צ'רקסיה בגליל
הקהילה הצ'רקסית בישראל קשרה את חייה וגורלה עם מדינת ישראל. סיפורה המרתק, צורת חייה ומנהגיה נחשפים במסגרת פסטיבל הקיץ השנתי שנערך במסגרת פרויקט "כפר בקרתם" בכפר כמא וריחנייה מדי שנה
חגיגת הקיץ הצ'רקסית
פסטיבל הקיץ המסורתי של הצ'רקסים חוזר ומתקיים בשני הכפרים בהם הם מתגוררים, כפר כמא בגליל המערבי וריחנייה במרום הגליל. זוהי חגיגה של מסורת, תרבות וקולינריה מלווה בסיפורים מרתקים על העם המיוחד שגורלו פיזר אותו על פני כדור הארץ.
כפר כמא מיוחד בבתיו העתיקים ובניקיון הבוהק של סמטאותיו. מוזאון תולדות הצ'רקסים ממוקם במבנה יפהפה שהיה ח'אן עתיק ובו מוצגים פריטים שמספרים את סיפור העם. תלבושות, נעלים, תכשיטים, רהיטים וכלי נשק. במהלך הפסטיבל מתקיים ביקור וסיור מודרך במוזאון, צפייה בסרטון וסיור בכפר. הזדמנות להכיר מקרוב את התרבות, המנהגים ונועם הליכותיהם של בני הקהילה.
להקת הרקדנים "טיפסה" בכפר כמא צילום: רונית סבירסקי
מידי יום מתקיימים ברחבת המוזאון מופעי ריקודים צ'רקסים בשעות קבועות. תלבושות ססגוניות וסיפור של אהבה ומסרים בין גבר לאישה במהלך הריקוד. במרכז הפסטיבל מופיעות להקות ריקוד מסורתיות.
ריקודים ומאפים
הפסטיבל הצ'רקסי בריחניה מארח להקות רקדנים ובעבר הופיעו להקת "אקאדמי" מירדן ולהקת "אושחה מאפה" המקומית. במהלך הפסטיבל מתקיימות סדנאות ריקוד צ'רקסי, סדנאות להכנת " חלוז' ", הופעות ריקוד סוחפות בשעות היום והערב, ומתחם קרטינג.
טיגון מאפה החלוז' בכפר ריחנייה צילום: רונית סבירסקי
במרכז המורשת מתקיימות הרצאות, ברחבי הכפר מוצבים דוכני מזון, מסעדות הכפר ובתי הקפה פתוחים לקהל. במהלך הפסטיבל מתקיימים סיורים בגלעין הכפר העתיק שנבנה כחומה להגנה עצמית עם מסגד מיוחד במינו במזרח התיכון מבחינת ארכיטקטורה, הסיורים ללא תשלום בהרשמה מוקדמת. לפרטים: 050-5203146 ובאתר www.havaia.co.il
בתים עתיקים מבזלת וסמטאות ציוריות
כפר כמא הממוקם בין כפר תבור ליבנאל הוקם בשנת 1876 על ידי בני העם הצ'רקסי שניצלו ממלחמת הקווקז, ונדדו לארצות המזרח התיכון. הסולטאן העות'מאני "עבד אל-חמיד השני" סייע להתנחלותם בתחומי ריבונותו, מתוך מגמה להשתמש בהם כשכירי חרב וכחומה חיה בפני פולשים בלתי רצויים. בשל המוניטין הרב שצברו הצ'רקסים בכישורי לחימה ובאומץ לב, הם יושבו באזורי הספר הבעייתיים בתחומי האימפריה העות'מאנית, על מנת שישמרו על בארות המים ומסילות הרכבת מפני התקפות, וכך נוסדה כפר כמא.
מוזאון המורשת הצ'רקסית בכפר כמא במבנה ח'אן עתיק צילום: רונית סבירסקי
כשמטיילים בכפר חשים בייחודו של המקום. הסמטאות ציוריות ומטופחות, כמו הועתקו מקווקז. בתי הכפר העתיקים קמים לתחייה ומספרים את סיפורו המרתק של העם הצ'רקסי. סביב כל שכונה ישנה חומת אבנים גבוהה שמנעה בעבר חדירת שודדים וזרים אל תוך החצרות. המבנים בנויים אבני בזלת שחורה עם חלונות עץ. כל חצר ולו הקטנה ביותר, הינה בוסתן פורח על שלל עצי הפרי והפרחים. הרחובות מרוצפים באבני מדרך שחורות, תושבי הכפר שומרים בקנאות על ניקיון המדרכות והרחובות, והאסתטיקה ניכרת בכל פינה.
תושבי הכפר כולם בני הקהילה הצ'רקסית, חיים כקהילה מגובשת בעלת שפה ותרבות משותפת, שמתחברים לנוף ייחודי שמשתקף בסמטאות הכפר. השפה הצ'רקסית נחשבת לאחת השפות העתיקות ביותר בעולם, נשתמרה היטב ושגורה בפיהם של בני הכפר. על אף הניתוק ארוך השנים משאר הצ'רקסים במולדת ובפזורה, חלק מהמנהגים העתיקים והמרתקים שומרו.
לוחמים נועזים בעורף האויב
המרכז למורשת הצ'רקסית בכפר כמא הינו אתר ייחודי מסוגו, מזמן הצצה נדירה אל חייהם ומורשתם של הצ'רקסים החיים בגליל כקהילה. מרכז המורשת נמצא בגרעין העתיק של הכפר במבנה ענק מהתקופה העות'מנית, בנוי אבני בזלת שחורה, עם חצר גדולה וסביבה חומה גבוהה.
מציע פעילויות מגוונות, מופע אורקולי, סיורים מודרכים במוזאון הצ'רקסי ובסמטאות הישוב, טעימות מהמטבח הצ'רקסי ומופעי ריקודים. במוזאון מתקיים סיור הכרות עם המורשת הצ'רקסית, שמתחיל באולם טחנת הקמח העתיקה. המדריך מסביר על המנהגים המיוחדים שנשתמרו עד ימינו, חושף מוצגים נדירים מהתרבות הצפון קווקזית, מסביר על המסורות, המנהגים, דרכי החיזור והנישואין, חיי המשפחה, גידול וחינוך תינוקות, הקניית אומץ לב ואימוני לחימה מגיל צעיר, המטבח הצ'רקסי והמאכלים המיוחדים ובחיי הקהילה הצ'רקסית כאן בארץ.
סמטאות עתיקות מטופחות בכפר כמא צילום: רונית סבירסקי
הביקור בגרעין העתיק של כפר כמא ובמרכז למורשת הצ'רקסית, מזמן הצצה נדירה לתרבות בת אלפי שנים שנשתמרה באופן נדיר במבני הבתים, באנשי הכפר ובאורח חייהם. במהלך סיור בכפר נהנה מהמפגש הבלתי אמצעי עם תושבי המקום הלבביים, מהמראות ומסיפורי העם הצ'רקסי. בכפר הוקם הצימר הראשון בשם "אדיגה" והוא כולל יחידות אירוחהמתאימות למשפחות, מרווחות ומעוצבות בעיצוב אותנטי, כולל ארוחת בוקר צ'רקסית וניתן להזמין ארוחת ערב מסורתית.
אין חגיגה בלי גבינה
הגבינה הצ'רקסית, תפסה לה מקום של כבוד בקרב אוהבי הגבינות ואליה מתלווים מגוון של מטעמים. מתכון הגבינה עובד מדור לדור ומהווה חלק בתרבות המטבח הצ'רקסי. מחלבת "אלברוס" בכפר כמא, היא המחלבה הצ'רקסית הראשונה בישראל. היא הוקמה בשנת 2010 על ידי בני הזוג נוח ושרה תחאכו. הגבינה נעשית בשיטות מסורתיות וללא חומרים משמרים. הגבינה המסורתית משמשת בעיקר למאפים צ'רקסים כמו חלוז', הבורקס הצ'רקסי, ומאתז - כיסוני גבינה המזכירים רביולי. ניתן לאכול אותה בכריך, בפלטת גבינות, לטגן או להוסיף לסלט או פסטה.
טעימת גבינות צ'רקסיות במחלבת "אלברוס" צילום: רונית סבירסקי
הגבינה הנוספת היא הגרסה המעושנת לגבינה המסורתית. חנות הבוטיק של המחלבה נפתחה לאחרונה במבנה מרכז המורשת הצ'רקסית. בחנות תשמעו על ההיסטוריה של הגבינה, תהליך הייצור וההכנה, ותוכלו לטעום מהגבינות ומהמאפה הצ'רקסי הידועה "חלוז' " טל. 055-6619799. בכפר מצויות מספר מסעדות מסורתיות ביניהן מסעדת אנטוליה בבעלותו של יעקוב לאוז' שמשלבת מאכלים צ'רקסים וטורקים שחלקם נעשים בטאבון אבן. טל. 054-4692522
אל מרומי הגליל
היישוב הצ'רקסי השני בישראל, ריחניה ממוקם במרום הגליל, על גבול הלבנון. גם בריחניה נשמרת מורשת הקהילה באופן זהה לכפר כמא כולל כל הסממנים התרבותיים. בכפר קיים מרכז מבקרים למורשת הצ'רקסית. מנהל המרכז, שאוקי חון, מסביר ומספר על תולדות הקהילה הצ'רקסית, ממוצאם בהרי הקווקז ועד הגעתם לישראל כולל סיור מודרך בכפר ובמוזאון, תוך שילוב טעימות מהמטבח הצ'רקסי.
גרעין הכפר העתיק בריחנייה צילום: רונית סבירסקי
בשנים האחרונות הוקמו בריחנייה מספר מתחמי אירוח, צימרים בשם "שלווה ריחנית", "הצימרים של טלי" ו-"בקתות ריחן", אירוח כפרי בבקתות או ביחידות אירוח. בריחניה גם מספר מסעדות ביתיות, פיצה ומתחם קרטינג.