ביו תור – להכיר טבע אחר
סיור בקיבוץ שדה אליהו יבהיר לכם לטבע יש טבע משלו. הקיבוץ שמתמחה בחקלאות אורגנית ובפיתוחים מיוחדים בתחום פותח את שעריו לסיורים מודרכים מעוררי מחשבה ותיאבון לאוכל בריא
סיורי חוויה בשדות האורגניים
במהלך חול המועד פסח יערכו סיורי חוויה בנושא חקלאות אורגנית בשדות ובמתקנים החקלאיים המיוחדים של קיבוץ שדה אליהו. סיורי ביו-תור מודרכים על ידי חברי הקיבוץ שעברו הכשרה מיוחדת בנושא. הם מסיירים עם המטיילים בשדות ובמטעים בין פריחת הרימון והסמדר בניחוחות של אביב ושיר השירים. עוברים בין ערוגות גן הירק ובשבילי כרם הענבים ומקבלים הסברים על צורת הגידול האורגנית.
גידולים אורגניים ביו תור בשדה אליהו צילום: רונית סבירסקי
מכירים דבורה ומאכילים חמור
מבקרים בין תיבות הקינון של התנשמת והבז שמסייעים בהדברת מזיקים משדות החיטה. מאכילים חמורים ומבינים את הקשר שלהם להדברה ביולוגית, לומדים שלא צריך לפחד מחרקים טורפים אלא דווקא לשמור עליהם ומכירים את דבורת ה"בומבוס" המאביקה. הסיורים יתקיימו בימים רביעי-חמישי, 17-16 באפריל בשעות הבוקר והצהרים ובאסרו חג, יום שלישי 22 באפריל במהלך היום. הסיורים נמשכים כשעתיים ובתיאום מראש בלבד. טל. 04-6096986
בנוסף לסיורים מציעים לקהל המבקרים גם ארוחות כשרות בחדר האוכל של הקיבוץ, או בבית הקפה "קפה בשדה" שמגיש קפה אורגני כשר לפסח. יש גם אפשרות קנייה של המוצרים האורגנים תוצרת הקיבוץ.
מחומה ומגדל לחקלאות אורגנית
שדה אליהו הוא קיבוץ דתי שהוקם כאחד מישובי "חומה ומגדל" ב-1939. הוא ממוקם באזור חקלאי ירוק ופורה בין הרי הגלבוע להרי הגלעד. כיום מתגוררות בו 170 משפחות כשהיזם והוגה רעיון הגידולים האורגנים הוא חבר הקיבוץ מריו לוי. עם השנים התפתחו ענפים נוספים ביניהם הדברה ביולוגית ופיתוחי היי-טק בתחום החקלאות. הם הקימו מפעל שנועד להכין לשיווק את התוצרת האורגנית, את הגידולים מכרם הענבים, התמרים, הרימונים והתבלינים.
מזה שנים שמבקרים ישראלים ותיירים "עולים לרגל" לשדה אליהו. מבקשים ובאים לראות את גן הירק האורגני של מריו לוי ולפגוש את האיש עצמו. מתעניינים בעולם החרקים של יעקב נקש שהלך והתפתח למפעל גדול של הדברה ביולוגית "ביו-בי" הכולל בתוכו את מחלקת החרקים המועילים בחקלאות עם דבורת ה"בומבוס" המאביקה והמחלקה החדישה ביותר- ביו-פליי שעוסקת בהדברה זבובי הים התיכון. המבקרים ביקשו לסייר בכרם הענבים, במטע הרימונים והתמרים האורגני וגילו עניין רב בפרויקט התנשמות של שאול אביאל. כתוצאה מהביקוש הגובר והולך הוחלט להקים ענף תיירות שיעסוק בהדרכת המבקרים.
פטנטים ופיתוחים עולמיים
מדריכים שהוכשרו במיוחד מקרב אנשי הקיבוץ מנחים את הקבוצות השונות בין האתרים במהלך כל השנה בתיאום מראש. המבקרים מטיילים בין חלקות גידולים אורגניים, צופים בבריכות דגים וציפורי מים. המבקרים מקבלים הסברים ורואים הדגמות איך מגדלים זבובים עקרים או דבורים שתפקידן להפרות את צמח העגבנייה. בחלקות החקלאיות פזורים שובכי תנשמות שתפקידן לחסל את נברני השדות כתחליף לריסוס. ישנן מחלקות שנועדו למצוא פתרונות לטפילי צמחים שונים ומשונים. האנטומולוג יעקב נקש עובד במעבדה על פיתוחים חדשים שיסיעו לחקלאים.
האיום העכשווי מגיע מכיוון תולעת עץ הקוקוס שנקראת "חדקונית הדקל האדומה". היא זכתה לדקות התהילה שלה כשנאכלה בתוכנית הטלוויזיה "הישרדות" על ידי ויקה. החדקונית תוקפת את עצי הדקל והקוקוס וגורמת להרס העץ מבפנים. היא תקפה כבר בכמה מדינות באזור הים התיכון ביניהן מצרים וירדן והגיעה גם למטעי הדקלים בארץ.
חדקונית על הכוונת
המגדלים חיכו לפתרון הגואל מבית היוצר של שדה אליהו ואכן יעקב נקש הצליח למצוא אותו. נקש גידל במעבדה שלו את ה"חדקונית" תחת אבטחה ואישורים מיוחדים של משרד הבריאות. הוא חיפש אחרי פטריות או חומרים כימיים ממוצא צמחי שמחסלים חרקים, בדק את האפשרות לגדל את החדקונית באופן המוני, לעקר אותה ולפזר אותה בשטח כדי שתתרבה באופן לא מזיק בדומה לשיטת ההדברה של זבוב הים התיכון שזכתה להצלחה בקנה מידה בינלאומי. נקש הצליח למצוא את הפתרון והוא כבר מיושם בשטח.
כל הסיורים הם בתיאום מראש. טל. 04-6096986