צלם: רונית סבירסקי
"מהשדה לצלחת" - קוטפים ואוכלים ישר מהשדה בחבל שקמה-בשור
צלם: רונית סבירסקי
עדי לגזיאל-שי מכינה קישים
צלם: רונית סבירסקי
עץ בצורת מגן דוד במבוך מרים
צלם: רונית סבירסקי
ליקרים מפירות אקזוטיים
צלם: רונית סבירסקי
שף רודד מעשן בשרים בפרנה

פסטיבל אוכל חקלאי בצפון הנגב "מהשדה לצלחת"

טעימה ראשונה מפסטיבל ראשון שקיבל את השם "מהשדה לצלחת". רעיון מקסים שמקרב את המטייל הישראלי ובמיוחד את תושבי הכרך הגדול אל הטעם האמיתי של אימא אדמה. לנגוס במלפפון שנקטף מהשיח, לפצפץ עגבנייה בשלה בין השיניים או לנגוס בגזר מתקתק שנשלף מתוך רגבי האדמה. זוהי חוויה של ראשוניות כמעט כמו תינוק שטועם אוכל לראשונה בחייו. הפסטיבל, ביוזמת עמותת התיירות שקמה-בשור, יערך במהלך שני סופי שבוע ב-31 במאי וב-8 ביוני 2013.

 

שדות חיטה בשלה במרחבי שקמה בשור (צילום: רונית סבירסקי)

 

טעם של אימא אדמה

חבל שקמה בשור זכה לכינוי "אסם התבואה של ישראל" וזאת בזכות שפע של גידולים שצומחים במרחבי צפון הנגב. חממות של ירקות, מטעי פירות, שדות תבואה זהובים, עדרי בקר וכבשים ויצרנים שהופכים את כל השפע הזה למאכלים ומעדנים. בעונה זו של השנה כשהשדות עומדים בשיא עונת הקציר, הפירות מתחילים להבשיל וגני הירק מתמלאים בירקות הקיץ זהו הזמן להציג בפני המבקרים את ביכורי השנה. הפסטיבל מציע סיורי קטיף בחממות, איסוף תפוחי אדמה, קציר חיטים, סדנאות בישול, קונדיטוריות ושפים ביתיים, מגבנות וייננים.

 

בכל אחד מהישובים הכפריים ניתן לחוות את הגידולים האופייניים לאזור, לקטוף, לטעום ולשמוע את סיפורם של החקלאים. לטייל בשדות תפוחי אדמה, בטטה, גזר, עגבניות, בצל ועשבי תיבול, לטעום גבינות ושמן זית, לאכול בפינות חמד ארוחות בראנץ' שמבוססות על גידולי האזור, לבשל עם שף בביתו הפרטי, בקונדיטוריה רומנטית לטעום פוקצ'ות עם ירקות מהחממות, ללקק ריבות מעשרות פירות אקזוטיים ולהתנסות באכילת ביצי שלו. לטעימות מתלוות גם הפעלות של קציר חיטים במגל וטחינת הגרגרים באבני רחיים, גיבון גבינות, הכנת פסטו, קטיף ירקות בחממות, קטיף צמחי תבלין והכנת לימונדה. "מהשדה לצלחת" הוא פסטיבל עכשווי בטעם של פעם.

 

פירוט הפעילויות

 

חוויית יונה, מושב פדויים

תיירות חקלאית לפי עונות השנה בחצר ביתה של יונה. פעילות חקלאית חווייתית וארוחה המבוססת על תנובת השדה, הבוסתן וגן הירק המשפחתי. סדנת קציר – קציר של שיבולים בשדה באמצעות מגל, טחינה באבני רחיים ואפיית חלות ולחמניות. סדנה להכנת גבינה צפתית – פיסטור, הפרדה וגיבון מחלב עיזים. ארוחות חלביות עשירות ממטבחה של יונה. מאפי שמרים, סלטים חיים ומבושלים. טארטים וקישים וקובניות (מאפה קובנה ריחני).

מועדי פעילות: ימי שישי, 31/05 ו-07/06

טלפון להזמנות: מתאים לכל המשפחה, בתיאום מראש  052-3902577

 

שביל הסלט, מושב תלמי יוסף

חוויה חקלאית מיוחדת לשבועות. נבקר בחממות הבשור, נלמד איך העגבנייה מטפסת למעלה, מה עושות שם דבורים ענקיות ולמה התות טיפס לשמיים, נבקר בשדה חיטה, נקצור בחרמש ונכין קמח מהגרגרים, נמולל ונריח תבלינים ונכין פיתות על סאג' בדואי עם פסטו מתבליני החממה. נקטוף עגבניות בשלל צבעים, מלפפונים, פלפלים ותותים, נאסוף גזר צבעוני משדה, נשתעשע במבוך עשוי פסיפלורה ונשלח יוני דואר עם ברכות ומשאלות.

מועדי פעילות: מתאים לכל המשפחה. בכל ימי הפסטיבל בתיאום מראש

טלפונים להזמנות: 08-9982225, 052-8535442

                         

                                     גזר טרי שנשלף מתוך רגבי האדמה   צילום: רונית סבירסקי

 

חוות "אל היען" סמוך לפארק אשכול

חווה תיירותית לגידול יענים. היכרות מקרוב עם בעל החיים החביב וארוך הצוואר, האכלת יענים וארוחות עשירות המבוססות על תנובת החווה והאזור – מנת ביצי שלו מלהקת השלווים שגדלה בחווה, ביצי חופש מהתרנגולות שמסתובבות בחצר הבית, שמן זית וזיתים מהעצים שגדלים בחווה וריבות מפירות הבוסתן. גבינות, סלטים ומאפים מתוצרת חקלאי האזור.

מועדי פעילות: ב-2 סופי השבוע של הפסטיבל: חמישי – 9:00-24:00, שישי – 9:00-13:00, שבת – 16:00-24:00

טלפון להזמנות:  מתאים לכל המשפחה צופיה – 052-6901660, שרון – 0523311496

 

מטעמי קוצ'ין – נשים מבשלות במושב נבטים

כפר תיירותי לתרבות הקוצ'ינית ובו פסיפס חוויתי שכולל סיור בבית הכנסת היפהפה, מוזיאון מורשת יהדות קוצ'ין, מופעי פולקלור ומוסיקה, ביקור בגלריית שילובים (קרמיקה ומתכת) וסיור בחממת ורדים "ורדים ברמה" עם טעימות מהליקרים והריבות של בעלת הבית. אוהל אירועים וארוחות קוצ'יניות אותנטיות בבתי המבשלות. לרגל הפסטיבל יוצעו ארוחות קוצ'יניות מסורתיות עם מנות ייחודיות כמו מוט'ה קאלוס, קאראט צ'ייצ'ה, מסאלה דושה, שקשוקה קוצ'ינית, אופו מאו ועוד.

מועדי פעילות: בימים חמישי-שישי, בשני סופי השבוע של הפסטיבל. חמישי – 8:00-21:00, שישי – 8:00-14:00

טלפון להזמנות: בתיאום מראש 052-4409041, 08-6237783

 

בשרים מעושנים של שף רודד במושב שרשרת (צילום: רונית סבירסקי)

 

השף רודד, סדנאות בישול במושב שרשרת

סדנאות בישול באווירה כפרית, בביתו של השף רודד, היוצרות פיוז'ן של טעמים - שילוב בין המאכלים של פעם לטרנדים של המטבח העכשווי, עם שפע ירקות ופירות טריים מחקלאי המושב ומגינת הירק של השף. טיפים וסודות לבישול גורמה, אוכל טעים ובריא וחומרי גלם משובחים.

מועדי הפעילות: 30.5 – סדנת אסאדו בפרנה, בשעה 19:00, 3.6 – סדנה איטלקית – בשעה 19:00, 7.6 – סדנת אסאדו בפרנה, בשעה 12:00

טלפון להזמנות: בתיאום מראש  054-7730379

 

בחצר של אורה, כפר מימון

סיורים מודרכים בבוסתן ובו 80 מיני צמחים, חלקם נדירים ואקזוטיים, בסיומו יוגש מיץ מפירות הבוסתן והסבר להכנת קונפיטורות וליקרים בייצור ביתי.

מועדי הפעילות: חמישי – בתיאום מראש, בכל שעה. שישי – בתיאום מראש, עד שעות הצהריים. שבת – סגור.

טלפון להזמנות: בתיאום מראש 08-9941285, 054-4234833

 

חוות ירקות שקד, מושב נתיב העשרה

גן ירק אורגני לקטיף עצמי של ירקות העונה. בואו לקטוף פלפלים, מלפפונים, סלרי, בצל, עשבי תיבול, שומר, תרד, חסה, בצל ירוק והכינו במקום סלט טרי ורענן. ואיתו - מטעמים בטאבון – פוקאצ'ות ופיצות פריכות וטעימות, מעשה ידיכם בתוספת ירקות החווה. מה קוטפים בחווה מעודכן מידי שבוע בדף הפייסבוק של החווה!

מועדי פעילות: רק בשבתות, 10:00-16:00

טלפון להזמנות: לכל המשפחה, בתיאום מראש 052-8360646 http://www.shaked-s.co.il /

 

קונדיטוריית "העוגיות של סבתא טינה", מושב ישע

בבית של סבתא טינה, כשהיא מוקפת בתמונות ילדות ובאווירה סנטימנטלית, מגשימה גלית חלום ישן ואופה שלל מאפים ומתוקים. 24 סוגים של עוגיות, לחמים, קישים, עוגות, חלות, לחמניות וקרואסונים – ריחות מסחררים וטעמים מרגשים. לכבוד הפסטיבל הכינה גלית קולקציה של קישים, לחמים ופוקאצ'ות עם ירקות מהחממות של אביה ושל חקלאי האזור. תוכלו למצוא קיש כרובית עם פרמזן, קיש בטטה עם אגוזי מלך, לחם מלא עם חצילים, לחם שיפון עם עגבניות מיובשות ועוד.

מועדי הפעילות: ב-ה 08:30-15:00  יום ו' 07:00-15:00

טלפון להזמנות: בתיאום מראש  054-4882662

 

שדות צמחי תבלין במבוך מרים, מושב ניר משה (צילום: רונית סבירסקי)

 

מבוך מרים, מושב ניר משה

ללכת לאיבוד בשבילים מפותלים, בין עשבי תבלין ושיחי בשמים ולהסתחרר משפע הריחות. לכבוד הפסטיבל: סיור לילי במבוך, לאור פנסים וחליטות מצמחי התבלין שבמבוך ולאבנה עם שמן זית וזעתר, סיורי יום מודרכים לזיהוי צמחי תבלין באמצעות חוש הריח והטעם, חליטות לימונדה ביתיות, הכנת שקיות ריח מצמחים ופיתות על הסאג'. הסיורים ייצאו בשעות קבועות ודורשים תיאום מראש.

מועדי הפעילות: סיורים ייצאו בשעות קבועות בתיאום מראש.

סיורים ליליים - בימי חמישי - 30.05.2013 ו- 06.06.2013  בשעה 21:00

סיורים בשישי-שבת ייצאו בשעות - 10:00   11:30    13:00    14:30

טלפון להזמנות: לכל המשפחה, בתיאום מראש 050-4272004, 050-6246427

 

מרכז ג'ו אלון, סמוך לקיבוץ להב

סדנת גששות ואמנות הבישול הבדואי – סיור גששות בו נלמד את סודותיו של הטבע ונאסוף צמחי מרפא ותבלין, שישמשו אותנו להכנת ארוחת מטפונה בדואית עם עוף וירקות שורש אותה נטמין במדורה וגם נשמע סיפורי פולקלור בדואי. לאחר סיור מודרך במרכז ג'ו אלון והמוזיאון למורשת הבדואים, נסב לאכול את המטפונה שהכנו, עם תוספות מפנקות ועל מצע של אורז. נקנח בתה מתוק, קפה מר ובקלאווה.

מועדי הפעילות: חמישי-שבת, 09:00-16:00, בתיאום מראש. הפעילות מותנית במינימום משתתפים.

טלפון להזמנות: בתיאום מראש 08-9913322

 

עדי אמנות באפיה, קיבוץ נירים

מחדר קטנטן בקיבוץ נירים מפליאה עדי לגזיאל שי באמנות האפייה, והריחות הנפלאים מתפשטים בשבילי הקיבוץ. עוגות, מאפים, לחמים, פשטידות ושלל פינוקים לחיך. לרגל הפסטיבל מציעה עדי ארוחות בוקר עשירות מסוגים שונים, בחצר הסמוכה לקונדיטוריה, מבחר עוגות גבינה וקישים בהם משובצת תנובת האזור כמו קיש בטטה ושמנת בניחוח רוזמרין, קיש תרד, בצל וגבינה בולגרית ומאפי גבינה עם ירקות.

מועדי פעילות: ימי שישי, בין השעות 9:00-14:00, בשאר ימות השבוע המקום פתוח בתיאום מראש.

טלפון להזמנות: ארוחות בוקר בתיאום מראש 054-2440230

 

"עדי אומנות באפייה" בקיבוץ נירים (צילום: רונית סבירסקי)

 

חוות נעמ"א, תדהר - חליבה, גיבון גבינות ויריד אורגני

בשטחי מרעה נרחבים משפחת אדירי מגדלת צאן לצד גידולי פלחה וזיתים. על שפת נחל גרר המקראי יתקיים יריד אורגני בו ימכרו גבינות צאן מובחרות מתוצרת המשק, שמן זית אורגני, דבש טהור, חלבה ועוד. לצד היריד יתקיימו פעילויות של חליבת כבשים, הגמעת טלאים, סדנאות גיבון גבינה ואפיית פיתות.

מועדי פעילות: יום שישי ה-07/06, בין 10:00 ל-16:00. אין צורך בתיאום מראש.

טלפון להזמנות: 08-9934205 ובאתר www.naama-farm.co.il

 

מרכז הדבש והמבקרים, קיבוץ יד מרדכי

במרכז המבקרים הנעים והממוזג של הקיבוץ יתקיימו סדנאות בישול מתוקות מדבש, בהן ההורים הילדים ומומחי הדבש ושל הקיבוץ יכינו מאפים, סלטים, ועוד. בפעילות חוויה מתוקה תתקיים הצצה לתוך כוורת אמיתית, ומי שירצה יוכל גם ללקק דבש ולהכין נרות מדונג דבורים. על הטרקטור ובעגלה יתקיים סיור בין ענפי הקיבוץ, עם עצירה קלה ברפת, וסיום באתר שחזור קרב תש"ח בו אפשר לספוג קצת היסטוריה וגם לטפס על טנקים אמיתיים.  משך הפעילות כ-2.5 שעות. אין צורך בתיאום מראש.

מועדי פעילות: בשבתות, 01/06 ו-08/06, מ10:00 ועד 15:00. בכל שעה עגולה מתחילה פעילות.

טלפון לפרטים והזמנות: 08-6720559 / 052-9323104 ובאתר www.ym-tayarut.co.il

 

מסעדת מידס, קיבוץ ברור חיל

ב'קיבוץ של הסמבה' יש מקום מיוחד בו המתכונים נכתבו בקצב הקרנבל והטעמים רוקדים בצלחת. השום, הבצל וגם שמן הזית מגיעים מהשדות הסמוכים ויהיו בסיס למנות מיוחדות שיוגשו במהלך הפסטיבל. הבטטות ותפוחי האדמה שיוגשו לצידם ינענעו את חושי הטעם ממש כמו בחוץ-לארץ. לצד הספיישלים תוכלו לבחור בין לימונדה טריה מהפרדס הסמוך או יין בוטיק שמגיע מיקב מקומי. במידס מגישים מגוון מנות בשרים על הגריל, אסאדו, דגים, פסטות וסלטים. לא כשר.

מועדי פעילות: שלישי עד שישי – החל מהשעה 18:00. פתוח בשבתות החל מ 12:00.

טלפון לפרטים והזמנות: 08-6803441 / 054-6744197 – נתן

 

הקפירינה הכי טובה בכפר, מסעדת מידס (צילום: רונית סבירסקי)

 

לה פרובינציאל, משק 42, מושב גיאה

בין השדות של מושב גיאה מתחבאת מסעדה כפרית אמיתית – לה פרובינציאל. לכבוד הפסטיבל יגישו במקום מנות מבוססות על העגבניות של רפי רודמן, חקלאי מקומי שמגדל עגבניות אורגניות. אחרי שתטעמו מהגספצ'ו תוכלו להתענג על שקשוקה מעגבניות שרי המוגשת עם מאפים מחיטה מקומית. כל סלטי המסעדה יקבלו חיזוק אדום-עגבנייה ולפודיז אמיתיים יוצע קונפי כבד אווז בליווי ריבת שרי ופלפל צ'ילי. בלה פרובינציאל מגישים ארוחות בוקר, שקשוקה, בשרים, פסטות, פירות ים ודגים. לא כשר.

מועדי פעילות: ראשון עד שישי, 09:00 עד 20:00. בשבתות מ-10:00 עד 20:00.

טלפון לפרטים והזמנות: 053-8094987

 

מסעדת פטגוניה, קיבוץ אור הנר

חברי קיבוץ אור הנר, יוצאי ארגנטינה, התגעגעו לבשר הנפלא שהשאירו מאחור כשעלו לארץ. מתוך התשוקה לבשר נולדה מסעדת פטגוניה. לצד הבשרים העסיסיים תוגש במסעדה חגיגת ירקות המגיעים משדות הקיבוץ, בהם סלט ישראלי קלאסי, קצוץ דק-דק. סלט כרוב לבן, חמוציות וצימוקים ברוטב אסייתי, וסלט ארגנטינאי קלאסי העשוי מחסה מסולסלת בליווי סהרוני עגבניות אדמדמות. מנה חדשה שתיכנס לתפריט מבוססת על אחד מהגידולים הרחבים ביותר של הקיבוץ – גזר. סלט גזר רענן בתיבול חמצמץ יוגש בימי הפסטיבל.

מועדי פעילות: ימי שישי בין השעות 19:00 ועד 22:00. בשבתות מ12:00 ועד 16:00.

טלפון לפרטים ולהזמנות: 050-2400500

 

במסגרת הפסטיבל ניתן לפנות ישירות לכל אחד המקומות וליהנות ממסע מרתק של טעמים, או להצטרף לסיורים מודרכים "מהשדה לצלחת", אשר יובילו את המטיילים במסע של טבע וטעימות, וייצאו מידי שישי מצומת בית קמה וצומת יד מרדכי. בהרשמה מראש. מחיר מוזל ללנים באזור.

 

לפרטים מלאים אודות הפסטיבל, אתרי לינה ולהרשמה לסיור מהשדה לצלחת -  www.habsor.co.il