לחזור לבשל במטבח הביתי - הגעגוע שהפך למיזם ולתערוכה 

 

להתגעגע לקציצות הדגים החריפות, לעוגיות הביתיות, לריח החלה הטרייה. מרכז אסיף בתל אביב יזם פרויקט שבו מפונים מבשלים במטבח מארח רק כדי שיוכלו לחזור לבשל ולהרגיש לרגע קצר שהם שוב בבית. מהפרויקט הזה נולדה תערוכה שיש לה צבעים, ריחות וטעמים והיא מוצגת במרכז אסיף ברחוב לילינבלום בתל אביב

 

שרונה דהן משדרות מבשלת את קציצות הדגים החריפות במטבח של אסיף     צילום: רונית סבירסקי

 

אסיף: המרכז לתרבות אוכל בישראל ממוקם ברחוב לילינבלום בתל אביב מציג את התערוכה "מטבח מעבר: לבשל בית". מתן שופן, אוצר התערוכה, אירח בביתו את שרונה דהן תושבת שדרות שעבדה בחברת אינטל ופונתה מביתה לתקופה ארוכה אחרי ה-7 באוקטובר. מתן פתח בפניה את מטבחו כדי שתוכל לבשל את קציצות הדגים החריפות שהיא כל כך אוהבת. כשסיימה לבשל ביקשה לשטוף כלים למרות מחאותיו של מתן. היא סיפרה כמה התגעגעה למגע של הסבון והסקוץ' שמחזיר אותה לתחושת הבית. במטבח הזה נבט הרעיון לתערוכה שמספרת את סיפורם של מפונים שריח הבישולים, הסירים ולהבות הגז מסמלים עבורם את הבית.

 

העוגיות של הקפה לפני כניסת השבת       צילום: רונית סבירסקי

 

סיר של בית הרחק מהבית

האמן רועי שאלתיאל צילם חמישה סרטונים "סיר של בית הרחק מהבית", שמתעדים חמש נשים שונות מבשלות את המאכל האהוב עליהן בבית זר ותוך כדי הבישול מספרות את סיפורן. אחת מהן מספרת שכשחזרה לראשונה הביתה היא הדליקה את כל להבות הגז בבת אחת רק כדי להחזיר את התחושה במלוא עוצמתה. אחרות מתארות את הצורך העצום לבשל את המרק של סבתא שנפטרה במהלך המלחמה, להכין עלי גפן ממולאים שמזכירים את הגפנים בחצר הבית, לטבול עוגייה בנס קפה רותח רגע לפני כניסת השבת, או פעולות פשוטה כמו לטגן חביתה, ללכת לסופרמרקט ולהכין קופסאות אוכל שהילדים יבואו לקחת. הדברים היומיום שנוהגים לעשות בשגרה כמעט ללא תשומת לב, הופכים לחסך ענק כשהם אינם. לצד הסרטונים מוצגים איורים של האמנית מאיה איש-שלום. היא מעבירה באמצעות הנייר את תחושת הביתיות והשייכות של המטבח לעומת התלישות שחווים המפונים.

 

 לקחת את קופסת המתכונים למלון      צילום: רונית סבירסקי

 

חפצים של געגוע וזיכרון

מיצב "חפצים" של יפעת שרה פרל הוא קפסולה של זיכרון, של עצבים חשופים וגעגוע. היא בחרה חפצים בעלי משמעות עצומה לבעליהם שחלקם הפכו למזכרת מאדם שנרצח. בין החפצים שמוצגים בתוך תיבת זכוכית גדולה נמצאות תבניות שוקולד של השוקולטייר דביר קרפ ז"ל מקיבוץ רעים. הוא היה בעליו של "שוקולד קפה" בנווה אשכול וכל השוקולדים שהכין יומיים לפני האסון נאספו למקרר של בני המשפחה. אלמנתו רעות ממשיכה את מורשתו בבית קפה שהיא מנהלת בתל אביב. רק בתקופת הקורונה הוא נאתר לבקשתה לכתוב את המתכונים וכך היא ממשיכה להכין את השוקולדים שלו בתבניות שאיתן עבד.

 

השוקולדים האחרונים שדביר קרפ ז"ל הספיק להכין        צילום: רונית סבירסקי

 

בקבוק יין אדום מבציר 2022 מיקב ניר עוז מספר את סיפורו של גדעון פאוקר ז"ל שהקים יחד עם קבוצת חברים יקב שיתופי בניר עוז לפני עשרים שנה. גדעון וחבריו חיים פרי ז"ל, יורם מצגר ז"ל וגדי מוזס שעדיין נמצא בשבי בצרו את הענבים ב-2022, ובקבוק היין שבתצוגה ממתין לשובם מהשבי. בנו של גדעון, רז פאוקר ונכדו גל ממשיכים את דרכו, בצרו השנה את יבול 2024 ונטעו כרמים חדשים. במיצב נמצאת גם צנצנת מלפפונים חמוצים של דני דניאל מקיבוץ רעים, אחת מתוך חמש הצנצנות שהספיקה להכין יום לפני האסון. סיר ג'חנון שהכינה יוכי אלון מקיבוץ בארי, שברגע של שקט היא זנקה למטבח והכניסה את הסיר, הביצים ורסק העגבניות לממ"ד. כך הצליחה להחזיק עם נכדיה יממה שלמה בממ"ד סגור. כשפונתה למלון בים המלח לקחה איתה את הסיר.

 

היין מבציר 2022 שבוקבק ב-2024 לזכרו של גדעון פאוקר ז"ל וחבורת היין מניר עוז     צילום: רונית סבירסקי

 

עדי שי שעובדת בארכיון כפר עזה פונתה למלון ולקחה איתה מהבית את ספל הקפה שלה. כשביקשו ממנה להציג אותו בתערוכה היא סרבה להיפרד ממנו והשאילה ספל אחר דומה לזה שהיא שותה ממנו. גבי ריבקין מקריית שמונה לקחה את המקינטה שקיבלה מתנה ליום ההולדת והכינה לעצמה כל יום קפה כדי לחזור לתחושת הבית. אסנת פרי מניר עוז פונתה מביתה ולאחר מכן ביקשה מילדיה שיביאו מהבית את קופסת העוגיות שלה שליוותה אותה מילדותה בקיבוץ רביבים. אסנת היא אשתו של חיים פרי שנשבה ונרצח בשבי אחרי שהגן עליה והרחיק את המחבלים מביתם.משפחת למלמן מראש הנקרה לקחה את סירה הפסטה, קערת סלט וכפפות מטבח שמסמלים עבורם את ארוחת שישי המשפחתית ואורית לקחה את כרטיסיות המתכונים שלה.

 

סיר הג'חנון שהחזיק אותם בממ"ד       צילום: רונית סבירסקי

 

זיכרון בתוך כדור שלג

מיצב כדורי הבדולח (כדורי שלג) של שאול כהן מתכתב עם הסרטונים והנושאים שצפו בו. הוא שתל בכל אחד מהם אלמנט המתקשר עם הסיפור שמסופר בסרטון. העבודה נקראת "געגוע מבעד לזכוכית". כהן מציג זיכרון מוחשי של האנשים שפונו מבתיהם בתוך כדור זכוכית מיניאטורי. כל כדור מייצג חפץ, חוויה או תמונה מתוך החיים שנשארו מאחור. בין היצירות: כדור אחד מלא בקצף של סבון כלים וסקוץ', כדור אחר עם להבה בוערת של כירת גז, אחד עם מטחנת בשר ואחד עם מצרכים מהסופר. הפרויקט של אסיף שבו אירחו במשך חודשים מפונים בבתים של אנשים שפתחו את מטבחם מונצח גם בצילומי סטיל של צלמים מקצועיים. הצילומים מנציחים רגעים של התרגשות, דמעות, חיבוקים והכרת תודה.

 

כדור בדולח עם סבון כלים וסקוץ'        צילום: רונית סבירסקי

 

לחמם את הלב בלהבת הכיריים      צילום: רונית סבירסקי

 

כרובית מגמלא ותפוחי אדמה מבארי על גג בתל אביב

בפרויקט "ערוגה של בית הרחק מהבית" מקדיש מרכז אסיף חלקת אדמה בחווה על גג המרכז, במטרה לאפשר למגדלים לספר את סיפורם, להציג מיבולם, ולטעת שורש וזיכרון של בית בקרקע אל מול הטלטלות, האתגרים והאובדן. החווה היא ורטיקלית בדרך של גידול אנכי חסכוני בצריכת מים ואדמה. במהלך חודשי המלחמה הראשונים החליטו באסיף לפתח תוכנית לחקלאים שנפגעו במלחמה. מתוך החקלאים שפנו אליהם חמישה בחרו גידול אחד שקרוב לליבם ויש לו קשר לסיפור האישי. סיפור קשה אבל עם מסר של תקווה.

 

 החווה הוורטיקלית על גג המרכז       צילום: רונית סבירסקי

 

משק רגב ממעלה גמלא הם גם בעלי מסעדת מושבוצ ברמות. בשבעה באוקטובר ארז גויס למילואים ויעל אשתו נשארה לבד לנהל את המשק, המסעדה והמשפחה. הם בחרו לגדל את הכרובית שלהם שידועה בטעמה המיוחד. מהעוטף הגיעו תפוחי אדמה שמגדלים בבארי. ירדן צמח אחראי על הגידולים של הקיבוץ הוא איבד את אחיו הגדול ב-7 באוקטובר. אחרי מספר ימים במלון החליט לחזור לקיבוץ, גייס מתנדבים לעזרה והמשיך לעבוד בשדות. הגידול השני מהעוטף הוא מנגו של אורגניקה. אבי גויס וספיר פונתה לירושלים. אבי המשיך לנסוע הלוך ושוב לטפל בבטטות, במלפפונים ובעגבניות אבל הכל קרס. קבוצת תלמידים מתנדבים הצילו אותם כשבאו לעזור. למון גראס הוא גידול של מיכל ובועז חביביאן. הצמח אוקלם בארץ על ידי העובדים התאילנדים שלהם שסירבו להתפנות עם פרוץ המלחמה והמשיכו לעבוד במשק. ואדי עתיר חקלאות בדואית בדגש על קימות שמגדלים בעיקר צמחי מרפא, החליטו לשתול יער צמחי מרפא לזכר וויאן סילבר שנספתה ב-7 באוקטובר.

 

 הכרובית של משק רגב ממעלה גמלא       צילום: רונית סבירסקי

 

ז'ורנל אסיף #3

המגזין המודפס של אסיף מאגד אסופה של כתבות, מאמרים, סיפורים ומתכונים שקשורים לאירועי השנה החולפת. זהו מסמך תיעודי שמביא בצורה אישית וחשופה את מה שעבר על תרבות האוכל בישראל תחת מציאות של מלחמה: התגייסות המסעדות והשפים עם פרוץ המלחמה לטובת תמיכה בעורף ובחזית, מונולוגים מפלחי לב של יצרנים, חקלאים ושפים שקורסים תחת הלחצים הכלכליים, אך בכל זאת מתעקשים להמשיך בעשייה, סיפורים של מפונים ומפונות שכמהים לשוב ולבשל בבית שלהם, מתכונים שהפכו לאתר הנצחה של אלו שנרצחו ב-7 באוקטובר. ניתן לרכוש את הז'ורנל בקפה אסיף.

 

התערוכה פתוחה למבקרים בגלריה אסיף החל מ-25 בספטמבר 2024, לילינבלום 28, תל אביב. ראשון-חמישי 9:00-16:00 שישי 9:00-15:00  הכניסה חופשית