צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל "אוכל כפרי במטה יהודה" - חגיגה של קולינריה, אמנות וטבע
צלם: רונית סבירסקי
מנו ודבי מוזגים בירות תוצרת בית
צלם: רונית סבירסקי
שלומית ישראלי-כהן והפטיפורים על רקע נופי שפלת יהודה
צלם: רונית סבירסקי
גינת הפסל משה פרימור בצור הדסה

מסע בין מטבחים

מאת: רונית סבירסקי

 

פסטיבל "אוכל כפרי במטה יהודה" חוגג בר מצווה. 13 שנים מאז הוא יצא מארון המטבח אל הקהל הרחב. הפסטיבל שהחל במטבחי ה"מאמות" עם תבשילים עדתיים מסורתיים מקבל פנים חדשות כשהדור הצעיר החליט שגם לו מותר לשלוח יד לצלחת. הבנים והנכדים משלבים מטבחים מודרניים עם מנות שקיבעו את טעמם האישי עוד בילדותם. הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 21 בפברואר עד 16 במרס 2013. 

 

המקלובה של רינה לוי ממושב צפרירים (צילום: רונית סבירסקי)

 

מחלבות, מבשלות וכלניות

המסע אל חבל "מטה יהודה" אינו רק קולינארי אלא משלב משאבי טבע של נופים ירוקים ופורחים, כרמי זיתים וענבים, מנזרים, כנסיות, מושבים כפריים, קיבוצים, אמנים, מבשלות בירה, חוות צאן ויקבים. הכל מתרחש בשיפולים המערביים של הרי יהודה בשיא פריחת עצי השקד, הרקפות והכלניות, במרחק נסיעה קצר יחסית מהמרכז. במהלך ארבעה סופי שבוע יתקיימו פעילות ואירועים בעשרות אתרים שיכללו מחלבות עם גבינות, תבשילים שחומרי הגלם שלהם לוקטו מהשטח, סדנאות אוכל, סדנאות שוקולד, שווקים כפריים וסיורים מודרכים בטבע.

 

המגע האישי הבלתי אמצעי בין המארחים לאורחים הוא שהפך את הפסטיבל הזה לסיפור מיוחד. המפגש מתחיל בצלחת ומסתיים בסיפור האישי של המארחים שמתבלים את הארוחה בניחוחות מכל העולם. מטבחים מכל העולם התקבצו בחבל ארץ קטן מאכלים כורדים, מרוקאים, טריפוליטאים, טוניסאים, הודים, עיראקים, תימנים, ארגנטינאים וגרוזינים. כולם משמרים טעם של פעם ומורשת קולינרית שעוברת מאם לבת וסבתא לבן. על המצע הזה קם בית הקפה "ספלול" ביישוב נס הרים.

 

הגבינות ב"מעדנייה" של דבי ומנו במושב מטע (צילום: רונית סבירסקי)

 

פישפרה וגובטה

רמי ומיכל ארג'בני, אח ואחות שגדלו במושב הכפרי נס הרים, הגובל ביער אלונים, החליטו לפתוח מקום שישלב מטבח מודרני עם המאכלים הכורדים שאכלו בבית. הם בחרו להקים אוהל סגור בין עצי האלון, העמידו שולחנות עץ קק"לים וכסאות רטאן. מהמטבח הקטן יוצאות ארוחות בוקר וארוחות חלביות שכוללות שקשוקה בטעמים שונים, טורטיה עם חביתה ואבוקדו, יפרח כורדי עם עלי גפן ועלי כרוב ממולאים באורז, קובה אורז עם גבינות שונות ועשבי תיבול שנקראת גובטה וחביתת ירק בשם פישפרה. ארוחת הבוקר מוגשת עם לחמי הבית, מטבלים ושתיה חמה או קרה במחיר 45-35 שקל. ארוחות חלביות שכוללות דג חריף או קציצות דגים ברוטב עגבניות, אורז חמצמץ עם נואה (לוף הבר) וקינוח מעשה ידיה של מיכל שיכול להיות בקלוואה, עוגיות יבשות או שומשום מסוכר על פי מה שהכינה באותו היום. המחיר 105 שקל כולל שתייה קלה ו-80 שקל לארוחת ילדים. פתוח במהלך הפסטיבל בשישי ושבת מ-10:00 עד שהאוכל נגמר. טל. 052-8448776

 

מעדנייה בסלון

הדור הצעיר מוביל גם את רעיון "המעדנייה" שנפתחה במושב מטע. דבי ומנו נאהורי נראים כמו זוג שכל רצונם היה לבנות את ביתם בחיק הטבע בשקט ובשלווה, אבל הם אינם חדלים מליצור ולהכין דברים שאנשים באים לטעום ולקנות. בית האבן שלהם הצופה אל נופים פתוחים מוקף בגן מטופח מעשה ידי של מנו שמתמחה בעיצוב גנים. בסלון עומד מקרר שקוף שבתוכו מתבשלות גבינות קשות שהוא ואשתו דבי גיבנו בעצמם. במקרר אחר מצטננות בירות שמנו בישל, מן התנור נשלפות פוקצ'ות עתירות תוספות ירקות שהם אפו לצדן סלטים טריים שהכינו במטבחם. אם תתעקשו הם גם יעשו לכם אירוע אסאדו בהזמנה מראש. כשהחליטו לייצר גבינות הלכו ללמוד וחזרו עם ידע שמאפשר להם היום להכין 10 סוגים שונים מחלב עזים אורגני. כשמגיעים אליהם אפשר לבחור ממקרר הגבינות את אלה שתרצו לאכול במחיר של 22 שקל ל-100 גרם גבינות קשות ו-15 שקל לרכות. פוקצ'ה עם ירקות שונים עולה 45 שקל והסלטים 15 שקל. ביקור בתיאום מראש טל. 0544-725026

 

הבית עם העיניים והשפם של הפסל משה פרימור (צילום: רונית סבירסקי)

 

הקדרה של סבתא

רינה לוי ממושב צפרירים, היא אחת הדמויות הוותיקות שמלווה את הפסטיבל מראשיתו. היא החליפה במהלך השנים כיוונים ומטבחים ולאחר מספר שנים שהגישה עם בעלה עמנואל אוכל הודי צמחוני, החליטה לבשל לאורחים אוכל פלשתיני שמוכר לנו יותר כמטבח הערבי. היא מארחת בחצר ביתה בצל העצים כשמחצלות פזורות סביב ומאפשרות לאורחים לתפוס שלווה מול הנוף. הארוחה נפתחת בסלטים שונים: עדשים שחורות, בורגול, חציל בטחינה, סלק עם שומשום, טחינה, זיתים ועגבניות עם בצל. בעיקריות היא מגישה מקלובה של עוף עם אורז או סיניה של קציצות בקר עם טחינה. היא משתמשת בחומרי גלם שהיא מלקטת באזור, צמחי תבלין טריים מהגינה, חובזה, פטרוזיליה, אספרגוס, לימונית, לואיזה, תימין, לימון טרי סחוט ושמן זית. משתמשת בירקות אורגניים וחולטת אותם קלות כדי לשמור על טעמם. הקינוח קליל בסגנון עוגת סולת או עוגיות טחינה. קפה שחור ותה צמחים. מחיר 120-110 שקל לאדם. בתיאום מראש טל. 02-9921875

 

סדנת פטיפורים

שלומית ישראלי-כהן ממושב אשתאול מוקפת במתוקים. כשנכנסים לסלון ביתה עולים מן התנור ניחוחות של עוגת שוקולד חמה, על השולחן עומדים שיפודי מרשמלו במתקן קרטון מעוצב של טווס, פטיפורים בטעמים, טראפלס ומפל שוקולד עם תותי שדה. אלה שרוצים להסתפק בקפה או תה וקאפ-קייק שוקולד חם יכולים לשבת בסלון ביום קר או לצאת למרפסת רחבה ידיים מול הנוף ביום יפה, במחיר 35 שקל. מי שמעדיף להכין במו ידיו את הפטיפורים מוזמן להצטרף לסדנאות השוקולד שהיא מקיימת במקום. במסגרת הסדנא שתתקיים בתקופת הפסטיבל ותימשך כ-40 דקות יכינו 2 פטיפורים במחיר 60 שקל לאדם. בתיאום מראש טל. 052-4483222

 

מפסל בכל חומר

לבקר בביתו של הפסל משה פרימור במושב צור הדסה זו חוויה יוצאת דופן. שער הכניסה מפוסל בגופות אנשים שמטפסים זה על גבי זה כדי להגיע לאיזו מטרה שמימית וכשעוברים דרכו מושמע קונצרט של היידן לכלי נשיפה בנוסח ימי הביניים. בכל פינה ניצבים פסלי ברונזה, אבן, עץ, חמר, זכוכית ומתכות שונות. קיר הבית האחורי עוצב כעיניים עם עפעפיים בולטות וכשמורידים את המרקיזה הלבנה העיניים נעצמות. בגלריה של פרימור מוצבים פסלי אנשים, פרוטרטים ושח מט שחייליו הם פסלי אנשים קטנים. ביקור בתיאום מראש טל. 02-5345951

 

ארוחת בוקר בנוסח כורדיסטן בקפה "ספלול" בנס הרים (צילום: רונית סבירסקי)

 

עיסוי בחדר מלח

אלה שירצו לתפוס פינוק לפני או אחרי הטיול באזור ימצאו מקום שנפתח לאחרונה במושב מבוא בית"ר בשם "מרחב נשימה". מבנה בעל שתי קומות שכולל חדר מלח, סטודיו ליוגה ותנועה ובית תה קטן. ענת ויניב זכאי הקימו את המקום בשנת 2012. במסגרת הפסטיבל ניתן יהיה לקבל במקום עיסוי שמתרחש בתוך חדר מלח. בדרך זו אפשר ליהנות מאוויר רווי מלחים תוך כדי טיפול. המחיר 150 שקל ל-50 דקות. בתיאום מראש טל. 054-6828173

 

סיורים בעקבות טעמים

סיורי אוכל וקולינאריה יערכו בימי שישי בתאריכים: 22.2, 1.3, 8.3, 15.3. הסיורים משלבים ביקור בבתי המבשלות, ביקבים, במבשלות הבירה ובסדנאות האמנים באזור. הסיורים יכללו 3 אתרים לפי אזורים שונים וכל שישי ייצא אוטובוס בשעות הבוקר ממתחם "ביג" שבבית שמש בליווי הדרכה מקצועית.  הסיורים יאפשרו הצצה מרוכזת אל הסירים, התבשילים, חביות היין והבירה והנופים האנושיים המיוחדים שיוצרים תמהיל כה מרתק ומפתיע במטה יהודה. להרשמה לסיורים:www.foodfest.eventi.co.il.

 

הפנינג בירה, אמנים וסדנאות בישול

בשישי-שבת  ה-8-9.3, יתקיים "הפנינג בירה כפרית" במושב גבעת ישעיהו בין השעות 10:00-17:00 ולהכיר את מבשלות הבוטיק של מטה יהודה וליהנות מטעימות בירות ייחודיות, ממוסיקה טובה והפעלות לילדים."אמנים מארחים" במהלך שישי-שבת ה-15-16.3, יישובי שריגים, גבעת ישעיהו וצפרירים יפתחו את בתיהם למפגש מרתק עם האנשים היוצרים וסדנאותיהם, ללא תיאום. כמו כן, חלק מאמני האלה יפתחו את הסטודיו בכל סופי השבוע של הפסטיבל-בתיאום מראש ובכל שישי-שבת תוצג תערוכת "נושא כלים" בגלריית אמני האלה בין השעות 10:00-14:00-כניסה חופשית. גם אמני אזור המזלג יארחו במסגרת הפסטיבל ביישובים: בר גיורא, מבוא בית"ר, צור הדסה, מטע ונס הרים. סדנאות בישול כגון סדנת סלואו פוד בנושא שמן זית בכפר עין ראפה, סדנה לבישול ולקוט צמחי בר, סדנה לייצור טופו, סדנאות שוקולד ובצק סוכר, סדנה להכנת מזון חי וסדנת עישון בשרים.

 

לפרטים על התוכנית המלאה : 8108*

ובאתר המועצה האזורית מטה יהודה - www.m-yehuda.org.il