לונדע באר שבע – לומדים בדרך חווייתית ללא נעליים
מוזיאון הילדים לונדע בבאר שבע מיועד ליצור התנסות וחוויה לימודית אינטראקטיבית באמצעות פעילויות שמגרות ומפעילות את החשיבה והדמיון
צילום: רונית סבירסקי
3 קומות משתרעות על פני שטח של 4 אלפים מטרים רבועים ובהם שמונה מרחבי ידע מקורים עם למעלה מ-50 מייצגים ומתקנים ושני מרחבים חיצוניים. כל מתחם עוסק בנושא שקשור לעולם בו אנחנו חיים. באמצעות משחקים ומתקנים שניתן להפעיל בקלות הילדים נחשפים לנושאים חשובים מחיי היומיום ביניהם תקשורת בין בני באדם, איכות חיים, הבעה עצמית, תרבויות ושפות שונות, עולם התרבות והאמנות, משאבים, מזון והחלל החיצון. המוזיאון הוקם על ידי קרן ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל מקליבלנד. מטרת הקרן ליצור מנהיגים ומנהיגות שתשפר את פני החברה בארץ ובעולם. בכניסה למוזיאון חולצים נעליים ומניחים אותן בארונית מיוחדת על לסיום הביקור. מדריכי המוזיאון מקבלים את פני הבאים אם הסברים ומספקים מפה שמסייעת להתמצאות במרחבים השונים ולעיתים גם דף עם משימה שמאתגרת את הילדים לחפש תשובות ברחבי המוזיאון.
מערכת השמש צילום: רונית סבירסקי
מתחם זזים גדולים
אחד המרחבים שמושכים את הילדים בקומת הכניסה הוא "זזים גדולים". זוהי פתיחה משעשעת שמהווה כניסה אטרקטיבית וחיבור בין משחק ללמידה. המטרה היא שיפור ביצועים, לימוד כיוונים, שיתוף פעולה, עבודת צוות, חיזוק תפיסה מרחבית, תיאום עין-יד ומוטוריקה. תותחי משחק ניצבים מול סלים מנוקבים בחורים והילדים צריכים לתכנן ולכוון אל המטרה. הם צריכים לקחת בחשבון את המרחק, עוצמת הירייה והמהירות. כל זה תוך כדי כך שילדים נוספים מחכים לתורם ורוצים לשגר את הכדורים לתוך הסל. משימה נוספת בחלל הזה היא משחק שבו צריך לפתח מיומנות לבחירה מקרני לייזר. צריך ללחוץ על כפתורים מוארים בזריזות ולברוח מהקרניים.
קולעים לסל צילום: רונית סבירסקי
מתחם רואים עולם
מרחב מרתק שמיד עם הכניסה אליו מרגישים בחלל החיצון. תמונות ענק של פני הירח ומאדים, מפה עצומה של העולם ואפלולית שמשרה הרגשה של כניסה לחללית. המרחב מקנה מיומנות של קריאת מפות ותכנון דרך, לימוד כיוונים, ביצוע משימות בזמן מוגבל, ידע כללי, ניסוי וטעיה, העשרה מילולית והיכרות עם העולם שסובב את כדור הארץ. למידה על מערכת השמש והתנאים הנדרשים לקיום אנושי על כוכבי הלכת השונים. למידת מפות ומדינות, ניווט והתמצאות במרחב. מצלמה מתעדת את המבקר על רקע פני הירח שנראים כמו הרים ומכתשים ועליהם ניצבת החללית האמריקאית הראשונה. סיפור הנחיתה הראשונה על הירח של האסטרונאוטים ניל אמסטרונג ובאז אולדרין שנחתו על הירח בעזרת החללית אפולו 11 ב-20 ביולי 1969.
כוכבי לכת צילום: רונית סבירסקי
פעילות חיות נגד הזמן מוצגת עם מפה שיש לה סמלי מקרא לזיהוי הרים, מדבריות, יערות ומאפייני שטח ואקלים על פני כדור הארץ. בעלי חיים שמתגוררים באזורי אקלים שונים מפתחים הסתגלות לתנאי מזג האוויר. המטרה היא לחבר בין בעל חיים לסביבה הטבעית שלו. להאכיל את הפינגווינים היא פעילות שנועדה לחשוף את המבקרים לצורת חייהם באקלים הארקטי. לומדים על כך שהם אמנם בעלי כנפיים אבל אינם עפים, הם חיים בקבוצה ויש להם חלוקת תפקידים מוגדרת. אחרי שהנקבה מטילה את הביצים הזכר דוגר ושומר עליהם בזמן שהנקבה יוצאת לחפש מזון.
מפת העולם שמכוונים אליה חיצים המופעלים באמצעות מגנט ולמעשה מסמלים גם את כוח המשיכה של כדור הארץ. היא מציגה את מדינות העולם ואת גבולותיהן עם מדינות שכנות. לכל מדינה יש דגל שמייצג אותה בצבעים ובצורות שונות. האתגר הוא לכוון את התותח שיורה את החץ שעליו כתובה שם המדינה במטרה לפגוע במקום הנכון. בדרך זו נחשפים למידע באיזו יבשה נמצאת המדינה ומי הן המדינות השכנות שלה.
משגרים חיצים מגנטים לכיוון כדור הארץ צילום: רונית סבירסקי
פעילות נוספת מסבירה לילדים את החלוקה של כדור הארץ לקוטב הצפוני והדרומי ולקו המשווה. הילדים נחשפים לכך שבעולם מדברים למעלה מ-6000 שפות ויכולים להקשיב להן ולנסות לזהות אותן. ישהם הסברים על אדריכלות ואמנות הבנייה, התייחסות לגודל ומה קורה בחלל החיצון, חיפוש אחרי חפצים אבודים שמטיילים בחלל, חלקים מחלליות ולוויינים שלכלכו את החלל ממש כמו על פני כדור הארץ.
אחד המתקנים המרתקים הוא מתקן ששוקל את כוח הגוף של המבקר, בין אם הוא ילד או מבוגר. המתקן מאפשר למדוד את משקל הגוף על פני כל אחד מכוכבי הלכת במערכת השמש וכך נחשפים למידת כוח הכבידה והמשיכה של גוף אחד לשני על פני של כל אחד מהכוכבים.
מצטלמים על הירח צילום: רונית סבירסקי
קיר טיפוס מדמה עליה על ההרים הגבוהים ביותר בעולם. הילדים לומדים להבין את המושגים של הבדלי גובה, מרחק וגודל. מכירים את הרכסים הגבוהים ביותר בכל יבשת. את הקלימנג'רו באפריקה, האוורסט ברכס ההימלאיה באסיה, האלברוס בשרשרת האלפים באירופה והאקונקגואה בהרי האנדים בדרום אמריקה.
מתחם משאבים
המתחם השלישי בקומת הכניסה הוא מרחב המשאבים שחושף בפני הילדים מושגים מחיי היומיום וכיצד צריך להתנהל אתם בתבונה. מה עושים עם זמן, תזונה וכסף. היכרות עם קבוצות המזון ועל החשיבות באכילה מאוזנת. המזונות החיוניים לגוף, פירות, דגנים, ירקות וחלבונים. לומדים מה המינון הנכון וכמה צריך לצרוך מכל אחד מאבות המזון. ההתנהלות עם כסף מתייחסת לנושאים כמו מאין מגיע הכסף, איך מרוויחים אותו, מה זה בנק ומה עושים עם הכסף שמרוויחים. מתי נפתח הבנק הראשון, איך חוסכים, איך משתמשים בכסף בחכמה ואיך מנהלים תקציב.
מתחם לפעוטות צילום: רונית סבירסקי
משחק נגד השעון מקנה מיומנות לניהול יעיל של סדר היום. הדרך הנכונה להיעזר בשעון, מדידת הזמן. ההיסטוריה של השעונים השונים משעון השמש, שעון החול, שעון המים ועד השעון האנלוגי והדיגיטלי. ישנו גם לימוד המושג זמן, שניות, דקות, שעות, ימים, חודשים ושנים. השימוש במכשירים כמו שעון יד או שעון עצר כדי לעמוד בלוח זמנים. משחק של קופה רושמת מאפשר לשחקן לקנות בתקציב שעומד לרשותו מוצרים או לבצע סחר חליפין כמו שהיה נהוג בעת העתיקה. החלפת סחורה בסחורה לעומת העידן המודרני של שימוש במטבעות ושטרות.
בקומה הראשונה נמצאים מתחמי אמנות ומוזיקה, מתחם רגשות, מתחם שפות ומתחם זזים קטנים. מרחב אמנות ומוזיקה מקנה מידע על מושגים בסיסיים כמו ביטוי והבעה עצמית, פיתוח חוש האסתטיקה, מושגי יסוד בהיסטוריה של האמנות והתנסות בכלים מוזיקליים שונים. פעילות בנוא אמנים מפורסמים שפעלו כקבוצה שהיה לה "זרם אמנותי" מובהק. הבנה על כך שיש זרמים שונים שכל אחד מהם יצר אמנות שונה.
קיר מוזיקלי מאפשר היכרות ראשונית עם יסודות כמו תו, אוקטבה, קצב וטון. קיר אורות מקנה ידע על הצבעים השונים שיש לאור וכיצד האור משתנה כשהוא עובר דרך חומרים שקופים או אטומים. קיר דיוקנאות מסביר שפורטרט הוא דיוקן שמנציח דמות של אדם ובעיקר את פניו. הציירים שהנציחו דיוקנאות לפני עידן המצלמה. האמנים שהצליחו לתעד רגשות ותחושות באמצעות ציור דיוקנאות בזרמי אמנות שונים.
שיחה בטלפון ציבורי בפנטומימה צילום: רונית סבירסקי
מתחם הרגשות מציג הבעות ותחושות באמצעי אינטראקטיביים מיוחדים. הבעות פנים בשיחת טלפון שמשתקפת במראות, משחק בלשי של שאילת שאלות כדי לחשוף זהות של אדם, פילטר רגשות באמצעות תמונות וסרטים שמעוררים תגובה. הצופה מסתכל על סרטון ומציין מה התחושה שהסרטון עורר בו. חדר חשוך שבו מוקרנים סרטים של חיות בספארי על מסך גדול והילדים יחד עם ההורים מתנסים בתחושות וברגשות שהסרטים מעוררים.
לקריין את מגילת העצמאות צילום: רונית סבירסקי
מתחם זזים קטנים מיועד לשיפור יכולת התגובה באתגרים שונים כיחיד או כקבוצה. אזור מיוחד מוקצה לקטנטנים בני ארבע ומטה ומאפשר תרגול יכולות קוגניטיביות, רגשיות ופיזיות. ישנו גם מסוע להתאמת צורות לתבניות וקיר מגנטים.
במתחם השפות מעודדים לסובלנות וקבלת האחר. היכרות עם השפות הנפוצות בארץ, זיהוי של אותיות בשפות שונות, ניסיונות לפענח וללמוד מילים. המשחק המפורסם ארץ עיר, תופסת מילים ובינגו שפות. פעילות אינטראקטיבית במתחם הזה הוא חלל עם תמונת ענק של רגע הכרזת המדינה בבית העצמאות על ידי דוד בן גוריון. במה קטנה עם מיקרופון מול טלפרונטר שמקרין את טקסט מגילה העצמאות. הילד או הילדה מוזמנים להתנסות בקריאת המגילה כמו קריין מקצועי.
המתחם התיאטרלי
הקומה התחתונה של המוזיאון היא מתחם התיאטרלי והחצר הפעילה. חשיפה לעולם התיאטרון בעמידה על במה, תחפושות והופעה מול קהל. במרכז החלל הוצבה במה ולצדה תחפושות שהילדים בוחרים כדי להביע את עצמם. ילדים שמרגישים בנוח מאחורי הקלים יכולים לשחק את תפקיד הבמאי, הצלם, עוזר במאי, מעצב תאורה או יוצר אפקטים. בעזרת קוביות צבעוניות ניתן להרכיב תפאורה נוספת לבמה ולהוסיף דמויות. ישנם חדרים עם תפאורה מוכנה ביניהם צוללת, טירה וחללית והילדים יוצרים את הסיפור בתוך החלל.
יוצרים הצגה צילום: רונית סבירסקי
מתחמים חיצוניים
שני מתחמים חיצוניים הם החצר והמרפסת. בחצר ישנם סולמות וחבלים בשיפוע, משטח סולמות שהמנצח הוא זה שמגיע ראשון לטירה בראש הגבעה. במרפסת הוצבו משחקי גבעות אלקטרוניות שכוללות ארבעה משחקים. ניתן לשחק בהם יחיד או כקבוצה תחרותית.
סולמות וחבלים צילום: רונית סבירסקי
בחופשות ובחגים מתקיימים בלונדע פעילויות וסדנאות לכל המשפחה. סדנת אוריגמי לילדים מגיל 6 ומעלה מתקיימת בשעות עגולות ובהרשמה מראש. בנוסף, משחק של שבירת שיא והצגה לילדים.
הכניסה ללונדע ברכישת כרטיסים מראש באתר המוזיאון או בטל. 08-6226926. מומלץ להצטייד בגרביים. הכתובת: רחוב האגוז 35 באר שבע
פארק הילדים באר שבע
בסמוך ללונדע הוקם פארק ילדים שמשתרע על פני 60 דונמים עם פעילויות, אטרקציות וחוויית חמשת החושים. בפארק יש אגם ונחל אקולוגיים, אי עם ספינת פיראטים, אמפיתיאטרון, מגלשות, אומגה, מרחבי דשא ומסלולי הליכה. הכניסה לפארק חופשית.