צלם: רונית סבירסקי
"טעם כנרת" - מסעדות ובתי אוכל סובבי כנרת פותחים בחגיגה קולינרית
צלם: רונית סבירסקי
עצים מחומרים ממוחזרים בסטודיו "צירופים 9"
צלם: רונית סבירסקי
יוסי סופר והאספרסו במושבה כנרת
צלם: רונית סבירסקי
חוות "עז-עיז" במנחמיה

טעימה מהכנרת

מאת: רונית סבירסקי

 

העם צועד על קיבתו לכל מקום שרק יציעו לו משהו חמים וטעים. זו הפעם השמינית שהוא קם ומתחיל ללכת כשפסטיבל "טעם כנרת" מתפרץ לאוויר העולם. השנה הוא יערך בין 16-6 בדצמבר בעונה שבה הצפון משנה את גווניו מירקרק לירוק עז והכנרת מחליפה את מצב רוחה מתכול שלו לאפור מיסתורי. הצפון יפה יותר בחורף ונעים להתכרבל במסעדה חמימה כשכל השפים והטבחים נרתמים למשימה הקולינארית שתספק את טעמם ורעבונם של המטיילים.

 

מעשה בשמרים

תמיד משמח לפתוח בחדשות ובחידושים. הראשונה שבהן היא קונדיטוריה ומעדנייה "בשמת" בדגניה א'. בשמת שוורצברד-וינר חזרה הביתה אחרי שנים שנדדה בארץ ובעולם בעקבות הבצק. השיגעון כנראה נולד בבית סבתא גאולה התימנייה שהכינה עוגות שמרים ריחניות. בשמת הריחה והבטיחה לעצמה שהשמרים ימשיכו לטפוח גם במטבחה. למדה קונדיטוריה, עבדה במסעדות ושם גם מצאה את בעלה השף עודד שוורצברד שגם הוא נגוע בחיידק הבישול וכך פתחו חברת קייטרינג בקיבוץ דגניה א'. תחום האפייה התפתח והקונדיטוריה של בשמת הייתה עוד שלב בדרך אל האושר. קפה עדיין לא מרשים לה להקים אבל אפשר לקנות מאפים מתוקים ומלוחים, עוגות בחושות ועוגיות.

 

מאפים של קונדיטוריה "בשמת" בדגניה א' (צילום: רונית סבירסקי)

 

בימי שישי עודד מוסיף אנטיפסטי ופסטות מעשה ידיו כדי לקחת הביתה או לנשנש בדרך ולגלות בבית שחיסלתם את הארוחה. במסגרת פסטיבל "טעם כנרת" הם מקיימים סדנת אפייה ובישול. בשמת מלמדת איך לא לפחד מבצק שמרים ומסבירה על טכניקות שונות של מילוי וקישוט מאפים וקינוחים. עודד ילמד להכין מנות פשוטות ואיך מכינים מנות שונות מאותם חומרי גלם. כשמסיימים את הסדנא אוכלים את היצירות ומקבלים את המתכונים. 55 שקל לאדם בתיאום מראש בטל. 052-3749294

 

עכבר מגבינה

במרחק צעדים ספורים מ"בשמת" תוך כדי צעידה בשבילי הקיבוץ בין עצים גבוהי צמרת מגיעים ל"צירופים 9". הסטודיו  של אורליי פרי-אלרווה הוא מקום שהתום והנאיביות מרגישים בו נוח. המראה הראשוני שהעין קולטת הוא שעדיין לא פסו הפיות והקופידונים מהעולם ואפשר למחזר אותם. אורליי למדה עיצוב גרפי בבצלאל, הוציאה כתב עת ולימדה סטודנטים אבל בסופו של דבר הלכה בעקבות מקום הולדתו של בעלה ועברה למושבה כנרת. עשר שנים בשלווה הקיבוצית הניבו סטודיו בדגניה א' במבנה שהיה המכבסה הישנה. הוא נפתח לאחרונה תחת השם "צירופים 9" ומוצגות בו עבודות שהיא יוצרת עם קסם ילדותי. היצירות נעשות מחומרים פשוטים, רובם ממוחזרים  ומשדרות הומור.

 

אוכל יצירתי בסטודיו "צירופים 9" (צילום: רונית סבירסקי)

 

היא מצליחה להפיק חיוך מהמבקרים שמתבוננים בדמויות נשיות עשויות מסקוצ'ברייט משומש, פיות עם כנפיים משטרות כסף, עצים מחוטי ברזל עם עלים משאריות בדים ונעליים מנייר צבעוני. בימים של שגרה היא מקיימת סדנאות יצירה בהשראת אוכל למבוגרים. מכינים הדפסים צבעוניים מגזר, כרובית ולימון טבולים בצבע. בפסטיבל היא בחרה להכין עם המשתתפים "אירוח יצירתי". קשה להישאר שאננים כשמביטים בחיפושיות מעגבניות שרי וזיתים, עכבר מגבינה משולשת עם אוזניים מצנונית וזנב מעירית ומטאטא מרצועות של גבינה צהובה ומקל קינמון. הסדנא במחיר 45 שקל בתיאום מראש בטל. 054-6266606

 

חזק באספרסו

בקיבוץ כנרת מצאנו את הקשר בין אופניים חשמליות וקפה אספרסו. הקישור הוא איש גדול מימדים בשם יוסי סופר, שלא סופר קפה נס ממטר. אל תנסו אפילו להזכיר בנוכחותו את המושג "נס קפה". הוא יגיב כמו שף צרפתי שישאלו אותו על המבורגר. סופר, מדורג כמכור כבד לנוזל השחור והמר והוא לא יעלה בדעתו להתחיל את הבוקר מבלי שיטחן ויכין לעצמו 30 מ"ל עם שכבת קרמה איכותית, ישב וישתה עד שעורקיו ימלאו חדווה. את הלהט הזה הוא מעביר למבקרים שמגיעים בדרך כלל למרכז האופניים שלו "הדרך הירוקה".

 

האספרסו עם הקרמה (צילום: רונית סבירסקי)

 

במסגרת הפסטיבל הוא החליט להעביר סדנת קפה קבוצתית שבה הוא יסביר על סוגי הפולים, שיטות הקלייה והטחינה ואיך מכינים אספרסו לפי הספר. יש לו שלושה מכשירים ביתיים שבעזרתם הוא מכין את האספרסו: מכונת קלייה, מכשיר טחינה ומכונת אספרסו לתערובות. הוא מציג גם סוגים שונים של פלנג'רים ומקינטות. במהלך הסדנא טועמים קפה מתערובת ועוד אחד מקפה זני מגואטמאלה. שעה וחצי עד שעתיים, 50 שקל למשתתף בתיאום מראש טל. 052-3203794

 

מקנחים באשישות

חידוש נוסף נוסח כנרת היא המסעדה התנ"כית החדשה "מן" (זה שאכלו אבותינו במדבר) באתר ירדנית. האתר נמצא על גדתו של נהר הירדן וידוע כמקום קדוש לנוצרים אוונגליסטים שמגיעים לטבול בו לבושים בחלוקים לבנים. לצד האתר הוקמה לפני שנים מסעדה בבעלות קיבוץ כנרת ששינתה פניה מספר פעמים עד שהוחלט להפוך אותה למסעדה שמחזירה את המבקר לימי קדם, לשנים בהם היהודים בארץ ישראל ניזונו על מה שהאדמה הצמיחה ועל החיות שניצודו. המסע מתחיל בחדר הקרנה אינטימי, שבו מוקרן סרט עלילתי בן 17 דקות שמתאר את דרך חייהם של היהודים בתקופת המקרא.

 

תבשיל חיטה במסעדה התנ"כית "מן" (צילום: רונית סבירסקי)

 

לאחר ההקרנה עוברים לחלל המסעדה רחבת הידיים שמחולקת למרחבים על ידי פרגודים וחלונות גדולים שפונים אל נהר הירדן. מלצרים ומלצריות לבושים בהשראת תקופת המקרא מנחים את הסועדים אל מקום הישיבה. הארוחה מורכבת מתפריט מוגדר כשניתן לבחור במנה העיקרית בין דג אמנון מטוגן בשמן עמוק, נתחי פרגית צלויים או קציצות בשר בקר. הארוחה נפתחת כשעל השולחן קדרות וכלי אוכל מחרס. סלט ירקות חתוך גס, לחם ושמן זית מצטרפים למרק עדשים סמיך, בצל קטן ממולא באורז ובשר מקורמל ברוטב מתקתק מוגש כמנת ביניים. לצד המנות העיקריות מוגשות שתי קדרות האחת של ירקות מבושלים והשנייה עם תבשיל חיטה. הקינוח המקורי נקרא אשישות, מושג שנלקח משיר השירים. מדובר בלביבות עדשים שאותן טובלים בסילן ומשלבים עם תה צמחים חם וריחני. מחיר הארוחה 85 שקל לאדם. המסעדה תפתח את שעריה ב-10 בדצמבר ב-19:00. השתתפות בתיאום מראשטל. 054-6769410

 

הזוג שהעז

חוות עז-עיז במנחמיה אינה חדשה בנופי עמק הירדן. רינת ואסף וגנפלד פתחו את חוות העזים לפני למעלה מ-6 שנים. זה התחיל בניסיון לגדל 10 עזים בחצר בכפר סבא במטרה להשתמש בחלבן במקום חלב פרה ולייצר גבינות. כשזכו בחורף אחד להמלטה של 20 גדיים הם הבינו שצריך לחפש בית קטן בערבה והגיעו למנחמיה. כיום הם מגדלים 200 עזים בדיר מרווח, מייצרים גבינות קשות, חצי רכות ויוגורטים. למבקרים הם עורכים סיורים בדיר, במסעדה של החווה מגישים פלטת גבינות ולאחרונה הוסיפו קדרת ירקות עם גבינה בולגרית. הם מקיימים סדנאות הכנת גבינה צ'רקסית למבוגרים. במסגרת פסטיבל "טעם כנרת" תהיה במקום סדנא של הכנת בצק פוקצ'ה וכדורי לבנה בתבלינים שונים. הביקור כולל סיור בדיר, האכלת עזים וארוחה של המאכלים שהוכנו בסדנא. הפעילות נמשכת כשלוש שעות במחיר 48 שקל. בתיאום מראש טל. 057-7292996

 

רינת וגנפלד והעז המתרפקת (צילום: רונית סבירסקי)

 

לתוכנית המלאה של הפסטיבל