שיר אהבה בדואי

 

מיזם מיוחד "דרך האוהלים" בהר הנגב מחזיר את מסורת האירוח הבדואי לימי תפארתה. שמונה שבטים יפתחו את בתי הכפר לאירוח מבקרים בסוף שבוע 24-23 בינואר ויקיימו סדנאות ופעילויות הקשורות לתרבות הבדואית ללא תשלום. בשישי, 23 בינואר מופע מוזיקה בדואית במאהל צוקים פתוח לקהל

 

אוהלים פתוחים

הם נחשבים לגדולי המארחים בעולם. הבדואים נהגו בשנות נדודיהם להשאיר את כנפות האוהלים מורמות כדי שכל עובר אורח ירגיש חופשי להיכנס ולהתארח. למרות שחיו בצמצום ובתנאים לא קלים הם תמיד שמחו לקבל אורחים ולכבדם בקפה ריחני או בתה מתוק עם תמרים, פת לחם, גבינה מלוחה או חמאה שנקראת סמנה. גם היום כשהם מתגוררים במגורי קבע הלהט לארח נותר בעינו.

 

לינה ואירוח במאהל בדואי מסורתי      צילום: רונית סבירסקי

 

עמותת תיירות הר הנגב הבינה את קסם האירוח הבדואי ויצאה ביוזמה חדשה שנקראת "דרך האוהלים". מיזם שמחזיר את תרבות האירוח לשבטים הבדואים שיושבים בהר הנגב. זה מתחיל בסוף השבוע 24-23 בינואר שבו יתקיימו שלל אירועים, פעילויות, סיורים, סדנאות, לינה וארוחות בכפרים שממוקמים בין צומת ציפורים למצפה רמון. 8 שבטים משתתפים באירוע וכל הסדנאות והפעילויות יהיו ללא תשלום. 

 

ב- 23 בינואר בשעה 17:00 יתקיים ב"מאהל צוקים" הסמוך למרכז המבקרים במצפה רמון מופע "זמן מדבר". זהו מופע מודרך של מוזיקה בדואית שמשלב כלים אתניים המלווים בגיטרת בס. המופע הוא ללא עלות ופתוח לקהל המבקרים. חברי ההרכב "הלייל" חברים גם בהרכבי מוזיקת עולם "שרגי" יהודי-בדואי ובאנסמבל "מכתוב". היצירות משלבות בין הכלים העתיקים וגיטרת הבס המודרנית. במופע ישנו ביטוי למוזיקה מהתרבות הבדואית המדברית האופיינית לאזורנו ומלווה בהסברים על המוזיקה והכלים.

חכמת המדבר

כשמתקרבים למתחם "יאהלה" מריחים באוויר את ניחוח הקפה. משמעות שם המקום היא "ברוכים הבאים" וכך חשים  כשמתיישבים באוהל האירוח על גבי מזרונים ומחצלות ומקשיבים לסיפורו של המארח סאלם אל ווג'. הוא יליד הר הנגב והספיק לחיות בתל אביב ולהכיר את חיי העיר הסואנים. למרות זאת בחר לחזור לכפרו, להקים את אוהל האירוח ולספר למבקרים על חיי הבדואים.

 

עבודות יד מסורתיות          צילום: רונית סבירסקי

 

על ספלי קפה ריחני ותה מתוק הוא מתאר את המעבר מחיי הנדודים להתיישבות קבע, על התרבות, המנהגים ובעיקר על מה שהוא מכנה "חכמת המדבר". הקשבה לסיפוריו מגלה לרוב השומעים כמה מעט אנחנו יודעים על המשמעות לגור במדבר. איך מונעים מפעוטות לצאת מהאוהל ולהעלם, איך נער או אישה יוצאים לבד לשממה עם עדר צאן, כיצד מצליחים לחיות ללא מים זורמים, חשמל, מקרר, גז או חימום? הוא מספר על חיי המשפחה, החתונות שכל אחד יכול להיכנס ולשמוח בשמחת הזוג ועל המנהגים השבטיים.

 

ציורי אבן מסתוריים

במתחם "יאהלה" ניתן ללון בחושות או באוהל מרכזי, להזמין ארוחות בוקר וערב. הם מכינים את מנת ה"מדפונה" שבה מבשלים עוף עם ירקות בתוך גחלים הטמונים באדמה ומתאימים את עצמם גם לארוחות כשרות. אחת האטרקציות המרכזיות של המקום הם סיורים מודרכים בהר מחייה הסמוך שעל מדרונותיו מצויים סלעים הנושאים ציורי אבן מסתוריים. טל. 054-3510824

 

ציורי אבן מסתוריים על הר מחייה      צילום: רונית סבירסקי

 

המבקרים יוצאים לטיול רגלי שאורכו כשעה במעלה הר מחייה ונחשפים לתופעה גיאולוגית יוצאת דופן של סלעים בגוון שחור-אדום. אלה הם סלעי גיר שהושפעו על ידי מינרלים המצויים באדמת המדבר, התחמצנו וקבלו פטינה שאפשרה לעוברי אורח לצייר עליהם ולהטביע חותמם לאורך השנים.

 

החוקרים משייכים חלק גדול מן הציורים לתקופה הרומית בתחילת האלף הראשון. בשטח זוהו 42 אלף ציורים וחריטות, שנעים בין אלמנטים גרפיים לדמויות של יעלים, רוכבי סוסים או כפות רגליים. בשיא הרכס ממוקם מצפור ליפא גל ממנו משקיפים אל מראה פנוראמי של הר הנגב, בקעת צין, קניון עין עבדת, קיבוץ שדה בוקר, הר צרור ומדרשת בן גוריון.

 

לרעות את הצאן ולטוות שטיחים

משפחה בדואית נוספת שמשתתפת היא אל-קשחאר והמיזם שלהם נקרא "בחזרה למדבר". חיבור יוצא דופן נוצר בין נשות השבט וישראלית בשם יעל. היא למדה וחקרה את חיי האישה הבדואית והמלאכות המסורתיות שחלקן כבר הפכו לנחלת העבר. יעל הצליחה לשמר ולשחזר יחד עם זקנות השבט את מלאכת אריגת הנול והחלה לארגן סדנאות לנשים מכל רחבי הארץ. הסדנאות התרחבו לאירועי חוויה שיכולים להמשך מספר ימים.

 

 אריגה על נול בשיטות עתיקות    צילום: רונית סבירסקי

 

יעל בית-אב משחזרת יחד עם המשתתפות את חיי האישה הבדואית. יוצאים יחד למרעה, מתנסים בחליבה, בקציר חיטים, קטיף צמחי תבלין, טחינת קמח על אבן ריחיים, גזיזת צמר, הכנת חוטים, טוויה, אריגה ועבודה על נול מסורתי. הסברים על הכנת גבינת "עפיק", שאינה זקוקה לקירור, השימוש בנאד מעור עז לחביצת גבינה והכנת הסמנה שהיא חמאה מזוככת. מתחברים לתרבות, לשפה, לשירים, למשחקי הילדים.

 

ישנן סדנאות של 3 ימים שמיועדות לקבוצה עד 12 משתתפים וכוללות לינה וארוחות. ישנן סדנאות של יום או חצי יום שמתאימות לבודדים, למשפחות ולקבוצות. בסופ"ש של 10-9 בינואר המבקרים יוכלו לחוות סיבוב קצר במרעה וסדנאות של שעה בנושא טווית הצמר והאריגה בנול. אפשרות ללינה וארוחות במקום ללילה או ל-2 לילות. לינה 50 שקל לאדם וסדנא ללא תשלום. טל. 053-7762166

 

"הסופרמרקט" הבדואי

הכפר הנסתר בוואדי אריכא היה בין שבטי הבדואים הראשונים שמינף את מסורת האירוח למבקרים. יוזם הרעיון הוא סלמן שגדל כילד בדואי והתקבל ללימודים בבית ספר במצפה רמון. ההיכרות עם צורת החיים והתרבות בישראל סייעה לו לקדם את התיירות בשבט. הפעילות הראשונה שיושמה בעזרתו היה נושא ניקיון הכפר וטיפוח החקלאות. הם נטעו עצי זית ושתלו גידולים על הטרסות הנבטיות העתיקות.

 

ארוחת "מנסף" ופיתות על הסאג'     צילום: רונית סבירסקי

 

סלמן וצוות מארחים מבני השבט מקבלים את האורחים באוהל בדואי מסורתי. הסיפורים מתמקדים בעיקר בדרך המיוחדת שבה הסתגלו בני השבט לחיי קבע. המבקרים טועמים את האוכל הבדואי, שותים תה וקפה ומטיילים בין האתרים שמהווים עבור בני הכפר מקור פרנסה. מכלאות הצאן, הגמלים ואריגת השטיחים המסורתית. העז היא "הסופרמרקט" הבדואי וממנה הם חיים. היא מספקת להם חלב, בשר, צמר לשטיחים ולבגדים, עור לאוהלים, לנאד חביצת החלב ולנעליים. טל. 054-3946341, 054-9083573

 

פירוט פעילויות סוף שבוע "דרך האוהלים"

יום נוודים מהאוהל של עיד – מסע גמלים בן כמה שעות בליווי עאדל אלולידי, בן המדבר, עם הדרכה על צמחי המדבר שפוגשים בדרך, על אורחות הנוודות ועל חשיבות הגמל במדבר  בשילוב ארוחת נוודים צמחונית שמכינים על מדורה. מחיר: 480 שקל למשפחה עד 5 נפשות, 70 שקל לאדם נוסף. טל. 054-4609027

טיול להר מחיה – פארק ובו ציורי סלע עתיקים מדהימים ביופיים – ללא תשלום

ליווי עדר כבשים למרעה והכנת תה מדברי על מדורה בשטח – ללא תשלום

אקולוגיה במדבר – סיור במאהל שמכבד את הסביבה בה הוא נמצא – ללא תשלום

סדנת צמחי מרפא ואפייה בגחלים– לחלוק את סודות המרפא של צמחי המדבר, ולהנות ממאפה שנאפה בתוך גחלים – ללא תשלום

סדנה על הצמר ושימושיו בתרבות הבדואית, השתתפות בטקס קפה בדואי פעיל – ללא תשלום.

מפגש ושיחה על כוס תה במאהל בדואי – ללא תשלום

ארוחת ערב "מנסף" בשרית– 200 שקל למגש משפחתי. "מנסף" צמחוני – 130 שקל למגש משפחתי.

לינה במאהל בדואי מסורתי – 50 שקל לאדם; תוספת 30 שקל לארוחת בוקר.

 

דרך האוהלים – סופשבוע של טעימות מחיי הבדואים בהר הנגב, 24-23 בינואר 2015

לפרטים נוספים, מפה, והרשמה: תיירות הר הנגב 08-8681635, 050-6679907 ובאתר www.negevtour.co.il