בנימינה - ביקור במשקים חקלאים ובגן סולארי

 

בבנימינה עוד נותר משהו מימי התום, הצניעות והציונות. משהו שעוד לא הספיק להתקלקל ולהתמסחר. חצרות משק וותיקות מנוהלות כיום על ידי בני הדור השלישי ובכל זאת נשארו בטעם של פעם.

 

מאכיל גדי ומיילד עז

"מעז ועד היום" משקף בשמו את חוות משק הצאן של משפחת לפר. יוסי לפר הצעיר, דור שלישי למגדלי הדיר אוהב את מה שהוא עושה. הברק מתנוצץ בעיניו כשהוא מסייר עם המבקרים בחווה ותוך כדי הסברים מושיט בקבוק חלב לגדי, מלטף כבשה ועוצר ליילד עז. החווה שנוסדה בשנת 1946 על ידי סבא נחום נפתחה בשנת 2013 לראשונה למבקרים מבחוץ וקיבלה את השם "מעז ועד היום".

 

חוות "מעז ועד עתה" בבנימינה   צילום: רונית סבירסקי

 

שומרים על העבר

הביקור מתחיל במבנה שהיה הרפת הראשונה במשק. יושבים על ערמות חציר מול מסך LCD שהוא הדבר היחידי המודרני במקום. יוסי מדגיש שאחרי ביקור בחווה דומה בצרפת הוא השתכנע להשאיר את החווה כפי שהיא מבלי לשפץ אותה בסגנון מודרני. הוא הותיר את מבנה הרפת בדיוק כפי שהיה ורק צבע אותה בלבן וסידר ספסלי ישיבה נמוכים מערימות קש. על הקירות תלויים צילומים של החווה מימיה הראשונים וצילומים של בני המשפחה לדורותיהם.

 

יוסי מספר את סיפור הקמת האגודה השיתופית "נחלת ז'בוטינסקי" על קבוצת חקלאים ביניהם הסבא נחום שהעתיק את מקום מגוריו משוני לבנימינה. מתחת לטלוויזיה שעליה מוקרן סרט באורך 8 דקות על החווה, עומד זוג אופניים חלוד. יוסי מצא את האופניים המקוריים שעליהם רכב הסבא והעביר את כדי החלב. הם עקומים והשרשרת קרועה ובזה קסמם ויופיים. בתום הצפייה בסרט יוצאים לסיור במשק החלב.

 

אווזים שומרי הסף

יוסי רוצה לקרב את המבקרים אל הדבר האמיתי ועורך סיור "על רטוב". הילדים מתנסים בחליבה ידנית ומשם ממשיכים למחלבה הממוחשבת שגם בה מתנסים באופן מוחשי. בעונת ההמלטות שמתרחשת בחודשים מרס אפריל אפשר לצפות בהמלטות הגדיים. יוסי מסביר על דרך גידולם ומדגים הנקת גדי מבקבוק. כשמגיעים בשעות החליבה ניתן להצטרף ולצפות בתהליך. בחווה מגדלים למעלה מ-500 ראשים שכוללים בעיקר עזים מסוג אלפיני וזאנן ומעט כבשים. בכניסה לחווה מפטרלים אווזים ששומרים עליה ממש כמו כלבים נאמנים ויש גם נאקה שמרגישה בבית.

 

יוסי לפר וחביבת הקהל מספר 360   צילום: רונית סבירסקי

 

בתום הסיור מוגשת ארוחת בוקר שכוללת בים קשות, גבינה צפתית שמכינה אמא רותי, בורקס, רוגלך, מרקחות ריבה, שמן זית, זיתים וליקרים תוצרת "אסמביה" מבנימינה, תה וקפה. ניתן להזמין סיורים וביקורים בחווה בכל ימות השבוע אבל לא בשבת. מחיר הביקור 35 שקל לאדם. בתיאום מראש בלבד 057-5760026

 

אירוח עם סיפור משפחתי

חצר המשק השני ששערי הברזל שלו נפתחים לאטם לציבור נקרא "אסמביה". אל תנסו לנחש מאין נובע השם. הוא צירוף של ראשי תיבות שמות בני משפחת דור-און, אלון, סיגלית, מקסימה, בועז, יאיר, הדר. כולם שותפים למיזם החדש שנקרא "אירוח עם סיפור משפחתי". מזה שנתיים שהמיזם פועל בצעדים קטנים וזהירים. החלום של אב המשפחה הוגשם על ידי הבן אלון שלמד אדריכלות ותכנן את הגן הפורח שהפך למתחם אירועים. בועז בנה, יאיר מתחזק, מקסימה מארחת ומבשלת והיתר מסייעים. הריהוט אקלקטי, בחלקו אוסף עתיקות ובחלקו עבודת נפחות ובנייה עצמית. כך עוצבו שולחנות עץ שהורכבו על גבי חבית יין. כלים חקלאיים ישנים מקשטים את המתחם ובקרוב יתקיימו במקום בימי חמישי ערבי ג'אז ויין. שער הכניסה עוצב בהשראת שריגי הגפן וחבית יין שולבה בחזיתו.

 

מתחם האירועים של "אסמביה"    צילום: רונית סבירסקי

 

מייצרים יין, ליקרים וקונפיטורות

החצר הייתה משקו של ראש המועצה הראשון של בנימינה, מרדכי אלון פייקוביץ' וכיום נכדו וניניו ממשיכים לשמר אותה. היא משדרת ניחוחות של עבר, שופעת ירק, בוסתן פירות ארץ ישראל, שרכים ומטפסים. בעונת הפרי אפשר לקטוף מן העצים, תותים, תאנים, ענבים בטעם מנגו, תפוז סיני, פרי הדר, אגוז מקדמיה, תמרים ולימון מוזר. האב, כורם במקצועו, מגדל ענבי מלבק והחל לייצר מהם יין שעדיין לא קיבל שם ותווית. מפירות הבוסתן הם מייצרים ליקרים וקונפיטורות  ומעצי הזית הם כובשים זיתים ומייצרים שמן זית. את כל אלה הם מוכרים בחנות קטנה ומטופחת שנפתחה בשנת 2013. אחד הרעיונות המקוריים של החנות הוא מכירת שמן זית ממיכל נירוסטה גדול לבקבוק אישי שמביאים מן הבית ומשלמים לפי ליטר. בתיאום מראש טל. 052-6465396

 

רוצים להציל את הכדור

הם אמנם מעטים אבל הולכים ומתרבים ככל שמצבו האקולוגי של כדור הארץ מחמיר. החלוצים, הפנטזיונרים שמאמינים ביכולתנו למחזר, לחסוך באנרגיה ולמזער את הנזקים. אחד מהם  הוא יניב פילדסט. השם האבסורדי הזה שנשמע באנגלית כמו "מלא אבק" מוצאו מפרס ופירושו "אדם אמיד". אולי השם ואולי משהו אחר גרם ליניב לבחור בעשייה למען במקום לחשוב על חשבון הבנק. הוא בחר בבית ישן וקטן בבנימינה כדי להקים בו גן סולארי ומתחם אקולוגי חינוכי.

 

הגן הסולארי    צילום: רונית סבירסקי

 

החצר אינה קוסמת לעומד בפתחה. היא נראית מעט מוזנחת ולא כל כך מזמינה אבל כשחוצים את קו הזינוק ומתחילים להתבונן בפרטים הסקרנות גוברת והפרטים הקטנים מתחילים לצמוח למימדים שמכסים על הפשטות. בטיול בגן תוכלו לראות דגם של גורד שחקים שעוצב עם גינות נוי על גגו היוצרות בידוד וחוסכות אנרגיית  חימום וקירור. גינה תלויה על קיר הבית שמטרתה זהה.

 

תנור שמש ומכוניות סולאריות

מתקן המנקז קרני שמש מדגים חימום באנרגיה סולארית, תנור שמש מאפשר לבשל בתוכו מאכלים, כיפות גיאודזיות פזורות בגן ובאחת מהן ספסלים מעוצבים שנבנו מצמיגים ישנים ובוץ. רצפת פסיפס משברי כלים וחרסינות צבעוניות, מסלול מרוץ מכוניות סולאריות, מאוורר שעובד על קרני שמש, טורבינות רוח, בריכה עם צמחים שמנקים את המים, מערכת מים אפורים, שיטת הפרדת פסולת ומכשירי קומפוסט. מדריכי הגן הסולארי מסבירים איך להימנע משימוש בשקיות פלסטיק ובקופסאות מזון מפלסטיק, איך לחסוך בזבוז מים באמבטיה ובאסלות ומה התועלת שנפיק אם נדע לחסוך באנרגיה. מחיר סיור 45-35 שקל לאדם ומתאים לילדים מגיל 5 ומעלה. בתיאום מראש בלבד טל. 072-2612211

 

מנת הדגל "אמא אדמה" במסעדת מטעים   צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחה עם תרומה

במתחם רמת הנדיב הסמוך לבנימינה נפתח בית קפה-מסעדה בשם "מטעים". המקום נמצא בלבו של הטבע מוקף בעצים ומרחבים ירוקים. התפריט חלבי ובהשראת המקום משדר חיבור לסביבה, לאדמה  ולשורשים. תוכלו למצוא מנות רבות עם סוגי חיטה שונים, עדשים, בורגול וחיטה מעושנת. בין מנות הדגל שלהם קרפצ'יו סלק עם גבינה כחולה, סביח ומנה שנקראת "אמא אדמה" והיא קדרת ירקות שורש עם מג'דרה, עדשים, חיטה מעושנת ויוגורט. ישנן גם מנות פסטה עם רטבים תוצרת בית וקינוחים חביבים שמאפשרים לכם גם להנות מכוס קפה טוב לצד קראמל תפוחים חם עם שמנת חמוצה או עוגת שוקולד חמה עם קצפת וגלידת וניל. הערך המוסף של "מטעים" היא התרומה החברתית של העסקת בני נוער בסיכון והכשרתם בתחום המסעדנות. התוכנית מופעלת בשיתוף קרן דואליס ועמותת "עלם". פתוח בימים ראשון-חמישי 16:00-08:00 ובשישי עד 14:00. טל. 04-8449998