כנען ספא - בריכות, טיפולי מים וחדר כושר

 

מלון כנען ספא שוכן בגובה 940 מטרים מעל פני הים מוקף יערות, נופים גליליים ואוויר הרים זך. המלון שהוקם במקור כמלון קונספט שמציע טיפולי ספא ייחודיים מעוצב באווירה וצבעים מרגיעים. אגף שלם הוקצה למתקני הספא: בריכה חצי אוליפית, בריכת דולפין מחוממת ל-34 מעלות לטיפולי מים, חדרי טיפולים מעוצבים, לובי מנוחה עם תקרה שקופה, ג'אקוזי מול הנוף, חדר כושר חדיש וחמאם טורקי מקצועי.   

 

טיפולי חמאם מקצועיים    צילום: רונית סבירסקי 

 

כך זה התחיל

בתחילת המאה ה-20 זיהו תושבי צפת את הפוטנציאל הנדל"ני הגלום בהר כנען שהיה ההר הגבוה ביותר באזור עם נוף פתוח ואוויר צלול. הם קנו אדמות וקראו למקום "עיר גנים". באמצע שנות ה-30 החלו יזמים להקים בתי מלון על מורדותיו. שרה לוי, שעלתה לארץ עם משפחתה מסינגפור, הייתה הראשונה שהקימה ב-1935 את מלון "כנען" ואחריו הוקמו מלונות נוספים. כשהועם זוהרה התיירותי של צפת, הפכו בתי המלון המושקעים לישיבות, בתי אבות או ננטשו. גורלו של מלון כנען היה מעט יותר מוצלח מהאחרים. בשנות ה-50, תרמה שרה לוי  את הקרקע והמלון לקק"ל והם החכירו אותו לציונים הכלליים. המלון קיבל את שמה של אחת התורמות הגדולות של הארגון, ג'ני גרוסינגר והמשיך לפעול עוד מספר שנים. כשנסגר, עמד נטוש עד שנותרו ממנו שני קירות בלבד.

 

מלון קונספט שמבוסס על ספא

לקראת סוף המאה ה-20 נבנה בסמוך לשרידים העתיקים מלון מודרני ומושקע שהוגדר כמלון-ספא וזכה לשם "כנען ספא".  הגדרתו כמלון קונספט בתחום הספא כבר בשלב התכנון יצרה עובדות בשטח. אגף נפרד ושקט שצופה אל הרי הגליל, צפת והר מירון, במרכזו בריכה מחוממת ומקורה מעוצבת באלגנטיות. 16 חדרי טיפולים, אמבט שמנים, ג'אקוזי מול הנוף, בריכה לטיפולים הידרותראפיים, שני סוגי סאונה וחמאם טורקי מקצועי. החמאם נבנה על ידי בנאים טורקים כהעתק של מודל מטורקיה. לצורך כך הובאו משטחי שיש, אגני מים חצובים מאבן, קערות נחושת, במה מרכזית מוגבהת ותקרה קמורה מנוקבת חורים מזכוכית ירוקה. גם כפכפי העץ, קערות הנחושת, ליפת העיסוי והשוט המקצועי הובאו מארץ המקור. מיקי המטפל, שעבר הכשרה מיוחדת ליישם את שיטת העיסוי כהלכתה, שוטף את המטופל, מסבן את עורו בעזרת מברשת שיער דמוית שוט, מקרצף בליפה קשה ולבסוף מצליף בעוז על הגב והרגליים להאצת זרם הדם. טמפרטורת החלל שעומדת על 42 מעלות באופן קבוע מוסיפה גם היא לחדוות זרימת הדם. ד"ר גלעד כהן, שמתמחה ברפואה אלטרנטיבית מופקד על הספא ודואג להתאמת הטיפולים לצרכי האורחים.

 

בריכת ספא מקורה ומחוממת  צילום: רונית סבירסקי

 

 

היכל של שלווה

המעבר מהבריכה והחמאם אל הלובי רחב הידיים של חדרי הטיפולים מכניס את האורחים להיכל של שלווה. כיפת זכוכית מעבירה קרני שמש רכות לאולם, רהיטי עץ אלגנטיים מרופדים מאפשרים התכרבלות בחלוקי מגבת לבנים עם כוס מיץ גזר או תפוזים סחוטים. חליטות תה, מגשי פירות ומוסיקת רקע רגועה הם הפתיח לסדרת העיסויים שכוללת: עיסוי טיבטי עתיק בדבש, אבהינגה, טיפולי פנים וסוגים שונים של טיפולי מים: וואטסו, ג'הרה, ריקוד מים והידרותרפייה. סדנה מיוחדת מוקדשת לטיפול באמצעות קערות טיבטיות. סדנה נוספת עוסקת בדמיון מודרך. ישנן חבילות טיפול לחורף וחבילת התחדשות שמשלבת עיסוי טורקי ורפלקסולוגיה. לאחרונה נוספו טיפולי "פבוניה בוטניקה" שמקורם באריזונה. זהו טיפול אנטי סטרס הוליסטי שמתבצע בשלושה שלבים: עטיפת בוץ מדברית מתחממת, עיסוי קרקפת באמצעות בוץ ולסיום טיפול אנטי אייג'ינג עם קוויאר לכפות הידיים והרגליים.

 

שילוב בריאות ותזונה    צילום: רונית סבירסקי 

 

פינוק של ארוחות במשך כל היום

בכנען ספא הכל מתנהל בקצב גלילי פסטורלי, המלון אינו מקבל ילדים מתחת לגיל 14, אין בו מוסיקת רקע קצבית, לא מדברים בטלפון סלולארי, אסור לעשן אין הרקדות, הקפצות ואקשן של פעילויות. יש זמן פנוי לשבת מול הנוף או בלובי עם חליטות של צמחי תבלין וספר טוב. יש במלון חדר ספרייה מעוצב בסגנון אירופאי, מרפסות נוף והיתרון הגדול הוא הבראנץ' שפתוח מ-7.30 בבוקר עד 15.00 ואפשר לאוכל כמה שרוצים ומתי שרוצים ללא הגבלת כניסות. כנען ספא היה המלון הראשון בארץ שהנהיג את השיטה. ביטול ההשכמה המאולצת שנכפית על האורח כדי להספיק לאכול ארוחת בוקר, מותירה זמן איכות למאחרים בנשף. אלה שישכימו קום עד 12.00  ימצאו מזנון ארוחת בוקר שופע גבינות, דגים מעושנים, לחמים מיוחדים, מאפים, סלטים, בלינצ'ס, ביצים מסוגים שונים, מיצים סחוטים ועוגות. בשעות הצהרים הופך המזנון לצהרים חלבי, עם דגים, מרקים, תוספות חמות וקרות, סלטים, גבינות, פירות ועוגות.

 

בר סלטים   צילום: רונית סבירסקי

 

חידושים קולינריים

ההברקה האחרונה בתחום הקולינרי נקראת "טעימות וטיפולים". הפילוסופיה שעומדת מאחורי הרעיון היא להשתמש באותם מרכיבים שטובים לטיפול בגוף גם כחלק ממרכיבי הארוחה. כך הרכיב שף המסעדה חטיב חליחל מנות שיש בהן הרבה בריאות וטעמים יצירתיים. בין המנות: פילה דג אמנון הגליל על מצע פטריות יער עם שמן שומשום ומוגש על אבנים חמות. מרק גרגרי נחלים, מבחר ירקות גליליים ממולאים באורז ועשבי תיבול, סלט עלים ורוגלית הגינה. בארוחות לא עומדים בתור ולא מחכים לשולחן שיתפנה, ישנה תחושה של פרטיות גם בזמן הארוחה. ספא כנען אוהב שהאורחים שלו שבעים ורגועים בכל פינה מונחים מגשי פירות טריים, ארוחת ערב בשרית כלולה במחיר הלינה, פינת תה צמחים מגינת המלון על בסיס גרניום ופירות מאפשרת שתייה חופשית ובחדר מקבלים צלוחית עם מאפי הבית.

 

דג אמנון הגליל מוגש על אבנים חמות   צילום: רונית סבירסקי

 

סדנאות והרצאות בקבלה

122 חדרים כוללים שתי סוויטות נשיאותיות, שש סוויטות ג'וניור ושלושה דופלקסים מעוצבים באלגנטיות מאובזרים בחפצי נוי וציורים. לובי כניסה מואר ומרוהט כמו סלון ביתי שמשרה חמימות עם חפצי אמנות וסידורי פרחים. לובי בר אינטימי שבמרכזו ניצב אח מפיץ חום נעים בחודשי החורף. 3 סדנאות מועברות באופן קבוע "לדעת לגעת", לאכול לרזות וליהנות והרצאה על קבלה. פעילות מיוחדת נוספת הם טיולים ליליים בסמטאות צפת העתיקה.