בשביל השומרון - טבע, יין, קולינריה וטחינה שומרונית

 

ישנם שיבחרו לבקר בשומרון "בשביל המורשת" ואחרים יכולים לעשות זאת "בשביל הטבע", "בשביל היין", "בשביל החלב" ואפילו "בשביל הכיף". 

 

ארץ ישראל זכתה לשם ארץ התנ"ך ועל השומרון אפשר לומר שהוא "ערש התנ"ך". זה התחיל בשכם כשאברהם אבינו מקבל את ההבטחה "לזרעך אתן את הארץ הזאת". אברהם בוחר לקנות בשומרון את חלקת האדמה הראשונה שהופכת לאדמת ארץ ישראל. שם מכרו האחים את יוסף לעבדות ועל פי המסורת הוא נקבר בשומרון. 

 

טיולי שטח בנחל קנה    צילום: רונית סבירסקי 

 

מסלול נחל קנה

עמותת התיירות בשומרון ומדרשת שומרון מציעות סיורים מודרכים ברכבים פרטיים או באוטובוסים ממוגנים שמתקיימים לפי נושאים מוגדרים או משלבים ביניהם. מרחבים גדולים שמיושבים בדלילות מציעים הרבה מאוד נופים וטבע. הדרכים מטפסות מגובה 200 מטרים עד פסגת הר גריזים בגובה 850 מטרים מעל פני הים. אחד המסלולים היפים והמבוקשים על ידי מטיילים עובר בשמורת נחל קנה. הוא זורם במהלך השנה וערוצו העמוק היווה בעת העתיקה את הגבול בין שבט אפרים ומנשה. לאורך גדותיו צמחייה ים תיכונית עשירה, עצי זית, אלונים, מערות טבעיות, מעיינות, בריכות מים ונקב עם בריכת צבים. ערוץ הנחל מוקף מכל עבריו בישובים יהודים. טיול רגלי לצד ערוץ הנחל אורכו כ-6 קילומטרים.

 

נקב עם צבי מים בנחל קנה    צילום: רונית סבירסקי

 

תצפית אל שכם העתיקה

מנחל קנה ממשיכים מזרחה להר גריזים בדרך העולה אל הר ברכה. על פי השילוט פונים לכיוון מעיין עמשא (עין מחנה). באזור המעיין הוקם חניון פיקניק, ספסלים, פינות מוצלות, בוסתן תאנים, עצי שקד, בריכה מקורה ושתי בריכות מים רדודים לקטנים. ממשיכים לכיוון היישוב ברכה ומשם לכיוון מצפה יוסף הממוקם על פסגת תל א-רס.  מהמצפה נשקפים נופי השומרון כשהעיר שכם העתיקה פרושה למרגלותיו. ממשיכים דרך שכונת השומרונים שבתיה מצופי אבן נראים כשכונת וילות מרשימה.

 

תצפית אל העיר שכם     צילום: רונית סבירסקי

 

השומרונים, סוכות וזבח פסח

ברחוב הראשי מצוי בית הכנסת ובמרחק קצר ממנו מוזיאון השומרונים. המוזיאון מספר את סיפורה של העדה הקטנה ביותר בעולם. 400 שומרונים מתגוררים היום בהר גריזים וכ-300 שומרונים חיים בעיר חולון. השומרונים מגדירים את עצמם כאחד משבטי ישראל, ספרי הקודש שלהם הם כתבי יד עתיקים הכתובים בעברית עתיקה. במוזיאון מוצגים תשמישי קדושה, פרטי לבוש, ספרי תורה וממצאים ארכיאולוגים עתיקים שנחשפו באזור: מטבעות, כלי חרס וכלי מתכת. סיור מודרך במוזיאון נערך בתיאום מראש עם יפת בן אשר הכהן השומרוני שסוחף את השומעים בסיפורים מרתקים.חגיהם דומי לחגי ישראל ביניהם חג הסוכות וסדר פסח. בשני החגים האלה הם נוהגים לארח מבקרים בביתם ולהסביר על מנהגיהם השונים. הסוכה השומרונית נראית כיצירת אמנות צבעונית. הם יוצרים על תקרת הסלון בביתם מתקן שנושא פירות עונה טריים בשלל צבעים.

 

יפת הכהן השומרוני וספר הקודש   צילום: רונית סבירסקי

 

טקס זבח פסח מציין את ליל הסדר של העדה והוא מתקיים השנה ב-23 באפריל 2013. השומרונים מקיימים את חג הפסח כחודש לאחר ליל הסדר היהודי. הקהילה מתכנסת מדי שנה בהר גריזים לטקס זבח הפסח, כפי שצוו בני ישראל בתורת משה להקריב זבח לאלוהים. הם עוטים גלימות לבנות, רוכשים טלה תמים בשנתו הראשונה ועולים איתו אל פסגת הר גריזים להקריב אותו בזבח הפסח. בשעה 18:45, הכהן הגדול יוצא מביתו אל אתר הזבח ובשעה 19:00 מתחיל הטקס הכולל פיוטים שומרוניים. בשעת השקיעה מתחילים בשחיטת קרבנות הפסח. מדרשת שומרון תקיים סיורים מודרכים בעקבות זבח הפסח השומרוני מהשעה 12:00. טל. 09-8841359 

 

טחינה שומרונית ועיר עתיקה

לפני שעוזבים את שכונת השומרונים כדאי לבקר במפעל הטחינה "הר ברכה" הממוקם במפלס התחתון של המוזיאון. המפעל הוקם על ידי סוחר שומרוני שנהג לייבא שומשום איכותי מאתיופיה ומכר לסוחרים בשכם. לפני 40 שנים החליט לייצר טחינה בעצמו בשיטות מסורתיות תוך שימוש באבני ריחיים לריסוק הגרעינים. כיום השיטה מופעלת בצורה מכאנית אבל עדיין בשיטה העתיקה. תוכלו לראות את הגרעינים שעוברים השרייה, הפרדת קליפה, סינון וקלייה באמבטיות ענקיות שמערבלות אותם בתנופה מצד לצד. מכונת הטחינה מגירה שומשום חם ובשלב הסופי מיכלי הפלסטיק מתמלאים בטחינה גולמית.

                        

                                    טחינת הר ברכה       צילום: רונית סבירסקי

 

עמוסי טחינה ממשיכים לטפס אל שיא הרכס שם ממוקם האתר הארכיאולוגי השני בגודלו בשומרון, שנחפר בימים אלה והוכרז כ"גן לאומי גריזים".  הוא משתרע על פני 400 דונמים ובימי בית שני התגוררו בו למעלה מ-10,000 שומרונים. השומרונים מאמינים שבסמוך לעיר התרחשה עקדת יצחק ומכאן קדושתו של המקום עבורם. האתר כולל גת גדולה מהתקופה הביזנטית, אבן שתייה שמסמלת את מקום המשכן, על פי המסורת השומרונית, ושרידים מרשימים של עיר שומרונית מתקופת החשמונאים.

 

תרנגולות חופשיות

ענפי חקלאות שונים מתפתחים ברחבי השומרון והעיקריים שבהם הם כרמי זיתים, גפנים למאכל וליין ושדות דגן. ישנן גם חוות המבוססות על משק אורגני והגדולה ביניהן נמצאת על רכס איתמר ונקראת "גבעות עולם". החווה הוקמה על ידי אברי רן וכל בני משפחתו לוקחים חלק בהפעלתה. המשק מטופח ומוקף עצי זית, גפנים, שיחי ורדים פורחים ובית קפה עם מרפסת עץ פתוחה לנוף. החווה מתמחה בגידול עיזים, ייצור מוצרי חלב עיזים אורגניים ולול תרנגולות ענק שמכיל למעלה מ-35 אלף תרנגולות חופש. השקט ששורר בלול כמעט בלתי נתפס ונראה כאילו מישהו החליש שם את הווליום. מבקרים שמגיעים לבית הקפה יכולים להזמין פלטת גבינות לפי משקל ולטעום מהיוגורטים והגבינות הרכות. בתיאום מראש הם מכינים גם ארוחות חלביות המבוססות על מוצרי המחלבה וביצי המשק. טל. 02-9409310

                 

                        תרנגולות חופש בחוות "גבעות עולם"          צילום: רונית סבירסקי

 

חניון לילה וחווה חקלאית

חווה נוספת שמארחת ומשמשת גם כחניון לילה היא "הנקודה הכפרית" הנמצאת במרחב העיר איתמר. החווה הוקמה על ידי דוד איציק במטרה להפוך אותה למרכז חינוכי. עם השנים התפתח גם נושא התיירות. כיום המקום מציע פינת חי עם עזים, כבשים, חמורים וסוסים. ניתן לבקר בפינת החי, לצאת לטיולי סוסים, לערוך סיורים מודרכים על גבי טרקטור ועגלה במשקים החקלאיים באיתמר, בחממות אורגניות של ירקות, כרמי ענבים, תפוחים ולולי תרנגולות. ישנן גם חממות של תותי שדה ופטל וכרמי זיתים. הם מציעים טיולי ג'יפים באזור מלווים בסיפורי אבות ומורשת. המקום משמש  כחניון לילה שבו ניתן ללון באוהלים פרטיים או באוהל מרכזי גדול. דוד איציק מכין בהזמנה מראש פויקה שאפשר לאכול במקום או לקחת לשטח. טל. 052-3003523            

                     

                                הפויקה בחוות "הנקודה הכפרית"          צילום: רונית סבירסקי

 

יינות עם ברכה

ביישוב "רחלים" הוקם בשנת 2003 "יקב טורא" על ידי ורד וארז בן סעדון. ורד, גיורת הולנדית, בעלת ידע נרחב בתחום היין מארחת במרכז המבקרים בעוד ארז מגדל את כרמי הענבים ומייצר את היין. מרכז המבקרים מעוצב בנעימות רבה כששולחן אבירים ארוך ניצב תחת תקרת עץ קמורה ספון בין שתי שורות של חביות עץ גדושות יין. ארז נטע את הכרמים על הר ברכה בשנת 1997 ושש שנים לאחר מכן החל לייצר יינות שכבר הספיקו לזכות בפרסים רבים. היינות מתיישנים תקופות ממושכות עד 22 חודשים בחביות עץ אלון. כיום אפשר לטעום ביקב יין שרדונה צונן, קברנה סוביניון ושירז. הם מייצרים גם יין קינוח בשם "פורטורא" ושמן זית המבוסס על כרם זיתים שהם מגדלים. טעימות והסברים בתיאום מראש 052-7966613

 

מרכז המבקרים של יקב "טורא" ברחלים    צילום: רונית סבירסקי