שמן, יין וגבינות בחוות היצרנים בכפר קיש (נסגרה)

 

"חוות היצרנים" בכפר קיש היא מיזם שמקרב את מוצרי השדה אל הציבור הרחב תוך שהוא משתלב היטב בטבע הסובב אותו. המבנה שנבחר שימש כמחסן חקלאי ונותר כפי שהיה אלא שהנגיעות הרכות בעיצוב הפנים הפכו אותו לפינת חמד.

 

כפר קיש ורמת סירין אינם מקומות ששגורים על הלשון בקרב מטיילים, יש בהם מן הנחבא אל הכלים ששומר על קסמם. הם משאירים את התהילה לכפר תבור ומקבלים בחום את אלה שמחפשים את התום והכפריות הבתולית. רמת סירין משתנה כמו זיקית מעונה לעונה בחורף משתלטים על הגבעות מרבדים של חיטה ירוקה. באביב היא כבר מזהיבה ובעונת הקיץ אחרי הקציר נותרים רגבים של אדמה פורייה שמחכים לגשם.

 

נופי רמת סירין    צילום: רונית סבירסקי

 

ניחוח חציר

האווירה החקלאית קיבלה אל חיקה בחום את מרכז המבקרים שנוסד לפני שנה בכפר קיש "חוות היצרנים". מיזם שמקרב את מוצרי השדה אל הציבור הרחב תוך שהוא משתלב היטב בטבע הסובב אותו. המבנה שנבחר שימש כמחסן חקלאי ונותר כפי שהיה אלא שהנגיעות הרכות בעיצוב הפנים הפכו אותו לפינת חמד. ערמות חציר, בדי יוטה, אבנים טבעיות מהשטח, שימוש בעץ גולמי, כלים חקלאיים ואוסף של ענתיקות מקדמים את פני הבאים. חלל גדול מקורה וכולל שולחנות עטופים במפות משובצות אדום-לבן. בחוץ ניצבת מרפסת נוף שמשקיפה על רמות סירין, באופק מטייל עדר פרות, כרמי זיתים וגפנים מנקדים את השדות, ציפורים מצייצות והשקט הוא הצליל המוביל.

 

עיצוב חלקאי כפרי בחוות היצרנים   צילום: רונית סבירסקי 

 

כבוד לשמן זית

"חוות היצרנים" הוקמה על ידי איתם בירגר בן מושב כפר קיש ומיכל מור-מלמד ממחלבת שירת רועים. בירגר הוא דור שלישי למגדלי כרמים וזיתים ובן ממשיך לראובן בירגר, מומחה לגידולי זית ושקד וטועם שמן זית מקצועי. איתם מתבונן באהבה עמוקה בשמנים שהוא מציג. האורחים שמגיעים לביקור נסחפים איתו בעוצמת הרגש ומאזינים להסברים המקצועיים על השמנים השונים. השמן זוכה לכבוד הראוי והטעימות מתבצעות בדרך מקצועית. הבקבוקים מוצגים בפני האורחים ולצדם כוסיות זכוכית כחולות שבהן משתמשים טועמי שמן מקצועיים. את השמן לוגמים ישירות מן הכוס ולא טובלים בלחם על מנת לחוש היטב את טעמיו. משק בירגר מתמחה בגידול כרמי זית שמשתרעים על פני מדרונות  נחל תבור ורמת סירין. הם מייצרים שמני זית זניים של ברנע, פישולין, פיקואל, סורי ולצ'ינו ובתום המסיק מרכיבים בלנד מהשמנים הטובים ביותר שנקרא "בחירת המסיק".

 

שמן זית, יין, זיתים ומעדנים    צילום: רונית סבירסקי 

 

ממצנח רחיפה לייצור גבינות

איתם לא מסתפק בשמן זית הוא החל לייצר יין מענבי שיראז, פטיט סירה ומרלו, זנים שגדלים בכפר קיש. משלימות את התמונה גבינות הצאן של מחלבת "שירת רועים" שמוצריה מוצגים בתוך ויטרינה מעוצבת במרכז המתחם. מיכל מור-מלמד, שהייתה קלינאית תקשורת ורחפנית מצנחים, נסעה לחופשת רחיפה בשוויץ וכשביקרה במחלבה לייצור גבינות באלפים, נדבקה בחיידק והחלה לייצר גבינות בארץ. המחלבה  שלה נמצאת באזור תעשייה לוטם ושם היא שוקדת ומפתחת בה את הסוגים השונים.

 

 מיכל ואיתם טועמים יין וגבינות    צילום: רונית סבירסקי

 

ענבר, עבדת וארבל

מיכל מכינה גבינות מחלב כבשים ועזים בשיטות אירופאיות מסורתיות. למרות שהגבינות מבוססות על מתכונים אירופאים כולן זכו לשמות עבריים: מירב (מנצ'גו), עין מודע (פיקורינו), עמק המעיינות (טום), ענבר (מוצ'לי), עבדת (ואלנסה) וארבל (קורטן). ישנן גם עין שוקק, מעין חרוד, מסחה ותבור, סך הכל 16 סוגי גבינות. שנתיים של עשייה זיכו אותה בשנה שעברה במדליית זהב וארבע מדליות כסף. בזהב זכתה "ענבר" עם זרעי חרדל, תימין, פלפל שחור ויין. מיכל ואיתם מקיימים סדנה שנקראת "טנגו גבינות ויין". הם מסבירים למשתתפים על סוגי הגבינות השונים וכיצד עושים את ההתאמה הנכונה בין היין והגבינה. המרכז מקבץ גם מבחר של תוצרת מקומית ועל מדפי העץ ניצבים ליקרים, קונפיטורות, דבש, שקדים טבעיים מתוצרת מטעי כפר קיש, כלי קרמיקה וחפצי אמנות.

 

מיכל והגבינות   צילום: רונית סבירסקי 

 

שולחן מול הנוף

אחרי ההיכרות והטעימות השונות לא נותר אלא להתיישב מול הנוף הפתוח ולהזמין ארוחת גבינות עם כוס יין הבית. צלוחיות לבנות ממלאות את השולחן כשבתוכן עגבניות שרי ברוטב ביתי, טפנד זיתים, מלפפונים ביוגורט עזים, שמן זית שבמרכזו הוזלף רכז רימונים, טפנד עגבניות מיובשות, קונפיטורות גליליות ולחם כפרי חם. במרכז השולחן מניחים פלטת עץ ועליה 5 סוגי גבינות של מחלבת "שירת רועים". כל גבינה בצבע ובמרקם שונה, לצד פירות טריים ויבשים. ישנם בתפריט גם קישים אישיים, פטיפורים, עוגת מוס, קפה ותה מחליטות טבעיות. מחיר ארוחת גבינות 59 שקל לאדם, קישים 18 שקל ויין בין 97-44 שקל לבקבוק.

 

סועדים מול נופי רמת סירין    צילום: רונית סבירסקי

 

חוות היצרנים פתוחה במהלך כל השנה בשישי ובשבת בין השעות 17:00-10:00

טל. 050-4991519, 04-6620788