נדידת האביב של הציפורים בערבה - אטרקציות ופעילויות

 

נדידת האביב היא שעתה היפה של הערבה. הציפורים ששבות מארצות החום מוצאות מקום לנוח אחרי מעוף ממושך. אזור הערבה ואילת חביבים עליהם וכך מתמלאים מקווי המים וצמרות העצים המדבריים במשק כנפיים וציוצים עליזים. במים שוחים ברווזים וחופמאים, חסידות ופלמינגו שעומדות על רגל אחת ובאוויר דואים עופות דורסים. זה הזמן לרדת דרומה, להביט לשמיים ולצפות בלהקות שמגיעות לנחיתה. 

 

 

 

קבלת שבת בחוות ע'רנדל (צילום: רונית סבירסקי)

 

מצפור הפלמינגו

הדרך אל המצפור עוברת בכביש הערבה לכיוון בריכות המלח במזרח. אם הגעתם "בזמן הוורוד" תוכלו לצפות בלהקות הפלמינגו שנחתו בבריכות. הן עומדות על רגליים דקיקות וצבען הוורוד בוהק למרחקים. להקות הפלמינגו נהגו בעבר לחזור צפונה כדי לקנן בביצת רומיה ליד איזמיר שבטורקיה. כיוון שהביצה נמצאת במצב התיישבות הן מעדיפות לקנן בבריכות המלח באילת. במקום מצפור לצפייה בעופות ובנוסף ישנה דרך בין הבריכות המאפשרת בחירה בנקודת תצפית טובה. אל תשכחו להצטייד במשקפות. לצד להקת הפלמינגו אפשר לצפות בבריכות בשחף שחור, תמירונים, טדורנות וביצניות.

  

תחנת עצירה ואגמי מים  

"פארק הצפרות" באילת פותח בפני הציבור צוהר אל עולם הציפורים ומקיים פעילויות בשיתוף קק"ל. במסגרת הפסטיבל יערכו סיורים מודרכים או סיורים עצמאיים בשטח הפארק. האתר משמר סביבה מדברית, עשבית, חולית עם אגמי מים מתוך מטרה להוות תחנת עצירה אטרקטיבית לציפורים. כל עץ שנשתל בסביבת הפארק נשתל לאחר מחשבה מרובה על תפקודו ותרומתו לתהליך הנדידה. זוהי הזדמנות לתצפת מקרוב על ציפורים, ללמוד על הסביבה המדברית ואופייה ואולי גם לחוות את האנרגיה הייחודית שמפיקות כנפי הציפור בעת שמשחררים אותה מבין ידיים אנושיות. מומלץ להצטייד בנעלים סגורות ומשקפות.

 

פארק הצפרות באילת (צילום: רונית סבירסקי)

 

מאגר נקרות

סיור במאגר נקרות מספר על החיבור הבלתי נמנע בין החקלאים לציפורים שמתעצם בעונת הנדידה. מצוידים במצלמה ומשקפת מגיעים אל תחנת הדלק של עין יהב ומצטרפים לאוטובוס שיוצא בעקבות הציפורים. המסלול מתחיל במאגר נקרות שבכניסה למושב עין-יהב. המאגר אוצר בתוכו את מי הגשמים שהצטברו בעונת החורף ומשמש להשקיית השדות החקלאיים הסמוכים. במימיו שטים חופמאים וברווזים שנחתו במהלך מעופם מאפריקה לאירופה כדי לנוח ולאסוף מזון. ממשיכים בנסיעה צפונה לעין שחק. זהו מעיין של מי תהום שממוקם על "ציר המעיינות" בנחל צין. המעיין משמש מקור מים חשוב לבעלי החיים באזור. בעבר, הוקמה מכלאת ראמים ליד המעיין במטרה לאקלם אותם ולהרגיל אותם לתנאי המחייה באזור ועדיין ניתן לראות בשטח את שרידי המכלאה.

 

מטיילים רגלית בין ערוצי הנחל ועצי השיטה שמתכסים בפריחה אביבית. מקבלים הסברים על חשיבות הצמחים המדבריים וכיצד הציפורים הנודדות ניזונות מהם. משם ממשיכים צפונה לביקור בתחנת המחקר והפיתוח החקלאי "תחנת יאיר" שפועלת ומפתחת גידולים חקלאיים בסיוע קק"ל. מבקרים בחממות השונות וצופים בגידולי הפלפלים, החצילים, עגבניות השרי ובריכות דגי הנוי "נמו" שמגדלים בערבה.

 

המסעדה הצמחונית הגדולה

נאות סמדר הוא אחד הקיבוצים המסקרנים בערבה שנחשף לציבור רק בעשור האחרון. הסיור יאפשר למטיילים להכיר את צורת החיים המיוחדת של חברי הקיבוץ ולראות את המבנים הצבעוניים שהוקמו במקום. הטיול מתחיל במגרש החנייה של פונדק נאות סמדר. מחנים את הרכב ומצטרפים לאוטובוס ולמדריך שמלווה את הסיור.

 

 

תחילת המסלול בשדות האספסת ובמטעים של הקיבוץ שזכו לכינוי "המסעדה הצמחונית הגדולה". השדות מתמלאים בעונת הנדידה בציפורי שיר, עופות דורסים וסנוניות ממינים שונים. מקבלים הסברים על מערכת היחסים העדינה שמתנהלת בין הציפורים לחקלאיים וממשיכים משם אל "מקדש הנמרים" בבקעת עובדה. המקום קיבל את שמו מדמויות הנמרים שנחשפו בו. בלב המקדש ניצבות 17 מצבות אבן זעירות ובמרכזן ריבוע שבו 6 מזבחות אבן. בצד המזרחי הרצפה עוצבה על ידי אבנים קטנות שיצרו דמויות של 16 נמרים וראם אחד. הזיהוי הארכיאולוגי של המקום מייחס אותו לאלף החמישי לפני הספירה.

 

המסלול ממשיך אל שמורת הטבע "חולות כסוי" שהן דיונות חול ייחודיות המכונות "חולות פנימיים". אפשר להתגלגל על מורדותיהן מראש הדיונה עד למרגלותיה ולהתמלא בחול. לאחר שמתנערים מגרגרי החול נוסעים לקיבוץ נאות סמדר ומבקרים בבית האמנויות המעוטר שעוצב על  ידי אמני הקיבוץ. הסיור עובר בחצר הצבעונית, דרך סדנאות האמנים בתחומי האמנות הפלסטית, צופים בתערוכת צילומים המתעדת את שלבי הקמת המבנה, מבקרים בגלריה של חפצי אמנות ומסיימים בתצפית נוף מהמרפסת העליונה לכיוון המטעים והשדות.  

 

אגם נולד

פארק ספיר, המכונה גם "העמק הנעלם" הוא אגם מים מוקף מדשאות ירוקות, צמחי סוף, עצי תמר, באובב ופינות ישיבה בצל בוגנוויליות פורחות. ברווזים שטים באגם וכשהשמש נוטה לשקוע מעבר להרי אדום נצבעים המים בגוונים זהובים. האגם "נולד" בתקופה בה הקימו את היישוב ספיר. במהלך עבודות החפירה צפו מי התהום וניווקו לבריכה גדולה. פאטה מורגנה שהפכה תחת ידי קק"ל לפארק ירוק שופע צמחייה עם שולחנות פיקניק וביתן תאילנדי שהובא במיוחד לישראל עבור הפארק. הביתן מוקף בפרחים ועצי באובב צעירים שהובאו  מאפריקה.   

 

 
אקולוגיה וצפרות

סיור אקולוגי נערך בקיבוץ לוטן במתחם "אקו כייף" שהוא מגרש משחקים אקולוגי שכולו בנוי מחומרים ממוחזרים. צופים בציפורים הגודשות את מדשאות הקיבוץ ובריכות הטיהור, מסיירים בחי בר שייעודו השבה לטבע של בעלי חיים בסכנת הכחדה. מבקרים בתחנת "עזרה ראשונה" לציפורים פצועות, מסיירים בשטחים החקלאיים של הקיבוצים סמר ואליפז ומתגלגלים בדיונות הרכות. משם ממשיכים לבריכות המלח לתצפית על ציפורי הפלמינגו  שניזונות מסרטן ימי שתורם לצבען הוורדרד.

 

מגרש משחקים ממוחזר בקיבוץ לוטן (צילום: רונית סבירסקי)

 

אתר מעניין נוסף שמגיעים אליו בשעת הזריחה הוא שמורת שיזף באזור חצבה. השמורה עשירה בצמחייה מדברית, עצי שיטה וכ-20 זנים של זוחלים. נביעות המים שמצויות בה מושכות יונקים מדבריים וציפורי מים. ניתן להבחין בעקבות של צבועים וזאבים, לעיתים מזדמן עדר צבאים או קרקלים. התופעה המרתקת ביותר שמתרחשת בשמורה קשורה ב"זנבנים". זוהי להקת ציפורים שמתגוררת בקביעות בין עצי השיטה. הזנבנים התרגלו לקרבת בני אדם ואפשר להאכיל אותם מכף היד. בשעות הבוקר המוקדמות הן מתעוררות ופוצחות בריקוד צייצני. במהלך הסיור עוקבים אחרי פעילותן, חיפושן אחרי מזון להאכלת הגוזלים, מריבות על טריטוריה ותקשורת בתוך הקבוצות.

 

 

חדר חושך וטורפים

שמורת חי בר יטבתה כ-35 קילומטרים צפונית לאילת. החי בר הוקם במטרה לשקם את אוכלוסיית חיות המדבר ולהשיב אל הטבע חיות שנכחדו מהאזור. בכך מהווה החי בר מעין "ספארי" מדברי בערבה. מבקרי החי בר מתחילים את הסיור ב"חדר החושך", שבו היום והלילה מתחלפים. זאת בכדי שהמבקרים יוכלו לראות את חיות הלילה בפעולה.

 

מחדר החושך עובר הסיור אל מרכז הטורפים ובו מכלאות, המדמות בית גידול טבעי, עם דגש על רווחת בעלי החיים. במרכז הטורפים שוכנים זאבים, שועלי חולות, נמרים, חתולי בר ופנק. הסיור המודרך עוצר ליד כל כלוב תוך הסברים על הטורף ומקומו בטבע המדברי של ארץ ישראל. הסיור מסתיים בשטח הפתוח שם, ממש כמו בספארי, ניתן לסייר בין החיות ברכב פרטי. 12 קילומטרים בהם חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים בתנאים הדומים לתנאי הטבע. ניתן לרכוש בחנות המזכרות תקליטור שמע שילווה את הנסיעה בהסברים על החיות השונות.

 

תיבת נח במדבר

חוות האנטילופות בערבה נראית כמו גיחה קטנה לספארי באפריקה. הכניסה סגורה בשער גדול עם שרשרת, פותחים וסוגרים מהר כדי למנוע בריחה של אחת החיות לטיול מחוץ לשטח. נוסעים בדרכי עפר ופוגשים דישון, ראם סהרה, ערוד, איל אדמוני, עדר אנטילופות, גנו  וכבשי רעמה ארוכי שיער. בלב החווה עומדת תיבת נח בנויה מעץ כהה ובתוכה תאים עם חיות שונות ומגוונות. בקומה הראשונה נמצאים שפני סלע, ארנבים, כבשים ועזים. פינה מוארת מוקדשת לשימור ציקסים. זהו צמח שמוגדר כעתיק ביותר בעולם ויש בתיבה זנים שהובאו ממקסיקו, סודן, אוסטרליה, דרום אפריקה וחלק מהם הובאו מאוסף פרטי של דוד שחק.

 

חוות האנטילופות (צילום: רונית סבירסקי)

 

פינה נוספת מוקדשת לגידול לובסטרים אוסטרליים שצבעם כחול. מקבלים הסברים על צורת הגידול וחיי המין של הסרטנים.  בקומה השנייה זוכים לשריקות הערצה של תוכי צבעוני גדול, שומעים את ציוצי השמחה של פינקים, ציפורי אהבה, קוקוטיילים וארות. בשטח נמצאת גם בריכת מי גופרית בטמפרטורה של 32 מעלות שמקבלת את מימיה מנביעה תת קרקעית. 

 

 

להרשמה, תיאום סיורים ולינה בטלפון אחד:  :1-800-225-007

ובאתר האינטרנט   www.gonegev.co.il 

תוכנית מיוחדת לקבוצות מאורגנות בטלפון  -  046387940