיסים מראש דרך אתר האינטרנט במחיר 75 שקל לכרטיס, בקופה במקום 89 שקל. עד גיל 5 כניסה חינם. פתוח 7 ימים בשבוע, יש לעקוב באתר האינטרנט אחר שעות הפתיחה. אתר התערוכה https://www.madatech.org.il/