צ'ילה – מסע אל קצה העולם

 

צ'ילה הייתה הפתעת המסע שלי בדרום אמריקה. ארץ של ניגודי נוף ממדבריות צחיחים לאגמים ולנהרות, הרי געש מושלגים פעילים וכבויים, מעיינות חמים, מפלים, אתרים פרהיסטוריים ושמורת טבע מהיפות ביותר בעולם.

 

אגמים תכולים והרי געש מושלגים בצ'ילה   צילום: רונית סבירסקי

 

היא ממוקמת בזנב הארוך של דרום אמריקה ומשתרעת לאורך 4,300 קילומטרים ולרוחב ממוצע של כ-200 קילומטרים. רצועה צרה ודקה כשבמערב האוקיאנוס הפסיפי וממזרח רצועת הרי האנדים וארגנטינה. בצפונה מדבר פטגוניה הצחיח ובדרומה טבעת האש וקרחוני עד. 

 

מעבר הגבול בין ארגנטינה לצ'ילה מאפשר הצצה למה שעומד להתרחש בימים הבאים של המסע. תערובת אנושית של אנשים בהירי עור, שחומי עור דרום אמריקאים וילידים שנושאים את תווי הפנים המיוחדים של שבט המפוצ'ה. ביניהם בליל של תיירים בני כל העמים וכולם עומדים בתחנת מעבר הגבול, מתבוננים במגוון האנושי המעניין ומחכים לבדיקה הקפדנית של תכולת המזוודות.

 

שומרים על הטבע

מהגרים גרמניים רבים התיישבו בצ'ילה ומנהלים אותה בקפידה ובדקדקנות. איכות הסביבה, שמירה על הטבע ותקנים אקולוגיים מחמירים נהוגים בה ומחייבים את המבקרים. אל תנסו להעביר מזון טרי ובמיוחד לא פירות וירקות. אפילו חטיפים באריזה פתוחה מועדים להחרמה. בצ'ילה כבר הפסיקו מזמן את השימוש במוצרי פלסטיק ובחנויות יארזו לכם את המתנות בשקיות בד.

 

שמורת עצי ארוקריה לצד אגם   צילום: רונית סבירסקי

 

עם סיום התהליך במעבר הגבול ממשיכים בנסיעה למרגלות הר הגעש לנין Lanin לצד אגם תכול, לגו טרומן Tromen. נכנסים למחוז ארוקנייה Araucania  כשהנוף משתנה לצוקי בזלת עצומים חשופים והרים נישאים מכוסים ביערות גשם. המסלול עובר על גדת נהר טרנקורה Trancura, שאוהבי הרפטינג האתגרי ימצאו בו את כל סוגי הדרגות עד 5 הקשה ביותר. לסולידיים, שמחפשים שלווה, ישנו בית קפה צנוע על גדת הנהר בחלק הרגוע שלו באזור שנקרא Puesco. בפינת הקפה עומד קומקום חשמלי ואחרי שתשלמו סכום מצחיק תכינו לעצמכם את הקפה או התה ותוכלו לשבת ולהתבונן בזרימת המים. מעל הנהר נישאים צוקי בזלת שחורים מחודדים שיוצרים מראה של קתדרלה מרשימה.

 

מדורת השבט

הדרך עוברת במפלי סלטו אל לאון Salto el Leon, שנופל מגובה 90 מטרים ומימיו מגיעים מהפשרת שלגים. ממשיכים למפל סלטו דה צ'ינה Salto de China  הסמוך ומשם לעיירה שבה חיים ילדי שבט המפוצ'ה. פונים לשביל עפר צדדי לכיוון חווה חקלאית Kila Leufu. אירמה אבולף מקדמת את פנינו בתלבושת טיפוסית של המפוצ'ה על רקע בתי העץ הפשוטים בהם הם מתגוררים. מבנה עשוי קש משמש לשמירת אש התמיד בבית ומקום קבורתו של האב הקדום על פי אמונתם. כחלק מקבלת הפנים היא פוצחת בתיפוף על תוף שמעוטר בסימנים סימבוליים, מזמרת דברי ברכה ומזמינה את האורחים אל בית הקש. אפופי עשן יושבים על דרגשים סביב אש התמיד המוקפת במעגל אבני בזלת ומקשיבים להסברים.

 

בקתת אש התמיד של שבט המפוצ'ה   צילום: רונית סבירסקי

 

אירמה לבושה בשמלה עם אבנט רקום ומטפחת עטורה במטבעות שמייצגים אנרגיה מתחדשת, פוריות וילדים. התלבושת מורכבת מ-6 גוונים שכל אחד מהם הוא סימבולי. צבע אדום מייצג את המחזור הנשי ואת המאבק המתמיד של הילידים, כחול  - שמים, ירוק - טבע, צהוב - שמש ואב כל חי,  לבן מסמל את המים הקריסטליים ושלג ההרים והשחור את אמא אדמה הבזלתית. הילידים עדיין מדברים ביניהם בשפת המפוצ'ה המקורית ומשמרים את המאכלים המקוריים. הם מארחים בסלון הבית הצנוע, מגישים ארוחה טיפוסית ויין צ'ילאני במחיר שאצלנו משלמים על בקבוק מים מינרלים. מנה ראשונה מוגשת על צלחת עץ  וכוללת כיסון מטוגן מבצק חיטה או צנוברים וסופגנייה מטוגנת בליווי יוגורט, עגבניות קצוצות עם בצל ושום. מנה עיקרית סלט כרוב טרי, ירקות, תפוחי אדמה בתנור, חביתת ירק, אפונה ירוקה, קישוא וחציל.

 

ארוחה מסורתית של בני השבט   צילום: רונית סבירסקי

 

תושביה הראשונים של צ'ילה, בדומה למדינות דרום אמריקה האחרות, היו ילידים שחיו בה בשלווה עד שהאדם הלבן הגיע לאזור. בני שבט המפוצ'ה מנו כמיליון וחצי אנשים, הם היו ציידים ולקטים נודדים עד שעברו מהפכה חקלאית והתיישבו במגורי קבע. הם עברו תהפוכות תחת שליטת מנהיגים צ'יליאנים שונים. הנשיא איינדה חוקק חוקים ששיפרו את מצבם ואילו בתקופת הנשיא פינושט הם הוגדרו כמתנגדי השלטון ורבים מהם הוצאו להורג. כיום חיים בצ'ילה כחצי מיליון ילידים שמרוכזים בשני אזורים ועוסקים בעיקר בחקלאות.

 

הרי געש מושלגים ומעיינות חמים

העיר שמושכת אליה מטיילים ותרמילאים מכל העולם היא פוקון Pucon, השער לאזור האגמים הצ'ילאנים, השוכנת על שפת אגם ויאריקה Villarrica  ומעליה נישא הר הגעש המושלג בעל שם זהה. בדומה לכל האתרים שבהם ישנם הרי געש נישאים מכוסים שלג, המטיילים מקווים שמזלם ישחק להם  וההר יתגלה בשלמותו מבין העננים כדי שיוכלו להנציח את הרגע או לצאת לטרק אל פסגתו.  ישנם תרמילאים שמחכים שבועות עד שההר יראה בשלמותו ורק אז הם יוצאים לטרק במעלה ההר לטיפוס רגלי קשה ומחליקים למטה על משטחי פלסטיק.

 

מרחצאות מים חמים בפוקון    צילום: רונית סבירסקי

 

פוקון ממוקמת בלב "טבעת האש" הצ'ילאנית מוקפת במעגל של הרי געש פעילים. היא מושכת אליה את אוהבי האדרנלין ומציעה לא רק טרק לפסגת הר הגעש, אלא גם רפטינג בנהר גועש וסנפלינג במפלים שוצפים. לאחר כל הפעילויות האתגריות המטיילים נוהגים לטבול במעיינות החמים הרבים המצויים באזור בכדי לשחרר את השרירים התפוסים ולחמם את הרגליים הקפואות. אחד המרכזים האלגנטיים יותר שמתאים גם למטיילים מבוגרים הוא מונטביבו Termas Montevivo. בשעות הערב כדאי לטייל ברחובות ובסמטאות של פוקון, לצפות בדוכני האמנים ובחנויות המקומיות ולאכול באחת המסעדות שמציעות דגי פורל טריים.

 

אלפחורס תוצרת בית בארוחת הבוקר   צילום: רונית סבירסקי

 

עיניים כחולות

במרחק נסיעה קצר מפוקון נמצאות לגונות כחולות ושמורות טבע יפיפיות. הדרך מובילה אל לגונת קבורגה Caburgua, שפירושו מצקת מרק.  זהו אגם וולקני שנחסם על ידי שפך של לבה שפקק את דרכי היציאה והכניסה. המים התחתרו סביבו ונוצרו "עיניים" שזכו לכינוי  "אוחוס דל קבורגה". שביל שחור של מאגמה מוצקה גולש מלוע הר הגעש אל האגם מזכרת להתפרצויות קודמות.  אנשי המפוצ'ה נהגו להשליך מטבעות למים במקום בו המים התחתרו והמבקרים ממשיכים במנהג. הלגונה מוקפת בשפע של מפלוני מים בצל צמחייה עבותה ונעים לטייל ביניהם.

 

"אוחוס דל קבורגה"  צילום: רונית סבירסקי

 

אחת השמורות המרשימות בצ'ילה היא וורקהואה Huerquehue National Park שהר הגעש וויריקה נמצא בשטחה. מסלול הנסיעה מטפס עד לגובה 1200 מטרים עם תצפיות נוף מרשימות על הפארק. כדי להגיע לנקודות תצפית פנורמיות ממשיכים לטפס ברגל כ-200 מטרים ומגיעים אל מרפסות נוף הצופות אל יערות עבותים. הדרך עוברת לצד לגונת טין קילקו ומפלי Cascada nido de aguilas. משלבים מסלול הליכה קצר לחריצי לבה קדומים באגם טודוס לוסנטוס. שפך הלבה יצר מיצר צר שבו זורמים המים.

 

הרי הגעש המושלגים אוסורנו וקלבוקו נשקפים מהעיירה פורטו וארס   צילום: רונית סבירסקי 

 

נפרדים מפוקון ועולים על הכביש הראשי ה"פאן אמריקנה". עוצרים במפלי פטרואה המרשימים בגן לאומי פרז רוזאלס ומגיעים אל העיירה פורטו וארס Puerto Varas  שכובשת את הלב ממבט ראשון. היא יושבת על חופו של אגם השני בגודלו בצ'ילה   Llanquihue Lake וצופה אל שלושה הרי געש שפסגותיהם מושלגות אוסורנו Osorno Volcano, קלבוקו Mt. Calbuco וטרונדור Mt. Tronador . ביום בהיר, כשפסגות ההרים צלולות ונטולות עננים כדאי לשבת במסעדה על שפת האגם ולהתבונן במראה הנדיר לפני שיעלם.

 

צ'ילה - פרק שני בשמורת הטבע היפה בעולם "טורס דל פיינה"