סיורי גבורה גם לילדים

 

במהלך חופשת חג החנוכה 2014 מציע מיזם "אוצרות הגליל" בשיתוף רשות הטבע והגנים סיור גבורה חווייתי ומותאם למשפחות על סיפורה של שיירת יחיעם, המצור על נהריה וליל הגשרים

 

סיור מודרך והדלקת נר במבצר

סיורים מודרכים בעקבות סיפורו של הגליל המערבי במלחמת השחרור יתקיימו ביוזמת "אוצרות הגליל" ורשות הטבע והגנים במהלך חופשת החנוכה. שישי-שבת, 19-18 בדצמבר 2014 וראשון-שלישי, 23-21 בדצמבר 2014 בשעות 17:00, 19:30. הסיור מומחז על ידי שחקן ויתאר את סיפורו של הגליל המערבי ועמידתו במלחמת השחרור דרך סיפורה של שיירת יחיעם, הקמת הקיבוץ, חומה ומגדל וסיפורי הגליל.

 

הסיור הינו חוויתי ומנסה לתאר בעזרת כל האמצעים את מה שהתחולל באזור בתקופת מלחמת השחרור. המטיילים יחלו את הטיול באתר ההנצחה לשיירת יחיעם בנתיב השיירה, ימשיכו למבצר יחיעם בקיבוץ יחיעם ולסיור עששיות במבצר. בסיום, תיערך הדלקת נרות חנוכה, שתייה חמה, מרק חם, סופגניות וכיבוד קל. נקודת המפגש באתר שיירת יחיעם. 

 

 

חניון עם היסטוריה

חניון השיירה הוא שילוב של פסטורליה וזיכרונות היסטוריים של הגנה על המולדת. יער ירוק ואזורי פיקניק מסודרים לצד עדות היסטורית מצמררת. שורה של משוריינים דוממים ניצבים במקום, זכר לקרב עקוב מדם שהתחולל במקום ערב פרוץ מלחמת העצמאות. ב-27 במרס 1948 יצאה מנהריה שיירת אספקה של חטיבת "כרמלי" מלווה ב- 90 לוחמים בדרכה לקיבוץ יחיעם הנצור.

 

 המשוריינים לאורך השביל שבו ניטש הקרב    צילום: רונית סבירסקי

 

השיירה כללה משוריין עם התקן לפריצת מחסומים,  מכונית משא משוריינת טעונה חלקי גשר כדי להתגבר על נחל געתון, טנדר, שתי משאיות עמוסות, משוריין עם כיתת מקלע ואוטובוס משוריין. בשעה 14:25, בעיקול הדרך שליד בית הקברות הערבי, נתקלה השיירה במארב מתוכנן. המשוריין הראשון השיב אש ופרץ את המחסומים, אך המשאית הראשונה התהפכה וחסמה את הכביש. מנוע האוטובוס בקצה השיירה כבה וכלי הרכב נכלאו ביניהם מבלי יכולת לזוז.

 

חילופי האש נמשכו עד הערב ובמהלך הקרב נהרגו 47 לוחמים, ביניהם מפקד השיירה בן עמי פכטר. הנותרים נמלטו בחסות החשיכה. המשוריין הראשון היה היחידי שהצליח להגיע ליחיעם כשהוא נושא עמו הרוג ושני פצועים. לצד שרידי המשוריינים ניצבת אנדרטה הנושאת את שמות חללי השיירה.

 

עדות אישית של אחד הניצולים   צילום: רונית סבירסקי

 

אנדרטה ושרידי המשוריינים

אתר ההנצחה נמצא כ-300 מטרים מדרום לצומת כברי, במקום שבו הטמינו הערבים את המארב לשיירה. בשלב ראשון הוקמה אנדרטה גבוהה מעוצבת משלושה עמודים היוצרים צורת כוכב ועליה חקוקים 69 שמות נופלים מתוכם 47 שנפלו במארב. האנדרטה מוקפת ברחבת אבן עגולה. בשנות ה-60 הוסיפו את שיחזור הקרב והציבו קיר זכרון מפוסל עשוי בטון הנושא תבליט עם מפת יישובי האזור, מיקום השיירה ביום הקרב וסיפור הקרב הקשה. בקטע הכביש שבו התחולל הקרב הוצבו משוריינים שרופים ואליהם מרותכים כלי נשק ובצד עמדות משוחזרות שמהן הערבים התקיפו את השיירה. יחיאל ערד, חבר קיבוץ סער, שאחיו היה בין חללי הקרב תכנן בשנת 1969 את אתר ההנצחה, 21 שנים לאחר נפילת הלוחמים בקרב. נקודת המפגש באתר שיירת יחיעם.

 

 

הלילה שבו פוצצו הגשרים 

בלילה שבין ה-16 ל-17 ביוני 1946 נערך אחד המבצעים הצבאים הנועזים של ארגוני המרי היהודי שכונה "ליל הגשרים". כנקמה על גזרות "הספר הלבן" ובקשתה של ממשלת המנדט לפרוק את ארגוני המרי מנשקם הוחלט על פיצוץ כל גשרי המעבר בארץ ישראל מצפון לדרום. בליל המבצע יצאו קבוצות של לוחמי המחתרות בו זמנית לפיצוץ 11 הגשרים. הכוח שהיה אחראי על פיצוץ גשרי א-זיב, גשר הכביש וגשר הרכבת, מנה 44 לוחמים. הם יצאו מקיבוץ מצובה כשהלוחמים לבושים במדי הצבא הבריטי ונושאים איתם נשק על מנת להסוות את זהותם. לקראת השעה 23:00 החלה ההתארגנות לקראת הפיצוץ כשכל אחד מהלוחמים מבצע את המוטל עליו. לפתע נפתחה עליהם אש מגג בית הבאר הסמוך לקצהו הדרומי של הגשר.

 

הקמת יד לי"ד

רק גופתו של יחיעם וייץ זוהתה בוודאות והוא נטמן בהר הזיתים בירושלים. במשך שנים גורלם של חללי גשרי אכזיב נותר עלום. עד שב-22 במאי 1966 סיים פקד שלמה בן-אלקנה ממשטרת ישראל את חקירתו ופרסם את תוצאותיה ב"מעריב". המסקנה אליה הגיע הייתה כי כל 13 הלוחמים נהרגו בפיצוץ ונטמנו בקבר אחים.

 

הסיורים המודרכים יתקיימו בימים שישי-שבת, 19-18 בדצמבר 2014 וראשון-שלישי, 23-21 בדצמבר 2014 בשעות 17:00, 19:30, מחיר: 50  שקל למבוגר, ילדים עד גיל 12 המחיר 40 שקל. נקודת המפגש באתר שיירת יחיעם. להזמנת כרטיסים: 3639*