על גדות הירדן - מסלולי טיול, אופניים ופיקניק

 

מסלולי מים לאורך אפיק הירדן מאפשרים פעילויות לילדים, מסלולי אופניים, שבילי הליכה, פינות בצל העצים לפיקניק על שפת הירדן ויש סיכוי שתוכלו למצוא פינות נסתרות אם תרצו להתבודד

 

הירדן ההררי      צילום: רונית סבירסקי

 

חרבת יארדה

טיול משפחתי ליום חורף שמשי במסלול ירוק לצד אפיק הירדן. תחילת המסלול בעין יארדה, הנקודה הראשונה שבה אפשר לתת לילדים לחוש מי מעיין צלולים וקרים. אבל לא לפני שיקבלו 60 שניות על היסטוריה ומורשת קרב. אתם נמצאים על כביש 91 מצומת מחניים צפונה, כ-4 קילומטרים אחרי הצומת פונים שמאלה אל תוך מטעי שזיפים, אגסים, הדרים וכרמי זיתים. הדרך מתחילה בכביש אספלט כבוש הנוף הפתוח מאפשר לצפות אל עבר רכס הרי נפתלי ומרחוק נראית חרבת יארדה כמו מבצר מבודד על פסגת גבעה מורמת. חרבת יארדה שימשה כחא'ן לסוחרי דרכים בתקופה העות'מאנית בדרכם לדמשק. קירותיו החיצוניים והחללים הפנימיים נשמרו באופן מרשים. ניתן לראות בו חלוקה לחדרים, רחבה מרכזית גדולה עם באר מים במרכזה, שערי כניסה עם כותרות קמורות. מן החצר האחורית של המבנה נשקף נוף פתוח אל עמק החולה, רמת כורזים, אילת השחר, ערוץ נחל מחניים והישוב משמר הירדן שמהווה את גולת הכותרת במסלול הזה.

 

פיקניק בצל עצי התאנה    צילום: רונית סבירסקי

 

האנדרטאות שניצבות בחרבת יארדה מרמזות על הקרבות הנואשים שניטשו באזור. סיפורה של משמר הירדן הוא מסמך של גבורה ומורשת. 64 שנים חיו במושבה איכרים עמלים שעיבדו את הקרקע עד שפרצו קרבות מלחמת העצמאות. בישוב נותרו רק כמה עשרות מגינים לאחר שפינו את המשפחות. הקרב הנואש הוכרע, משמר הירדן נפלה בידי האויב, 18 ממגניה נהרגו והאחרים נלקחו בשבי לסוריה. שנה ישב בה הצבא הסורי ורק בעקבות הסכם שביתת הנשק היא הוחזרה לידיים ישראליות הרוסה עד היסוד. הישוב המקורי לא שוקם אבל משמר הירדן הוקמה בשנית בסמוך לאתר ההיסטורי. מצבות המגינים האילמות ניצבות בשטח הפתוח ובעונת הסתיו פורחים לצדן החצבים.

 

עין יארדה

חוזרים אל שביל האספלט ונוסעים לכיוון עין יארדה. לאלה שממונעים ברכבי שטח יש אפשרות לרדת בפניה חדה ימינה אל שביל עפר הישר אל הוואדי של נחל מחניים ומימיו הזורמים של עין יארדה. לרכבים הרגילים מומלץ להגיע דרך כביש 918. כשמגיעים אל נביעת המעיין המראה הבולט ביותר לעין הם גזעי האיקליפטוסים שרוחבם במקרים מסוימים מגיע לשני מטרים ומעלה. המעיין נובע בכל ימות השנה וגם בשנים בהן היה מיעוט גשמים הוא שמר על זרימה קבועה. עץ איקליפטוס שאיבד אחיזה בקרקע התהפך כמעט על צידו ונותר תלוי על בלימה. הוא שלח שורשים חדשים לקרקע וכך הוא ניצב בסמוך לקו המים כששורשיו הישנים גלויים והוא ממשיך להתנשא לגבהים.

 

 עין יארדה      צילום: רונית סבירסקי

 

המקום מוצל וקריר ותוכלו לפרוש שמיכה ולהוציא את סלסילת הפיקניק בכל נקודה לאורך ערוץ נחל מחניים. הדרך ממשיכה מזרחה על שביל "דרך נוף - נחל מחניים". שיחי פטל ועצי שיזף ילוו אתכם לאורך המסלול מדי פעם תתקלו בעץ שיזף מצוי מוקף בספסלי ישיבה מאבן שמאפשרים לשבת ולחסות בצילו. אם עץ הדומים יהיה תפוס חפשו את הבא אחריו. שימו לב לגרם מדרגות מעץ שמוביל אל נקודת תצפית במעלה הגבעה. לא רק הנוף מיוחד אלא גם עץ האלה האטלנטית שניצבת במרכז רחבת התצפית. העץ העתיק הזה מהווה פינת חמד לתושבי האזור. כשעומדים בצילו אפשר לראות באופק את נחל מחניים, עמק החולה ומורדות הגולן.

 

ג'קוזי בטבע

ממשיכים בכביש 918 לעבר גשר הפקק, חוצים את הירדן ובפנייה הראשונה ימינה נכנסים לדרך עפר מטרים ספורים לפני תעלת בטחון. הדרך עוברת בתוך מטעי שקדים ואחרי 500 מטרים תשמעו את רעש המים הנשפכים ותוכלו לזהות את מיקום "הג'קוזי" של נחל ג'ילבון.  מעבר בטון שסוכר את נחל ג'ילבון מנוקב בחורים ודרכו מתפרצים זרנוקי מים צלולים וקרירים. כשתחליטו להמשיך חזרו באותה הדרך. תתחברו שוב לכביש 918 בדרך אל חניון דרדרה.

 

 הג'קוזי של נחל ג'ילבון    צילום: רונית סבירסקי


חוצים את האפיק     צילום: רונית סבירסקי

 

חניון דרדרה

מ"גשר הפקק" ממשיכים צפונה כ-2 קילומטרים, שלט חום מפנה מזרחה לדרך עפר כבושה, שאורכה כ- 400 מטרים ומובילה אל חניון אשמורה (דרדרה). מחנים את הרכב בכניסה, חוצים גשרון עץ קטן וחולפים על פני עץ תאנה רחב נוף. תמצאו את עצמכם בגן מטופח שמשתרע על פני שטח עצום שכולו נטוע בבוסתן ארץ ישראלי ועצי פרי משבעת המינים, תאנים, רימונים, עצי זית, שיחי פטל ואיקליפטוסים. ספסלים ושולחנות עץ פזורים בצל העצים. השביל מוליך כ-200 מטרים לכיוון אנדרטת הנופלים ואתר ההנצחה של דרדרה. המסלול עובר בין מפלוני מים, יובלי מים נקיים שמתחברים אל הירדן. בדרדרה הייתה התיישבות של גרעין נחל איל שעבר לאחר מכן לאזור המרכז. אם תחפצו בפינה שקטה תאלצו להתרחק עוד יותר. תטיילו להנאתכם ולאורך שבילי מים זורמים ותחפשו מקום להתבודד.

 

 גשרוני עץ על פלגי מים       צילום: רונית סבירסקי

 

גשר הפקק

בחזרה על כביש 918 לכיוון גשר הפקק. מיד לאחר מעבר גשר הפקק פונים שמאלה לכיוון דרום ויורדים אל שביל עפר שנוסע לאורך הירדן. בכל פינה שתעצרו תוכלו להתיישב לאתנחתא קצרה בצל העצים על שפת המים לפיקניק או קפה ועוגה. כשתגיעו למפגש שבו נחל מחניים נשפך אל תוך ערוץ הירדן תבחינו במדרגות שמטפסות אל מרפסת נוף בנויה מעץ שמשקיפה מלמעלה על הירדן. 

 

על גדות הנחל בצל העצים    צילום: רונית סבירסקי

 

חניון משמר הירדן

היעד הבא שייך לקטגוריית הידע ההיסטורי והמורשת באזור. נוסעים בכביש 918 בסמוך לגשר בנות יעקב נמצא חניון משמר הירדן. במקום בו עמד היישוב שנכבש על ידי הסורים ניצבת היום אנדרטה לזכר הנופלים בקרבות משמר הירדן. תוכלו להפעיל מערכת קול שתספר לכם את סיפור המקום. ספסלים ושולחנות עץ פזורים בחניון תחת עצים מצלים וגם כאן תוכלו לעצור להפסקת צהרים קלה. הליכה בשביל תוביל אתכם לאתר ההנצחה לזכר יצחק זיו-אב עם מרפסת נוף המשקיפה אל שרידי מבנים של משמר הירדן. משם ממשיכים על כביש 91 לעבר גשר בנות יעקב. חולפים על פני שלט המפנה למסלול הירדן ההררי. זוהי אחת מדרכי הנוף היפות באזור שמתאימה לכל סוגי הרכב.