הכרמל משתקם אחרי השריפה הגדולה - הטבע מתחדש וחוזר ללבלב

 

המרווה ממלאת שוב בריחה את האוויר ואלת המסטיק שבה להצמיח את עליה כשהיא מקיפה בהם את השרידים המפוחמים בעלווה ירוקה. בתוך הרעננות המתחדשת עולה כפורחת הסתוונית ומוכיחה שלטבע יש חוקים משלו ואף שריפה לא תכניע את עלי הכותרת הסגלגלים מלחזור ולפרוח במועדם.  

 

ההר הירוק כל ימות השנה הפך בשנת 2010 להר של אש ותמרות עשן. זו הייתה השריפה הגדולה ביותר בתולדות המדינה. הכרמל בער שלושה ימים ושלושה לילות והאש עיכלה דונם אחרי דונם עד שכילתה 25 אלף מטרים רבועים של עצים וחורש ים תיכוני. בין הגחלים החרוכות נמצאו שרידים של לטאות, נחשים וצבים שלא הצליחו להימלט מן התופת. 6000 דונמים מתוך השריפה העצומה הם יער שניטע על ידי קק"ל באזור נחל חיק, בקעת אלון, אזור ניר עציון, נחל בוסתן, השטח הסמוך למלון יערות הכרמל, בית אורן, נחל אורן, הר ערקן והר שוקף.

 

 עצים שקרסו בעקבות השריפה    צילום: רונית סבירסקי

 

הטבע חוזר לשגרה

האפר השחור שכיסה את פני האדמה נשטף בגשם וזרם בערוצי הנחלים אל הים. גזעי עצים שרופים צנחו מלוא קומתם ושכבו ערומים, חלקם הצליחו להישאר זקופים כמו גפרורים מפוחמים. אצטרובלים חרוכים נצמדו בכוח אל הענפים וסרבו להינתק. ריחות המרווה, הזעתר והפטריות שממלאים את היער אחרי הגשם הראשון הפכו לריח עשן כבד שמעיק על הנשימה. כולם חיכו להתאוששות הטבעית, לרגע בו האדמה תחזור לגוונים החומים והניצנים הראשונים יצבעו את השטח בנקודות ירוקות. יערני קק"ל עקבו בדריכות אחרי התחדשות היער.

 

לטבע אין זמן לעסוק בטראומות הוא מתאושש מהר וחוזר לחיי השגרה. גזעי העצים שנשרפו חלקית החלו להצמיח עלווה ירוקה, האצטרובלים פיזרו את הזרעים לכל עבר וראשי אורנים זעירים החלו לבצבץ מן האדמה בצפיפות. הטרקטורים עדיין עובדים בשטח עד היום, גוזמים, מגרפים ומפנים גזעים שנפלו, כורתים שאריות מפוחמות, מנסרים גזעים מסוכנים וגורסים אותם לשבבים שישמשו מצע לדרכי יער. הציפורים חזרו לצייץ, החרדונים תופסים תנומה על הסלעים בשמש, המרווה ממלאת שוב בריחה את האוויר ואלת המסטיק שבה להצמיח את עליה כשהיא מקיפה בהם את השרידים המפוחמים בעלווה ירוקה. בתוך הרעננות המתחדשת עולה כפורחת הסתוונית ומוכיחה שלטבע יש חוקים משלו ואף שריפה לא תכניע את עלי הכותרת הסגלגלים מלחזור ולפרוח במועדם. 

 

 יערני קק"ל כורתים את שרידי העצים השרופים   צילום: רונית סבירסקי

 

זרעים שמחכים לגשם

הנזק הגדול ביותר שהתחולל בעקבות השריפה פגע במארג האקולוגי שייחד את הכרמל. נופים ירוקים וצפופים של עצי אורן ירושלים ואלון מצוי כיסו את החלק הצפון-מערבי של הכרמל ואת ערוצי הנחלים ביניהם נחל אורן, נחל כלח ונחל אלון. עצי אורן ירושלים מרשימים בנופם צמחו באזור קיבוץ בית אורן והם אלה שנתנו לישוב את שמו. חלקם עצים עתיקים שגילם מגיע עד מאה שנים. בניגוד לעצים רחבי עלים שיכולים לחדש את צמיחתם מן השורש, אורן שנשרף עד תום אינו מסוגל לחדש את עצמו. בשטח נראים אלון מצוי, אלה ארצישראלית וקטלב שהתאוששו מצוואר השורש ועץ חרוב ששולח ענפים ירוקים על פני האדמה השחורה. ניצנים רדומים שנותרו סמוך לשורש מתחת לפני הקרקע מתעוררים מתרדמתם ומגיחים לאוויר העולם אחרי הגשם. הניצנים מצמיחים ענפים חדשים שעתידים להפוך בעוד מספר שנים לחורש ים תיכוני צעיר. הצמחייה האופיינית ליער מראה גם היא סימני התאוששות מהירים וכך מלבלבים לוטם, מרווה, בר-זית ואשחר.

 

חידוש יער האורנים מתרחש בהזרעה טבעית שאחריה עקבו יערני קק"ל במהלך השנה האחרונה מאז השריפה. האצטרובלים נפתחו מעוצמת מכת החום החזקה ופיזרו את זרעיהם לכל עבר. זרעי האורן מגיעים גם למקומות שבהם השריפה כילתה את הכל, נוחתים על האדמה החרוכה ומחכים לגשם. רובם נאכלים על ידי נמלים, חיפושית ורמשים אחרים. אלה שנבטו יצרו כבר באביב הראשון אחרי השריפה מרבד ירוק וצפוף של דשא מחטני. זרעי האורנים יכולים לשרוד אפילו שנה בשטח אם הם לא נאכלים או ניזוקים.

 

 הזרעה עצמית של עצי אורן שנה אחרי השריפה     צילום: רונית סבירסקי

 

נחל בוסתן

ההזרעה הטבעית של האורנים התרחשה בכל אזורי השריפה, חלק בהצלחה גדולה ובחלקם במידה פחותה. הקליטה הייתה מותנית בתנאי השטח, מפנה דרומי או צפוני, סחיפת קרקע וגשמים. באזור נחל בוסתן אפשר לראות את השתילים הנובטים מציצים תחת כל סלע רענן ויערני קק"ל יפעלו בעתיד כדי לדלל את הצמיחה בהתאם לשטח הנתון. מסלול הטיול באזור נחל בוסתן משקף את כל סוגי ההתאוששות לצד שטחים שלא נפגעו כלל בשריפה. מורדות הרכס שעליו ממוקם קיבוץ ניר עציון נותרו כעדות אילמת למה שהיה פעם יער לתפארת. עוצמת הצבע הירוק העמוק וצפיפות הצמחייה והעצים מביטים אל השטח שנפער כמו פצע בלב הכרמל.  יעריות קק"ל שפעלו בשטח הזה בערב השריפה הגדולה הצליחו לעצור את האש בנחל בוסתן וכך הצילו את השטחים הסמוכים לקיבוץ.

 

שיטות הטיפול בשטחי יער שרופים השתנו עם השנים כתוצאה מצפייה ביערות שהתאוששו באופן טבעי כמעט ללא התערבות ונטיעות חדשות. באזורים שבהם היער מתקשה לחדש את הצמיחה קק"ל נוטעת עצים חדשים. באזור נחל בוסתן מתכננים לטעת על פני 200 דונמים עצי בוסתן ביניהם עצי זית, רימון, שקד וחרוב. עצים אלה יטופלו בשנים הראשונות בהשקיה מבוקרת,ושטח הבוסתן הדליל יהווה חיץ בין חלקות היער המחטני כדי לעכב את הבעירה במקרה של שריפה עתידית.

 

 מלון יערות הכרמל, השריפה וההתחדשות    צילום: רונית סבירסקי

 

יער לתפארת

אזור יער נטוע נוסף שנפגע הוא נחל חיק המתפתל בצדו המערבי של רכס הכרמל בכניסה הצפונית לכפר הדרוזי עוספיא. הנחל זורם דרך בקעת אלון ומגיע לנחל אורן. השריפה כילתה אלפי דונמים של עצי אורן, אלון, אלה וקטלב וביניהם בוסתנים של תאנה, שקד ורימון. ערוץ הנחל, שהיה עטוף בעבר בסבך ממשיך לזרום באפיקו כשהוא יוצר מפלונים וגבים. הוא ניזון מנביעת המעיין "עין חיק" וחורץ את דרכו בחלק התחתון בקניון סלעי תלול לאורך כ-150 מטרים. בימות החורף לאחר הגשמים גועש בערוץ הקניוני מפל גבוה שנשפך אל בריכה קטנה. השריפה שכילתה את העצים והצמחייה לאורך נחל חיק המשיכה דרך ערוץ נחל אורן וטיפסה אל עבר הר ערקן והר שוקף. כיום אפשר לראות בשטח את התאוששות צמחיית הקנה וצמחי המים. עצי האלה, האלון והקטלב שולחים ענפים חדשים מן השורש ואלפי אורנים צעירים מציצים על פני האדמה הלחה מן הגשם ומבשרים לנו שיום אחד יהיה כאן שוב יער לתפארת.