המהפך של המחצבות בצפון

 

מחצבות רבות פזורות ברחבי הארץ וכשמתבוננים בהן מרחוק הן נראות כמו פצעים או נגעים שכרסמו בטבע. הקרן לשיקום מחצבות פועלת בשנים האחרונות לשיקום המחצבות הנטושות במטרה להפוך אותן לפארקים ציבוריים, גנים לאומיים, מקומות בילוי מוריקים או שטחים טבעיים פתוחים, ומשיבה אתרים שהיו בעבר חסומים בגדרות לשימוש חופשי למטיילים.

מבור נטוש לפארק פורח

מחצבות רבות פעלו במשך שנים רבות בפאתי כרמיאל. אלה היו מחצבות אבן לבנייה, בהן פעלו מסורים ומקדחים גדולים שניסרו וביתקו גושים גדולים מקירות הסלע. ברבות השנים חומר הגלם האיכותי במקום אזל והפעילות הופסקה. מה שנותר בקצה העיר היה בור כרייה רחב וסביבו קירות סלע חשופים ומצולקים. עם התגברות העלייה ממדינות חבר העמים התפתחה כרמיאל וגדלה, והשכונות החדשות שנבנו החלו להקיף את בור הכרייה הנטוש. השטח המיותם, בהיקף של כ-90 דונם, היה מפגע תברואתי ואתר שהכניסה אליו אסורה ומסוכנת.

 

 

שיקום האתר החל בשנת 1992 ביוזמה משותפת של הקרן לשיקום מחצבות, עיריית כרמיאל וגופים נוספים, שהחליטו להפוך את המקום לפארק עירוני. מי שיבקר שם היום כמעט ולא יאמין שפעם פעלה במקום מחצבה מאובקת. החריצים על קירות הסלע וציוד המחצבה הישן שנותר בשטח כפיסול סביבתי הם התזכורת היחידה לעברו התעשייתי של האתר.

 

פסלים ותיאטרון

היום תמצאו שם בעיקר מדשאות מטופחות, שבילים מתפתלים, עצי נוי ופינות הצל שביניהם פזורים שלל פסלים - יצירותיהם של אמנים שהשתתפו בתחרות פיסול שנתית המתקיימת במקום. בפינה אחת של הפארק הוקם גן ורדים ייחודי עם כ-2,500 שיחי ורדים צבעוניים מסוגים שונים, ובקצה השני - במקום קיר המחצבה - מפל מים שנשפך לבריכת דגי נוי.

 

בפארק יש גם תיאטרון - מה שמכונה בטעות בפי כל "אמפי" - שבו מתקיימים חלק מהאירועים של פסטיבל המחולות השנתי. בחורף משמש התיאטרון לאגירת מי גשמים המשמשים להשקיית הפארק בחודשי האביב ועד תחילת הקיץ. לא רחוק משם הוקם גשר עץ המגשר מעל "קניון" בו נראים היטב שאריות החציבה. משאריות אלה הוקם גם תל מלאכותי שעליו נקודת תצפית על כל בקעת בית הכרם. שיקום המחצבה נמשך בחלקים גם כיום, והסכום הכולל שהושקע במקום עומד על כ-10 מיליון שקל.

 

 

איך מגיעים: פארק המחצבות בכרמיאל: מכביש 85 נכנסים לכרמיאל דרך הכניסה המערבית, פונים מיד ימינה ונוסעים ישר עד לעירייה. הפארק ממוקם 100 מטר מערבית לעירייה ברחוב גת 1 פינת רחוב אשכולות. האתר כולל דרכי גישה לנכים. פתוח כל השנה ללא תשלום. חל איסור על הכנסת בעלי חיים והדלקת אש.

 

מחצבה סורית מבזלת

במחצבת אפיק (סוסיתא) בגולן פעלה במשך שנים מחצבה סורית שננטשה והפכה למזבלה. באתר הצטברו במשך השנים גרוטאות של מכוניות, מכונות כביסה מקולקלות ופסולת בניין. בזכות המנגנון הייחודי של הקרן, שמאפשר לגייס את הכסף לשיקום המחצבה ללא קשר לזהות המפעיל שלה, שוקם האתר בעלות של כ-2 מיליון שקלים.

 

תהליך השיקום הסתיים ב-2008. הוא היה מורכב במיוחד משום שפני השטח היו מכוסים שכבת בזלת קשה, כתוצאה מאלפי שנים של פעילות געשית בגולן. המשקמים החליטו להשאיר את קיר המחצבה חשוף. כתוצאה מכך המקום מקנה אווירה דרמטית וניתן לצפות בשכבות הסלע השונות. אל מול הקיר נסלל שביל הליכה פסטורלי המשקיף אל הכנרת ולאורכו ניטעו עצי נוי. בור המחצבה נותר פתוח וניתן לקיים בו פיקניקים ופעילות נופש.

 

 

שיקום האתר בן 50 הדונמים בוצע בשיתוף עם המועצה האזורית גולן, והייעוד נקבע על פי צרכיה. כיום במקום המחצבה יש באתר תיאטרון המכיל 500 מושבים קבועים ומדשאה רחבה שמספיקה לאלף איש נוספים, לקיום כינוסים ציבוריים שונים, הופעות, טקסים ואירועים. הכניסה לאתר תוכננה בהתאם ומאפשרת חניה לעשרות מכוניות ואוטובוסים.

 

איך מגיעים: מחצבת אפיק המשוקמת: ליד קיבוץ אפיק על כביש 98. במקום אסורה הדלקת אש.

 

סיפור הרי הגעש

אחד האתרים הייחודיים בגולן הוקם לאחרונה למרגלות הר אביטל, במה שהיה במשך שנים מחצבת "אביטל מזרח". זוהי מחצבה סורית נטושה בה כרו טוף - אבנים קטנות וקלילות שהן למעשה רסיסי סלע געשי מותך שהתקשה והוא מלא נקבוביות כתוצאה מהגז שתרם להיווצרותו. האתר עמד נטוש במשך עשרות שנים עד שהקרן לשיקום מחצבות בשיתוף המועצה האזורית החליטה להפוך אותו לפארק חווייתי המגלה כיצד נוצרים הרי געש.

 

בקירות הסלע השחורים והפריכים, שנותרו חשופים, ניתן לראות כיום תופעות געשיות שנוצרו לפני מאה אלף שנים - שכבות של חומר וולקני, קרקע שהתאבנה בין התפרצויות וגושי סלע גדולים שניתזו מהר הגעש ושקעו בתוך השכבות הרכות. שלטים שהוצבו במקום מסבירים את התופעות השונות. במסגרת השיקום נסלל במקום שביל הליכה שמוביל מראש המחצבה. השביל מתחיל בנקודת התצפית על קונייטרה ויורד בתחנות שונות עד לקרקעית הבור.

 

 

המתכננים ניסו לשמר את אופיו הגעשי של האתר והקימו בו עשרה תילים מלאכותיים שעם רדת החשיכה מוארים בשלל אורות צבעוניים. אחד התילים הללו נותר חתוך לאורכו ומאפשר לראות - במופע אור קולי - כיצד נוצר ומתפרץ הר געש (מומלץ להמתין לעשן שפורץ בסוף ההסבר). במקום יש גם שולחן הדגמה שמסביר את התופעות הגיאולוגיות השונות שיצרו את הר אביטל ושכנו - הר בנטל - וגם קופסה מיוחדת ובתוכה אבני טוף קטנות שמפעילי האתר ממליצים לקחת הביתה כמזכרת מהביקור. בפינה אחרת של האתר קיים תיאטרון פתוח המאפשר לקיים הופעות תחת כיפת השמיים.

 

איך מגיעים: פארק וולקני אביטל: סמוך לקיבוץ עין זיון. גישה לרכב מכביש 98 כ-500 מטר אחרי הכניסה לקיבוץ פונים ימינה בכביש כורכר ליד השלט בצבע חלודה. גישה ברגל בשביל היוצא מנקודת התצפית לקוניטרה. אסור להדליק אש ולהכניס בעלי חיים. בפסח ייערכו במקום סיורים מודרכים ומופעי אורות. פרטים בתיירות עין זיון 04-6993600 או תיירות גולן 04-6962885.