רופאה, זמרת וצייר - בית ד"ר ויקטוריה קרוסקל

 

טיול בעקבות הספר השכנים של ביאליק - רחוב הס 21 בתל אביב בית ד"ר ויקטוריה קרוסקל 

 

הווילה ברחוב הס 21 נבנתה עבור ד"ר ויקטוריה קרוסקל  בשנת 1931, ותוכננה כמבנה דו קומתי. האדריכל ריכרד קאופמן תכנן את המבנה שישמש כבית מגורים ומרפאה פרטית עבור ד"ר  ויקטוריה קרוסקל. בשנת 1935 תכנן קאופמן למבנה את הקומה השלישית, הזהה בצורתה לקומה השנייה. הבית תוכנן במתווה של קובייה המחולקת לאגפים, ובו משחק בין הנפחים הקובייתיים. גגוני ההצללה הרחבים מדגישים את הקו האופקי. הגגונים נועדו ללכוד את קרני השמש בזווית המתאימה בעונת החורף,  ולמנוע את חדירתן בקיץ. קומת המסד מעוטרת בטיח מחורץ - טיח רוסטיקו, בהשפעת סגנון האר-דקו. הצמחייה שבחצר נוצרה כבר בשלב התכנון כחלק מאדריכלות הבית. 

 

 

הבית היה בבעלותה של ד"ר קרוסקל.  בראשית דרכם בארץ ישראל התגוררו בבית זה בני הזוג אסתר וראובן רובין, עד שעברו לרחוב ביאליק 14. אסתר רובין,  רעיית הצייר,  תיארה בספרה את דירתם שבקומה השנייה: הדירה הייתה גדולה ומרווחת ושכר הדירה היה עצום, תשע לירות! הרבה מכפי צרכיו ויכולתו של זוג בתחילת דרכו. לא כך חשב רובין. 'כל עוד הפרוטה מצויה, אתן לך את הטוב ביותר שתל אביב יכולה להציע,'  אמר.  

 

הבית ברחוב הס, ביתנו הראשון בישראל,  החל להתמלא ברהיטים שרובין עיצב: שולחן עץ ארוך, כדוגמת שולחנות האוכל בבתי מנזר וארבעה ספסלי עץ משני צדדיו, שתי מיטות ששימשו כספות ישיבה, מכוסות בשטיחים רומניים ובכריות וכמה כסאות וכורסאות פשוטים ויפים.  בחדר המגורים שנפתח אל מרפסת גדולה סידרנו סטודיו נוח,  מואר באור צפוני כפי שרובין אהב,  וכשבאו אורחים היינו מקפלים את כני הציור ומניחים את בדי הציורים והצבעים מתחת לספות כדי לפנות מקום.

 

אסתר רובין סיפרה בזיכרונותיה על הידידות האמיצה בין המשורר ביאליק לצייר ראובן.  כשנפגשו השניים לשיחת רעים הייתה ממתינה לבעלה עד שעת לילה מאוחרת.  הסתבר שהצייר והמשורר ליוו איש את רעהו הביתה הלוך ושוב כי לא סיימו את שיחתם.  אסתר סיפרה שביאליק התלהב מציוריו של ראובן, שהפציר בו: "קח! קח מה שאתה רוצה."  ביאליק טען שהוא מצפה שאנשים יקנו את שיריו, ומשום כך ביקש לשלם עבור הציורים.

 

אסתר רובין העסיקה במשק ביתה את אסתר גמליאלי.  היוצר ברוך אגדתי גילה את הנערה השחומה רבת הכישרונות בעת ביקורו בביתם.  היא הפכה לזמרת שהתפרסמה עד מהרה בארץ כולה בשם אסתר גמליאלית. הסופרת שרי גל כתבה שבבית זה התגורר פרופ' צונדק שהיה רופא נשים מוכר. בבית היו רהיטים כבדים, שולחן האוכל ומפיות המעוטרות בראשי התיבות של השם גיאורג צונדק. הרופא היה בן זוגה של לוטה - הסבתא של לוחמת  הפלמ"ח ברכה פולד.  ברכה פולד התייתמה מאביה ועלתה עם אמה לארץ לאחר ליל הבדולח.  היא נפלה בליל 24 במרץ 1946. שרי גל כתבה כי ברכה פולד התגוררה באופן זמני בבית זה, בו התרפקה על הניחוחות שהזכירו את ביתה בברלין. הבית שוחזר בשנת 1994 על ידי אדריכל אסף גוטסמן והוא משמש למגורים.

 

הס 21, פינת אידלסון  25, בית ד"ר ויקטוריה קרוסקל, המבנה המקורי, וילה עירונית שנת הבנייה: 1931, אדריכל: ריכרד קאופמן, סגנון הבנייה: בינלאומי, אדריכל השימור: אסף גוטסמן.

 

 שולמית וידריך, מחברת הספר השכנים של ביאליק, חוקרת לתולדות תל אביב, ליצירת קשר ותאום מפגש לקבוצות 052-5321772