בטוב טעם - מאכלים מסורתים בכפר הדרוזי ג'וליס
בכפר הדרוזי ג'וליס בגליל המערבי חוגגים את פסטיבל "טעם הכפר" מדי שנה (יש לבדוק את קיום הפסטיבל). מסורת של אירוח בלב חם וביד רחבה של התושבים. מדריכים מקצועיים מבני הכפר ידריכו סיורים באתרים הכפר, יקיימו ביקורים בבתים פתוחים, שיגישו מאכלים מסורתיים ויבשלו יחד עם האורחים מנות מיוחדות
מתארחים ומבשלים עם המארחים
האירוח הדרוזי הלבבי כבר זכה למקום של כבוד בקרב המטיילים בצפון. לקראת השנה החדשה חוזרים וחוגגים בכפר ג'וליס בגליל המערבי את פסטיבל "טעם הכפר" במסגרת פרויקט "כפר בקרתם" לקידום התיירות בכפרים הדרוזים והצ'רקסים. הפסטיבל פותח בפני המבקרים את דלתות התושבים שמבשלים מטעמים מסורתיים וחושפים את סודות הקולינריה הדרוזית, בדגש על הבדלים בין הכפרים השונים. המנות מתמקדות בחומרי הגלם העונתיים בשילוב פרי הרימון ומוצרי הזית שזו עונתם.
כיסוני גבינה צ'רקסים צילום: רונית סבירסקי
הביקור כולל סיורים רגליים בסמטאות הכפר, מלווים בצלילי נגנים מקומיים וביקור בבתים פתוחים בהם תיערך טעימה קולינרית. לצד כל אלו יסופרו סיפורים אודות התבשיל וכך לומדים על ההבדלים בין כפר לכפר ואיך כל כפר מגלם את סיפורו יחד עם התבשיל. ניתן להתנסות בהכנת התבשיל יחד עם בני הבית המארח ולקבל טיפים על התבלינים המיוחדים. במהלך היום יתקיימו סיורים מודרכים עם מדריכים מוסמכים בני הכפר, ביקור בגן אל מונה, הכרה של המיזם הנשי "סורגות עתיד" וביקור במוזאון המורשת ובבית העדה הדרוזית, המוזוליאום של מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית בישראל. בסיום היום צופים במופע ריקודי דבקה ולהקות פולקלור.
שפע של בקלאוות ומתוקים מעשה ידי המקומיים צילום: רונית סבירסקי
כנאפה וסמבוסק
התאריך שנבחר לקיום הפסטיבל הוא יום חשוב שנקרא "יום הצלב" למרות שלעדה הדרוזית אין כל קשר לנצרות. במהלך הסיור יגלו המשתתפים את פירוש השם ומשמעות היום ומנהגיו בעדה הדרוזית. את הסיור יוביל מורה דרך מוסמך, עדנן כבישי בן הכפר, יוצא צבא ואיש שטח בעל ידע נרחב. בעזרתו המבקרים ישמעו אודות השינויים שחוותה העדה הדרוזית מאז קום המדינה, בפן הדתי והמסורתי. כמו כן יקבלו הסברים כיצד שמרה החברה הדרוזית על צביונה למרות התהפוכות שהתחוללו במזרח התיכון וכיצד הצליחה החברה הדרוזית לשמור על אחוז ההתבוללות נמוך מאוד.
להקות פולקלור ונגנים מקומיים צילום: רונית סבירסקי
בכפר ג'וליס ממוקם עוד אתר קדוש לעדה הנקרא אתר שיח' עלי פארס, מי שהיה ממנהיגיה הבכירים של העדה הדרוזית. במהלך הסיור חולפים בסמוך לבית האפנדי. טועמים את מעדן הכנאפה, כולל צפייה בהכנת המנה המפורסמת וטיפים סודיים, טעימה מהמסמבוסק המקומי וסיום בשיחה עם מספרי הסיפורים במרכז המורשת הדרוזית. בנוסף, יחשפו המטיילים למיזם נשי הנקרא "סורגות עתיד", אשר מיושם על ידי נשות הכפר, שהקימו מקום מפגש בו הן סורגות תחרה ובמהלך הסריגה הן משחזרות את העבר כחלק מהתמודדות בשינויי ההווה.
לומדים להכין ממולאים בבתי המארחים צילום: רונית סבירסקי
לפרטים: 054-7890557, עדנן כבישי.
ממלאים חלוז' בגבינה תוצרת בית צילום: רונית סבירסקי
הקשר והנאמנות למדינה
הכפר הדרוזי ג'וליס מונה כ-6000 תושבים, כאשר הכפר עצמו בנוי מסמטאות רבות וממבני אבן ושלל נקודות תיירותיות. הכפר מהווה נקודת ציון משמעותית בברית שנכרתה בין מדינת ישראל לעדה הדרוזית וקשר שגישר על פערי תרבות ויצר חיבור עמן. ראש ממשלת ישראל דאז, דוד בן גוריון הגיע לביקור בכפר ג'וליס בשנת 1959 לביקור אצל ראשי העדה והשיח' אמין טריף, שעמד בראש המרכז הרוחני העליון של העדה הדרוזית, שם התקבל באירוח חם ובזרועות פתוחות. מפגש זה החל את הקשר בין מדינת ישראל לעדה הדרוזית. בכפר הוקם "מוזלאום" לזכרו של השיח' אמין טריף. במקום נמצא המרכז הרוחני הגבוה ביותר בארץ ובמזרח התיכון של העדה הדרוזית וממנו יצאו פסקי ההלכה על המותר והאסור בדת הדרוזית.
הסיורים מאורגנים על ידי פרויקט "כפר ביקרתם" לקידום התיירות הדרוזית והצ'רקסית המתקיים בהובלת משרד התיירות, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הגליל ומשרד ראש הממשלה. פרטים נוספים בדף הפייסבוק "כפר ביקרתם".