צלם: טל שוורץ
פסטיבל מתוק – מכוורות דבש ברחבי הארץ מקיימות פעילות לקראת ראש השנה
צלם: דורון צוקר
מכוורת פרחי הגליל
צלם: טל שוורץ
דבורת התבור
צלם: יח"צ
מכוורת יערת הדבש

פסטיבל מתוק כדבש

פסטיבל הדבש במכוורות ברחבי הארץ - כיצד נוצר הדבש? למה הדבש בריא לנו? למה חשובות הדבורים לגידול המזון מהצומח? לאן נעלמות הדבורים? כיצד כל אחד מאתנו יכול לתרום לקיום ענף הדבורים? פעילויות לכל המשפחה, טעימות, הסברים וסיפור עולמן הקסום של הדבורים

 

 

מכוורת "גליל", קיבוץ שמיר (צילום באדיבות מכוורת גליל)

 

"פסטיבל הדבש" המסורתי מתקיים גם השנה ביוזמת "מועצת הדבש" בכל רחבי הארץ בין התאריכים 16 באוגוסט עד 28 בספטמבר 2013. הציבור הרחב יוכל לבקר במכוורות, מרכזי מבקרים, מכוורות בוטיק ומשקים חקלאיים חלקם ללא תשלום. במסגרת הסיור המבקרים  יחשפו לדבש ישראלי שמסומן בתו איכות שנבדק על ידי מועצת הדבש.

 

ביקור במכוורות וטעימות דבש

מרכזי המבקרים במכוורות יקיימו פעילות מיוחדת לציון פסטיבל הדבש – הצגת חיי הדבורים, סיורים מודרכים לכל המשפחה, הקרנת סרטים קצרים על חיי הדבורה, הסברים על תפקיד הדבוראי וכלי עבודתו . המחשת אופן גידול הדבורים מתקופות קדומות ועד היום. בנוסף, ניתן יהיה לצפות בכוורות שקופות, רדייה עצמית של דבש, ביקור בבית אריזת הדבש והדגמת תהליך הפקת הדבש מאיסוף הצוף ועד הגעת הדבש לצנצנת. הילדים ייהנו אף מפעילויות ופינות יצירה בדבש, הכנת נרות מדונג יחד עם ביקור בביתן הדבורים ובמוזיאון הדבש לצד טעימות דבש ישראלי.

 

 

מכוורת "פורת", עין יהב (צילום: דן בליליטי)

 

תנו לדבורים לחיות

בארץ ובעולם ממשיכים להתמודד עם תופעת העלמות הדבורים. קיומה של הדבורה הוא בעל חשיבות מכרעת לקיום החקלאות והמזון בעולם. מגדלי הדבורים מסייעים להמשך קיומן וחשוב לעודד את המגדלים הוותיקים ואת הצעירים שמצטרפים אליהם. מחקרים בעולם מצביעים על קשר בין התמעטות הצוף הזמין ותופעת ההעלמות. מועצת הדבש פועלת להגברת החינוך מהגיל הרך ועידוד נטיעות של עצים ושיחים שיש להם פרחי צוף. הפעילות נעשית בשיתוף פעולה והקצאת שטחים למטרה זו על ידי קק"ל. התוכנית היא לטעת כ-1.5 מיליון צמחים ועצים צופניים ביניהם: אקליפטוס, חרוב ושיזף. למיזם הזה התגייסו גם חברת ההפעלה של כביש 6, חברת הדרכים הלאומית, צה"ל, עיר הבה"דים ורשויות מקומיות.

 

הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש אומר, כי ענף גידול הדבורים קיים בישראל באופן מאורגן משנת 1882 כ- 131 שנים. יחד עם זאת ישנן עדויות וממצאים לקיומן של מכוורות עתיקות שגילן אלפי שנים. כיום פועלים בישראל כ- 500 דבוראים המטפלים במאה אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מתוכן 60,000 כוורות מוצבות באזורי גידול חקלאיים, בהם משמשות הדבורים כמאביקות במטעי הפרי ושטחי הירק.

 

אבידור מוסיף כי "צריכת הדבש בקרב הציבור הישראלי מסתכמת בכ- 4,000 טון דבש ובחגי תשרי ישווקו בישראל כ- 1,600 טון דבש שהם 40% מהביקוש הישראלי". לקראת ראש השנה, מזכיר אבידור לרכוש דבש איכותי מתוצרת מכוורות ישראל, בכדי לתמוך בחקלאות ישראלית ולוודא, כי על צנצנת הדבש מודבק תו האיכות- "דבש איכות תוצרת ישראל" המאשר את היותו דבש איכות טבעי.

 

המכוורות המשתתפות בפסטיבל:

 

בצפון: מכוורת גליל בקיבוץ שמיר, מכוורת פרחי הגליל במושב מנות, כוורת הבוסתן בפקיעין, דבורת התבור בשדמות דבורה, מכוורת אופיר באלון הגליל, יערת הדבש באלוני אבא

מחוז חיפה: מכוורת עמק חפר החדשה

מרכז: משק דבורים לין בכפר בילו א'

דרום: בית הדבש והדבורה בקיבוץ יד מרדכי, מכוורת פורת "דבש מן המדבר" בעין יהב

 

לפירוט המלא של פעילויות במכוורות הדבש ברחבי הארץ לחץ כאן

 

למידע נוסף על דבש, דבוראות, מחקרים בנושא ועוד באתר מועצת הדבש: www.honey.org.il