צלם: רונית סבירסקי
חגיגה של מטבחים מכל העולם בפסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה
צלם: רונית סבירסקי
טעימות יין וארוחה מהטאבון ביקב נבו
צלם: רונית סבירסקי
מרבדי פריחות בפארק עדולם
צלם: רונית סבירסקי
בירה עם צ'ילי וגבינות תוצרת בית

מטבחים מכל העולם בפסטיבל האוכל הכפרי

מאת: רונית סבירסקי

 

פסטיבל "אוכל כפרי במטה יהודה" מתקיים זו השנה ה-12. זוהי חגיגה של אירוח אתני עם מאכלים וטעמים כפריים שימשך 5 סופי שבוע בין ה-31-1 במרס. הפסטיבל משלב קולינריה וטבע בעונת השנה שבה האזור שופע פריחה ומרבדים ירוקים. הוא כולל סיורים מודרכים, סדנאות אמנים, שווקים כפריים וביקור ביקבי יין ומבשלות בירה. לראשונה השנה יתקיים אירוע פתיחה מרכזי באוהל אירועים גדול ברחבת המועצה מטה יהודה בכניסה למושב נחם. באירוע ישתתפו דוכני אוכל, גבינות, יין ובירות.

 

 כריכונים מלחם פרא במושב צפרירים (צילום: רונית סבירסקי)

 

טבע, מוסיקה ובשלנים

בלב הטבע הפורח צצים מנזרים, כנסיות, מחלבות, יקבים, יצרני בירה, גלריות אמנים, מופעים מוסיקאליים ועשרות בשלנים שפותחים שולחן למטיילים. האווירה היא ביתית כשיושבים בסלון הפרטי או בחצר הבית, משוחחים עם בני המשפחה וטועמים מאכלי עדות מהמטבח הכורדי, המרוקאי, הטוניסאי, ההודי, התימני, הארגנטינאי, ההונגרי והאיטלקי. השנה נוספו שני מטבחים חדשים: גרוזיני וטורקי. מיקרו-קוסמוס של קולינאריה שמשמרת את הטעמים המסורתיים.

 

טיולים בטבע וקונצרטים

בין האירועים ניתן ליהנות מסיורים מודרכים בטבע, טעימת שמני זית בבית בד מקומי, שוקולדים בעבודת יד, עוגות מאפה בית, טיולי ג'יפים, בישולי שדה, סלסילות פיקניק ממיטב מעדני האזור, ארוחות בוקר וצהריים עשירות, קונצרטים במנזרים, סדנאות והדגמות להיכרות עם מאכלי עדות. בפורים יערך יריד של יצרני בירה ביתיים שמביאים לאוהבי הבירה הישראליים טעמים לא שגרתיים. עוד בתחום האלכוהול, יתקיימו סיורי אוכל ויין מודרכים בימי שישי, שיעברו בין שלושה אתרים שונים לטעימות ולהתרשמות.

 

 סיור ביקב נבו במושב מטע (צילום: רונית סבירסקי)

 

מערות מסתור ומתקנים חקלאיים

קק"ל מקיימת סיורים מודרכים בפארק עדולם שהוקם לפני עשור כפארק קהילתי בשיתוף תושבי האזור. זהו חורש טבעי של 50 אלף דונמים שכולל עצי ארץ ישראל, מרחבים ירוקים ופריחות חורף. האתרים הארכיאולוגיים מימי בית שני שנמצאים בשטח הפארק נמצאים בתהליך שימור ופיתוח בשיתוף עם רשות העתיקות. חרבת בורגין נחשפה אף היא על ידי רשות העתיקות וזוהתה ככפר ביש הנזכר בכתביו של יוסיפוס פלביוס. זו הייתה עיירה מבוצרת שהתגלו בה שרידי ביצורים, חללים תת קרקעיים ששימשו כמערכות מסתור, מערות קבורה, חללי אחסון, בורות מים, מתקנים חקלאיים ושרידים של מבני מגורים. סיור באתר מוביל דרך טרסות חקלאיות ושבילים עתיקים. "מערת העמוד" היא מבנה מרשים שיורדים אליו במדרגות דרך מעבר צר עד למערת קבורה מרשימה החצובה בסלע המשויכת לתקופה הביזנטית. גומחות קמורות חצובות בדופנות המערה ובכל אחת מהן מצויה שוקת. במרכז החלל ניצבים צמד עמודים מסותתים בסגנון יווני בעלי כותרות מעוטרות במדליונים.

 

חוול'ה מטבח איטלקי וחוות סוסים

חוול'ה הוא מתחם שמשלב חוות סוסים טיפולית עם מסעדה כפרית במושב צור הדסה שממוקמת מול הנוף ושולטת על מתחם הרכיבה. כך ניתן לשבת על המרפסת הפתוחה להתבונן ברוכבים ולאכול מתפריט המסעדה האיטלקי. קרלוס, השף החדש, הצטרף למסעדה לאחרונה ופיתח את התפריט החלבי-איטלקי. במהלך הפסטיבל יוגש ביום שישי בראנץ' שיכלול פסטות ומאפים שנעשים במקום. ילדים יוכלו לטייל במרחבי החווה להביט בכלובי התוכים,  להתבונן מקרוב בטווסים וללטף את הכלבים. כשר. המקום פתוח מראשון עד שישי: 050-4020066

 

 בראנץ' איטלקי בחוול'ה במושב צור הדסה (צילום: רונית סבירסקי)

 

יקב נבו- יין ואוכל בית

אצל איריס ונבו חזן מיקב נבו במושב מטע, הכל התחיל במקרה. קרובת משפחה שחלתה והתארחה אצלו בבית החליטה לנסות לייצר יין וסחפה את נבו להרפתקה. כשיצא יין טוב הם התחילו לארח חברים לבשל ולפתוח בקבוק. האירוח זכה להצלחה, נבו בנה טאבון ואיריס התחילה לפתח מתכונים שמבוססים על בישול בטאבון. הם בנו  מרכז מבקרים ליין עם שולחן אירוח ופתחו את ביתם לאורחים מבחוץ. הם מתמחים ביינות מזני ענבים אדומים ומקבלים את האורחים בהסברים על היקב וטעימות. האירוח של איריס כולל סלטים ביתיים עם הרבה מאוד סוגים של חצילים, פלפלים קלויים, פסטו, לבנה, זיתים, גבינות ופוקצ'ה מהטאבון. במהלך הפסטיבל יערכו בראנץ' קבלת שבת בין 15:00-11:00. בתאום מראש: 052-6071780

 

עדי יוגב "מעשה ידיים"

עדי יוגב ממושב צפרירים יודעת לאפות לחם ולא כזה שקונים בחנויות אלא לחם שנאפה בתוך תבנית ברזל כבדה. מעין תבנית "פויקה" בעלת צורה מלבנית. בשיטת ניסוי וטעייה החלה לאפות "לחמי פרא" בטעמים שונים.  חלקם עשויים מתערובות קמחים, מלא, שיפון ולבן. היא מוסיפה שומשום, גרעיני חמניה, כוסמין, חמוציות, פרג, זיתים וקצח. עם הזמן החלה לייצר גם כריכים עם ממרחים מיוחדים: פסטו, כוסברה, טפנד, חמאת צ'ילי תפוז ומוסיפה פלפלים קלויים ורוקט מהגינה. יש גם כריכים של גבינה חריפה עם ריבה שהיא מכינה בעצמה. בחצר הבית הכפרי שבו היא מתגוררת היא מכינה את הכריכים ולילדים היא אופה פיצות בטאבון. שישי. 16:00-10:00 , שבת 17:00-10:00 052-5993340 

 

 בירה עם צ'ילי וגבינות תוצרת בית (צילום: רונית סבירסקי)

 

הפנינג בירה כפרית

במושב צפרירים במתחם מיוחד שהוקצה לאוהבי המשקה המצ'ואיסטי יתקיים מפגש "בוטיקאי בירות". מפגש של גברים מסוקסים שאוהבים לעשות בירה בעצמם והם כבר מאוגדים במועדון חברים סגור. דווקא משום כך הוא מסקרן נשים וגברים כאחד. הם מונים כבר תשע מבשלות ועוד לא אמרו די.  לכבוד פורים הם פותחים שולחן ומציגים את הבירות שרקחו במטבחם הפרטי. צפו להפתעות בטעמים ובצבעים, מבירות בלונד קלילות ועד לשחורות מרירות עם שמות כמו הבירה המרושעת או הבירה המחוצפת. יש גם בירות עם צ'ילי, כוסברה או פלפל חריף. לצד הבירות ישנן גם גבינות ביתיות שמכינה בת שבע דקל., 10-9 במרס, שבת, 17:00-10:00 שישי שבת 10.00-18.00. בתאום מראש. 054-7000512, 050-5557847

 

חלל פתוח

גלריית אומני האלה בגבעת ישעיהו תציג בתקופת הפסטיבל את התערוכה "חלל פתוח". חלל הגלריה חולק למספר חללים קטנים מופרדים זה מזה וכל אמן יוצר במסגרת החלל המוקצה לו יצירה אישית לפי בחירתו תוך התייחסות לחלל הנתון. זוהי תערוכה אקלקטית של אמנים בכל תחומי היצירה שעובדים בחומרים שונים ובטכניקות מגוונות. בכל סופי השבוע, שישי-שבת, 16:00-11:00

 

אירוח ביתי עם מטבח טורקי (צילום: רונית סבירסקי)

 

טורקי ים-תיכוני

אורן שמואלי מארח על מרפסת הבית במושב "שריגים-ליאון". הוא למד לבשל אוכל טורקי מחמותו, נכנס למטבח והתחיל לארח. הוא משלב את המטבח הטורקי עם מאכלים ים תיכוניים. מכין חצילים ממולאים בבשר, עגבניות ממולאות בבשר אורז עם אטריות, סלט פריקה, לחמעג'ון, תבשיל מנגולד עם חומוס, את הלחם הוא אופה בעצמו ולקינוח מגיש תה טורקי עם מלאבי או בקלאווה ביתית. שישי ושבת ובאמצע שבוע.  בתאום מראש. 050-5753548, 02-9921475

 

פרטים על כל אירועי הפסטיבל במוקד העירוני 8108*