צלם: Ronit Svirsky
קרואטיה - ארוחות גורמה, מפרצים ציוריים, כפרים תלויים וקולוסיאום
צלם: Ronit Svirsky
השפעה מהמטבח האיטלקי
צלם: Ronit Svirsky
גראפה של דבש
צלם: Ronit Svirsky
חנות מסכות ונציאניות
צלם: Ronit Svirsky
מגרדים פיסות של פטרית כמהין על הפסטה
צלם: Ronit Svirsky
סמטאות אבן ציוריות בעיירה ROVINI

קרואטיה – פטריות כמהין, איים צפים, ערים עתיקות ונופים

 

מאת: רונית סבירסקי

 

השמים נפתחים ואחד היעדים הראשונים שפותח את שעריו לישראלים היא קרואטיה. ארץ של אלפי איים קטנים, ערים עתיקות יפהפיות ואוכל משובח

 

  PIRAN - ונציה של איסטריה    צילום: רונית סבירסקי

 

בקרואטיה Croatia מגרדים פטריות כמהין שחורות או לבנות כפרוסות דקיקות על גבי פסטה טרייה. במרכז המסעדה עומד שולחן ועליו טס זכוכית עם מכסה ובתוכו נחים בהוד והדר כמה גושים שחורים שנראים כמו סלעים קטנים והסועדים עומדים ומביטים בהם בהערצה. ברוב ארצות העולם אוכלים את מנות הגורמה עם קצת כמהין או עם תיבול של שמן כמהין, בחצי האי איסטריה שבקרואטיה אפשר לאכול את הדבר האמיתי בשיא טריותו ולהבין מה מרקמו וטעמו. לא רק הכמהין הופכות את המטבח לאקזוטי גם אספרגוס בר, עשבי תיבול ריחניים, שפע של פירות וירקות שגדלים ללא ריסוס, פירות יער אדמדמים ומשקאות אלכוהוליים חריפים שמתלווים לכל ארוחה.       

 

שמן זית ושמן כמהין בשוק    צילום: רונית סבירסקי

 

חופי קרואטיה, רובם סלעיים ולאורכם פזורים אלפי איים קטנים. מי הים האדריאטי מגיעים לטמפרטורה של 27 מעלות ובהתאם לכך הדגה מרובה ואיכותית. בחבל איסטריה הסמוך לגבול האיטלקי מורגשת ההשפעה האיטלקית בשפה, במנהגים ובמאכלים. הקפה מצוין, הגלידות נימוחות, הפיצות משובחות והפסטה טרייה. הדרך משלבת נופים של הים מצד אחד ומראות כפריים מן העבר השני. כרמי ענבים, פסגות ירוקות, בתים קטנים עם גגות אדומים והרבה מטעי פירות. היין המקומי הטוב ביותר הוא לבן חצי יבש בשם מלבזיה. הליקרים והגרפות הם ההצלחה האלכוהולית הגדולה של הסלאבים. הם מייצרים אותם מדובדבנים או שזיפים והגרפות בטעם אפרסק, לימון או דבש. 

 

 ירקות ללא ריסוס    צילום: רונית סבירסקי                

 

איים צפים ועיירות עתיקות

רוביני (ROVINI). היא עיירה עתיקה, עם סמטאות מרוצפות אבן שעליהן נקשו אין ספור פרסות סוסים וכיום צועדים בה רק הולכי רגל. בתי קפה קטנים על קצה המזח נושקים לקו המים וביניהם גלריות וחנויות קטנות. סירות מפרש חולפות, איים קטנים צפים במים הכחולים והרבה צוללנים יורדים למעמקים. שולחנות לבנים, מפות כחולות ואספרסו איטלקי משובח מוגש תחת שמשיות לבנות. הדרך מטפסת אל כנסייה המשקיפה אל הים מכל עבריה.

 

העיר העתיקה ROVINI   צילום: רונית סבירסקי

 

הטיול ממשיך אל פיורד לימסקי. עולים על ספינת דיג מעץ ושטים כשעה בפיורד צר שגדותיו הם מצוקים תלולים מכוסים ביער סבוך. הפיורד ידוע בגידולי ה"מולים" שלו בשיטה שבה מורידים אל המים חבלים המחוברים למצופי עץ וה"מולים" נצמדים אל החבלים. בדוכנים הפתוחים בכניסה לפיורד מוכרים גרפות, גבינות קשות מחלב עיזים וכבשים וביניהן חריצי פרמזן.

 

שיט בעקבות גידולי המולים    צילום: רונית סבירסקי

                   

מבנים ונציאנים וכפר תלוי

פורץ (POREC) היא עיר עתיקה תוססת עם סמטאות צרות ומבנים ונציאנים בנויים מאבן השיש המקומית. במרכזה קתדרלה מהמאה ה-6 לספירה שהוכרזה כאתר מורשת על ידי אונסק"ו. בעיירה מבנים עתיקים ורצפות פסיפס מהמאות ה-13 וה-15. האזור כולו נשלט על ידי משפחות ונציאניות שעסקו בדיג. חנויות קטנות של מזכרות, עבודות צדפים ובתי קפה.

 

העיירה העתיקה PORCE   צילום: רונית סבירסקי

 

האתר הבא הוא אחת האטרקציות הידועות בקרואטיה והוא הכפר התלוי גרוזיניאן (GRUSINIAN).  הוא ניצב בראש ההר מוקף בחומת הגנה מפני פולשים. הבתים והמבנים הציבוריים שומרו ומכל פינה משקיפים אל יערות, הרים ועמקים פורחים. מדי שנה בחודש יולי מתקיים בו פסטיבל אמנים שמושך מבקרים מכל העולם.    

             

הכפר התלוי GRUSINIAN     צילום: רונית סבירסקי

 

מסעדת הכמהין הידועה של קרואטיה

מסעדת הכמהין המפורסמת ביותר בקרואטיה זיגנטה (Zigante). נכנסה לספר השיאים של גינס תודות לגילוי פטריית הכמהין הגדולה ביותר בעולם. הם מייצרים גם שמן זית והארוחה נפתחה בטעימות השמנים מתוך קנקני חרס קטנים עם לחם טרי תוצרת בית. לאחר מכן מוגשת פסטה טרייה ועליה מגרד השף לעיני הסועדים את פטריית הכמהין בנדיבות רבה עד שכל הפסטה מכוסה בפרוסות דקות ועדינות. כשהשף עומד ומגרד את הפיסות הדקות במכשיר מיוחד עושים בראש חישוב מהיר שעוד 10 דולר צנחו מעדנות אל תוך הצלחת. הקינוח המפתיע הוא קרפ בטעם כמהין.

 

עיר נמל וקולוסיאום

העיירה פולה (PULA) ממוקמת בדרום האי איסטריה. זוהי עיר נמל עם עתיקות של קולוסיאום רומי שהוא בין השמורים ביותר בעולם. סירות דיג, יאכטות מפוארות וסירות זכוכית משייטות במים הצלולים. מזח מרוצף מקיף את העיר מחוץ לחומותיה עם ספסלים רומנטיים מול הים, פנסי רחוב, שחפים, רוכבי אופניים וזוגות שאוחזים ידיים.

 

הקולוסיאום ב-PULA    צילום: רונית סבירסקי

 

מפולה ממשיכים אל אחת המסעדות היפות ביותר בקרואטיה שהיא גם מלון בוטיק היושב על מפרץ בים האדריאטי. ואלסביון (Valsabbion) ידועה בקרב בעלי יאכטות ששטים לאורך חופי קרואטיה. היא מעוצבת כמו מוזיאון לאמנות מודרנית. כולה בצבעים של שחור-לבן עם נקודות אדומות שכל אחת מהן נבחרה בקפידה. כורסת קטיפה מלכותית ליד האח, תקרות לבנות עם שקעים מוארים באדום. הצלחות והסכו"ם הם יצירות אמנות שמותאמות למנה ולצבעיה.

 

מסעדה על שפת הים האדריאטי   צילום: רונית סבירסקי

 

המנות הראשונות מוגשות בכלי חרסינה או זכוכית מעוצבים, אספרגוס בר במעטפת פילו צומח מתוך מבחנה, צ'יפסים מירקות שורש בכלי חרסינה לבן מרובע ולחמים בתוך כלי זכוכית בצורת אקוואריום. מנת הפסטה מגיעה בצלחת אדומה בעלת שוליים רחבים כמו כובע קש. דג הסלמון מוגש עם רטבים בכלי חרסינה בצורת קוביות ולאחר גלידת אניס עם ג'ינג'ר מגיעה עגלה עם מבחנות מלאות בגרפת דבש-תאנים. במסעדה שלושה מתחמי ישיבה: פנימי, גינה חיצונית מול המפרץ וגזיבו מעבר לכביש שממוקם על הצוק מול המים.

 מסעדת שף Valsabbion    צילום: רונית סבירסקי

                  

בירה קרה על שפת הים 

העיירה פיראן (PIRAN) שמכונה "ונציה של איסטריה" היא עיר עתיקה מוקפת מים מכל עבריה. רגלי היושבים במסעדות נרטבים מגלי הים שפולשים אל המזח. שותים בירה מקומית קרה וקופצים להתרענן במים. ממשיכים עם אספרסו קצר ומחכים לשקיעה. לסיום המסע אפשר להמשיך לארוחת ערב במסעדת NO NO שמתמחה בבשר עגל. הבשר מתבשל בקדרת ברזל עצומה המונחת בטאבון לבני שאמוט בחצר. פותחים בסלט ירקות, מנת ביניים היא ניוקי ופסטה תוצרת בית, ממשיכים בתבשיל העגל ומקנחים בטירמיסו.

 

מסעדות ויאכטות מול הים   צילום: רונית סבירסקי

 

|
|
|
|