אמסטרדם - המלצות וטיפים למטייל העצמאי

 

אמסטרדם מוכרת לרבים כ"ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות". עיר שהולכת על הגבול הדק שבין חוקי ללא חוקי. רחוב החלונות האדומים שלא מומלץ במיוחד לטיולי משפחות וכיכרות שבמרכזן יושבים צעירים ותופסים ראש. ההחלטה שלי לבלות בה חמישה ימים זכתה להרמת גבה מצד מקורבי וחברי אבל לי היה ברור שבכל זאת יש בה משהו.

 

 על גדות נהר האמסטל, אמסטרדם   צילום: עינת לוי

 

היא נוסדה ככפר דייגים במאה ה-12 ונקראה על שם נהר האמסטל, שחוצה אותה. אמסטרדם מציעה ארכיטקטורה מרשימה מהתקופה הקולוניאלית ומהמאה ה-20 שהופכות כל שיטוט בעיר למרתק. פארקים ירוקים שופעים טבע, צמחייה ועופות מים צבעוניים ממש בליבה של העיר. שפע של מוזיאוני אמנות ומוזיאונים לא שגרתיים בהם ניתן לבקר. שיטוט ברחובות יוצר רושם שמישהו הגביל את אישור הכניסה לעיר לצעירים בלבד. עובדה שמשדרגת את חיי הלילה התוססים שלה. 

 

עיר לרוכבים מנוסים

אמסטרדם היא מעוז האופניים ונדמה כי יש שם יותר רוכבי אופניים מנהגים. החל ממסלולי אופניים מוסדרים ועד חניוני ענק לאופניים, הם נמצאים בכל מקום ואין מושלם יותר מלתור ברחבי העיר בסיור אופניים מודרך. תמורת 20 יורו תוכלו לצאת לטיול אופניים עם Yellow Bike, הכולל את השכרת אופניים צהובים והדרכה צמודה לאורך כל הדרך. לסיום מקבלים תמונה קבוצתית שניתן להוריד מאוחר יותר מאתר האינטרנט של החברה. בימי החורף, כשהתיירות אינה בשיאה, המקום מציע סיור שיוצא אחת ליום בשעה 13:00 מהסניף הראשי הנמצא ברחוב NIEUWEZIJDS KOLK 29. בעונה החמה מציעים שני סיורים אחד בבוקר והשני בצהרים.

 

 טיול אופניים מודרך עם Yellow Bike  צילום: עינת לוי

 

מסלול הטיול, העונה לשם "המסלול העירוני", עובר לאורך התעלות השונות של העיר, כולל עצירה בבית אנה פרנק, בכיכר "דאם", בכיכר "ליידספליין", בחלונות האדומים, ברחבת המוזיאונים ובנקודות ציון אחרות. כל עצירה מלווה בהסבריו של המדריך על ההיסטוריה המקומית החל מסיפור היווסדה של אמסטרדם ועד היום.  

 

איך תהפכו לבקבוק הייניקן

"חסוך מים שתה בירה" הוא סלוגן שרואים על טי שירטים משעשעים ברחבי העולם. במקרה של אמסטרדם השורה הזאת הפכה למציאות. החל מהמאה ה-14, כאשר התגלה כי המים בעיר מזוהמים ואינם ראויים לשתייה, הבירה הפכה תחליף למים. ההצלחה של המשקה גדלה ואמסטרדם נעשתה יצרנית הבירה הגדולה באזור. 

 

המותג ההולנדי "הייניקן" ייסד את מבשלת הבירה הראשונה שלו באמסטרדם בשנת 1863. הבניין העתיק משמש כיום כמוזיאון "הייניקן" ונערכים בו סיורים מודרכים תמורת 16 יורו. אחרי שקבלתם צמיד עם כפתורים, מקבלים את פניכם עובדים עליזים ומסבירי פנים, שמדריכים אתכם בנבכי המוזיאון בסיור תחת השם The Heineken Experience. המסלול מתחיל בחדר המעוצב כמסבאה חשוכה ועל קירותיו מוקרן סיפור היווסדה של המבשלה.

 

מדריכה שובבית לוקחת את העניינים לידיים ומסבירה על תהליך ייצור הבירה ומרכיביה. אבל רק השיא מתרחש באולם הבא כשהמדריכים מכריזים כי אתם הולכים להפוך לבקבוק הייניקן. בדומה לצפייה בפלנטריום מכניסים את המבקרים לחדר סגור ומנחים אותם לעמוד על פלטפורמה נעה. מיצג אינטראקטיבי משלב סרט שמוקרן על מסך גדול והקהל מהווה חלק ממנו. הפלטפורמה משקשקת, מחממת ומתיזה מים על הנוכחים עד שהם מרגישים ממש כמו בקבוק בירה. המסלול עובר בין מיצגים אינטראקטיביים נוספים ביניהם: מיצג שמלמד למזוג בירה, הפעלה שמדריכה איך להכין תווית לבקבוק שנושא את שמכם ועד משחק פוזבול המלווה בקולות רקע של מגרש כדורגל.

 

 "החוויה של הייניקן"    צילום: עינת לוי

 

הכיף ממשיך כאשר מגיעים לשלב הטעימות, המתחלק לשניים. בשלב הראשון מקבלים רבע כוס בירה לטעימה. בסיום המסלול, תמורת הכפתורים שנמצאים על הצמיד, תקבלו עוד 2 כוסות, שכל אחת בגודל שליש. המוזיאון ממוקם ברחוב STADHOUDERSKADE 78, והדרך הקלה ביותר להגיע אליו היא בחשמלית בקווים 16, 24, 25, 7 ו-10. שעות פתיחה: ראשון-שבת, 19:00-11:00 (כניסה אחרונה ב-17:30).

 

ממוזיאון ואן גוך עד מוזיאון העינויים

אמסטרדם מציעה מגוון רחב מאוד של מוזיאונים ביניהם מוזיאונים מסורתיים כמו מוזיאון ואן גוך, מוזיאון השעווה והמוזיאון ההיסטורי של אמסטרדם. ישנם גם מוזיאונים מסורתיים פחות כגון: מוזיאון הסקס, מוזיאון העינויים ומוזיאון החתולים.

 

השלוחה האמסטרדמית של "מאדאם טוסו" (Madame Tussauds), או מוזיאון השעווה, ממוקמת בליבה של כיכר דאם. תמורת דמי כניסה של 22 יורו לאדם תוכלו לפגוש בפסלי שעווה של כוכבי פופ, אמנים הולנדים, נשיאים וכוכבי קולנוע ביניהם: הנשיא אובמה, ג'ורג' בוש, ליידי גאגא, ג'סטין ביבר, ג'ורג' קלוני, ג'וליה רוברטס ואפילו רמברנדט.

 

מוזיאון הסקס (Sex Museum), נמצא במרחק הליכה מתחנת הרכבת המרכזית, ברחוב  Damrak 18. המוזיאון מציג את ההיסטוריה של הסקס באמצעות אוסף רחב של תמונות ארוטיות, צעצועי מין והקלטות. אוסף התמונות גדול מאוד וניתן למצות את הביקור מבלי לעבור על כולן.  4 יורו דמי כניסה.

 

 פסל שעווה של מרלין מונרו במוזיאון הסקס   צילום: עינת לוי

 

מוזיאון העינויים (Torture Museum), נמצא במרחק הליכה משוק הפרחים הצף, ברחוב Singel 449. בתוך מסדרונות חשוכים ומאיימים תוכלו לצפות בכל מכשיר עינוי שאי פעם העלתם על דעתכם, או לא. החל ממיטת מסמרים, דרך גיליוטינה ומפצח גולגולות וכלה במסכות ברזל לפנים ובקולר עץ לצוואר. המוזיאון גדוש בשלטי הסבר על תקופת האינקוויזיציה והמהפכה הצרפתית. ההסברים מלווים בעשרות תמונות מזעזעות לא פחות מהמכשירים עצמם. 6 יורו דמי כניסה.

 

רובע החלונות האדומים

הרשויות ההולנדיות דוגלות בכך שאפשר למסד את הבלתי חוקי בדרכים של שליטה, פיקוח ואכיפה.  כך היה עם הלגליזציה של הסמים וגם עם הלגליזציה של תעשיית המין באמסטרדם. לפני שהזנות הפכה לחוקית העיר סבלה מסחר בנשים, סרסורים ומחלות מין. הממשל החליט להפוך את הזנות לחוקית ולתחום אותה ברובע החלונות האדומים. ההולנדים מודים שהחוקיות לא פתרה את בעיית הסחר בנשים, אך לפחות היא צמצמה את התופעה ומסייעת לרשויות לאכוף אותה באזור אחד מוגדר ותחום. עם זאת העירייה עדיין מנהיגה פעולות שמטרתן לעודד את הנשים להיגמל מעיסוקן.

 

הרובע ממוקם במרחק הליכה מכיכר דאם, ברחובות צדדיים המרחיקים אותו ממרכז העיר. זמן ממושך שרכתי את דרכי ברחובות עד שמצאתי את המקום וברגע שהגעתי כבר רציתי לעזוב. הנשים שעמדו בחלונות, תחת אור ניאון אדום, לבושות בבגדים תחתונים ובפוזה מזמינה, משכו את תשומת ליבי אך גם מילאו אותי מבוכה, הרי לא מנומס ללטוש עיניים. מה גם שהיינו שתי הנשים היחידות ברחוב שהיה סואן בתנועה של גברים. מומלץ לבקר ביום, בשעות תיירותיות יותר, ולא בלילה כמוני.

 

 "מאדאם טוסו" מבחוץ, בליבה של כיכר דאם   צילום: עינת לוי

 

מרק נאצי-הולנדי

הקור האירופאי אינו דומה למה שאנחנו מכירים בארץ, הוא מה שנקרא "חודר לעצמות" ולא משנה כמה שכבות בגדים לובשים הוא עדיין מקפיא. הצורך לחמם את הגוף והנשמה מתחנן למרק חם ככל שהקור מעמיק לחדור מתחת לשכבות הבגדים. למזלי נקלעתי ביום הראשון לביקורי באמסטרדם במוסד שעל דלתו כתוב Soup Kitchen. המקום מציע מגוון מרקים חמים ביניהם: מרק עגבניות סמיך עם נגיעות של גבינת פרמזן, מרק פיטריות מוקרם ומרק בצל כולם מוגשים לצד פרוסות לחם פריכות וטריות וחמאה הולנדית מעולה. המקום, שמיד זכה אצלי לכינוי "סופ נאצי", נמצא ברחוב Nieuwezijds Voorburgwal 5, מול מלון קראון פלזה ובמרחק הליכה מתחנת הרכבת המרכזית או מכיכר דאם. מרק + שתיה עולים כ-10 יורו לסועד.

 

מותגים ופשפשים

טיול בחו"ל אינו טיול מושלם אם לא מקדישים בו מספר שעות לשופינג. בלב ליבה של העיר החל מכיכר "דאם" ועד לכיכר "ליידספליין" תמצאו את "השדרה החמישית" נוסח אמסטרדם. אוסף של מותגים בינלאומיים לצד מותגים מקומיים מוצגים בחנויות לאורכה של שדרת קניות מפוארת. שוק הפשפשים נמצא לאורך רחוב Waterlooplein ומציע שלל בגדים, נעלים, אביזרים, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ופיצ'יפקס נוספים מיד שנייה במחירים זולים.

 

אם בא לכם להרחיק לכת ולצאת מהעיר, מידי יום ראשון, מתקיים בזאר ענק שזכה לכינוי השוק המקורה הגדול ביותר באירופה. כחצי שעה נסיעה ברכבת לבוורויק (Beverwijk), תוביל אתכם לשוק שיש בו כ-20 האנגרים מלאים במגוון סחורות: בגדים, נעלים, מוצרי קוסמטיקה, אלקטרוניקה, אזור צ'יינה טאון, שוק עתיקות ואחרים. יש לשלם 2.5 יורו בכניסה לשוק. לבשו נעלים נוחות.  

 

 בניין תחנת הרכבת המרכזית   צילום: עינת לוי

 

טיפים לשהייה נוחה:

  1. שדה התעופה "סכיפהול" שוכן 20 דקות נסיעה מהעיר, הדרך הקלה ביותר להגיע ממנו למרכז היא ברכבת. לא כדאי להתפתות לנסיעה במונית עולה הרבה.
  2. הדרך הנוחה ביותר לנוע בתוך העיר היא ברכבת החשמלית שמגיעה בתדירות גבוהה ונוסעת לכל קצוות העיר.
  3. אם המלון שלכם שוכן במרחק נסיעה מהמרכז מומלץ לרכוש כרטיס "חופשי חודשי" הנמכר לפי ימים (עד 7 ימים) ניתן לרכוש במשרדי GVB הנמצאים ליד תחנת הרכבת המרכזית.
  4. מתחנת הרכבת המרכזית ניתן להגיע לכל מקום בעיר ומחוצה לה. בתחנה נמצא מרכז המידע לתיירים שמציע טיולים יומיים בתשלום ומידע על כל דרכי ההגעה.
  5. נקודות הציון העיקריות בעיר הן כיכר "דאם" שנמצאת במרחק הליכה מתחנת הרכבת או במרחק נסיעה של כ-5 דקות בחשמלית. כיכר "ליידספליין" שנקראת גם מרכז התיירות כיוון שבה נמצאים מרבית מועדוני הלילה והבארים, המסעדות והחנויות.
  6. זכרו שהעיר אומנם קסומה אבל ניתן בקלות לצאת ממנה לטיולי יום בערים אחרות כמו האג, רוטרדם, דלפט והארלם.
  7. Albert Cuypmarket זאת רשת הסופרמרקטים המקומית, ניתן למצוא אותה בכל מקום.
  8. התורים הארוכים ביותר שתיתקלו בהם יהיו בכניסה למוזיאון ואן גוך ולבית אנה פרנק.
  9. שימו לב לחוקי התנועה, הכביש עמוס ברכבים, רכבות, אוטובוסים ורוכבי אופניים, שלא ממש מרוצים כשעומדים להם בדרכם.