צלם: פויקה גינתון
קדרות פויקה
צלם: פויקה גינתון
סירי בישול מברזל
צלם: פויקה גינתון
סירי בישול מברזל
צלם: פויקה גינתון
מחבתות ברזל
צלם: פויקה גינתון
חדר תצוגה פויקה גינתון
צלם: פויקה גינתון
קדרות פויקה
צלם: Ronit Svirsky
ארוחות שטח בקדרת פויקה

בישולי שדה בפויקה

מאת: רונית סבירסקי

 

פויקה גינתון ידועה גם "כאם הדרך" נמצאת במושב גינתון והיו בין הראשונים שהביאו לארץ סירי פויקה שהפכו עם השנים לטרנד לוהט. מנחם לוסטיגמן, בעל המקום, פגש את הסיר השחור שניצב על שלוש רגליים קצרות במסע עומק באפריקה. בילוי לילי בשטח סביב הפויקה המבעבע על גחלי המדורה והריח שהטריף לו את בלוטות הטעם החזיר אותו לארץ כשסיר אחד נמצא באמתחתו. בסיבוב הראשון הם ייבאו לעצמם ולחברים וכשהדיווחים על התוצאות עברו מפה לאוזן זה הגיע ליחידות השדה בצה"ל, לחובבי טיול השטח ולחברות קייטרינג.

פויקה מתחת לכל שיח

כיום הפויקה מוכר כבר לצעירים מהצופים, למבוגרים ששרים שירה בציבור סביב המדורה ויש גם מסעדות שמבשלות לכם בפויקה כמעט הכל אפילו פונדו שוקולד. סירי הפויקה של גינתון מיוצרים היום בבתי יציקה בסין תחת המותג M.J.P תחת בקרת ייצור ואיכות שמתאימה לכלי בישול. המגוון שלהם כולל: סירי יציקה, משטחי צלייה, מחבתות, ווק, כיריים לחצר, קמינים וקומקומים.

איך מבשלים בשטח?

שיטת הבישול המיוחדת של הפויקה מתאפשרת תודות להתפשטות החום במעטפת הסיר שלא כמו בסיר רגיל שבו החום מגיע ישירות מן הלהבה. הכנת פויקה בשטח מאופיינת ביצירתיות רבה אבל שתי השיטות המוכרות הן הכנת בור עם גחלים שבתוכו מציבים את הסיר והשנייה היא תליית הפויקה על מתקן באוויר מעל אש בוערת. סירי הפויקה נמכרים בגדלים שונים מליטר אחד ועד 70 ליטרים. 

מנחם לוסטיגמן מנדב כמה מתכונים להכנת פויקה בשטח:

אושפלו לפויקה מותאם לפויקה מספר 2  (6 סועדים)

מצרכים:

12 שוקי עוף

3 בצלים קלופים וקצוצים

10 גזרים קלופים וחתוכים לחצי לאורכם

3 כוסות אורז שטוף

6 כוסות מים

שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה: מטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השוקיים כעשר דקות עד להשחמה. מוסיפים את הגזרים וממשיכים לטגן כחמש דקות נוספות. מוסיפים את האורז והתבלינים ויוצקים 6 כוסות מים. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על גחלים בלבד כ-45 דקות תוך בדיקה אם חסרים נוזלים.  מומלץ להגיש על מגש גדול כשהאורז בתחתית ועליו הגזר והשוקיים.

מתכון דרום אפריקאי מותאם לפויקה מספר 3 (10 סועדים)

מצרכים:

14 נתחי צוואר כבש (חוליות צוואר)

250 גרם קוביות בקר אסאדו

2 בצלים גדולים  קלופים וקצוצים גס

1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לרבעים

1 כרוב קטן מחולק לשמיניות

1/2 לימון , מיץ

1/2 ליטר מים

5 ענפי תימין

5 ענפי רוזמרין

2 כוסות שמן בישול

מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

מחממים את השמן ומכניסים את הבשרים לטיגון עמוק. בוחשים כל הזמן תוך כדי טיגון כ-30 שעה. מוציאים את הבשרים ומניחים בצד. שופכים את רוב שאריות השמן ומשאירים מעט בתחתית. מטגנים את הבצל עד להשחמה קלה מוסיפים את הבשרים ומבשלים על אש בינונית כ-45 דקות. בוחשים ומוסיפים את תפוחי האדמה ומעליהם את הכרוב החתוך. מוסיפים תבלינים, מיץ לימון וחצי ליטר מים. ממשיכים לבשל על גחלים בלבד עוד שעתיים תוך בדיקת כמות הנוזלים. מומלץ להגיש עם אורז חום, קוביות דלעת בדבש וקינמון.

עוגת שוקולד לפויקה 1/4 (6 סועדים)

מצרכים:

200 גרם חמאה

400 גרם שוקולד מריר

6 ביצים

50 גרם סוכר

אופן ההכנה: מקציפים את הביצים בשלמותן עם הסוכר. ממיסים בפויקה את החמאה והשוקולד ומוסיפים בעדינות את הקצף. אופים בחום של 250 מעלות. פויקאים מנוסים מדווחים שהצליחו עם המתכון גם בתנאי שטח על גחלים.

המתכון באדיבות מסעדת פויקה יפו.