צלם: רונית סבירסקי
הרי געש ומעיינות חמים - הפרק השישי במסע לקוסטה ריקה
צלם: רונית סבירסקי
מיץ קנה סוכר סחוט טרי
צלם: רונית סבירסקי
מוצצים קנה סוכר כמו פעם
צלם: רונית סבירסקי
מכינים טורטיות יחד עם אלייט
צלם: רונית סבירסקי
"מכונת קפה" כמו במאה הקודמת

הרי געש ומעיינות חמים

הפרק השישי במסע לקוסטה ריקה

 

מאת: רונית סבירסקי

 

הפרידה הקשה מ"טורטוגרו" סימנה גם את שלב ההתבגרות שלנו בטיול. קיבלנו רכב שטח שכור שהגיע עד "פתח הבית" כלומר למתחם המסעדה בגוואפילס. במסעדה שבה אכלנו את ארוחת הצהרים המתין לנו נציג של חברת ההשכרה "טריפטי", נתן לנו שירות VIP , צייד אותנו ב-GPS  ודאג להסביר לנו  על תוואי הדרך לכיוון העיירה לה פורטונה והר הגעש ארנל. עוד לפני שעזבנו את מלון "לנדס אין לאב" הם דאגו להזמין עבורנו את המלונות, האטרקציות, הרכב השכור והמדריכים עד סוף הטיול. בדרך זו חסכנו את הטרדה והטרחה, את המהמורות והתקלות שמתרחשות בהסתגלות ראשונה לארץ זרה שאיננו דוברים את שפתה.

 

הר הגעש ארנל חושף את פסגתו (צילום: רונית סבירסקי)

 

ההר שיצר אגם

הר הגעש "ארנל" והעיירה "לה פורטונה" מהווים יעד מרכזי למטיילים בקוסטה ריקה. שמורת טבע עם מעיינות טרמו מינרלים שנוצרו כתוצאה מהפעילות הוולקנית באזור, מתקנים אתגריים, גשרים תלויים ומפלים מרשימים. ההתפרצות הקשה ביותר של ארנל התרחשה בשנת 1968 בעוצמה גדולה כל כך עד שגרמה להתפרקותו של מחצית מן ההר ולהיווצרות עמק לאורך של 87 קילומטרים ומי הגשמים שניקוו בו הפכו אותו לאגם מרשים. סלעים עצומים עפו למרחק של קילומטרים ויצרו מכתשים באדמה, כפרים נחרבו ולא נושבו מחדש. שפע המים והרוחות העזות שנושבות באזור הביאו להחלטה להקים בסמוך להר תחנת כוח מהגדולות בקוסטה ריקה.

 

טיול בטבע ומעיינות חמים

שמורת הטבע המקיפה את ההר, המעיינות החמים שנובעים למרגלותיו, הנופים, החיות ונקודת התצפית שממנה אפשר לראות את צורת הקונוס המושלמת ביותר יצרו מסלול טיול אטרקטיבי. חברות הטיולים ב"לה פורטונה" מציעות חבילות שונות שמשלבות סיור מודרך בשמורה, ביקור באחד מאתרי המעיינות וארוחה, או כל פעילות בנפרד. שני אתרי המעיינות החמים המפורסמים הם "באלדי" ו"טובקון". בשעת אחר הצהרים מוקדמת כשפני השמים קדרו ועננים שחורים הפכו את היום לערב יצאנו לסיור מודרך בשמורה. המדריך פתח שער נסתר שמוכר ליודעי דבר והכניס אותנו לשטח השמורה. באותם רגעים נפתחו ארובות השמיים וגשם עז ניתח ולא פסק עד שהגענו אל נקודת התצפית. כל פריט שלבשנו נספג במים, הנעלים, התיקים, הכסף והמצלמות למרות שעטפנו את עצמנו במעילי גשם. נגד מונסון כבד קשה להתגונן. פסגת ההר הייתה מכוסה בענן כשהגענו לנקודת התצפית וכך היא נותרה עד שעזבנו. כשהגענו למרגלותיו הוא התבהר אבל שעת הדמדומים מנעה מאיתנו את הצילום האולטימטיבי. למחרת בבוקר ההר היה צלול וממלון "מאונטיין פרדייס" (MOUNTAIN PARADISE) שבו שהינו הצלחנו לתעד את פסגתו כשאד של עשן מיתמר מלועו.

 

מלון "מאונטן פרדייס" משקיף אל הר הגעש ארנל (צילום: רונית סבירסקי)

 

סוויטות מול הר הגעש

"מאונטיין פרדייס" הוא מלון יוקרתי שהוקם לפני כשש שנים למרגלות הארנל. חלון הלובי הענק הוא תמונת טבע שההר משתקף דרכו בשלמותו. סוויטות המלון פזורות על פני שטח גדול בתוך גן בוטני מטופח עם מאות ציפורים. בלבו ניצבת בריכת שחיה שמשלבת סלעים טבעיים, מפלי מים וצופה אל הר הגעש. הסוויטות מרווחות וחלקן מעוצבות בצבעוניות עזה כשהקירות בירוק זרחני וכיסויי המיטה בבד סטן בורדו. ישנן גם סוויטות סולידיות יותר שקירותיהן בהירים וביחידות המשודרגות יש בריכה פרטית. בכל היחידות עיצבו תקרת עץ גבוהה ומיטות קינג סייז שגולפו ביד אמן מעץ גולמי. האמבטיה היא יצירה יוצאת דופן של מפל מים הנופל מתוך קיר דמוי סלעים כשצמחים טבעיים שתולים בתוכו ולצדו מקלחת עם ראש גשם מיוחד ומתזי עיסוי.

 

ארוחת קנה סוכר מסורתית

היום השני ב"לה פורטונה" זימן לנו חוויה יוצאת דופן בדמות סיור שמשחזר חקלאות מסורתית. כישראלים שמכירים בתי בד, גתות והרבה מאוד אתרים ארכיאולוגיים לא ציפינו לחידושים דרמטיים. אלייט קבלה את פנינו כשהיא לבושה בסינר פרחוני ומטפחת קשורה לראשה כאילו יצאה מסרט של פליני. מילטון, בעלה, במגפי גומי ובגדי עבודה לקח אותו ישר ל"עבודה". ארוחת הבוקר מבוססת על קני סוכר ונקראת "טרפישה" (THE TRAPICHE). היא נפתחת בכוס מיץ טבעי שאותה מכינים צמד  שוורים. הם רתומים לקורת עץ גדולה שמחוברת למתקן בטון וכשהם מסתובבים אלייט דוחפת לתוך המתקן קני סוכר שנטחנים לסיבים ומפיקים מתוכם מיץ צהבהב ומתוק. היא קולפת קנה סוכר ומגישה פיסות ללעיסה כדי להפיק באופן עצמאי את הנוזל כפי שהיה נהוג במאה הקודמת.

 

מכינים טורטיות עם אלייט (צילום: רונית סבירסקי)

 

מילטון ממשיך את ההסברים על תהליך הכנת סוכר טבעי ובריא מהקנים שהם מגדלים בשטחם. אחרי חימום בתנור לבנים והוספת חומרי גיבוש מתקבל נוזל צלול של סוכר שאותו שופכים לשבלונה ומקבלים עוגת סוכר חומה. אם מערבבים את הקרמל החם עם קוקוס או אננס טחונים יוצרים פאדג'. כלי העבודה נותרו כפי שהיו לפני למעלה ממאה שנים. מילטון מספר על בעלי החווה המקוריים והניסיון שלו לשמר את המקום והמורשת. בימים שקדמו להגעת הקפה לקוסטה ריקה נהגו האנשים לשתות "אקווה דולצ'ה" שהם "מים מתוקים". הם נהגו להרתיח מים, להמיס בתוכם חתיכת סוכר טבעי ולזה הוסיפו חלב חם.

 

טורטיות וגבינה מלוחה

בשלב השני נכנסים למטבח עם אלייט כדי להכין טורטיות רכות כפי שנהגו להכין מדי בוקר לפני היציאה לעבודה. הטורטיות הרכות עשויות מבצק שנאפה בסאג' ברזל המונח על טאבון גחלים וסופג ניחוח קל ומעושן. אלייט מחלקת לאורחים כדורי בצק קטנים וכל אחד יוצר לעצמו את הטורטייה שלו. כשהטורטיות נאפות הן מוגשות לשולחן לצד גבינה מלוחה קשה ושמנת חמוצה שגם אותן הם עושים בחווה. מילטון מסביר כיצד מגלגלים את הגבינה בתוך הטורטייה וטובלים בשמנת כפי שעשו לפני מאה שנים. לצד הטורטייה הם מגישים קפה מתוך מתקן פרימיטיבי עשוי עץ ועליו תלויה שקית כותנה שדרכה מחלחל הנוזל השחור. מילטון מספר במהלך הארוחה על ההיסטוריה של מקימי החווה שיהיו החלוצים הראשונים שהגיעו ל"לה פורטונה". המתיישבים שהגיעו אחריהם לאזור שהו בחווה עד שהקימו לעצמם בית וכך גדלה העיירה במשך השנים. הם ילדו 23 ילדים שסייעו בעבודה והמשיכו להחזיק את החווה לאורך השנים. כשאבי המשפחה נפטר מילטון ואלייט החליטו לרכוש אותה, לשמר ולהמשיך את המסורת.

 

ריקודים מסורתיים ובוסתן פירות אקזוטיים

אחרי ארוחת הבוקר נוסעים על גבי עגלה רתומה לטרקטור לסיור בבית הספר המקומי. הילדים מקבלים את האורחים בצהלות שמחה, לוחצים ידיים ומציגים עצמם בשמות. הבנות לבושות בשמלות ארוכות בצבעים ססגוניים והבנים בחולצה לבנה, מכנסיים שחורים וצעיף אדום. המוסיקה סוחפת, הריקודים עליזים ובריקוד הסיום הם  משתפים את האורחים. מבית הספר ממשיכים לחווה החקלאית של סאנה ודאגו. חווה של איש אחד ששומר על יער ששטחו 130 דונמים. דאגו קיבל את השטח מהמדינה כמתנה כדי שישמור עליו וידאג לו ולבעלי החיים שמתגוררים בו. דאגו מגדל סביב ביתו בוסתן של עצי פרי אקזוטיים וצמחי תבלין. הוא מסביר בעזרת מילטון על המעלות הרפואיות של כל צמח ופרי. המבקרים ממוללים ומריחים אורגנו, רוזמרין, כוסברה ושומר. שומעים הסברים על גידולי אננס, רמבוטן, בננות, פפאיה וקסאווה רוט, שהוא שורש ענק הדומה לבטטה וטעמו כשל תפוח אדמה. הביקור מסתיים בטעימת אננס ופפאיה שנקטפו הישר מהעץ לצלחת.

 

ילדי בית הספר מדגימים ריקוד מסורתי (צילום: רונית סבירסקי)

 

ארוחה על עלה בננה וליקר שוקולד

כשחוזרים מהסיור יושבים במסעדה המטופחת של מילטון ואלייט. החלל פתוח אל הטבע ללא חלונות ומחיצות וברקע נשקף הר הגעש ארנל. בטאבון הגחלים מתבשלת ארוחת "קאסדו" מסורתית. היא מוגשת על משטח עץ שעליו פרוש עלה בננה גדול. על העלה מסודרים זה לצד זה מרכיבי הארוחה: פירמידת אורז לבן, גבעת שעועית שחורה, סלט ירוק, פלנטין מטוגן ואחד מסוגי הבשר לפי בחירה, עוף, בשר או דג שמתבשלים בטאבון העצים. לסיום הארוחה הם מציעים את אחד המשקאות האלכוהוליים שגם אותם הם מכינים לבד. קאסיקה טהור, ליקר קפה או ליקר קקאו שמיוצרים על בסיס קנה סוכר. כשקבוצות גדולות מגיעות להתארח מילטון אוחז בגיטרה ומפליא לנגן ולשיר יחד עם האורחים שירים ספרדיים מוכרים. לה פורטונה היא בהחלט מקום שמח להיות בו.

 

בפרק הבא: מונטה ורדה והסיום הגדול בשמורת מנואל אנטוניו

 

מסע בקוסטה ריקה:

לפרק הראשון במסע - לחיות ביער עננים

לפרק השני במסע - הרפתקה יבשה ורטובה 

לפרק השלישי במסע - אדרנלין בג'ונגל

לפרק הרביעי במסע - מטעי קפה וגנים קסומים

לפרק החמישי במסע - הטלת צבי הים ושמורת טורטוגרו

לפרק השישי במסע - הרי געש ומעיינות חמים

לפרק השביעי במסע - ההר הירוק והסיום הגדול בפארק מנואל אנטוניו 

לפרק השמיני במסע - טיפים למטייל העצמאי בקוסטה ריקה

 

מחירים ולוח זמנים של המסע