60 אמנים ללא גבולות בביאנלה הים תיכונית בחיפה

 

הביאנלה הים-תיכונית בחיפה נוסדה ב-2010 וכבר הספיקה להתקיים ארבע פעמים. השנה היא עומדת בסימן "חיים משותפים נטולי גבולות"  "LIVING TOGETHER—CROSSING BORDERS" ומתקיימת ב-10 אתרים שונים ברחבי העיר חיפה בסימן העשור לקיומה. 

 

 

בתערוכה משתתפים כ-60 אמנים שמחציתם הם אמנים בינלאומיים ביניהם אמנים מהמזרח התיכון ממדינות כגון אירן, אפגניסטאן, טורקיה ובחרין, אמנים ישראלים ממגזרים שונים ועדות שונות. בניגוד לאירועים אמנותיים מסוג זה שזוכים למימון ואוצרות של גופים מוסדיים הבינאלה הים תיכונית השנה היא תוצר על עשיה משותפת בין האוצרים והתושבים שבחרו להציג באתרים שלהם את העבודות.  בין השותפים לעשייה קפה ארומה, בר-מסעדה קינגדום (בית הנרגילות), מלון קולוני, מספרת דניאל, מסעדת שטרודל, מלון טמפלרס, מרכז התיירות, קניון סיטי סנטר והקונסוליה הצרפתית. בכל אחד מהאתרים האלה הוצבו יצירות אמנות שנבחרו על פי רצונם וטעמם של בעלי המקום.

 

יצירות במלון טמפלרס    צילום: רונית סבירסקי

 

יצירות ב-7 מיליון דולר

יוזמי הביאנלה בלו-סימיון פיינרו ואביטל בר-שי יצרו מפה שמאפשרת למבקרים לעבור מאתר לאתר ולהציץ אל המבנים המיוחדים והחללים שבהם מוצבות העבודות. בין האתרים שמהווים אטרקציה בפני עצמה הם מלון טמפלרס, מלון קולוני ובר קינגדום שזכה להציג את עבודותיו של האמן הנחשב ביותר בבינאלה אדריאן גאני. אמן שיצירותיו נמכרות כיום בעולם בסכומים שמעל ל-7 מיליון דולר. מאמן אנונימי לפני 10 שנים הפך גאני לתופעה בעולם האמנות. הוא מרבה לעסוק בדמויות חשובות בהיסטוריה ביניהן סדרת דיוקנאות של צ'רלס דרווין. עבודתו מאופיינת בתחושה מקברית עם דמויות בעלות פנים מושחתות. בבר קינגדום מוצגת עבודתו בהשראת אדגר אלן פו "העורב".

 

עבודה אייקונית של וידאו ארט

התצוגה הגדולה ביותר מתרכזת במרכז האקדמי ויצ"ו צרפת ומתפרשת על פני מספר קומות תוך שהיא משולבת בהווי הסטודנטיאלי, חדרי הלימוד, חללי היצירה, אולם מכונות התפירה ובובות המנקין שלבושות בדגמים שיצרו הסטודנטים. אבל היצירה שמהווה את גולת הכותרת של התערוכה שייכת לקבוצת האמנים הרוסים F+AES שפועלת במוסקבה ועוסקת בצילום, וידאו ארט, מדיה חדשה ויצירה חדשנית לצד ציור ופיסול קלאסיים.

 

 

קבוצת F+AES החלה לפעול ב-1987 וכוללת את האמנים Tatiana Arzamasova, Lev Evzovich, Evgeny Svyatsky, Vladimir Fridkes. בביאנלה הים תיכונית בחיפה הם מציגים וידאו ארט בשם Inverso Mundus שנוצרה בהשראת תחריטי העולם ההפוך הידועים מהמאה ה-16 ומתארים סיטואציות הפוכות שבהם גבר נושא על גבו חמור, קבצן בסמרטוטים נותן נדבה לעשיר, דגים עפים בשמים וחזיר שמפיל קצב. הקבוצה נתנה לסצנות האלה פרשנות מודרנית בת  ימינו שבה קבצנים ועשירים מחליפים תפקידים, מנקי רחובות ממלאים את העיר באשפה, חזיר שוחט אדם, נשים אמזונות מענות גברים במתקנים בסגנון איקאה, חיות מחמד הופכות למוטציות וזוכות לאהבה גדולה.

 

 

סרט הווידאו מעלה במשך 38 דקות דרמה מרתקת שניתן לחוש כאילו יושבים באולם תיאטרון ורואים מחזה סוריאליסטי. התפאורה, התלבושות, האיפור, המשחק, הבעות הפנים והאביזרים נבחרו ובוצעו ברמה גבוהה מאוד ואיכות הצילום ברמה דיגיטלית כל כך מושלמת שיוצרת תחושת תלת מימד. זוהי עבודת אמנות שכדאי להקדיש לה את כל זמן הצפייה כי היא ללא ספק יצירה אייקונית.

 

 

מהגרים בעין מודרנית ווידאו-ארט בשירותים

עבודות מיוחדות נוספות שכדאי לשים לב אליהן הן של אנג'ליקה שר שנולדה בליטא של ברית המועצות וכיום חיה ועובדת בישראל. היא שאבה את השראתה מיצירותיו של האמן יוסלה ברגנר ויצרה עיבוד עכשווי לסצנת המהגרים בעידן המודרני בארץ ישראל. משפחה של מהגרים מרוסיה יושבת סביב שולחן אוכל בלבוש אירופאי אלגנטי כשהיא מוקפת בשיחי צבר. 

 

עבודת האמנית אנג'ליקה שר - מהגרים בישראל     צילום: רונית סבירסקי

 

וידאו ארט שמתקשר עם תקופת הקורונה הוא של האמן מנואל סאיז הספרדי. עבודת מיצב וידאו שלו עוסקת בנשיקות בסצינות הוליבודיות. הנשיקות מצולמות על שני מסכים כשמסך אחד מתעד את הנשיקה והמסך השני את הסט המלא כמו בסרט.

 

 

האוצרים בחרו ליצור קריצה הומוריסטית והכניסו וידאו ארט של האמנית הגרמניה אנה אנדרס לתוך חדר השירותים של הבניין. שתי נשים בשחור מוקרנות על שני מסכים נפרדים האחת בלונדינית והשנייה שחורה בסצינות פיתוי בוטות. מנהלות בשירותים דו קרב על תשומת לבו של הצופה. כשפרץ הצחוק של אחת מהן מתחבר עם הדחת המים בשירותים או ביציאה של גבר מתא השירותים היצירה הופכת לתוכנית ריאליטי.

 

במסעדת שטרודל ובקניון סיטי סנטר מוצגות עבודותיו של האמן הגרמני טורסטיין ברינקמן שיוצר פנטזיות סוריאליסטיות. האמן עצמו משמש כמודל בסדרה ויוצר מעין דיוקנאות עצמיים כשהוא מכוסה בחפצים ואביזרי לבוש המסתירים את זהותו אבל יוצרים משמעות אחרת לדמות.

 

מפגש אמנים תרבותי ואמנותי

אמנים נוספים שמציגים את עבודותיהם בבינאלה הם עמוס גיתאי עם סרט קצר על נבואת זעם עכשווית שמבוססת על נבואת עמוס מהתנ"ך, סמירה והבי שמתעדת בצילומי שחור-לבן נשים דתיות מהעדה הדרוזית. אמנים נוספים: כרם נטור, היאם מוסטפה, חן שיש, שירה גפשטיין, פבל וולברג, פטמה שנאו, פאבל וולברג, רעות פרסטר, עולא זייתון, אורית ישי, עידו מרקוס, מיכל חלבין, אנה לוקשבסקי, נטליה זרובובה, גקלמנס ון ואדמאיר, עלי קזמה, אראש נסירי, אלמגול מנליביה, דניאל קנור, נבין אלדג, אירינה בוטה, הקטור זמורה, יון גריגורסקו, צ'פריאן מורישן, מנואל סאיז, מריו פייפר, טורסטיין בריקמן, רשיד אל קליפה, יניס קונליס, CHTO DELAT ואחרים.

שעות הפתיחה של התצוגות 21:0-09:00. הכניסה ללא תשלום