צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל טעם כנרת השישי - מהמטע לצלחת
צלם: רונית סבירסקי
טיול במיול באילניה
המטבח של נהרא
צלם: רונית סבירסקי
המאפים של עוגתה
צלם: רונית סבירסקי
הנגריה של סבא יוסי

קחי לך תפוחים ותמרים

מאת: דליה וספי סגל

 

בישובים שסובבים את הכנרת ובמרחבי עמק הירדן הוקמו במהלך השנים עשרות מסעדות, בתי קפה ומרכזי מבקרים. הטעמים והמאכלים הייחודיים שהתפתחו באזור הם תוצר של גידולים וחקלאות מקומית. שפע של דגים, מטעי תמרים, בננות ומחלבות שמייצרות גבינות עיזים. על בסיס המרכיבים המאפיינים מכינות מסעדות האזור ארוחות מיוחדות והן יארחו את המטיילים במסגרת פסטיבל "טעם כנרת" השישי שיתקיים בין ה-11-2 בדצמבר. עמותות התיירות עמק הירדן וסובב כנרת יצרו פסטיבל שמאגד בתוכו ארוחות מיוחדות, סדנאות בישול, שוק פתוח, בישול בטבע ומגוון פעילויות ואירועים שמותאמים לכל המשפחה.

 

ארוחת גורמה לפתיחה

הפסטיבל יושק ביום חמישי 2 בדצמבר בנשף חנוכה שיתקיים במסעדת רוברג הכשרהעם ארוחת גורמה מלווה במוזיקה חיה. משפחת רוברג בנתה את ביתה במושב ליבנים גבוה מעל הכנרת. מחלונות הזכוכית נשקפים בתים קטנים, גגות רעפים אדומים, אגם כחול והרים נישאים. השילוב של הנוף והרזומה העשיר של אילן רוברג בתחום הקולינריה הניב קומה נוספת מעל הבית שהפכה למסעדת "רוברג". אבא אילן מבשל, הבן גיל מנהל את  המטבח, הבן דורון עוזר טבח, הבת תמי שפית קונדיטורית, איריס מנהלת את המסעדה והאם סוניה עוזרת בניהול ומכינה את הדגים המעושנים בארוחות הבוקר. כך נולד מטבח כשר שמגיש אוכל ישראלי ים תיכוני שכולו תוצרת בית. עיצוב חמים, בובות בדמות טבחים על השולחנות וברקע נופי הארבל, רמת הגולן והרי הגליל שמפתים להתפרקד מול הנוף ולהתמסר לזמן.

                     

                                          קינוח במסעדת רוברג   צילום: רונית סבירסקי

7 מנות מחומרי גלם מקומיים

הארוחה תפתח בליקר שוקולד חם ותמשיך ב- 7 מנות גורמה על טהרת חומרי גלם מקומיים כשהם מטופלים בנגיעות ישראליות, ים תיכוניות ובינלאומיות, מהן 5 שהושקו במיוחד לקראת הפסטיבל. היא  תסתיים בקרשצ'נדו של גלידה, סילאן, טחינה, נתחי תמר ומאפה בננה בסירופ ליקר בננה. מנת הפסטיבל תהיה חזה עוף ממולא בתמרים ובפירות יבשים  ומצופה בפנקו ובשומשום. אילן מסרב לגלות את סוד המרינדה בה שורה העוף כיממה, והוא יודע למה: מדובר ביצירת אמנות. לפרטים והזמנות: 04-6715656

 

אליפות הפויקה ה-2

ביום שישי, 3 בדצמבר, תיערך במסעדת "מרינדו" מול הכניסה לקיבוץ עין גב אליפות מלך הפויקה ה-2. יחידים, משפחות וקבוצות מוזמנים להתמודד על התואר . יבחנורוח הצוות, מקוריות האבזור, המתכון,  הייחוד והטעם. ישפטו  בכירי השפים של ישראל ובין הזוכים בקטגוריות השונות יחולקו פרסים יקרי ערך. מסעדת "מרינדו" כוללת חנות מעדנים וקצביה המבוססת על עדרי בקר הגדלים ברמת הגולן. מנת הפסטיבל: נתחי שוק טלה מוקפצים בתבלינים ובצל, מוגשים על לחם פרנה בליווי מטבל סילאן וטחינה, ולאלה המעדיפים את הדבר האמיתי נטו:  "משמר המלכה" - צלעות טלה חשופות על האש. פתוח כל השבוע מ-09:00 עד הסועד האחרון. הרשמה לתחרות באתר www.marinado.co.il. 

לפרטים: 04-6658555 

             

                                         צלעות טלה במסעדת "מרינדו"

מקסיקו זה כאן

בתמר בכפר, במושבה כנרת, יקיים השף איתמר דוידוב מפגש שבו הוא מציג את פירות העמק. בשעה 11:00 יערכו טעימות של  נאצ'וס בשלל סלסות והסברים על דרך הכנת מטבלי גוואקמולה, פלפלים וכיצד מכינים בננה פלאטנו. בשעה 12:00 הסברים על גלגול טורטיות ובשעה 13:00 הדגמות כיצד הטורטיה יכולה להחליף את הסנדוויץ' הסטנדרטי. בין לבין, הילדים יוזמנו לקשט טורטיות וסומבררו. מנת הפסטיבל טורטיה, הלחם השטוח המקסיקני, ורצועות עוף מוקפצות עם ירקות, ממרח אבוקדו, ממרח שעועית שחורה, סלסות וירקות טריים. מגלגלים ואוכלים עם הידיים. 

שבוע לאחר מכן ייערך מפגש עם איש התבלינים אבי ציטרשפילר, שיעביר סדנת תערובות של צמחים עם פפריקה לשמירה על הבריאות.

מתי: שישי, 3 בדצמבר עם איתמר דוידוב, שישי, 10 בדצמבר עם אבי ציטרשפילר, 12:00

לפרטים: 04-6709954

 

חגיגה יצירתית עם "מתוקאיה" 

איה סגל בעלת "מתוקאיה" תערוך בתמר בכפר סדנאות יצירה לחנוכה מבצק סוכר. הסדנאות מתאימות לכל המשפחה תוך התנסות בחומר ושילובי צבעים מפתיעים. הצעירים שבחבורה ילמדו להכין נרות וסביבונים מקושטים (גיל 3 עד 6), ליצור זחל חנוכייה (גיל 7 עד 10) או לקשט סופגנייה עם דמות (גיל 11 ומעלה).  כל החומרים אכילים ואהובים בעיקר על ילדים.

מתי: החל מ-3 בדצמבר במהלך כל ימי הפסטיבל, 18:00-11:00, בשישי עד 17:00

אין צורך בהרשמה מראש.

לפרטים נוספים: 052-8197190.

 

מסע איטלקי

בחוות עז-עיז במנחמיה יערך ערב המוקדש למסעות בארץ ובחו"ל: סיפור הקמת חוות העזים, חוויות מביקור בחבל לומברדיה שבאיטליה, סיור במחלבות משפחתיות ביתיות הפעילות למעלה ממאה שנים ומסע אל נבכי עולם הגבינות. במהלך הערב יוגשו טעימות מגבינות החווה וכוסית יין.

מנת הפסטיבל: השקה חגיגית של ארוחת הבוקר המקומית, הכוללת יוגורט עם גרנולה וסילאן מתוצרת העמק. 

עוד במהלך הפסטיבל: סיור מודרך בדיר הכולל הסברים על חיי העיזים (כולל טעימות יוגורט בחנות החווה), סדנאות יצירת מעדנים או עוגה מגבינת עזים (מיועד לילדים) וסדנאות משפחתיות להכנת מאפים עם גבינות.

מתי: המפגש בחוות במוצאי שבת, 4 בדצמבר, 20:30, סדנאות בכל ימי הפסטיבל בין 18:00-10:00.

מחיר: הסדנאות בתשלום

לפרטים: 057-7292996

 

אבוקדו ובננות מטוגנות

מסעדת רוטנברג ממוקמת במבנה קטן, שהוקם בתחילת המאה שעברה ונטוע אל מול נופי ממלכת ירדן ולצד נהר הירדן השוצף. הם מציעים חגיגות של טעמים בתפריטים עונתיים. במסעדה, החוגגת חמש שנים להיווסדה, מזמינים אתכם להדליק נר חמישי של חנוכה ולהמשיך את החגיגה עם חמש מנות המהוות הצדעה לחקלאות המקומית של עמק הירדן. מנת הפסטיבל: סביצ'ה בורי עם אבוקדו, ג'ינג'ר, בזיליקום, שום, בצל ומעט צ'ילי. המנה מלווה בבננות מטוגנות.  

מתי: ראשון, 5 בדצמבר, 20:00

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6752237

 

קונדיטורים ליום אחד

בקפה קונדיטוריה עוגתה שבקיבוץ כנרת הציבור מוזמן להתנסות בחוויית האפייה. לחוש את החומר, להריח את הניחוחות, לטעום את הטעם המאפה החם. במקום תתקיים סדנת הכנת דונטס במילויים שונים: קרם מסקרפונה, סילאן ותמר מג'הול, בננות מוקפצות בשוקולד, קרם פטיסייר וגרנולה ביתית של "עוגתה". ולהשלמת המלאכה, עוטפים את היצירות בציפויים כגון שוקולד לבן, שוקולד מריר, סוכריות צבעוניות ואגוזים מסוכרים. מנת הפסטיבל: פטוצ'יני ופילה דניס: השף דודי ברזילי מכין בעצמו את דפי הפסטה הטרייה, ובמקביל נאפה פילה הדניס עם עשבי תיבול. הפטוצ'יני מוקפץ עם רוטב חמאה, עגבניות שרי, פטריות ויין לבן והפילה מונח מעל. לסיום – מבחר קינוחים על טהרת התוצרת החקלאית של עמק הירדן.  

מתי: ראשון-רביעי, 8-5 בדצמבר, בשעות 15.00 ו-17.00. מותנה בהרשמה מראש

מחיר: בתשלום.

לפרטים: 04-6759687

 

דייגים ליום אחד

בנמל עין גב מציעים לאורחי הפסטיבל חוויה משפחתית בלתי שגרתית: להיות דייגים ליום אחד. מצטרפים אל הדייג הוותיק מנחם לב וצוות הדייגים של נמל עין גב , על ספינת דייג פעילה, בדרכם אל לב הכנרת. במהלך השיט והדיג מקבלים הסבר מחברי הצוות והסקיפר על סוגי הדגים ושיטות הדיג. מצטיידים בשכמיות סערה ויוצאים לדיג רשתות. השיט כולל טעימות סרדינים, האזנה לסיפורי דייגים ופריקת השלל על החוף . למשתתפים תוענק "תעודת דייג". ניתן לרכוש כרטיס משולב הכולל הפלגה שבסיומה ארוחת צהריים באחת ממסעדות הדגל בנמל עין גב: "מסעדת הדגים" או מסעדת "ביסטרו בנמל". מנת הפסטיבל במסעדת הדגים: פלטת סרדינים וצ'יפס, פלאפל עם טחינה ירוקה, סלט ירקות "עין-גב", שתייה (כוס יין / בירה / שתייה קלה) ותמרים לקינוח. מנת הפסטיבל בביסטרו בנמל: מרק תמרים, סקלופיני פילה, קרברוט ביין, מרסלה עם ירקות חורף מוקפצים,

ולקינוח - ג'נדויה שוקולד ממכר במיוחד.

מתי: שני, 6 בדצמבר, 15:00-13:30, שעות פתיחה מסעדת הדגים: 12.00-22.00, ביסטרו בנמל מ-12:00 עד אחרון הסועדים.

מחיר: בתשלום

לפרטים: 054-5658006, 04-6658036

            

                                חווית דייג בכנרת    צילום: ספי סגל

רכבת זעירה ונגרייה קסומה

"סיורכבת" הוא מסע עליז ברחבי קיבוץ עין גב על גבי רכבת זעירה. הסיור נמשך כחצי שעה ומתאים לכל המשפחה, חולף לצד האזור החקלאי, ניתן לשמוע על ההיסטוריה של הקיבוץ ולראות את המטוס שקיבלו ילדי עין גב מתנה מחיל האוויר. בנגריה של סבא יוסי תתמסרו לסדנאות עבודה עצמית מעץ. הילדים ישייפו, יצבעו, ידביקו, ירכיבו, ויחזרו הביתה בגאווה עם מזכרת מעשה ידיהם. (11:00-17:00).

פעיל בכל ימי החנוכה.

מתי: סיורכבת בכל ימי הפסטיבל בכל שעה עגולה בין 16:00-12:00

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6658195

 

משתה בעמק

מסעדת צל תמר בקיבוץ אשדות יעקב איחוד מקיימת ערב חברתי. שולחנות משתה ארוכים, עמוסים בכל טוב. יין בכד זכוכית מוגש ללא הפסק, שפע של מאזטים, טאפסים ודגים מטוגנים מוגש ללא הגבלה. הערב מלווה בהופעת זמרת בגן טרופי ונחל קטן החוצה אותו. בנוסף לבשרים ופירות הים, מוגשות גם מנות צמחוניות, פסטות, דגים ועוד.

שלישי, 7 בדצמבר, בשעה 21:30.

בתשלום

לפרטים: 04-6756688

 

עושים שוקולד

 בחוות השוקולד "גליתא" בקיבוץ דגניה ב' תתקיים סדנה להכנת שוקולד בבית: מהשלב הראשון (טימפור השוקולד) ועד הכנת פרלינים וטראפלס, וקינוח במוס שוקולד חגיגי. לסיום, כל משתתף ייקח הביתה את יצירותיו ואף יקבל חוברת עם החומר שנלמד. עוד בפסטיבל: סדנת ילדים מיוחדת לחנוכה, להכנת סביבונים משוקולד ומעות חנוכה מתוקים. כל ילד מקבל תבנית מטבעות שוקולד קטנים, קערה ובה מרכיבים של קרם שוקולד מתוק וכלי עבודה. מכינים את הקרם, יוצקים לתבנית ויוצרים את המעות. בהמשך יוכנו סביבונים משוקולד, שממש מסתובבים. בסוף הסדנה ייקח עימו כל משתתף מארז אישי של היצירות שאותן הכין. הסדנה נמשכת כחצי שעה, מתקיימת בכל ימי החנוכה ואין צורך לתאם מראש (מגיל 3). את הסדנאות מעבירה גלית אלפרט, השוקולטייר של "גליתא". מנת הפסטיבל: מנה זוגית של פונדו שוקולד אמיתי. המנה כוללת קדרת שוקולד חם (חלב או מריר – אתם בוחרים). מצדה האחד פירות העמק כתפוזים, בננות ותפוחים ומהצד השני נשנושים שכיף לטבול בשוקולד: בייגלה, מרשמלו וקוביות ופלים.

מתי: רביעי, 8 בדצמבר,

מחיר: הסדנאות בתשלום

לפרטים: 04-6755608

             

                                                סדנאות שוקולד ב"גליתא"

תמרים ושרירים

ב"תמרים פלוס" שבקיבוץ כנרת מקיימים אירוע של  מוזיקה וספינינג לצלילי שירים ארץ-ישראליים. פעילות הספינינג נערכת בשיתוף "ספינדן", מועדון הבריאות בעמק, ואת האירוע תלווה הרצאתו של דני בארי בנושא תזונה ואורח חיים בריא. במהלך מסיבת הבריאות יוצעו טעימות תמרים לצד מבחר עשיר של הפתעות בריאות.

מתי: שישי, 10 בדצמבר, בשעות 11:00 (ספינינג), 12:00 (הרצאה) ו-13:00 (ספינינג).

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6759678

 

עדן על ים כנרת

עדן קפה-גלריה בקיבוץ האון משיק את המקום החדש במסגרת הפסטיבל. זוהי פינה אינטימית על חוף הכנרת שהוקמה לזכרם של ערן ועודד מבני משפחת קורנפיין. במתחם מוצגים תכשיטי מעצבות לצד מגוון של מטעמים מארוחות בוקר ועד ארוחות מאזטים וקינוחים. בימי שישי מוצע בראנץ'  הכולל קישים, סלטים ומאפים ביתיים. מנת הפסטיבל: עוגיות ביתיות ממולאות בתמרים עם אגוזי מלך קצוצים בזיגוג אבקת סוכר.

מתי: בכל ימי הפסטיבל

מחיר: מנות בתשלום

לפרטים: 04-6656314

 

אגדת לחם

בגשר הישנה יערכו סדנאות והפעלות לכל המשפחה במאפייה ההיסטורית של הקיבוץ. תהליך אפיית לחם שושנים במילוי מתקתק של ממרח תמרים מעמק הירדן. ניתן להצטרף לסדנאות אפייה לכל המשפחה, בהן יוכנו של פוקצ'ות איטלקיות. במקום מוגשים לחמי שאור בטעם של פעם, לחמי בצל, זיתים, תמרים ושאר תוספות מפתיעות. כמו כן יוצעו שלל עינוגים ממשקי הסביבה: דבש, שמן זית, מוצרי תמרים וריבות ביתיות.

מתי: מדי יום בשעה 12:00 (יש להירשם מראש).

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6753336, 04-6752685

 

נופים, פירות ושירים

במתחם "נהרא" באשדות יעקב איחוד תתקיים פעילות משפחתית והסברים על גידולי הבננות והתמרים. הפעילות תיערך במסגרת סיורי נ.פ.ש (נופים, פירות, שירים) – טיולים מודרכים החושפים את סודותיה של החקלאות המקומית, בתיבול שירים על פירות האזור והסברים על פרויקט ההרחבה הקהילתית בקיבוץ. במקום בית אוכל קיבוצי המגיש מזנון ארוחות בוקר כשמסביב פריטים של פעם.

מתי: בכל יום מימי הפסטיבל בשעות 10:00, 12:30 ו-15:00. הסיור עד כשעתיים וכולל הליכה של כ-2 ק"מ.

בתשלום ובהרשמה מראש

לפרטים: 04-6756404

 

פרוע ורגוע במערב

חוות הנופש "ורד הגליל" מקיימת פעילות תחת הכותרת חבילת "המערב הפרוע", שכוללת טיול רכיבה על סוסים בשעת הדמדומים וארוחת בוקרים במסעדה. לעומתה, חבילת "המערב הרגוע" מציעה טיפולי גוף מפנקים, בילוי נינוח בג'קוזי הנטוע בטבע וסיום בארוחת בוקרים

במסעדה. במהלך ימי הפסטיבל יצאו מן האורוות סיורים בעגלה רתומה למיקי הסוס ברחבי החווה, וכן מוצעת רכיבה על פוני לרוכבים הצעירים. מנת הפסטיבל המוצעת במסעדת הבוקרים: אוסובוקו טלה מקומי וירקות שורש על מצע קוסקוס בהכנה ביתית.

מתי: במהלך ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6935785

 

מעדן אנרגיה

בקפה "אפיפית" בקיבוץ אפיקים מארחים את המבקרים בלב מטעי הבננות והאבוקדו, בין הירדן לירמוך. בית הקפה מציע מגוון של ארוחות בוקר, בראנצ'ים ותפריט חלבי: שקשוקה ביתית, מרקים, סלטים, פסטות וקישים, קפה איכותי ועוגות. מנת הפסטיבל: "תמרננה" – קינוח המוגש עם גרנולה, יוגורט וסילאן. מעדן אנרגיה המכיל את פירות העמק: תמרים, בננות ופירות העונה.

מתי: בכל ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6754210  

 

מטבח לבנוני-ישראלי

מסעדת "קצה הנחל" בקיבוץ גינוסר הוקמה בשותפות יהודית-ערבית ומגישה אוכל לבנוני מסורתי בשילוב מנות מהמטבח הישראלי-מזרחי. מנת הפסטיבל: צוואר כבש ממולא בפריקה. הפריקה היא חיטה ירוקה מיושנת המשומרת על פי שיטת יישון מסורתית: צולים אותה בחום גבוה ומעניקים לה טעם מעושן. צוואר הכבש והפריקה זוכים לבישול איטי וארוך שבסופו מתקבל מעדן שנימוח בפה.

מתי: בכל ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6717776

 

ראשונים בדגניה

קיבוץ דגניה א' חוגג 100 והמטיילים מוזמנים לחוות את סיפורי העבר בסיורים מודרכים.הסיור "היו לילות, אני אותם זוכרת", כולל הפעלה משפחתית בלבוש חלוצי, משחק מלווה בשירים וסיפורים מקומיים, סרטון על רחל המשוררת וסיום במרק איכרים ב"קפה ראשונים". סיור נוסף נערך על גבי קרטינג הנע באמצעות פדלים, כאשר המסלול נמתח מדגניה לאום ג'וני. שם החל חלום וחזון הקיבוץ. משתתפי הסיור יוזמנו להדליק נרות חנוכה באווירה נוסטלגית.  מנת הפסטיבל בקפה ראשונים: קדירת ירקות מתבואת שדות העמק לצד מרק איכרים בניחוח חלוצים. בנוסף: ארוחות בוקר, קישים מלווים בסלט רענן, חציל קלוי על מצע טחינה ירוקה, מוקפץ העמק ועוגת בננות.

מתי: הסיורים בחמישי, 2 בדצמבר, 16:00, שישי, 3 בדצמבר, בשעות 11:00, 13:00

מחיר: בתשלום ובהרשמה מראש.

 

חלוצות המטבח בעמק הירדן

בקיבוץ כנרת יתקיים סיור מודרך בעקבות חלוצות המטבח בעמק הירדן: בין חיה לחסיה, בין חסה לעגבניה ובין תמר לזית. מסע דילוגים בין עבר להווה בהדרכתו של עמירם אידלמן, מסע שבו תיחשפו מקרוב לסיפורים רומנטיים על ניצני אהבה ראשונים ועל בעלי החזון שהפכו את העמק לפורח ומאיר (כולל מפגש הרואי עם "בובה" המפתיעה). את הסיור, שמתחיל בביתניה עלית, מקנחים ב"עוגתה" שבקיבוץ כנרת, שם יוגש מרק חלוצים מהביל ולחם מחמצת של פעם. הטיולים ברכב פרטי ללא הליכה.

מתי: במהלך ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום ובתיאום מראש.

לפרטים: 050-7279312, 050-7279234

 

בננות צלויות ותה אשכוליות

טיול ג'יפים בחיק הטבע הגלילי נערך על ידי "פלגי בזלת". טיולי שטח מאתגרים נערכים בכל שעות היום - מטיולי זריחה מוקדמים ועד לטיולי לילה המתחקים אחר חיות הבר המתגוררות בחבל הארץ הפראי. במהלך הטיול עוצרים לצד פלג מים או בקצה מצוק, מבעירים מדורה, צולים בננות מתוקות ומקנחים עם תה אשכוליות היישר מהפרדס.

מתי: בכל ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 04-6734855, 054-2325206

 

טיול במיול

במושבת הראשונים אילניה (סג'רה) מקיימים טיול במיול במורדות הגליל לעבר עמק הירדן. כלי הרכב הקטנים יוצאים בשיירה רכובה שחולפת בנופי עמק הירדן. במהלך הטיול עוצרים ואופים בשטח פיתות במילוי מגוון עלים שלוקטו בדרך. המסלול שזור בסיפורים על ההיסטוריה של המקום מהמעיין של סג'רה ועד בתי בד עתיקים.

מתי: במהלך ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 052-4625589

 

הירדן הדרומי והאגם הנעלם

קיבוץ אשדות יעקב איחוד מקיים טיול ג'יפים מאתגרים בנופים הבתוליים של עמק הירדן והכנרת.הטיול מלווה בסיפורי המקום, חולמי החלומות, הטבע וחיות הבר. נוסעים בשבילי עפר , מבקרים בפינות חמד לא מוכרות, טועמים מצמחי הבר בדרך. בפינה שקטה פורשים מחצלת ומקיימים הפסקת תה צמחים ונשנושי העמק. המסלול יעבור: במורד הירדן הדרומי, האגם שנעלם, יער אשכול, נחל יבניאל ו"האחו".

מתי: במהלך ימי הפסטיבל

מחיר: בתשלום

לפרטים: 050-8651915, 050-8651977

 

לפרטים מלאים: www.kinneret.info / 04-6752727