שוקולטיירים ברחבי הארץ

מאת: רונית סבירסקי
חלומם רווי הסוכרים של השוקוהוליקים הוא לגור בבית של עמי ותמי ולאן שיושיטו יד ימתין להם פרלין של שוקולד משובח. השוקולד נמס בטמפרטורה שנמוכה במעט מחום הגוף ולכן הוא מתמוסס בפה. במפגש המרגש עם הגוף הוא משחרר אנדורפינים במוח שעושים אותנו שמחים יותר. בארצנו צמחו כמה מכורים למוצקי הקקאו, שלא רק מפנטזים על מישהו שיבנה להם בית מתוק הם בנו אותו לעצמם. אם בשנים עברו הסתפקנו בטבלת שוקולד פרה הרי שתופעת השוקולטיירים שהתפתחה כאן מציעה לנו בוטיקי שוקולד שפזורים ברחבי הארץ ומה שנותר לנו הוא לסמן את הנקודות על המפה ולצאת למסע בעקבות ה"זהב השחור". טיול מתוק שמתחיל בכרמיאל ומגיע עד ראשון לציון.

ארט דה קוקו בכרמיאל

מיכל להב בחרה בשם Art deCoCo  למרכז השוקולד שפתחה בכרמיאל כי עבורה השוקולד הוא אמנות. זו לא התחנה המתוקה הראשונה שלה. היא התחילה ביצירת פרלינים וטראפלס בבית הוריה בראש-פינה לפני ארבע שנים. זאת לאחר שסיימה את לימודי הקונדיטוריה והשתלמה אצל שקולטייר צרפתי בארצות הברית ולאחריו בבלגיה, צרפת וגרמניה. כשהפרלינים והקונים השתלטו על הבית היא פתחה את "שוקולד-קפה" באתר השחזור ולאחרונה עברה לכרמיאל. המרכז משתרע על פני שטח של 500 מטרים רבועים ומחולק לאולמות ייצור, חנות מפעל, בית קפה ומסעדה חלבית. העיצוב בסגנון ארט דקו משתלב בצבעי השוקולד. מיכל משתמשת ביצירת הפרלינים ב-80% מוצקי קקאו. בויטרינות מוצגים למעלה ממאה סוגים של פרלינים וטראפלס ביניהם פרלין חמוציות, פרלין דומדמניות ומרציפן, פרלין תפוחים וליקר קואנטרו, טראפל קפה ג'מאייקה וטראפל קקאו-גאנה. אריזות של אגוזים ושקדים מצופים שוקולד, בלוקים של שוקולד ואגוזים שמיועדים לקנייה במשקל.

חוצות כרמיאל, על כביש ראשי כרמיאל - ראש פינה. פתוח כל ימות השבוע  ראשון - שבת, משעה 8:00 ועד הסועד האחרון. טלפון: 1-700-700-359

שוקוטופ בחיפה

בית "שוקוטופ" של אמציה ורותי בן-אליעזר נמצא בחיפה. השניים, הוא מהנדס מחשבים במקצועו והיא גרפיקאית, הגיעו לעיסוק בשוקולד באמצע החיים. 25 שנים ניהלו מפעל אלקטרוניקה משפחתי וכשהם כבר סבים לנכדים שינו כיוון. החליטו למכור את המפעל ולפתוח משהו עם ריח וטעם שיממש את אהבתם לשוקולד. הם בחרו להשתלם בבלגיה מולדת ה"ליידי גודייבה", קיבלו ייעוץ מכמה שף-קונדיטורים ואחרי שנה הקימו את "שוקוטופ". הם מייצרים פרלינים וטבלאות שוקולד בטעמי חלב ומריר. במוצרים משולבות תמציות טריות שהם מייצרים בעצמם, כמו גם טעמים אקזוטיים רבים, המופקים מפירות טריים. במגוון הטעמים ניתן למצוא אגוזים למיניהם, כמו שקדים, פיסטוק, אגוזי מלך, אגוזי לוז, פקאן וקוקוס, וכן מרכיבים המשולבים בדרך-כלל במשקאות, כמו קפה, מוקה, קפוצ'ינו, ארל גריי ונענע. כמו כן קיים מגוון רחב של מוצרים על בסיס משקאות אלכוהוליים יוקרתיים כמו ליקר קפה וקלואה, טריפל-סק וקירש, לאלה שאוהבים את ארומת האלכוהול מהולה בשוקולד. לאוהבי החריף מסוג אחר הוסיפו למתוק צ'ילי. קניון קסטרא, רח' סלימן 8 חיפה, פתוח ראשון-חמישי

10:00-20:00

מישי בלוג טבעון

מחיפה לקריית טבעון, לקונדיטוריה של מישי בלוג, שממוקמת במרכז המסחרי זייד. מישי בן 57 הוא הותיק שבין השוקולטיירים בארץ. עוד כשהיה בן עשר נהג מישי לאפות עוגות לחברות של אמו. את ההשכלה המקצועית רכש במשך שלוש שנים של התמחות במלון "דן כרמל" ובשלוש שנות לימודים בשווייץ. ב-1979, אחרי שחזר לארץ, החליט מישי לפתוח קונדיטוריה בטבעון. עד 1995 הוא ייצר בכמויות קטנות לאניני טעם. אבל בעקבות הדרישה הגוברת בארץ לשוקולד איכותי הוא הגדיל את כמויות הייצור. בקונדיטוריה הוותיקה שלו הוא מוכר כ-40 סוגים שונים של פרליני שוקולד שמוגדרים כקאלסיקה. מישי מוצא הקבלה בין תעשיית השוקולד ליין. בדומה להבדלים שבין סוגי היין שמיוצרים מאותו ענב כך גם השוקולד מקבל את הטעם מידי היוצר. לאחרונה פתח בוטיק שוקולד חדש בקריית טבעון. ויטרינה עם 40 סוגי פרלינים מיוצרים בשיטות שונות של זילופים, חיתוכים וטארפלס כולם בעבודת יד. קרם חלבה, הל ולימון, ג'ינג'ר, נוגט ומרציפן. הוא מקיים במקום בימי שני סדנאות שוקולד של שני מפגשים בני 4 שעות כל אחד. מידע כללי על השוקולד, עבודה מעשית של טמפרינג, קישוטי שוקולד, בישול גאנש, יצירת תבניות וייצור עצמי של פרלינים. עד 5 אנשים בסדנה. מחיר: 800 שקלים למשתתף. טל. 04-9835722  

קריאולו בבצרה                  

במושב בצרה נישאים באוויר ריחות השוקולד ממפעלה של חגית ינובסקי, הנקרא "קריאולו". שלושה ימי סדנת שוקולד מתוך עשרה חודשים שבהם למדה בקורס קונדיטורים במכללת "הדסה" הספיקו לחגית כדי להבין שהשוקולד הוא מלך המטבח עבורה. היא החלה לעבוד כשף-קונדיטור בחברת קייטרינג מובילה ופרשה כדי להתמסר לייצור עצמי של שוקולד וקינוחי שוקולד. ההתחלה היתה בעיר מגוריה באר-שבע. את הפרלינים שייצרה במטבחה הביתי היא מכרה בעיקר לבתי הקפה בעיר. ההתרחבות דרשה מקום חדש והיא  הקימה מפעל שוקולד קטן בבצרה. היא מייצרת מגוון גדול של פרלינים בעבודת יד בטעמים שונים - קפה, קרמל, אגוזים, צ'ילי, נענע ופסיפלורה. לאחרונה הוסיפה חגית לקו המוצרים שלה גם גימיק נחמד, שיכול לשמש מתנה לאוהבים: קרם שוקולד בבקבוק המיועד למריחה על הגוף. ביקורים בתיאום מראש בלבד בטלפון 7488890-09.

יעל מילשטיין בראש העין

באיזור התעשייה אפק בראש העין מייצרת יעל מילשטיין את השוקולדים שלה. היא עסקה במשך שנים בעיצוב גרפי וכשחלתה בסרטן השד חיפשה שינוי בחיים ובקריירה. שוקולד שהיה אחת האהבות הגדולות שלה נתן לה את חדוות היצירה.  בין טיפול לטיפול למדה את טכניקת  ייצור השוקולד אצל מיטב הקונדיטורים וביניהם מישי בלוג. הנצחון על הסרטן החיש את התפתחותה והיום היא מייצרת פרלינים, טראפלס, סוכריות על מקל משוקולד במגוון צורות, ממרחי שוקולד, רוטבי שוקולד למגוון מנות אחרונות ופתיתי שוקולד להכנת שוקולטה בבית. רח' המלאכה 4/26 איזור התעשייה אפק, ראש העין, פתוח  ראשון-חמישי 9:00-17:00.

שוקולטייר רוי בתל אביב

בוטיק "roy CHO", שהוקם ברחוב יד-חרוצים על ידי השוקולטייר רואי גרשון. הוא המיר לפני ארבע את עולם ההיי-טק בלו-טק ונעמד ליד סירים מהבילים של שוקולד חם. בתמיכת אשתו, שרון, שנשארה צמודה למחשב הוא נרשם לקורס של הכנת פרלינים ולאחריו השתלם בבלגיה. בעקבות ההצלחה שנחלו הפרלינים שייצר במטבח הביתי  בקרב חבריו החליט להתפרנס מזה. היום הוא מייצר טראפלס ופרלינים לפי מיטב המסורת הבלגית, המבוססים על 70 אחוז מוצקי קקאו ושימוש בחומרים איכותיים. בין פיתוחיו המיוחדים: פרלינים בטעם לימון ובניחוח נענע, פרלין קרם ערמונים, תפוז וליקר קואנטרו, קרם שוקולד עם ליקר המופק מפירות ותותי יער, ליקרים בעבודת יד בטעמים קפוצינו, שוקולד , שקולד לבן טופי ועוד, חטיפי שוקולד עם פאדג', לבבות שוקולד ענקיים על מקל קינמון.ממתקי מרשמלו בעבודת יד. רחוב יד חרוצים 15, תל-אביב, פתוח ראשון-חמישי 9:00-23:00, שישי עד 16:00 ושבת 24:00-08:00. כשר

נגה בגני יהודה

סדנת הפיסול בשוקולד "נגה מאפים יפים" של נגה חיטרון נמצאת בגני יהודה. נגה סיימה את לימודי הגרפיקה בבצלאל ועסקה במקצוע מספר שנים. לפני שש שנים מצאה שפיסול בשוקולד ובבצק סוכר יצירתי יותר מכל חומר אחר. היא חיברה בין כישוריה האמנותיים לבין לימודי הטכניקה בבית ספר לאפייה והתחילה לפסל עוגות שנראות כמו יצירות אמנות. היא פיתחה טכניקות להכנת מאפים פיסוליים ומשתמשת בצבעים ששומרים על טריותם ורעננותם לאורך זמן. היא מעצבת לבבות מתוקים על מקל, זרי פרחים, עוגת נרות, כדים, סביבונים, מפלצת, דובונים, שעונים בקופסה, ליצנים, תינוקות וחיות.

רח' הזית 15 גני יהודה, פתוח ראשון-חמישי 9:00-17:00.

קורינט בקיבוץ נחשון

שרון אפלר יניב בחרה בקיבוץ נחשון כמקום המתאים ליצירותיה. אחרי שנתיים של לימודי פסיכולוגייה הבינה שהייעוד שלה נמצא במקום אחר. היא בחרה להמשיך בדרכו של סבא, שהיה יצרן ממתקים באוסטריה. נסעה לצרפת ללמוד את תחום המתוקים בבית-הספר הנודע לה'נוטר שבפריז, שם למדה אצל המאסטר טיירי אטלן. בתום הלימודים הקימה בקיבוץ נחשון סטודיו עצמאי לייצור שוקולד איכותי בעבודת יד תחת המותג "קורינט". היא מייצרת מגוון רחב של טבלאות שוקולד, עוגות שוקולד, קינוחי שוקולד וגם סוגים שונים של טראפלס, המכילים שמנת ופירות, תאנים ביין ודבש או שוקולד נענע. בין המוצרים המיוחדים שלה נמצאת ה"מקופלת" ושוקולדים בטעמים יוצאי דופן של שום, הל, פלפל חריף, ג'ינג'ר, כוסברה ומלח.  "קורינט", קיבוץ נחשון, פתוח ראשון-חמישי 9:00-17:00.

סוויט אנד ג'וסי - מזרקות שוקולד

חברת "סוויט אנד ג'וסי" מייצרת בארץ מזרקות שוקולד, שמזכירות את רעיון קדרת הפונדו אבל במימדים גדולים. הרעיון היה לפתח מכונה שתפעל על כל החושים ותתאים לאירועים רבי משתתפים. המתקן הגבוה, שנראה כמו עוגת חתן-כלה רב קומתית, מפיק זרמי שוקולד חמים בנוסח המעיין המתגבר. המתקן מחמם את החומר המוצק ובאותה שיטה שעליה פועל מפל מים נשאב השוקולד אל קצה הפירמידה וצונח חזרה למטה. מפלים של הנוזל השחור ניגרים לאורכו ונופלים אל תוך אמבטיה גדולה. החלל מתמלא בריח עז, העיניים עוקבות אחרי הנוזל הסמיך והבלוטות משתגעות. טובלים פירות טריים, מרשמלו, או עוגיות בשוקולד החם ואוכלים עד לא ידע. המזרקות מותאמות לשלושה סוגי שוקולד, מריר פרווה, חלב ולבן. טל. 03-6998166 

'שקולד'

המפעל הישראלי של רשת חנויות השוקולד הבינלאומית "שקולד" יציג בפסטיבל מגוון פרלינים וטראפלים משוקולד בלגי משובח, וגם צורות ועיצובים ייחודיים משוקולד, מחנוכיות וסביבונים לכבוד החג ועד לבבות וערכה דמויית כוסות ובקבוק שמפניה, שלהם ניתן להוסיף בו-במקום הקדשה אישית.

דורי שוקולדים וליקרים מקריית טבעון

מפעל של איש אחד בקריית טבעון, הקונדיטור דורי וולשטיין, שמתמחה בהכנת ליקרים וקינוחים אישיים. לפסטיבל הוא יביא מגוון רחב של טראפלים, חטיפים ופרלינים משוקולד, וגולת הכותרת: ליקרים על בסיס שוקולד בטעמים שונים.

סרינה מעין ורד 

לימור דרוקר עבדה שנים רבות כמורה לאנגלית ומחנכת. בשש השנים האחרונות התגוררה בגרמניה. בתקופה זו למדה את מקצוע השוקולטייר אצל טובי היצרנים Valrhona שבצרפת, Callebaut שבבגליה ואחרים. בעת חזרתה לארץ מימשה את אהבתה לשוקולד ושינתה את עיסוקה. בסטודיו שלה שבמושב עין ורד היא פתחה את סרינה ומייצרת לימור מגוון רב של פרלינים, טראפלס, שוקולטה ופונדו להכנה עצמית ומעבירה סדנאות במגון נושאים מעולם השוקולד.

שוקולד ליה

"ליה", מזה למעלה משנת מחקר, עסקה במציאת המתכונים המשובחים והייחודיים לה. השוקולטיירים של החברה מתאפיינים בנפש צעירה, יצירתיות ומחויבות ליצור את המוצרים המובילים והחדשים בשוק. לפסטיבל תביא ליה את מגוון הפרלינים וטרפאלס, את קולקציית קופסאות הפח ומבחנות דרז'ה וכן ליקרים משוקולד.