צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל "אוכל כפרי מטה יהודה" חוגג 14 שנים עם בשלנים ביתיים, מבשלות בירה ויקבים
צלם: רונית סבירסקי
סלווה עם המטבח הערבי בכפר עין נקובה
צלם: רונית סבירסקי
טיולי אופניים "נקודת מוצא" במרחבים הפורחים
צלם: רונית סבירסקי
שומרה בגן התנ"כי
צלם: חני בן יהודה
החיים בלבנט
צלם: רונית סבירסקי
מבשלת מנו

מטבחים מכל העולם בפסטיבל האוכל הכפרי

מאת: רונית סבירסקי

 

פסטיבל "אוכל כפרי במטה יהודה" מציין את שנתו ה-14 בסימן 50 שנה להיווסדה של מטה יהודה. חגיגה של אירוח אתני ואותנטי, מאכלי עדות בבתים ובמסעדות, סדנאות בישול, ביקור ביקבים ומבשלות בירה, אמנים וטיולים בטבע ב"לב הירוק" של מטה יהודה

 

הקדרה של סבתא במושב צפרירים (צילום: חני בן יהודה)

 

חבל ארץ כפרי וירוק

פסטיבל "אוכל כפרי במטה יהודה" יתקיים במהלך ארבעה סופי שבוע בין 29-7 במרס 2014. ביוזמת המועצה האזורית מטה יהודה, מחלקת התיירות ובשיתוף משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד התיירות. אזור מטה יהודה שנמצא בין בית שמש לאשקלון הוא שמורה חברתית ואקולוגית. מרחק נסיעה של שעה מתל אביב ומירושלים מביא את המטיילים לטבע בתולי, מרחבים ירוקים, שדות וכרמים עם טעם של פעם בכל המובנים. יש בו שילוב של ימים עברו עם הקידמה והטכנולוגיה שהדור הצעיר מביא לאזור. התבשילים של המאמות המקומיות רוחשים בסירים כמו במאה הקודמת לצד מטבחים עדכניים של שפים צעירים. האזור רוחש פעילות תיירותית-קולינארית. המבקרים יכולים לחוות מטבחים מסוגים שונים, יקבי בוטיק,  מבשלות בירה, שוקולטיירים וקונדיטורים.

 

 

טבע, אמנות, בירה ומצב רוח

החיבור שבין האוכל והטבע בעונת החורף משדרג את חוויית הטיול באזור. הפריחה משתוללת בשלל צבעים מלובן השקד עד דם הכלנית. רקפות מרפדות את חגווי הסלעים, חרציות יוצרות שמיכה צהובה עדינה והחיטה צובעת את השדות בירוק עז. בתוך הצבעוניות השובבית צצים מנזרים, כנסיות, מחלבות, יקבים, יצרני בירה, גלריות אמנים ועשרות בשלנים שפותחים שולחן למטיילים. האווירה היא ביתית כשיושבים בסלון הפרטי או בחצר הבית, משוחחים עם בני המשפחה וטועמים מאכלי עדות מהמטבח הכורדי, המרוקאי, הטוניסאי, ההודי, העיראקי, הקוצ'יני והארגנטינאי. מיקרו-קוסמוס של קולינאריה שמשמרת את הטעמים המסורתיים. קישור לרשימת המסעדות והיקבים המלאה

 

מאכלים כורדיים אצל ננה (צילום: רונית סבירסקי)

 

מאכלים מתובלים בסיפורים אישיים

בין האירועים ניתן ליהנות מארוחת גבינות ממחלבת בוטיק, שוקולדים בעבודת יד, עוגות מאפה בית, טיולי אופניים, ארוחות בוקר וצהריים עשירות, סדנאות שוקולד והדגמות להכרות עם מאכלי עדות. הקסם שבפסטיבל האוכל הכפרי הוא החיבור שבין האוכל והדמויות הציוריות שעומדות מאחורי הסירים. המפגש האישי עם הבשלן או הבשלנית, הסיפורים על החקלאות שהייתה בעבר באזור ובני המשפחה שלוקחים חלק באירוח. הם תמיד שמחים לחלוק את הטיפים והמתכונים שלהם, לתאר את צמחי התבלין שמגדלים בגן או קוטפים בשדות הסמוכים.

 

בראנץ' ביד השמונה (צילום: רונית סבירסקי)

 

המבקרים נחשפים לאירוח לא שגרתי, לטעמים של בית, טריים, מהבילים ואפופי ניחוחות. לבשלני העדות השונות מצטרף המטבח הערבי המסורתי שטעמיו כובשים את הסועדים בתבלינים המיוחדים ובעושר המנות שלו. זוהי הזדמנות לקרב את הילדים הצעירים לחקלאות ולהראות להם ירקות ופירות שגדלים בשיטות אורגניות, לחוות כיצד שולפים גזר מתוך רגבי האדמה הלחים ולטעום עגבניית שרי מתוקה שנקטפה הישר מהשיח. 

 

אירוח חלבי בחוות עדולם (צילום: חני בן יהודה)

 

פותחים שולחן

ביישוב יד השמונה מתקיימת ארוחת בראנץ' עם שפע של מנות יצירתיות ממטבחים ים תיכוניים ועד לקלאסיקה אירופאית. הסועדים יושבים מול חלונות זכוכית גדולים הצופים אל נופי הרי ירושלים ויכולים לטייל בגן התנ"כי הסמוך. בקיבוץ צובה מוגש בראנץ' מול נופי הרי יהודה וכרמי היין בשילוב ביקור בגת ובכרמים. מסעדות ביתיות שהאירוח בהם דומה ל"פתיחת שולחן" אצל אמא כאלה אפשר למצוא אצל זוהרה בלוזית, הקדרה של סבתא בצפרירים, הבית של אוסנת בעגור, מאכלי ננה בשריגים-ליאון, צ'מנדי במושב אביעזר ולילי במושב זכריה. מבשלות הבירה המקומיות מושכות את אוהבי המשקה ואת אלה שמחפשים טעמים חדשים. רוב המבשלות משלבות ארוחות קלות של כריכים וטאפסים עם השתייה והאירוח הופך לחוויה משותפת של המבקרים. 

 

בין המקומות הכפריים מצויים גם בתי קפה, ארוחות בוקר, בראנצ'ים, מסעדות חלביות, מאפיות לחמים, קונדיטוריות מתוקות, שוקולטיירית, גבינות ויין, חוות גבינות עיזים וארוחה אסייתית בגלריה לאמנות. קישור לרשימה המלאה של אירוח חלבי

 

בין שפע הפעילויות אטרקציות, מבשלות בירה, טיולי אופניים, פעילויות לכל המשפחה, סדנאות שוקולד, מפגש אישי-נשי. קישור לרשימה המלאה של אטרקציות ומבשלות בירה 

 

 

אירועים מיוחדים במסגרת הפסטיבל

"אמנים מארחים" - מהלך שישי-שבת, 29-28 במרס, אמני האלה שביישובי שריגים, גבעת ישעיהו וצפרירים יפתחו את בתיהם למפגש מרתק עם האנשים היוצרים וסדנאותיהם, ללא תיאום. כמו כן, חלק מאמני האלה יפתחו את הסטודיו בכל סופי השבוע של הפסטיבל – בתיאום מראש.

אמני אזור המזלג יארחו במסגרת הפסטיבל ביישובים בר גיורא, מבוא בית"ר, צור הדסה, מטע ונס הרים.

אמני אזור ההר יפתחו את בתיהם בתיאום מראש ביישובים נווה אלן, נטף, בית נקופה, שואבה, קרית ענבים, שורש, בית מאיר, מסילת ציון, גבעת יערים, בית יערים ואבן ספיר.

 

במהלך הפסטיבל יתקיימו מספר סדנאות ואירועים מיוחדים: חגיגת בשר וסדנת עישון בשרים בחצר של עופר במטע בשילוב הופעה, בראנץ' חלבי וארוחת ערב חגיגית ביקב קדמא, אולימפיאדת קינוחי השוקולד וסדנת אומן בגליתא, מפגש נשי וזיכרונות ילדות לרגל יום האישה במרכז לצילום ואמנות אקולוגית בשריגים, מסע  בין חדר המלח לטיהור הנשימה בבית התה של מרחב נשימה, סדנאות "סלט פרצוף בריא" בקיפצובה לכל המשפחה, וטיולי אופניים בנופים הירוקים של מטה יהודה בין כל הארוחות והקינוחים.

 

שולפים גזר במשק חביביאן (צילום: רונית סבירסקי)

 

הירוקים למען הסביבה ונגד פצלי השמן

בשבת, 15 במרס בין השעות 14:00-10:00 יקיימו כל הארגונים הירוקים אירוע מיוחד בפארק עדולם-צרפת כחלק מן המאבק נגד מיזם פצלי השמן, שמתוכנן בחבל ארץ עשיר בטבע, צמחייה ויערות. בין הגופים: קק"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, גרינפיס, אדם טבע ודין, מגמה ירוקה

ויוזמת האנרגיה הטובה, בשיתוף המועצות האזוריות מטה יהודה. מדריכי החברה להגנת הטבע ומדריכי קק"ל ידריכו סיורים בשלושת האתרים המרכזיים בפארק, חרבת מדרס, חרבת עתרי וחרבת בורגין. בצהרי היום יתרכז הקהל לאירוע המרכזי של ארגון גרינפיס בחרבת עתרי, שיכלול יצירת שלט אנושי ענק, הראשון מסוגו בישראל, שיצולם מהאוויר. באתר הפעילות המרכזי יהיה יריד איכרים מקומיים ופעילות יצירה לילדים. הסיורים ללא תשלום. לפרטים: 052-8524274

 

ניתן לבקר ולטעום מעשרות היקבים ומבשלות הבירה במטה יהודה, לטייל וללון בצימרים המיוחדים או באירוח כפרי במגוון המלונות שבהרי יהודה. 

קישור לרשימת המלאה של אמנים, יוצרים, צימרים ומלונות הרי יהודה

 

 

פרטים נוספים באתר מחלקת התיירות של מטה יהודה: www.tour-yehuda.org.il, 8108* ובדף ה-הלב הירוק תיירות מטה יהודה.