צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל "טעם כנרת 2011": קולינריה, אירועים, הופעות, סדנאות וסיורים מודרכים
צלם: רונית סבירסקי
חדרי אירוח "נהרא" באשדות יעקב איחוד
צלם: רונית סבירסקי
"עדן קפה" בקיבוץ האון
צלם: רונית סבירסקי
איה סגל מעצבת בבצק סוכר ב"מתוקאיה"

הכנרת עולה על השולחן

מאת: רונית סבירסקי

 

פסטיבל "טעם כנרת" הפך כבר למסורת רבת שנים שמתחברת למאכלים מהבילים על רקע נופים גליליים ואגם כחול. בכל שנה אפשר לטעום במסעדות המקומיות מנות שמבוססות על גידולי עמק הירדן מאבוקדו, התמרים ועד לבננות. לטעמים מצטרפים אירועים, הופעות, הרצאות, סדנאות וסיורים מודרכים. הטבע מצטרף לחגיגה עם נדידת הציפורים, אירועי מסיק ופריחות חורף צבעוניות. הפסטיבל יתקיים במשך עשרה ימים בין התאריכים 31-21 בדצמבר 2011.

 

חצר ראשונים בדגניה א' (צילום: רונית סבירסקי)

 

השנה נוספו גם מנות מהמטבחים הבינלאומיים ומופעים שמחזירים את הצופים לימי החלוצים והמייסדים שהקימו את המושבות הראשונות באזור הכנרת. "טעם כנרת" חושף גם את הסיפורים האנושיים שמאחורי הארוחות. מפגשים אישיים שפורטים על נימים עדינים, בשלנים שפותחים את לבם יחד עם השולחן הערוך והופכים את הביקור לחוויה עמוקה יותר.

 

הלול שהפך לקפה

כך הופך סיפורה האישי של הדס ורדי לחלק מהחגיגה שתפתח את אירועי הפסטיבל. הדס ורדי חברת קיבוץ דגניה א' שינתה קרירה ענפה והחליטה למנף את "קפה ראשונים" שנפתח בקיבוץ לפני כשבע שנים ונסגר אחרי חמש. ב-31 במרץ 2009 היא שילבה את פתיחת הקפה עם טקס 100 שנים ליסוד דגניה בנוכחות הנשיא שמעון פרס. הדס ובעלה חן שניהם ילדי מייסדים נושאים איתם זיכרונות וסיפורים שהפכו לחלק מהווי המקום. המבנה שבו שוכן הקפה היה לול תרנגולות, שהפך למתפרה ולמחסן הבגדים של הקיבוץ. על הקירות תלויות תמונות בשחור לבן שמתעדות אירועים, חגים וחיי יום יום. פינה מיוחדת הוקדשה לתופרות שעמלו במקום וכך ניצבת מכונת תפירה ישנה לצד שולחנות הקפה. החצר כולה שהייתה תחילתו של הקיבוץ עם הרפת, האורווה והלול עברה תהליך של שימור ומחזירה את המבקרים לימים ההם בזמן הזה.

 

קפה ראשונים בדגניה א' (צילום: רונית סבירסקי)

 

בתוך בועת הנוסטלגיה הזו יתקיים ב-21 בדצמבר ערב פתיחת חגיגות "טעם כנרת" בנוסח ארוחת חלוצים רוסית וכהצדעה למייסדים שעלו מרוסיה. המלצרים ילבשו את החולצות הלבנות הרקומות, נגן רוסי ינעים ברקע ועל השולחנות יוגשו מאכלים מבית אמא רוסיה בנוסח כיסוני פירושקי, חמיצת בורשט, סלט סלק, לביבות סירניקי, סלט תפוחי אדמה במיונז וכרוב כבוש. החלק האומנותי שיתלווה לארוחה יבוצע על ידי אריאל הורוביץ, בנה של נעמי שמר, ואסף ענברי שיקרא קטעים מספרו "הביתה". הם יספרו על מקורות השראתם, על אהבה, חברה ונופי ילדותם. הארוחה והמופע בהזמנה מראש בלבד וניתן לבחור באחד או בשניהם. (מחיר המופע 60 שקל, הארוחה 80 שקל). טל. 052-3749170

 

השר לשעבר מבשל עם השף

אירוע הפתיחה השני שיערך ב-22 בדצמבר משלב קולינריה, אמנות ומוסיקה. מסעדת "תכלת" נפתחה לאחרונה בבית גבריאל על ידי המסעדן פלג בכור והשף רן שגיא. שניהם פרשו ממסעדות ותיקות וחברו יחד כדי לצקת משהו רענן במסעדה שממוקמת באחד המקומות היפים על שפת הכנרת. השף רן שגיא שמכיר מילדותו את השר וחבר הכנסת לשעבר אברהם כ"ץ-עוז יזם ארוחה ששניהם ינצחו עליה כל אחד ומתכוניו. את הארוחה יפתחו פוקצ'ות הבית עם מזטים רעננים של ירקות העונה. לאחריהם יוגשו סלט לבבות חסה עם גבינת שברה עיזים. מרק פול ולימון של כצ'לה, פילה דג ים על ריזוטו ברוטב חמאה לבנה של רן, קדרת טלה וירקות שורש של כצ'לה ולקינוח טארט שוקולד או טארט ברולה עם פירות טריים. את הקירות יעטרו ציורי שמן של אברהם כ"ץ עוז שנושאם הוא "לחם וחקלאות" ובתום הארוחה תופיע שרה'לה שרון בערב שירה בציבור שיוקדש לאוכל, יין וכנרת בשם "מי מכיר את השיר שבסיר". בהרשמה מראש טל. 04-6709200

 

ארוחת שף במסעדת "תכלת" (צילום: רונית סבירסקי)

 

קפה עם עוצמה

ב"עדן קפה" בקיבוץ האון טעם כנרת מלווה בטעמים, ניחוחות, צבעים והרבה מאוד רגשות. כדי להגיע לקפה צועדים ברגל בשבילי הקיבוץ כשהכנרת מציצה בין הבתים עד שמגיעים לביתם של ורדה ודוד קורנפיין. הבית שהפך בשנה האחרונה לכמה מתחמים קטנים ומעוצבים מחמם את הלב מיד כשנכנסים לתוכו. רהיטי גן מברזל מולבן, כריות רכות בגוון ירוק, עצי פרי, צאלון ופרחים עוטפים את המקום מסביב. ריהוט מיוחד על רחבת הדשא מיועד לקטנים שיוכלו לשתות ולהשתעשע כאוות נפשם. חנות קטנה ומקסימה צמודה לקפה ויש בה אביזרי אופנה, תכשיטים ומוצרי טיפוח. חדר נוסף מיועד לטיפולים קוסמטיים שעליו אחראית הבת שירה. התפריט בקפה חלבי וכל המאכלים נעשים בטעם ביתי ויוצאים מהמטבח הפרטי של הזוג. את הקישים והמאפים מכינה הכלה שירה. דוד מתאים את המוסיקה לפי הקהל שמגיע והוא מצליח לקלוע למטרה.

 

"עדן קפה" משדר שמחת חיים של אנשים שפגשו את הצער פעמיים. ערן, הבן הבכור של ורדה ודוד נסע בינואר 1993 לטיול אחרי צבא בתאילנד ונהרג בתאונת דרכים כשנהג על אופנוע. עודד, הבן הצעיר, שרת בנח"ל ונהרג במבצע חומת מגן בשכם. כיוון שעודד אהב מאוד לתופף, ורדה ודוד החליטו להעניק מלגות לילדים שעוסקים במוסיקה. הם עסקו במשך שנים במכירות של תכשיטי מעצבים ואת הרווחים העבירו למלגות. כשפתחו את "עדן קפה" החליטו להקים במקום חנות שבה ימכרו את התכשיטים במקום להסתובב בירידים. העיצוב העדין, האוכל הביתי, השירות האישי והאנשים המקסימים הם סיבה טובה להגיע לקיבוץ האון. טל. 04-6656314

 

"עדן קפה" בקיבוץ האון (צילום: רונית סבירסקי)

 

סדנאות מבצק סוכר

עוד סיפור אישי שהניב עשייה עליזה הוא "מתוקאיה" בקיבוץ בית זרע. איה סגל אמנם גדלה בעמק הירדן אבל הפכה לתל אביבית וניהלה את מערך המיילדות בבית חולים איכילוב. לפני שלוש שנים החליטה על שינוי כיוון וחזרה לבית הוריה במושבה כנרת. היא החלה לעסוק כתחביב אישי בהכנת עוגות מעוטרות בבצק סוכר. בתחילה לימי הולדת של ילדיה ובני משפחתה וכשהביקוש התרחב החליטה לפתוח בבית זרע מקום שבו תוכל לייצר וללמד סדנאות יצירה בבצק סוכר. הקטנים שמגיעים מכינים יצירות בהתאם לגילם ומנשנשים בין לבין קצת בצק. הם יוצרים ציפורים, כלבים או פרחים משבלונות מוכנות. בפסטיבל טעם כנרת יתקיימו סדנאות שבהן יכינו הקטנטנים נרות חנוכה, סביבונים וחנוכיות. הגדולים יוכלו ליצור בובה יושבת על סופגניה, פרחים או דגים. ביום ראשון, 25 בדצמבר, יערך הפנינג של סדנת קסמים "על הניסים ועל הנפלאות" ובסיומו תיערך הדלקת נר שישי. טל. 04-6775422

 

 

סדנאות לילדים ב"מתוקאיה" (צילום: רונית סבירסקי)

 

לינה כפרית באווירה נוסטלגית

אלה שמחפשים לינה במחירים סבירים באזור עמק הירדן יוכלו למצוא את מבוקשם בלינה הכפרית של  קיבוץ אשדות יעקב איחוד שנקראת "נהרא". חדרים נעימים מוקפים בצמחייה  ועצים אקזוטיים כשבחדרים ישנם פריטי עיצוב שקשורים בחיי הקיבוץ. יונתן אלתר, מנהל הלינה הכפרית מקיים גם סיורים לאורחים בקיבוץ ובסביבה הסמוכה לו כשהוא משלב בסיור סיפורים על חיי הקיבוץ, העצים המיוחדים ושר עם המטיילים שירי ארץ ישראל. ארוחת הבוקר מוגשת בקפה נהרא שהוא מתחם נוסטלגי עם אוסף של פריטים שהיו כמעט בכל בית בתחילה ובאמצע המאה הקודמת: פיילות נחושת, פרימוסים, עששיות, טרנזיסטור, רדיו ישן, מכונות כתיבה, פטיפון ותקליטי ויניל. ארוחת הבוקר מוגשת בסגנון מזנון עשיר וכלולה באירוח. מחיר לינה 565 שקל לסוף שבוע , תוספת לילד 142 שקל. טל. 04-6756404

 

לרשימה המלאה של האירועים והפעילויות בפסטיבל "טעם כנרת"

 www.kinneret.info , טל. מרכז מידע: 04-6752727