צלם: צילום: P.R
הונגריה - מהגולש החריף עד עוגת הדובוש המתוקה - המסעדות, בתי הקפה והפינוקים במרחצאות של בודפשט
צלם: צילום: P.R
הכריכים של דוראן
צלם: Ronit Svirsky
פארק המילניום
צלם: Ronit Svirsky
דוכן רחוב של קרפ נוטלה
צלם: Ronit Svirsky
אוכלים בחוץ
צלם: Ronit Svirsky
אוהבים נקניקים

לאכול, לבלות ולהתפנק בחלק התוסס של בודפשט

מאת: רונית סבירסקי

 

פשט (Pest) ממוקמת בצד הגדה המזרחית של הדנובה בבודפשט על פני שטח מישורי גדול ומשדרת את אווירת הכרך העירוני התוסס, בתי קפה, מסעדות, מרחצאות, שווקים ואופרה.

 

דוכני אוכל בשוק המקורה     צילום: רונית סבירסקי

 

בין 2 כוכבי מישלן לדוכני רחוב 

שני רחובות מרכזיים מהווים את עורקי הקניות והבילוי בבודפשט, ואצי אוצה (Vaci Utca) ושדרות אנדראשי (Andrassy ut) שהם השאנז אליזה של העיר. ואצי אוצה הוא מדרחוב נטול כלי רכב ושופע בתי קפה, מסעדות, דוכני אוכל הונגרי, חנויות בוטיק ורשתות בינלאומיות ידועות. בקצהו האחד נמצאת כיכר וורושמרטי ובמרכזה קפה ג'רבו היוקרתי שנוסד ב-1858 על ידי Kugler Henrik. בסמוך אל הקפה נמצאת מסעדת Onyx הראשונה בהונגריה שזכתה ב-2 כוכבי מישלן. שוק חג המולד הצבעוני על שלל נורותיו וקישוטיו מתרכז בכיכר בין נובמבר לינואר.

 

עוגת דובוש וקפה בג'רבו     צילום: P.R

 

בקצה השני של ואצי ממוקם השוק המקורה בבניין אבן גדול דו קומתי ששופע דוכני תבלינים, פירות, ירקות וגבינות. בקומה השנייה פרטי לבוש ודוכני אוכל רחוב מבוקשים. בשוק הזה אפשר לקנות את הפפריקה ההונגרית המפורסמת שמשמשת לתבשילי הגולש והפפריקש.

 

 כרוב ממולא לארוחת צהרים     צילום: רונית סבירסקי

 

כיכר הגיבורים, האופרה והמרחצאות

שדרת אנדראשי משתרעת בין כיכר הגיבורים וכיכר ארז'בט עם גלגל הענק שמסמל אותה. היא מתהדרת בחנויות יוקרה, בתי קפה, מסעדות ובניין האופרה המפואר. את השדרה חוצים רחובות מרכזיים ביניהם פרנץ ליסט על שם המלחין הידוע, נאג'מזו שבו ממוקמת האופרטה של בודפשט והקורוט שהוא הרחוב המסחרי שכולל את קניון ה-WestEnd.

 

כיכר הגיבורים    צילום: רונית סבירסקי

 

כיכר הגיבורים שנמצאת בקצה שדרות אנדראשי הוקמה ב-1896 לרגל חגיגות האלף לכיבוש ההונגרי. במרכזה הוצבה אנדרטת המילניום עם עמוד שיש לבן המתנשא לגובה 36 מטרים ובראשו פסל של המלאך גבריאל שאוחז בידו את כתר המלך אישטבן הקדוש.  סביב העמוד ניצבים פסלים של שבעת ראשי השבטים המדיארים שכבשו את הונגריה במאה ה-9 לספירה. 

 

בסמוך לכיכר נמצא אחד הפארקים הגדולים בעיר שכולל את גן החיות, הקרקס העירוני ומרחצאות סצ'ניי, טירת ויידהונייד ואגם מים תרמו-מינרלים ששטים בו בקיץ בסירות ובחורף מחלקים על שכבת הקרח שמכסה אותו. אולם האמנויות (The Art Hall) הוא מתחם ענק של תערוכות מתחלפות בסגנון אמנות עכשווית, וידאו ארט ומיצגים יוצאי דופן. בית האופרה (Opera House)   של בודפשט עוצב בסגנון הרנסנס האיטלקי על ידי מיקלוש איבי. בעיטורי הקירות שולבו עלים מצופים זהב 24 קארט. ניתן לבקר בו בסיורים המודרכים או לרכוש כרטיס לאחת האופרטות המתקיימות בו מדי ערב.

 

שיט בקיץ סקי בחורף על האגם    צילום: רונית סבירסקי

 

מרחצאות סצ'ניי (Széchényi Spa)  נמצאים בלב הפארק העירוני והם בין המרחצאות הגדולים ביותר באירופה. בניית המרחצאות, שעוצבו בסגנון ניאו בארוקי, הושלמה ב-1913 והן כוללות שלוש בריכות שחייה ו-12 בריכות תרמו-מינרליות לא מקורות, שמקבלות את מימיהם ממעיינות תרמים שנובעים בסמוך. המתחם כולל טיפולי ספא, סאונה, ג'אקוזי, מרכז ספורט ומסעדות. בימי שישי מתקיימים לעיתים מסיבות בבריכות החיצוניות.

 

מרחצאות סצ'ניי     צילום: P.R

 

מסיבות על ספינת קרוז 

מסיבות וחיי לילה מתקיימים גם באתרים מיוחדים אחרים, שאחד מהם הוא ספון (Spoon) ולא, אין לה קשר לרשת המסעדות של אלאן דוקס. ספינת קרוז שהפכה למתחם בילויים נייח לצד גשר השלשלאות. היא שופצה בסגנון של יאכטה לעשירי עולם והפכה למוקד בילויים מבוקש בעיר. במפלס העליון נערכות מסיבות וערבים רומנטיים כשאורות העיר מנצנצים מכל עבר. התפריט הוא פיוזן בינלאומי ומרתף יינות עשיר.

 

ספינת הבילויים Spoon    צילום: P.R

 

מסעדת ONYX שנפתחה באפריל 2007 בניהולו של השף Ádám Mészáros קיבלה את כוכב המישלן הראשון בשנת 2011 ואת השני בשנת 2018 והפכה למסעדה הראשונה בהונגריה שמחזיקה ב-2 כוכבי מישלן. במסעדה יש מקום רק ל-55 אנשים, לכן מומלץ לשריין מקום מראש.

 

 קינוחים ב-ONYX    צילום: P.R

 

מסעדת Bagolyvar שפירוש שמה הוא "מבצר התנשמת", כל כך סמוכה לגן החיות כך שאפשר לשמוע את שאגת האריות. גן החיות של בודפשט מדורג כאחד המרשימים בעולם בזכות ארכיטקטורת האר-נובו שמאפיינת אותו. המסעדה מציעה תפריט מסורתי ביתי שחלק מן המנות משתנות מדי יום. בערבים מלווה את הסועדים מוזיקה חיה.

 

מרק גולש ב-Bagolyvar      צילום: P.R 

 

מסעדת סירנו (Cyrano) מחולקת לשני מפלסים. העליון יוקרתי ואולטרה-שיק והתחתון טרנדי וצעיר. התפריט משלב מנות גורמה עם המטבח המסורתי. האווירה חשוכה רומנטית ואהובה על הידוענים והזוגות שמחפשים פינה שקטה.

 

ארוחת בוקר בסירנו    צילום: P.R

 

מסעדת פטאל (Fatal) אידיאלית לבעלי התיאבון הגדול ואוהבי המנות הענקיות. תפריט עממי שמוגש במרתף בעל תקרה גבוהה באווירה הונגרית טיפוסית וידידותית. מנות הבית הם בשר על הגריל, פואה גרא ולחם עטוף בשלל תבלינים ועשבי תיבול.

 

שניצל ליחיד בפטאל    צילום: P.R

 

בילויים אלטרנטיבים ברובע היהודי 

הרובע היהודי בפשט תחום בין שדרת קארולי (Károly), שדרת ארז'יבט (Erzsébet), רחוב קיראלי (Király) ורחוב ראקוצי (Rákóczi) . מאפייני הרובע, בתי הכנסת, המוסדות היהודיים, האנדרטאות והמוזאונים מעניקים לרובע את אופיו. בשנים האחרונות הוא צובר תאוצה כמתחם בילויים תוסס, שווקים וירידים בסופי שבוע, מסעדות, בתי קפה, ציורי גרפיטי ופאבים אלטרנטיביים בדירות פרטיות. במקביל מתפתח טרנד בילויים באווירה שאנטי-אקולוגית בחצרות הבתים שננטשו. אחת החצרות שמושכות אליה מדי ערב צעירים מקומיים ומטיילים היא Szimpla Kert. מתחם גדול פרוש על פני שתי קומות ופטיו פתוח במרכז. מעוצב כולו ברהיטים ישנים ואקלקטיים בשילוב עבודות אמנות אלטרנטיביות. יש מקום הופעות חיות, דוכני בירה מהחבית, אלכוהול ואוכל.  

 

מרק קונסומה מהמטבח היהודי בקאדר    צילום: P.R

 

מסעדת קאדר (Kadar Etkezde) ממוקמת בלב הרובע היהודי וניתן להגדיר אותה כ״מסעדת פועלים״ שקפאה בזמן במובן הטוב של ההגדרה. מקום קטן ופשוט שהיו רבים כמוהו בבודפשט בשנים שקדמו לפאסט פוד. תמונות של סלבס שפקדו את המסעדה תלויים על הקירות ביניהם זו של שחקן הקולנוע האגדי מרצ׳לו מסטוריאני. הם נהגו לרשום את התפריט על לוח וגיר. בשבתות מוגשות גם מנות מהמטבח היהודי.

 

קפה של פעם וממלכת הסנדוויצ'ים

קפה סנטרל (Café Central) המקורי נוסד ב-1887 והיה מקום מושבם הקבוע של סופרים ואינטלקטואלים הונגרים. ב-1949 סגרו אותו השליטים הקומוניסטים כפעולת מנע להתאגדות אנטי ממסדית. קפה סנטרל החדש נפתח בשנת 2000 על ידי יזם הונגרי צעיר שיצר העתק נאמן למקור ואפילו מוצלח יותר. המסעדה נחלקת בצד אחד לקפה ובשני למסעדה באווירה פורמלית יותר. הם מגישים מנות מהמטבח המסורתי בגרסה עדכנית, קלילה ויצירתית יותר.

 

עוגת גבינה-ליים בקפה סנטרל   צילום: P.R

 

Trófea Grill Restaurant היא רשת מסעדות בשיטת “אכול כפי יכולתך” וכשמדובר בהונגריה השפע והכמויות גודשים את המגשים. מאכלים מסורתיים עממיים מוגשים לצד מאכלים בינלאומיים כדי להתאים לכל דת, לאום וגזע. פס קר של סלטים, תבשילי בשר מגוונים, מרקים, נקניקים, בשרים מעושנים, פסטות, שפע של קינוחים ופירות טריים. סטייקים ודגים טריים מכינים לעיני הסועד בעמדת שף מיוחדת. שתיה קלה ואלכוהול כלולים במחיר ועקב הביקוש כדאי להזמין מקום מראש.

 

כל אחד והסנדוויץ' שלו      צילום: P.R

 

את הסנדוויצ׳ים של דוראן  (Duran Szendvics) לא כדאי להחמיץ. לכל אומה יש את הכריך האולטימטיבי שלה עם המילוי המועדף. בדוראן ההונגרית הלכו על כל הקופה והפכו את הכריך ליצירה נטולת מגבלות וגבולות. פרוסת הלחם הפשוטה זוכה לאין ספור ממרחים, תוספות וטעמים, צבעים וניחוחות. ויטרינות זכוכית ענקיות נראות כמו עבודת פסיפס צבעונית שמורכבת מפרוסות לחם מעוטרות. אפשר לקנות ולנגוס במקום או לבקש לארוז ולקחת למלון, לספסל הרומנטי הקרוב או לפארק. רעבים לא תחזרו מהעיר שמתחילים בה את הבוקר בדובוש ומסיימים במרק גולש.

 

בפרק הבא: מבודפשט לאסטרגום עד הברך של הדנובה וקפיצה קטנה לסלובקיה

 

 

|
|
|
|