בחזרה אל העמק בין שקיעה לזריחה

 

השדות החקלאיים והישובים הכפריים בעמק נראים במיטבם באור יום והופכים עוד יותר רומנטיים בשעת שקיעה. אמנם שרים לו "נומה עמק, עמק תפארת" אבל העמק לא ממהר ללכת לישון וכמנהג החקלאים הוא מקדים להשכים קום. סיור לילי בעמק מגלה שיש חיים אחרי החשיכה, ים הדגן ממשיך לנוע וצליל העדר מצלצל בדרך אל הרפת. חג השבועות המזוהה  במיוחד עם החקלאיים ותנובת הארץ זוכה לשלל אירועים בעמק במסגרת פסטיבל "חלב ודבש" ולתוך כל אלה משתבצים אתרי תיירות ופעילויות לכל המשפחה.

 

ללון באוהל בדואי

אחת הבעיות המרכזיות שמתעוררות כשמחליטים לבלות מספר ימים מחוץ לבית היא היכן לנים במחירים סבירים. יוזמה לא שגרתית התפתחה במהלך השנים בכפר הבדואי "כעביה-טבאש". שתי משפחות ישראליות קבעו את מגוריהן בכפר והחלו לארח מטיילים באוהל מאובזר. מדובר בחלל גדול ומוסק בימות החורף עם מזרונים ומחצלות, מקלחות חמות ומטבחון שמאפשר לבשל ארוחות חמות ולהכין ארוחות בוקר. אירית ויזהר גוריון הקימו ב-2012 את "שבט אחים". יש להם אוהל גדול שבנו במו ידיהם עם מזרונים אדומים ומחצלות. פינת ישיבה צמודה לאח עצים גדולה, תקרה גבוהה לבנה ווילונות לבנים. בצמוד לאוהל הציבו קרון רכבת ישן שבו ניתן להלין קבוצה קטנה של מטיילים. לינה עולה 70 שקל לאדם בקבוצה. שכירת האוהל כולו עולה 1000 שקל עד 15 אנשים. טל. 052-6941188 

 

אוהל שבט אחים בכעביה-טבאש     צילום: רונית סבירסקי

  

צמוד למשפחת גוריון נמצא מתחם "אצל שמשון בחצר". שמשון הוא סוס שניצב בחזית הבית ולידו דני החמור, שהובא מצער בעלי חיים. המקום הוקם על ידי שרון בירנבאום ב-1994 כתוצאה מקשרי ידידות שנוצרו בינה ובין ראש הכפר מוסטפה אבו יאסר. במאהל הונחה רצפת בטון יצוק, מחצלות, מזרונים, אח ענקית ומטבחון מאובזר. יש מקלחות עם מים חמים, מיקרו, קומקום ומתקן להכנת מנגל. מחיר 70 שקל לאדם בקבוצה. טל. 052-4771992

 

לעוף בכדור

לא בכל מקום בארץ ניתן לטוס בכדור פורח. תנאים טופוגרפיים קשים, אזורים שנתונים לתנאי אקלים הפכפכים וישובים צפופים אינם מתאימים לספורט הזה. כדי להעלות כדור פורח לאוויר צריך רישיון טיס ואנשים מקצועיים שיודעים להפעיל אותו. כשכל התנאים בשלו נפתח באזור עמק יזרעאל מיזם בשם RIZE שמקיים טיסות "שמפניה". 

 

כמו רוב ההמצאות שנולדו בדרך מקרה, כך "נוצר" הכדור הפורח, כאשר קבוצת אנשים במאה ה-18 הדליקה אש מתחת לשקית נייר שהחלה לרחף באוויר. אסיר מהבסטיליה שימש כשפן הניסיונות בטיסה הראשונה ולמזלו חזר בשלום. כדור פורח שהגיע לאזורים החקלאיים בצרפת הותקף על ידי כפריים, שהיו בטוחים שמדובר בכלי מלחמה חדשני. מאז נוהגים להעלות לטיסות בקבוק שמפניה צרפתית כדי שהכפריים יזהו את הטסים כמקומיים. כשמסיימים את הטיסה פותחים את השמפניה ומרימים כוסית לחיי הקפטן.

 

משייטים מעל העמק     צילום: רונית סבירסקי

 

חוויית הטיסה בכדור פורח כרוכה בהשכמה מוקדמת. הזמן הטוב ביותר מבחינת משבי הרוח הוא שעת הזריחה. פרישת הכדורים מתחילה בשדה חרוש בין חושך לאור. הטייס מדליק את להבת האש שמתפרצת ברעש עצום ומנפחת לאט לאט את הבלון העצום עד שהוא מתייצב בזווית אנכית לקרקע. כדי להיכנס לתוכו צריך לטפס על דופן הסל וישנם גם טייסים שמעדיפים להשכיב את האנשים בתוך הסל ואז לייצב אותו. כשהכדור מתמלא כולו באוויר החם הוא מתרומם לאיטו במקביל לשמש העולה, שמתחילה בנקודת אור קטנה ואדומה והופכת לגלגל אש עצום. מרחבי העמק נפרשים למרגלות הכדור והשקט הופך ממשי. זהו למעשה כלי הטיס היחידי שמרחף ללא מנוע ולכן השקט עמוק כל כך.

 

בתי גמדים ושמפניה

משבצות השדות החקלאיים נראות כמו פאזל ענק, הבתים הופכים לבתי גמדים זעירים, הכבישים, המכוניות ובני האדם נראים כמו בית בובות. הכדור מרחף כשעה וחצי באוויר וכשנוחתים מגלחים מעט את צמרות העצים, מכופפים את ראשי החיטה הבשלה ונחבטים קלות באדמה עד לעצירה מוחלטת. יוצאים מהסל, מתיישבים בלב שדה החיטה הקצורה והשמפניה נמזגת בכוסות קריסטל. כשהראש מסתחרר קלות עולים על רכבי שטח ויוצאים לסיור בשדות הקמה שמסתיים בארוחת בוקר באחת ממסעדות העמק. במהלך הטיסה והטיול מקבלים הסברים ושומעים סיפורים על הווי הכדור הפורח בארץ ובעולם. כל אחד מהטסים מקבל תעודת טיסה בכדור פורח. המחיר נע בין 1050-750 שקל. טל.  077-4500-282

 

סדנאות בושם ומלח אמבט

עוד מיזם תיירותי, שפתח לאחרונה את מרכז המבקרים המחודש שלו, הוא "לבידו" בנהלל. "לבידו" הוא מפעל קוסמטיקה שצמח ממצוקה אישית קלה. אחייניתו התינוקת של עידו מגל סבלה מתפרחת טורדנית. מגל, שסיים לימודי נטורופתיה ורפואה סינית, רקח עבורה קרם שהפך תוך זמן קצר למפעל מרובה קרמים, שמנים ובשמים על בסיס טבעי. מרכז המבקרים החדש בנהלל מעוצב בגוונים לבנים בהירים ועל המדפים מוצגים למעלה מ-150 מוצרים.

 

 עידו מגל בגן צמחי הבושם והריח    צילום: רונית סבירסקי

 

מגל לא מסתפק במוצרים על מדפים הוא אוהב את הטבע שמקיף אותו וכך שידרג את חווית השהייה במקום עבור משפחות וילדים. הוא שתל גן בשמים עם למעלה מ-60 זנים של צמחי בושם וריח, ומקיים בו סיורים מודרכים. פתח פינת קפה קטנה מול הנוף שאפשר לשתות בה קפה ללא תשלום, הקים חלל מיוחד לסדנאות שבהן רוקחים בושם, קרם או מלחי אמבט על בסיס הניחוחות האהובים. 60 שקל לסדנת קרם או בושם, 25 שקל לסדנת מלח. הסדנאות מתקיימות גם במרכז המבקרים בזכרון יעקב. טל. 04-6515132, 04-6899406

 

ספא וגלריה במושבה העתיקה

אם ניחוחות הבשמים והקרמים עוררו בכם את החשק להתפנק ולחוות עיסוי מרגיע אפשר לקפוץ לבית לחם הגלילית ל"קסם המגע" לטיפול מתוך מגוון רחב של עיסויים שהספא מציע. המקום נמצא בלב נופי העמק מוקף ירק ופרחים. המתחם כולל ג'אקוזי גדול, פינות ישיבה מרגיעות וארבעה צימרים מטופחים ומושקעים שמותאמים לזוגות.

 

צמוד ל"קסם המגע" נמצא האנגר גדול שהפך למתחם אומנות מרשים בשם "נירה'לה" עם מוצגי קבע ותערוכות מתחלפות.  נירה היא קרמיקאית ואופה מוכשרת ששילבה בית קפה קטן בתוך המתחם ומגישה עוגות מאפה ידיה. במאי 2012 נפתחה תערוכה בשם "העמק – תוצרת מקומית" ובה מציגים עשרה אמנים תושבי העמק יצירות המקיימות דיאלוג עם הסביבה. התערוכה תימשך עד 2 ביוני 2012.

 

פעימות, מקצבים וקווים

בבית צנוע בקיבוץ דברת מיכאל ברעם יושב ליד הפסנתר, מחכה לאורחים שיתפסו מקום וללא מילים מתנגנת באוויר מוסיקה קלאסית. עשרות סוגים של כלי הקשה ניצבים סביבו. הוא עובר מכלי לכלי, תופי טם טם, קערות טיבטיות, קסילופונים, פעמוני רוח וקונגה אפריקני. כשמסתיים הקונצרט הוא מוליך את החבורה למבנה הסמוך. זוהי גלריה ובית קפה שבו מציג ברעם ציורים שנעשו ברוח מקצבי התיפוף. רישומים בשחור לבן שמזכירים עבודות מחשב גרפיות ומעבירים תחושה של קצב פעימות אחיד. ברעם נולד בשוויץ וקיבל חינוך מוסיקלי תוך התמחות בכלי הקשה. את אוסף הכלים המרשים הוא רכש במשך השנים בנסיעותיו בעולם. הוא מארח קבוצות ובודדים במשך שעה וחצי במסגרת "קפה-קונצרט" במחיר 50 שקל לאדם. מקיים סדנאות קצב והתנסות בכלים השונים. 80 שקל לאדם. בתאום מראש. טל. 050-2027549

 

 סדנת תיפוף וצלילים בקיבוץ דברת    צילום: רונית סבירסקי

 

המבורגר גורמה

כדי להשלים את הביקור בעמק מבלי להוציא סכומי כסף כבדים על ארוחות במסעדות, מצאנו עבורכם שני מקומות נעימים שמציעים מנות במחירים סבירים. "בורגר סלון" הוא רעיון נכון בזמן המתאים של אנשים שמבינים בבשר. רמי גינת ואמיר טלמור, בעלי מסעדת "לימוזין" ברמת ישי, כבר מסתובבים שנים עם קבלות בכיס על הבנתם בבשר. כמגדלי בקר, הם נשארים עם עודפי בשר שמתאימים לטחינה ונפלאים להמבורגר. כך נולד הרעיון להקים המבורגרייה שעתידה להפוך לרשת. הראשונה נפתחה בתחנת דלק פז בכניסה לקריית טבעון. הם אופים את הלחמניות במקום (יש גם ללא גלוטן) ומציעים תוספות של ביצת עין, בצל מטוגן, פלפל קלוי, אסאדו מעושן או רוטב פלפלת. המבורגר עגל בלחמנייה במשקל 180 גרם עולה 36 שקל. הם מכינים גם המבורגר הודו, עוף או סלמון. ארוחת דיל, עסקית צהרים כוללת צ'יפס או סלט כרוב, שתייה קלה או גולדסטאר במחיר 45 שקל.

 

נישנוש עם גולדה

מקום מקסים נוסף שאפשר לשלב בו תרבות, היסטוריה וארוחה נעימה הוא קפה "נישנוש" בקיבוץ מרחביה. במרכז החצר ההיסטורית שהוקמה בין השנים 1916-1912 כחלק מהמפעל הציוני של ההתיישבות בעמק, פתחו שתי חברות קיבוץ צעירות, דורית שקלובסקי ושלי אבידב, קפה קטן ברוח התקופה ההיא. בתחילה הן אפו עוגות ולאט לאט התרחבו. היום הן מגישות בחללים האינטימיים של הבית המשוחזר ארוחות בוקר (49 שקל), ארוחה עסקית (60 שקל) שכוללת מרק, סלט, קיש או לזניה. יש להן גם מנת בריאות של אורז פראי, גרטן תפוחי אדמה, סלט קינואה, פשטידות במילויים, קלצונה ובייגלה שהן אופות בעצמן. כשמסיימים את הארוחה אפשר לטייל בין הבתים המשוחזרים, להיכנס למוזיאון שמספר את סיפור ה"קואופרציה" והיישוב העברי הראשון בעמק יזרעאל. לבקר בבית שבו פעל מאיר יערי, ממייסדי תנועת "השומר הצעיר" ולראות היכן התגוררה גולדה מאיר שהייתה אחת מחברי הקבוצה והפכה ברבות הימים לראש ממשלת ישראל.