פסטיבל שירה מטולה 2024 יתקיים השנה בירושלים

 

לראשונה בתולדותיו יתקיים פסטיבל שירה מטולה בירושלים ולא במושבה הציורית מטולה שבה הוא נוסד והתקיים במשך 30 שנים. אירועיו יערכו בתאריכים 30-28 באוגוסט 2024 בבית הקונפדרציה, משכנות שאננים ובתיאטרון החאן

 

"מטולה נטושה ומופגזת והצפון במלחמה", אומרים מנהלי הפסטיבל, "אך אנו, מארגני פסטיבל השירה מטולה, שהתקיים מדי קיץ במושבה הצפונית במשך עשרות שנים, לא מתכוונים להיכנע. הפסטיבל, שידע מלחמות וקשיים אחרים גם בעבר, ויכול להם – יתקיים כסדרו גם השנה, והוא יתרחש בירושלים".

 

משכנות שאננים    צילום: רונית סבירסקי

 

אפי בניה, מנכ"ל בית הקונפדרציה ומנהל הפסטיבל: "לכבוד הפסטיבל נארגן אוטובוסים עבור אנשי מטולה המפונים מבתיהם, וכן לכל תושבי הצפון והדרום המפונים, ונזמין אותם להגיע לירושלים וליהנות מאירועי הפסטיבל. הכניסה לאירועים היא ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי (למעט המופעים שייערכו בתיאטרון החאן).

 

 

100 שנים להולדתו של משורר האהבה והמלחמה

השנה, יותר מבשנים קודמות, ישתתפו בפסטיבל אנשי הספרות המובילים וקולות חדשים וישנים בשירה שממשיכים לכתוב גם אחרי ה-7 באוקטובר ואלה שכותבים בעקבותיו. כותרת הפסטיבל, "מן המקום שבו אנו צודקים", לקוחה משירו הרלוונטי היום יותר מתמיד של יהודה עמיחי, משורר האהבה והמלחמה, שהשנה מלאו 100 שנים להולדתו.

 

 

ערב הפתיחה יעמוד בסימן מחווה לשירתו של עמיחי. ישתתפו בו סופרים ומשוררים ישראלים ידועים ובהם זוכי פרס ישראל פרופסור דן מירון, נורית זרחי, ארז ביטון והסופר חיים באר. הם יספרו על המשורר ויצירתו, וטובי המוזיקאים יבצעו מספר שירים פרי עטו שזכו להלחנה. הפסטיבל יקיים מחוות ומפגשים שבמרכזם יוצרים גדולים שהלכו לעולמם: יונה וולך, דוד אבידן, חזי לסקלי, ק.צטניק, א"ב יהושע ויואל הופמן לצד יוצרים עכשוויים ובהם שמעון אדף, ארז ביטון, נורית זרחי, אגי משעול, המשורר הרב אלחנן ניר ואחרים. באירוע מיוחד יקרא רוני סומק משיריו של ארז ביטון, לצד משוררים אחרים שיקראו משיריהם: יורם ורטה, נועה שקרג'י, ענבר שפרוני ועמוס נוי. גם ביטון עצמו יקרא מיצירותיו.

 

 

המלחמה הנוכחית וטראומת ה-7 באוקטובר פתחו ערוצי ביטוי חדשים בשירה העברית. הפסטיבל יארח משוררות ומשוררים שהמכנה המשותף ביניהם הוא התגובה הפואטית לרגשות הכאב, היתמות והעוול שעוררה המלחמה. בין היתר יתקיים מפגש עם המשורר שחר מריו מרדכי, בעקבות ספר פואמה שכתב על אביו שנפצע קשה במלחמת יום הכיפורים; עם גלעד מאירי, שכתב פואמה על אביו, פצוע מלחמה שננטש על-ידי המדינה; ועם המשוררת איה אליה, שפרסמה ספר שירה על אחיה איתמר אליה, שנהרג באסון השייטת.

 

 

קולות החיילים והחיילות

קולות המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר עוררו השראה לכתיבה גם אצל חיילים וחיילות. תא"ל אופיר לויוס, קצין חינוך ראשי, והמשורר אליעז כהן יצרו אסופות של שירי חיילים כותבי שירה תחת השם "הנני", המביאים את הקולות של לוחמים משדה הקרב. כהן ולויוס יספרו על לידת הפרויקט. חיילות וחיילים ששיריהם פורסמו באסופות יקראו מיצירותיהם.

 

שירת הציונות הדתית, שמשבר ה-7 באוקטובר סימן בה פרשת מים רעיונית, קיבלה גם היא במה בפסטיבל עם שלוש משוררות שיקרא משיריהן. יתקיים מפגש מיוחד שבו ישתתפו הרב אלחנן ניר, שהסעיר את המחנה האמוני בשירו ״אנחנו צריכים תורה חדשה״, ובכל סרלואי, שהייתה מהראשונים שהגיבו על מאורעות אוקטובר בשירה אמונית.

 

משוררי הקיבוצים ומחווה למשוררות

בערב הסיום יערך מפגש עם משוררי הקיבוצים של הדרום: המוזיקאי חמי רודנר, שנולד בגבעת-ברנר, המשורר ישראל נטע, חבר קיבוץ בארי, ורות סבט, חברת קיבוץ מגן, יקראו משיריהם לצד יפתח אלוני ויותם אמיתי מקיבוץ גבולות. אשכר אלדן כהן תקרא שירים של אביה, אנדד אלדן, משורר בארי ששרד את הטבח והוא בן 100. מקום נרחב יוקדש לקיבוץ, ותידון השאלה אם הרעיון הקיבוצי קרס, או שמא יהיה התקווה החדשה אחרי הזוועות והטבח.

 

 

יתקיימו אירועי מחווה למשוררות בעלות קורפוס יצירה רחב ובהן חמוטל בר-יוסף וקרן אלקלעי-גוט, ואירוע מיוחד עם המשוררת זוכת פרס ישראל נורית זרחי, שתתארח יחד עם שתי בנותיה היוצרות, האמנית רוני טהרלב וההיסטוריונית של המדע ד"ר אראלה טהרלב בן-שחר. ספר שירה בולט שיצא לאור השנה הוא ״רקוויאם״ של המתרגם והמשורר אהרן שבתאי. היוצר התל-אביבי בן ה-85 יקרא מהספר ויספר על כתיבתו באירוע מחווה גדול, שבו משוררים ויוצרים ששבתאי היה להם מקור השראה יקראו משיריו וידברו על השפעתו עליהם. הפסטיבל יציין השנה את יום-הולדתו ה-90 של פרופסור דן מירון, החולש על השירה והספרות העברית זה שבעה עשורים ועדיין כוחו במותניו. במפגש חגיגי יספר החוקר על דרכו בעולם הספרות, על אהבותיו ושנאותיו. משוררים וסופרים שטיפח והעלה לתודעה יספרו על אודותיו.

 

 

מפגשים ומופעים

עוד בפסטיבל: מפגש עם קובי מידן, שיקרא משיריו ומתרגומיו; מפגש עם שמעון אדף והעורך שלו פרופסור יגאל שוורץ; שיחה עם צרויה שלו; מפגש עם משוררי המחאה החברתית סמי שלום שטרית, מיטל נסים, שלומי חתוכה ודורון כהן; מפגש משפחות ספרותיות עם זאב סמילנסקי, איל מגד, צרויה שלו ונוספים. את אירועי הפסטיבל ילוו המוזיקאים מיכה ביטון, ישראל ברייט, הדרה לוין ארדי, אלי מגן, אושי מסלה, איתי פרל, מיקה קרני וחמי רודנר.

 

הפסטיבל מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס לתרבות ואמנות, הקרן לירושלים ועיריית ירושלים. הכניסה ללא תשלום לכל האירועים למעט אלה שנערכים בתיאטרון החאן. טל. 02-5399360