לונדון - שורדיץ' - פרבר מוזנח שהפך לאטרקציה של ציורי גרפיטי

 

פרבר זנוח של מהגרים והיפסטרים במזרח לונדון הפך למוזיאון הפתוח הגדול ביותר בעיר ומושך אליו אלפי תיירים שמסיירים בסמטאות הצרות עם המבט אל הקירות המעוטרים במאות גרפיטי. פריחתו של שורדיץ' Shoreditch.

 

 מאות ציורים בסמטאות שורדיץ'    צילומים: רונית סבירסקי

 

תופעת השכונות המוזנחות בערים הגדולות שהופכות לטרנד בילויים ואטרקציות תופסת תאוצה בכל המדינות המפותחות שמנסות ליפות את מה שמתרחש בחצרות האחוריות. שכונת שורדיץ' בלונדון (London) קבלה את זריקת העידוד מגורמים כלכליים ובנקים שהחלו להקים את משרדיהם באזור.

 

 מדע בדיוני    צילום: רונית סבירסקי

 

חיי הקהילה ואמני הרחוב שרצו לבטא את עצמם החלו לפעול בעשור הראשון של המאה ה-21 ולצייר על קירות הבתים שרובם עשויים מלבני בריק אדומות. זו הפכה במהלך השנים לתערוכה פתוחה שהולכת ומשתנה מרגע לרגע. התיירים מגיעים, המסחר ממונף, שווקים וחנויות מציעים חפצי אמנות, טקסטיל ואביזרים. האווירה צבעוניות, מיוחדת ותוססת וכולם מרוצים מהתוצאה.

 

 מציירים על גשרים וחומות    צילום: רונית סבירסקי

 

ציירי גרפיטי מהעולם

עשרות ציירי רחוב כבר הותירו חותם על קירות הבתים. קשה להבין כיצד הצליחו להעפיל לגבהים של שתים ושלוש קומות ולהפיק יצירות אמנות מדויקות להפליא. הציורים מצויים על חזיתות בתים, במגרשי חניה עזובים, על חומות, גדרות ועמודים. כל צייר וסיפורו, על יוצר והמסר האישי שלו. לא רק ציירים בריטים נותנים דרור ליצירה, גם ציירים בלגים, צרפתים, אמריקאים ואפילו לישראל יש נציגות בקרב הגרפיטיסטים.

 

 אמנים בפעולה    צילום: רונית סבירסקי

 

אפשר לטייל בסמטאות שורדיץ' באופן עצמאי ולחוות את שלל הצבעים, הריחות והמראות. ישנה דרך נוספת עם ערך מוסף לדוברי אנגלית ולאלה שרוצים לדעת קצת יותר על התופעה. סיורים מודרכים יוצאים מדי יום ועוברים בדרכי הגרפיטי בשילוב הסברים על ההיסטוריה של האזור, המהפך העירוני, החברתי והסוציאלי שעברה השכונה ואפילו על הקהילה היהודית שחיה בו. חלק מן המדריכים הם ציירי גרפיטי בעצמם. הם יודעים לספר על הציירים ועל המסר שכל אחד מהם מעביר ביצירתו.

 

 השראה מהמזרח    צילום: רונית סבירסקי

 

ישנו שימוש בשלל טכניקות של ריסוס שבלונות, ציור בספריי, חריטה, שימוש בצבעי פוספור, הדבקת חפצים וניירות צבעוניים, ציורי תלת ממד ומיצגי רחוב. המדריך מתאר את התהליכים, כמה זמן לוקח לעבוד על יצירה מסוג זה ומי הם האמנים השונים. זה אינו מראה יוצא דופן לראות את הציירים בעבודתם.

 

על הסיורים האלה, שנמשכים בין שעתיים לשעתיים וחצי, משלמים כמה שרוצים. פורמלית הם ללא תשלום אבל הצייר או המדריך מסיר בתום הסיור את כובעו וכל אחד ממשתתפי הסיור שם בכובע סכום שמוקיר את המאמץ שהושקע על ידי המדריך.  חשוב להגיע בנעליים נוחות, מים, כובע ומצלמה.